Særlige bestemmelser for håndtering af gipsaffald
Særlige bestemmelser for håndtering af gipsaffald
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 23. maj 2005
4. Særlige bestemmelser for håndtering af gipsaffald
MFU 134/2005
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender,
at gipsaffald til genanvendelse omfattes af indsamlingsordning ved tilføjelse i erhvervsaffaldsregulativet på oversigtsblad A "indsamlingsordninger genanvendelse", og
at forslag til "Særlige bestemmelser for håndtering af gipsaffald fra erhverv" træder i kraft den 1. oktober 2005.
RESUME
I henhold til det gældende Regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune skal gipsaffald deponeres. Det er nu muligt at genanvende gamle gipsplader til produktion af nye gipsplader, og det foreslås derfor, at genanvendelse af gipsaffaldet indarbejdes i regulativet. Endvidere foreslås nye særlige bestemmelser, der fastlægger krav til håndtering af gipsaffald.
Eventuelle meromkostninger vurderes at være begrænsede.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Der er i umiddelbar nærhed af gipspladefabrikken Danogips i Hobro etableret et anlæg, der kan neddele gipsplader og efterfølgende adskille gips fra papir, tapet, glasvæv mv. Gipsanlægget er mobilt og vil i perioder blive flyttet til gipsproducenten Gyproc i Kalundborg.
Genanvendelsesprocenten er p.t. 95 %. De resterende 5 % er primært papir, tapet og glasvæv, som afsættes i overensstemmelse med reglerne i den pågældende kommune. På nuværende tidspunkt afsættes restproduktet til Ålborg Portland Cementfabrik.
Københavns erhvervsaffaldsregulativ er opbygget som et rammeregulativ, som indeholder hjemmel til, at der i særlige bestemmelser kan fastlægges nærmere regler om udsortering af nye fraktioner til genanvendelse, når der har vist sig nye teknologiske muligheder for at kunne genanvende affald frem for deponering eller forbrænding.
I de særlige bestemmelser fastlægges bl.a. de miljømæssige målsætninger for den pågældende fraktion. Vilkårene for behandlingsanlæggenes modtagelse og behandling af affaldet fastlægges i en modtageaftale, som bygger på de standarder, der er udviklet på området. Opfyldelse af de miljømæssige målsætninger vil være en betingelse for indgåelse af modtageaftalen.
Uddybning af
indstillingen
Virksomheden Gips Recycling A/S er i øjeblikket den eneste virksomhed, der kan oparbejde gamle gipsplader til råmateriale til nye gipsplader. For at imødegå risikoen for en udnyttelse af den særlige monopolstilling virksomheden vil få i ordningen, foreslås en bestemmelse, som giver Miljøkontrollen adgang til at suspendere ordningen, hvis markedet for genanvendelse af gipsaff ald tilsiger det, og til i en kortere eller længere periode at anvise gipsaffaldet til deponering. Der vil i givet fald blive tale om permanent deponering. Gipsaffald til genanvendelse skal opbevares tørt. Såfremt gipsaffaldet skulle deponeres midlertidigt med henblik på senere genanvendelse ville dette medføre uforholdsmæssigt store omkostninger til håndtering samt til indretning af depotet.
Når mængden af gipsaffald pr. projekt overstiger
Det foreslås, at de nye bestemmelser træder i kraft den 1. oktober 2005.
Mængder
I Vestforbrændings rapport fra 1999 "Genanvendelse af gipsaffald" er mængden af gipsaffald skønnet til 10.000 ton i Storkøbenhavn. Gips Recycling A/S forudsætter 50.000 ton affaldsgips på landsplan. På denne baggrund vurderes det, at der produceres ca. 5.000 ton gips om året fra virksomheder i Københavns Kommune.
Det kan i øvrigt oplyses, at kulfyrede kraftværker i Danmark årligt producerer ca. 350.000 ton industrigips. Stort set alt genanvendes, heraf ca. 280.000 ton til gipsplader. Industrigips fremkommer som et restprodukt, når røggassen vaskes med en kalkopløsning, således at svovldioxid i røggassen reagerer med kalken og danner gips.
Offentliggørelse
De særlige bestemmelser vil blive offentliggjort på Miljøkontrollens hjemmeside. Der vil ikke blive foretaget annoncering i dagspressen, men der vil blive skrevet ud direkte til en række brancheorganisationer. Endvidere vil gips til genanvendelse blive tilføjet i anmeldeskemaet for bygge- og anlægsaffald. Skemaet skal udfyldes ved alle nedrivninger og renoveringer, der kræver tilladelse efter byggeloven.
KONSEKVENSER FOR BORGERNE
Der er tale om ændringer i reguleringen af erhvervsaffald med minimale konsekvenser for borgerne. Borgerne har dog også en interesse i, at der spares på en i forvejen begrænset deponeringskapacitet.
ØKONOMI
Der forventes ikke ændringer i omkostninger til håndtering af gipsaffald fra kommunale bygge- og anlægsarbejder.
Aflevering af gipsaffald sammen med andet affald til deponering på AV Miljø koster 850 kr. pr. ton, inklusiv statsafgift på 375 kr. Gipsaffald kan endvidere afleveres på de to fyldpladser Kallerup Grusgrav og Farum Sten & Grus A/S. Her er priserne henholdsvis 450 og 530 kr. pr. ton inklusiv statsafgift. Ud over gipsaffald må affaldet her indeholde porcelæn, glas, letbeton og indskudsler.
Prisen for aflevering af gipsaffald til genanvendelse er afhængig af afleveringsstedet. På Sjælland har Gips Recycling modtageanlæg i Kalundborg (460 kr. pr. ton) og i Hedehusene (530 kr. pr. ton). Der betales ikke afgift af affald til genanvendelse.
I modsætning til gipsaffald til deponering må der ikke sidde stållægter på gips til genanvendelse. Det er Miljøkontrollens vurdering, at det teknisk hverken er vanskeligt eller særligt arbejdskrævende at adskille gipsen fra lægterne. Fjernelse af lægter er således vurderet at være på linie med "almindelige sorteringskrav" og er således ikke at sammenligne med krav om at splitte sammensatte produkter fra hinanden.
Hvis markedet for genanvendelse af gipsaffald tilsiger det, herunder en væsentlig forøgelse af modtageprisen for gips til genanvendelse, kan Miljøkontrollen beslutte, at gipsaffald i en nærmere fastsat periode skal anvises til deponering.
Særskilt udsortering af gips til genanvendelse kan betyde, at der skal opstilles en container mere, også på steder hvor der i forvejen er pladsproblemer. I mange tilfælde vil containeren med gips til genanvendelse helt kunne erstatte containeren til deponering.
Samlet set vurderes eventuelle meromkostninger at være begrænsede.
MILJØVURDERING
Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af forvaltningens positivliste.
Til sagstypen er knyttet følgende miljømål:
Affald:
"Affaldsmængderne skal reduceres (affaldsforebyggelse),
affaldets indhold af miljøfarlige stoffer skal mindskes og ressourcer i affald
skal udnyttes bedre (genbrug og genanvendelse)."
Der er tale om, at gamle gipsplader i stedet for at blive deponeret genanvendes til nye gipsplader. Den øgede genanvendelse er i overensstemmelse med målsætningerne.
Der er tale om en affaldstype, der ikke indeholder betydende miljøbelastende stoffer. Øget forurening i form af kørsel er begrænset. Der kan være tale om kørsel over længere afstande, men til gengæld spares en del tilførsel af råvarer til gipspladefabrikkerne.
Restproduktmængden, der primært består af tapet iblandet en smule gips, er relativt lille, og det er ikke nødvendigt at foretage nærmere miljøvurdering af håndteringen, så længe denne sker i overensstemmelse med beliggenhedskommunens anvisning.
Den naturgips, der anvendes i Danmark, fragtes med skib fra Sydeuropa, hvor gipsforekomsterne er meget store og findes ved jordoverfladen. I den nordiske natur er der ikke gipssten, men til gengæld meget kalksten. Knust kalksten, som blandes med vand, luft og svovldioxid danner gips. Denne gips kaldes industrigips og fremstilles på kraftvarmeværker når røgen renses for svovldioxid.
En af de største gipspladeproducenter i Danmark anvender i dag ca. 40 % naturgips i produktionen. Andelen af industrigips forventes øget i takt med teknisk udvikling af tørringsanlæg. Der er ikke de samme tørringsproblemer med genanvendelsesgips, der derfor i vid udstrækning erstatter naturgips.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen bemærkninger.
HØRING
Bestemmelserne har ikke været i høring, men har været drøftet med I/S Amagerforbrænding som driftsherre på Københavns Kommunes genbrugsstationer. Selskabet har påpeget, at det kan være problematisk at opstille særligt materiel, da der generelt er pladsproblemer på genbrugsstationerne. Denne problematik tages op i Amagerforbrændings teknikerudvalg for genbrugsstationer.
BILAG
Forslag til "Særlige bestemmelser for håndtering af gipsaffald fra erhverv."
Hjalte Aaberg
/ Hans Lunde