Mødedato: 23.05.2005, kl. 14:30

Rapport om senere afhentning af dagrenovation (Udsat sag)

Rapport om senere afhentning af dagrenovation (Udsat sag)

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 23. maj 2005

 

 

2.      Rapport om senere afhentning af dagrenovation (Udsat sag)

 MFU 126/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter konklusionerne fra rapporten "Muligheder for og konsekvenser af senere afhentning af affald".

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 9. maj 2005

Udsat.

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede i mødet den 10. maj 2004, at R98 skulle komme med forslag til at ændre afhentning af husholdningsaffald til tidligst klokken 7 hele ugen. Forslaget skulle behandle såvel praktiske muligheder som miljø og økonomi. Arbejdet afrapporteres i "Muligheder for og konsekvenser af senere afhentning af affald".

I rapporten er opstillet forskellige måder at ændre den nuværende indsamling på. En eventuel flytning af indsamlingen til efter klokken 7 vil have følgende hovedkonsekvenser:

·        Mindre støj før klokken 7, primært i Indre By, på Christianshavn og i brokvartererne. Det er fortrinsvis disse steder, at indsamlingen foregår før klokken 7.

·        Øget risiko for at skraldebiler blokerer for den øvrige trafik og omvendt – i hvor høj grad er afhængigt af den valgte løsning.

·        Øgede driftsomkostninger fra ca. 3 til 14 mio. kr. pr. år – afhængigt af den valgte løsning.

Alle de opstillede scenarier er praktisk gennemførlige, men den bedste løsning vil formentlig være at kombinere elementer fra de forskellige skitserede løsningsforslag.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Efter en række klager over støj fra affaldsafhentning i Indre By mellem klokken 5 og 6 om morgenen pålagde Miljø- og Forsyningsudvalget i mødet den 10. maj 2004 R98 at flytte starttidspunktet for affaldsindsamling. På den baggrund er affaldet siden 2004 blevet afhentet tidligst klokken 6 i hele byen. I samme møde besluttede Miljø- og Forsyningsudvalget, at R98 skulle komme med forslag til at ændre afhentning af husholdningsaffald til tidligst klokken 7 hele ugen. Forslaget skulle behandle såvel praktiske muligheder som miljø og økonomi. Dette arbejde er nu afrapporteret i rapporten "Muligheder for og konsekvenser af senere afhentning af affald", som er vedlagt som bilag 1. Til projektet har været knyttet en følgegruppe med følgende medlemmer: Henrik Grell og Henrik Køster fra COWI, Jes König og Jens Borregaard fra R98, Niels Thygesen fra Miljøafdelingen i Frederiksberg Kommune, Niels Remtoft fra Miljø- og Forsyningsforvaltningens Sekretariat samt Helle Ejsing fra Miljøkontrollen.

Uddybning af indstilling

Arbejdet har været opdelt i to faser. I første fase er den nuværende affaldsindsamling før klokken 7 blevet kortlagt. I anden fase er der gennemført et forsøg i praksis, og erfaringerne fra dette forsøg samt andre erfaringer fra R98's drift har givet anledning til opstilling og vurdering af seks mulige scenarier for indsamling af affald efter klokken 7.

Første fase

Kortlægningen af den nuværende indsamling af affald før klokken 7 viser, at på ca. 11% af alle gader i Københavns og Frederiksberg Kommuner kører R98 før klokken 7. Omregnet til antal berørte husstande er det ca. 17% af samtlige husstande i Københavns Kommune. Flest husstande berøres på Christianshavn og Indre By (63%), når man ser på, hvor mange husstande der berøres i forhold til det samlede antal husstande i den pågældende bydel. Herefter kommer Nørrebro og Sydvest (29% af husstandene i bydelene berøres), Vesterbro (24%), Østerbro (18%), Valby (15%) og Amager (5%). Rapporten peger på, at ikke alle disse husstande har en skraldebil holdende lige uden for boligen på et tidspunkt mellem klokken 6 og 7. Tallene er alene et udtryk for, at husstandene er beliggende i en gade, hvor en skraldebil har hentet affald mellem klokken 6 og 7 et eller flere steder. Der er altså ikke talt husstande med i gader, som skraldebilerne blot er kørt igennem. I Vanløse, Husum og Brønshøj foretages ikke affaldsindsamling før klokken 7.

Det næste skridt har så været at kategorisere de berørte gader i tre grupper i forhold til trafikbelastning:

·        En gruppe hvor indsamlingen uden problemer kunne flyttes til efter klokken 7 (grøn),

·        En gruppe hvor det muligvis kunne give problemer (gul) 

·        En gruppe hvor det ville give problemer (rød).

I rød kategori falder 17% af gaderne men 40% af husstandene. I gul kategori falder  knap 54% af gaderne og 35% af husstandene. Grøn kategori omfatter 29% af gaderne og 25% af husstandene. For uddybning af de tre kategorier, se bilag 1, side 12-13 samt kort side 15 og 16.

Credo consulting aps lavede i denne fase en interviewundersøgelse for R98 om københavnernes oplevelse af støjgener. Resultaterne blev præsenteret for Miljø- og Forsyningsudvalget i et orienteringsnotat i mødet den 4. april 2005. Her skal fremhæves, at undersøgelsen viste, at trafikstøj generelt vurderes som en af hoved-generne ved at bo i en storby. Når der blev spurgt specifikt til støj i morgentimerne inden klokken 7, nævnte 29%, at de oplevede støjgener. I de områder, hvor R98 først henter affald efter klokken 7, var den tilsvarende svarprocent 20. Det var derfor undersøgelsens konklusion, at da støjgener opleves stærkere før klokken 7, er det et tidspunkt, hvor der alt andet lige med fordel kan arbejdes på at reducere disse. Samtidigt må det konstateres, at da der er andre støjkilder end R98, er problemet ikke elimineret ved at flytte affaldsindsamlingen til efter klokken 7. Konklusionen pegede også på, at det er vigtigt at være opmærksom på følgevirkninger i form af spærring af vejen i mere trafikerede tidsrum, idet 26% i undersøgelsen nævnte den slags oplevelser som gener.

Anden fase

I denne fase er opstillet 6 scenarier, der efterfølgende er blevet vurderet i forhold til konsekvenser for:

·        Støj

·        Tidsforbrug

·        Mandskabsbehov

·        Brændstof

·        Biler og materiel

·        Øvrige ressourcer (administrativt personale o.lign.)

·        Luftforurening

·        Arbejdsmiljø

·        Trafiksikkerhed

·        Fremkommelighed

·        Kundeservice

Vurderingen bygger ikke på gennemførte forsøg. Der er således tale om beregninger, vurderinger og skøn ud fra erfaringer fra R98's drift, forsøg og spørgeskemaundersøgelsen.

Da denne undersøgelse skal give et billede af konsekvenserne af at flytte al affaldsindsamling til efter klokken 7, vil scenarierne omfatte såvel dagrenovationsindsamling som andre ordninger, fx papir-, storskralds- og elskrotindsamling.

De 6 scenarier er tremandsdistrikter, forløbere, aftenafhentning, affaldsafhentning fra klokken 9 med toholdsdrift, affaldsafhentning fra klokken 9 med etholdsdrift og afhentning klokken 7 med ændret ruteplanlægning. Konsekvenser for alle de ovenfor nævnte parametre kan ses i tabel 7.15 på side 55 i bilag 1. I den følgende gennemgang fremhæves konsekvenser for støj, arbejdsmiljø og økonomi.

 

1. Tremandsdistrikter

Al affaldsindsamling starter klokken 7, men røde og gule gader betjenes i tidsrummet 9-11. De biler, der skal ud i de røde og gule gader, bemandes med 3 mand mod de nuværende 2 for at blive hurtigere færdig på hver adresse og dermed komme hurtigere væk fra de problematiske gader. Denne løsning vil kræve ansættelse af 34 ekstra skraldemænd. De resterende biler bemandes fortsat med 2 mand.

Støjgener før klokken 7 elimineres, og der vil kun forekomme støj i dagtimerne. Arbejdsmiljø for skraldemænd vurderes at blive mere stressende på grund af mere aktivitet/trafik i forhold til den nuværende arbejdstid (mellem 6 og 7), men den fysiske belastning vurderes at blive mindsket på grund af øget bemanding. Øgede driftsomkostninger pr. år ca. 13,9 mio. kr.

 

2. Forløbere

Al affaldsindsamling starter klokken 7, men røde og gule gader betjenes i tidsrummet 9-11. Et antal skraldemænd sendes ud på de problematiske gader, før skraldebilen kommer. Disse forløbere stiller beholdere og poser frem til tømning og stiller tilbage efter tømning. Denne løsning er vurderet til at kræve ansættelse af 20 ekstra skraldemænd. Områder med grønne gader betjenes uændret.

Støjgener før klokken 7 elimineres, og der vil kun forekomme støj i dagtimerne. Arb ejdsmiljø for skraldemænd vurderes at blive mere stressende. Øgede driftsomkostninger pr. år ca. 9,1 mio. kr.

 

3. Aftenafhentning

Indsamling i grønne gader starter klokken 7. Dagrenovation kører i toholdsskift, men andre ordninger kører i et hold. Andre ordninger starter derfor i de røde og gule gader klokken 13 og slutter omkring klokken 15. Dagrenovation starter klokken 7 og andet hold starter klokken 15 men kommer først i de problematiske gader fra klokken 19, da myldretidstrafikken skal have tid til at klinge af. Skraldebilerne skal forlade indsamlingsområderne senest klokken 21. Denne løsning vil kræve ansættelse af 10 ekstra skraldemænd.

Støjgener før klokken 7 elimineres, men der kommer støjgener om aftenen. Skraldemænd skal til at arbejde på et tidspunkt, hvor de nu er sammen med deres familie. Øgede driftsomkostninger pr. år ca. 5,9 mio. kr.

 

4. Affaldsafhentning fra klokken 9 i toholdsdrift 

For helt at undgå morgenmyldretiden starter al indsamling klokken 9. I lighed med scenariet om aftenafhentning bliver der hentet dagrenovation i de røde og gule gader mellem klokken 19 og 21. Alle øvrige ordninger tømmer de problematiske gader mellem klokken 9 og 15. Denne løsning kræver ansættelse af 4 ekstra skraldemænd.

Støjgener før klokken 7 elimineres, men der kommer støjgener om aftenen. Skraldemænd skal til at arbejde på et tidspunkt, hvor de nu er sammen med deres familie. Øgede driftsomkostninger pr. år ca. 2,9 mio. kr.

 

5. Affaldsafhentning fra klokken 9 i etholdsdrift

Al indsamling starter klokken 9. For at undgå morgenmyldretiden og aftenkørsel kører alle ordninger i et hold. Det betyder nedlæggelse af toholdsdriften og kræver indkøb af 42 ekstra biler. Indsamling i røde og gule gader sker i tidsrummet mellem klokken 9 og 15. Denne løsning kræver ansættelse af 4 ekstra skraldemænd.

Der forekommer kun støj i dagtimerne mellem klokken 9 og 17. Med hensyn til arbejdsmiljø øges den fysiske belastning, da der kommer flere start og stop med beholderne på grund af andre trafikanter. Øgede driftsomkostninger pr. år ca. 9,5 mio. kr.

 

6. Afhentning klokken 7 med ændret ruteplanlægning

Alle ordninger starter indsamling klokken 7. Dagrenovation såvel som andre fraktioner indsamles i røde og gule gader efter klokken 9. Toholdsskift på dagrenovation opretholdes. Denne løsning kræver ansættelse af 10 ekstra skraldemænd.

Der forekommer kun støj i dagtimerne mellem klokken 9 og 17. Med hensyn til arbejdsmiljø øges den fysiske belastning, da der kommer flere start og stop med beholderne på grund af andre trafikanter. Øgede driftsomkostninger pr. år ca. 5,1 mio. kr.

 

Miljømæssige konsekvenser af scenarierne

Den væsentligste miljøpåvirkning i disse scenarier er luftforurening. For hvert scenario er beregnet en øget driftstid, og denne øgede driftstid er så omregnet til øget brændstofforbrug. På baggrund af dette er forøgelsen af CO, HC, NOx og CO2 udregnet.

De øgede emissioner kan også ses i tabel 7.15 på side 54 i bilag 1. Som udgangspunkt er det ikke ønskværdigt, at luftforureningen i København forværres. For at perspektivere forøgelsen i dette tilfælde kan det nævnes, at der på det overordnede vejnet i København i 2003 blev kørt 4,6 mio. km på et almindeligt hverdagsdøgn. R98 har efterfølgende oplyst, at de kører ca. 5.500 km om dagen. Det vil sige, at R98 udgør ca. 0,12% af den samlede trafik. Når man ser, at R98's øgede driftstid , som jo ligger til grund for udregningen af de øgede luftemissioner, i scenarierne er fra 0,5% til 5%, kan man udlede, at ingen af scenarierne kommer til at betyde afgørende forringelse af luftkvaliteten i København. I øvrigt kører alle R98's biler med partikelfiltre.

Prisfastsætter man de eksterne effekter i form af øget trængsel og luftemissioner, kommer de til at udgøre følgende beløb pr. år:

1.      3 mands-distrikter                                                                  225.000 kr.

2.      Forløbere                                                          262.000 kr.

3.      Aftenafhentning                                                262.000 kr.

4.      Kl. 9 tohold                                                       243.000 kr.

5.      Kl. 9 ethold                                                       243.000 kr.

6.      Kl. 7 ændret rute                                              262.000 kr.

 

Sammenfatning af konsekvenser af scenarierne

Når man kun kigger på støjproblematikken, er scenarier ne 1, 2, 5 og 6 at foretrække, idet der kun er støj i dagtimerne. Ved aftenafhentning kan man mindske de problemer, der kan opstå som følge af øget trafikintensitet, men til gengæld øges risikoen for at borgerne oplever støjgener, hvor de før har været vant til fred og ro. De områder af byen, som har mange restauranter, caféer og andre fritidstilbud, vil fortsat have høj grad af trafikintensitet i tidsrummet 19-21, og derfor kan der opstå gener både i form af trafikspærring og støj.

Når man ser på driftsøkonomien, er 4 og 6 de billigste. I scenario 4 er der tale om aftenhentning med de ovennævnte risici for gener til følge. I scenario 6 vil der være tale om øget belastning af skraldemændene, både fysisk og mentalt, da intet af arbejdet foregår i ydertimerne.

I alle scenarierne forringes arbejdsmiljøet for skraldemændene, fordi den "stille" time mellem 6 og 7 forsvinder og erstattes af, at resten af byen er vågnet. Det vil give øget stress og øget risiko for konfliktsituationer i trafikken. Ved aftenafhentning er trafikken stilnet af, så det kan mindske stressen.

Med hensyn til trafikbelastningen øges den i alle scenarier, men mindst i de to scenarier med aftenafhentning. Som nævnt ovenfor var manglende fremkommelighed i trafikken en af de store gener, som københavnerne følte kendetegnede livet i en storby. Desuden kan det nævnes, at såvel politiet som Vej & Park peger i udtalelser i den foreliggende rapport på øgede trafikale problemer som følge af ændret indsamlingstidspunkt (se bilag 1, side 29).

R98's bud er, at scenarierne kan være fuldt implementeret den 1. juli 2006 med undtagelse af scenario 5, som kan være implementeret den 1. oktober 2006. Implementeringen er afhængig af et nyt ruteplanlægningsværktøj, som forventes at være i fuld skala drift i første kvartal 2006. De ekstra måneder på scenario 5 skyldes det store behov for ekstra skraldebiler, og en så stor mængde kan kun leveres over længere tid.

Sammenfattende kan det siges, at en ændring af det nuværende indsamlingstidspunkt er praktisk gennemførlig, men at det vil have konsekvenser, der kan bringe andre gener med sig.

Såfremt det vælges at rykke indsamlingen til efter klokken 7, vil den bedste løsning formentlig være at kombinere elementer fra de forskellige skitserede løsningsforslag. Dette vil også gælde ved en eventuel mellemløsning. Under alle omstændigheder er der behov for at udarbejde en mere detaljeret løsning, hvis det ønskes at gennemføre et af ændringsforslagene. I denne forbindelse kunne man med fordel bruge resultaterne fra Credo undersøgelsen til at differentiere imellem de forskellige vejstrækninger i forhold til støjbelastning.

 

Konsekvenser for borgerne

En diskussion af denne indstilling har ingen konsekvenser for borgerne. Såfremt det besluttes at ændre udkørselstidspunktet, vil konsekvenserne afhænge af den valgte løsning.

 

ØKONOMI

Såfremt det besluttes at ændre udkørselstidspunktet, får det konsekvenser i form af enten forhøjelse af taksterne for afhentning af husholdningsaffald eller effektiviseringer og/eller serviceforringelser. I hvilken størrelsesorden afhænger af den valgte løsning.

 

MILJØVURDERING

Såfremt det besluttes at ændre udkørselstidspunktet, bliver miljøkonsekvenserne afhængige af den valgte løsning.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger.

 

HØRING

Ingen bemærkninger.

 

BILAG

Bilag 1. Muligheder for og konsekvenser af senere afhentning af affald.

R98, april 2005

 

Hjalte Aaberg

                                                                 / Hans Lunde

 


 

Til top