Mødedato: 22.11.2004, kl. 14:30

Regnskabsmæssig udskillelse af KE

Regnskabsmæssig udskillelse af KE

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 22. november 2004

 

 

3.      Regnskabsmæssig udskillelse af KE

 MFU 266/2004

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget og Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen, at

1.      der den 31. december 2004 til aktieselskaberne Varme A/S, Bygas A/S, Vand A/S, Afløb A/S og KE A/S overdrages alle aktiver og passiver fra de tilhørende forsyninger under Københavns Energi, herunder at selskaberne indfrier mellemværender med kommunen, som beskrevet i nærværende indstilling. Overdragelserne sker mod gældsbreve, der senere konverteres til aktier.

2.      samtlige elforsyningens aktiver og passiver bortset fra ejerandelene i Københavns Energi Holding A/S, KE Transmission A/S, Elkraft System a.m.b.a. samt Elkraft Transmission a.m.b.a. den 31. december 2004 overdrages til Københavns Energi Holding A/S. Overdragelsen sker mod gældsbreve.

3.      umiddelbart forud for indgåelse af bindende aftale om salg, fusion eller partnerskab af Københavns Energi Holding A/S med en eksterne køber (dog tidligst den 1. januar 2005), indskyder KE Elforsyning aktierne i Københavns Energi Holding A/S samt tilhørende gældsbrev i KE Holding 1 A/S. Endvidere indskyder kommunen med virkning fra den 1. januar 2005 aktierne i Varme A/S samt tilhørende gældsbrev, KE Transmission A/S og ejerandelene i Elkraft System a.m.b.a. og Elkraft Transmission a.m.b.a. i KE Holding 1 A/S.

4.      kommunen indskyder med virkning fra den 1. januar 2005 aktierne i Vand A/S, Bygas A/S, Afløb A/S samt KE A/S inkl. tilhørende gældsbreve i KE Holding 2 A/S. Københavns Kommune modtager herfor aktier i KE Holding 2 A/S ved en aktieombytning.

5.      der som følge af udskillelsen gives tillægsbevilling til hhv. budget 2004 og 2005 som anført i denne indstilling og bilag 4.

6.      Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen bemyndiges til at løse udestående punkter og foretage justeringer i forhold til endelig opstilling af åbningsbalancer og selskabsdannelser som anført i denne indstilling.

7.      de takster for el-, varme-, gas- og vandforsyning samt afløb, der er fastsat i takstbilaget til budget 2005, og leveringsbestemmelser fastsat af Borgerrepræsentationen, er gældende fra og med 1. januar 2005 og indtil videre.

8.      grunde ejet af kommunen, men som benyttes af KE, overdrages til de respektive forsyningsarter ved denne indstillings vedtagelse i Borgerrepræsentationen, og at grundene i forbindelse med udskillelsen pr. 31. december 2004 erhverves af selskaberne efter principperne anført i denne indstilling og bilag 2 og 3.

9.      grunde ejet af KE, som ikke benyttes af eller forventes benyttet af KE, omvendt kan overdrages til kommunen til den offentlige vurdering.

10. arealerne i Vermlandsgade og på Kulbanevej, der anvendes til genbrugsstationer, overdrages til Miljøkontrollen mod en nedskrivning af udlægskontoen med værdien af arealerne, at Miljøkontrollens takstfinansierede negative budgetramme gradvist nedsættes til 0 i perioden 2006-2009, og at der meddeles Miljøkontrollen en tillægsbevilling i 2005 på 36,5 mill kr. med henblik på taktnedsættelser i 2005 og de følgende år samt eventuelt erhvervelse af arealer til nye genbrugspladser. Tillægsbevillingen fremgår af bilag 4.

11. provenuet fra Københavns Energis tilbagebetaling af gæld m.v. til Københavns Kommune estimeret til 3,952 mia. kr. ved udskillelsen anvendes til gældsnedbringelse i 2005 med henblik på at skabe økonomisk råderum til kommende forpligtelser.

12. Økonomiforvaltningen bemyndiges til at indfri eksisterende lån for provenuet fra Københavns Energis tilbagebetaling af gæld m.v. estimeret til 3,952 mia. kr., eventuelt ved indgåelse af swap-forretninger.

13. Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen bemyndiges til at håndtere tjenestemændenes udlån til selskaberne i forbindelse med bemandingen af disse samt indgå aftaler om vilkår og forpligtelser med indhold som anført i denne indstilling og bilag 6.

 

 

 

RESUME

Denne indstilling handler om den tekniske økonomiske og regnskabsmæssige udskillelse af Københavns Energi i forlængelse af Borgerrepræsentationens beslutning BR 449/04. Hovedbudskaberne i indstillingen er:

·        Der sker en udskillelse af Københavns Energi i 100 pct. kommunalt ejede aktieselskaber.

·        Aktiver og passiver indskydes i selskaberne.

·        Mellemværender og forpligtelser i forhold til kommunen indfries – i alt 4 mia. kr.

·        Provenuet anvendes til nedbringelse af kommunens langfristede gæld for at skabe økonomisk råderum til kommende forpligtelser.

·        Der er ikke selvstændige personalemæssige konsekvenser af den økonomiske udskillelse.

Udskillelsen af Københavns Energi i 100 pct. kommunalt ejede aktieselskaber sker pr. 31. december 2004. Udskillelsen betyder en række økonomiske transaktioner, der giver forskydninger i kommunens drifts-, anlægs- og finansposter, hvilket opgøres i nærværende indstilling. Der er lagt vægt på, at udgiftsvirkningen for kommunen ikke skal bæres af de skattefinansierede områder.  

I forbindelse med udskillelsen indskydes samtlige aktiver og passiver i selskaberne. Københavns Energi indfrier umiddelbart efter årsskiftet nettogælden til kommunen på 2,1 mia. kr., de historiske tjenestemandsforpligtelser 1,6 mia. kr., ligesom Københavns Energi erhverver de grunde, der ejes af kommunen, men som benyttes af Københavns Energi. En foreløbig opgørelse heraf giver en samlet vurderingssum af disse grunde på 186 mill. kr.

Provenuet fra indfrielse af gæld m.v. på 3,9 mia. kr. foreslås anvendt på at nedbringe den gæld, kommunen har opbygget i de år forsyningsvirksomheden, var en del af kommunen. Herved skabes økonomisk råderum til kommende forpligtelser, herunder kommunens udgift til tjenestemandspension til tjenestemænd i Københavns Energi i de kommende år. Hertil kommer, at udskillelsen påvirker kommunens låneramme, og at der derfor skal tages hensyn til kommunens mulighed for at refinansiere den resterende langfristede gæld.

Tjenestemændene i Københavns Energi bevarer deres ansættelsesforhold til Københavns Kommune og udlånes til selskaberne. Tjenestemændene bevarer således deres særlige rettigheder og pligter, herunder retten til tjenestemandspension. For så vidt angår de overenskomstansatte vil der ikke ske individuelle ansættelsesmæssige forandringer, idet disse kan overføres til de nye selskaber, jf. virksomhedsoverdragelsesloven. 

Accenture er Københavns Kommunes leverandør af lønsystem. Københavns Energi har besluttet anvende en anden leverandør pr. 1. januar 2005. Københavns Energi vurderer, at en anden leverandør kan opfylde deres behov ligeså godt, og har derfor valgt en leverandør, der har erfaring med virksomheden. Københavns Energis valg af en anden leverandør betyder en øget udgift til kommunen på 0,8 mill. kr., eftersom kommunens samlede betaling til Accenture ikke påvirkes af udskillelsen af KE. Da de øvrige forvaltninger ikke skal afholde denne udgift, er det forudsat, at de 0,8 mill. kr. afholdes af provenuet fra udskillelsen, indtil udløbet af den nuværende kontraktperiode med Accenture. 

 


SAGSBESKRIVELSE

1. Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i september 2004, at Københavns Energi udskilles i en række 100 pct. kommunalt ejede aktieselskaber, jf. BR 449/04. Borgerrepræsentationen besluttede samtidig, at der senest i april 2005 skal forelægges en indstilling om den konkrete selskabsdannelse, den juridiske struktur og regnskabsmæssige udskillelse af Københavns Energis vand-, gas- og varmeforsyninger samt afløb.

Nærværende indstilling udgør den nævnte indstilling om den økonomiske og regnskabsmæssige udskillelse, og forelægges parallelt med indstilling om Udskillelse af Københavns Energi i aktieselskaber og styring af selskaberne, jf. MFU 265/04 og ØU 377/04. Der forhandles endvidere om salg eller partnerskab til dels KE Partner og dels Elforsyningen. Resultaterne af disse forhandlinger vil blive fremlagt i en separat indstilling.  

Beslutningen i september 2004 i Borgerrepræsentationen indebærer udskillelsen af Københavns Energi i en bestiller/udfører model, som omfatter to holdingselskaber, hvorunder der placeres et netselskab for hver forsyningsart med en begrænset bemanding (bestillerne) og et samlet bemandet 'udførende' selskab for alle forsynings-arterne, jf. figur 1.


 

Figur 1. Selskabsstruktur

Den 27. maj 2004 traf Borgerrepræsentationen beslutning om udskillelsen af Københavns Energis elnetaktiviteter, jf. BR 268/04. Dette sker for i højere grad at understøtte målet for Københavns Energi om at skabe værditilvækst.

Modellen vil give Københavns Kommune styrke og fleksibilitet i udøvelsen af sit ejerskab og vil blandt andet sikre, at der opretholdes en samlet og enkel adgang samt en ensartet service over for forbrugerne på forsyningsområderne. Incitamenterne til effektiviseringer og serviceforbedringer vil blive styrket og modellen sikrer, at kommunen får fleksibilitet i forhold til anvendelsen af de effektiviseringer, der skabes i modellen, hvis det på et senere tidspunkt ønskes, når reguleringen sikrer forbrugeren f.eks. i form af prislofter.

Modellen medfører også fleksibilitet ift. eventuelle fremtidige samarbejder/fusioner med andre tilsvarende forsyningsvirksomheder inden for samme forsyningsområde. Herudover opnås en tidsmæssig fleksibilitet i forhold til modregning i kommunens bloktilskud ved udbytte eller provenu fra elforsyningen (L 162), og økonomistyringen udføres for hele KE efter årsregnskabsloven, hvilket blandt andet giver bedre forudsætninger for benchmarking og gennemsigtighed med andre virksomheder

·        Nærværende indstilling vedrører som nævnt den økonomiske og regnskabsmæssige udskillelse af Københavns Energi.

Indstillingen indeholder bl.a.

·        Opgørelse af de samlede kommunaløkonomiske konsekvenser (afsnit 2)

·        Tillægsbevillinger 2004 og 2005 (afsnit 3)

·        Åbningsbalancer, herunder overdragelser af aktiver og passiver (afsnit 4) 

·        Konsekvenser for kommunens låntagning og gæld (afsnit 5)

·        Tjenestemænd og medarbejderforhold (afsnit 6)

 

1.1 Principper for den økonomiske udskillelse af KE

Den økonomiske og regnskabsmæssige udskillelse af Københavns Energi, som denne indstilling vedrører, forudsættes med denne indstilling og ved eventuelt efterfølgende justeringer at ske med udgangspunkt følgende 4 principper:

·        Alle tilbagebetalinger på mellemværendet fra KE til Københavns Kommune og midler fra indfrielse af pensionsforpligtelser mv. som følge af udskillelsen anvendes til at nedbringe kommunens langfristede gæld med henblik på at skabe økonomisk råderum til kommende forpligtelser.

·        Udskillelsen af KE skal ske under hensyntagen til kommunens langsigtede økonomiske styringsbehov, herunder særligt mulighederne for at kunne refinansiere forfaldne lån på den resterende gæld.

·        Kommunens økonomiske balance må ikke forringes som følge af udskillelsen af KE, d.v.s. der må ikke i budget 2005 eller de følgende år mangle finansiering af kommunens udgifter som følge af udskillelsen.

·        Eventuelle følgeudgifter ved udskillelsen kan finansieres af tilbagebetalinger eller indfrielser i øvrigt, der sker i forbindelse med udskillelsen.

Der vil i forbindelse med udskillelsen af KE være en række økonomiske transaktioner, der giver forskydninger i kommunens drifts-, anlægs- og finansposter i budgettet. Desuden vil der være følgeudgifter forbundet med selve udskillelsen i form af f.eks. indskud i selskaber, afgifter ved overdragelse af ejendomme mv. Der er med udskillelsen lagt vægt på, at udgiftsvirkningen af disse transaktioner ikke skal bæres af de skattefinansierede områder, d.v.s. at de andre udvalg ikke skal berøres af udskillelsen i de følgende år.

Med hensyn til gældsnedbringelse indebærer principperne for det første, at der sker en nedbringelse af den gæld, kommunen har opbygget, i de år forsyningsområderne har været i kommunen.

For det andet skal kommunen over en længere årrække i de kommende år afholde udgifter til den tjenestemandforpligtelse, som KE ved udskillelsen frikøber sig fra. Midlerne fra indfrielserne m.v. anvendes økonomisk mest hensigtsmæssigt på gældsnedbringelse i en mellemliggende periode, indtil kommunen økonomisk i løbet af de kommende år skal afholde disse forpligtelser.

Endelig er det vigtigt, at udskillelsen af KE sker under hensyntagen til kommunens overordnede økonomiske styringsmuligheder, herunder særligt kommunens låneramme. Med udskillelsen af KE påvirkes kommunens lånemuligheder. Ved udskillelsen skal der derfor tages højde for kommunens muligheder for fortsat at kunne refinansiere kommunens langsigtede gæld. Problemstillingen er uddybet i afsnit 5 nedenfor.

Disse principper foreslås at være gennemgående for den økonomiske udskillelse af Københavns Energi – både hvad angår de problemstillinger, der er anført i denne indstilling og ved eventuelt senere justeringer, der må blive foretaget i forbindelsen med udskillelsen af KE.

 

2. Samlede kommunaløkonomiske konsekvenser

I forbindelse med indstilling om Ny organisering af Københavns Energi, vand, afløb, varme og gas, jf. BR 449/04, blev foretaget en opgørelse af de kommunaløkonomiske konsekvenser af udskillelsen af KE i aktieselskaber. Nedenfor er denne opgørelse justeret, idet tallene er opdateret og udestående punkter nu er afklaret.

I tabel 1 er de samlede budgetmæssige konsekvenser for kommunen opgjort for en fuld selskabsudskillelse af KE. Udskillelsen af KE indebærer, at kommunen mister en renteindtægt af KE's gæld til kommunen, eftersom KE indfrier denne. Kommunen modtager et provenu fra KE vedr. historiske tjenestemandsforpligtelser som modsvares af, at kommunen fremover skal afholde udgiften til udbetaling af tjenestemandspensioner i fremtiden. Kommunen modtager herudover et provenu fra salg af grunde til KE. Det samlede provenu fra KEs indfrielse af gæld, tjenestemandsforpligtelser og grunde indstilles anvendt til gældsnedbringelse i kommunen for at sikre, at udskillelsen af KE er økonomisk neutral for kommunen.

I tabel 1 er de samlede ændringer under Miljø- og Forsyningsudvalgets budget opgjort (ad 2-6) samt ændringer under Økonomiudvalgets budget (ad 6-17). Ændringen under Økonomiudvalgets budget er opdelt således, at effekterne af udskillelse i form af ekstraordinære indtægter og udgifter er opgjort for sig (ad 6-13), mens effekterne der vedrører kommunens gældsafdrag er opgjort for sig (ad 15-18).

Tabel 1. Samlede kommunaløkonomiske konsekvenser (mill. kr.)

Mill. kr. (2005 pl.)

2004

2005

2006

2007

2008

1. Vedtaget budget 2005

-33,7

110,0

42,7

-40,1

-23,0

     - Rammebelagte områder

-65,4

56,9

-10,4

-52,6

36,9

     - Finansposter

31,7

53,1

53,1

12,5

-59,9

 

 

 

 

 

 

Ændringer i MFUs budget

 

 

 

 

 

2. Merudgift - korrektion af MFU's budget for udskillelse

-36,5

31,1

74,1

155,1

132,7

    -Rammebelagte områder

-39

78,2

121,2

161,6

66,8

    -Finansposter

2,5

-47,1

-47,1

-6,5

65,9

3. Ekstraordinær betalingsforskydning

29

-29

0

0

0

3.a Kassetræk

-29

0

0

0

0

3.b Kasseopbygning

0

29

0

0

0

4. Myndighedsopgaver

0

6,9

6,9

6,9

6,9

5. Korrektion af MKs budget

0

36,5

0

0

0

5.a Kassopbygning

36,5

0

0

0

0

5.b Kassetræk

0

-36,5

0

0

0

6. Arbejdsskadeforpligtelser

0

12,1

0

0

0

Påvrikning af budgetposter MFU 2005-2008

0

50,1

81

162

139,6

 

 

 

 

 

 

Ændringer i ØUs budget

 

 

 

 

 

6. Arbejdsskadeforpligtelser

0

-12,1

0

0

0

7. Tab ved valørdeling

0

1,4

1,4

1,4

1,4

8. Udeblevet kassetræk

0

125

82

0

0

9. KE´s nettogæld til kommunen

0

-2145

0

0

0

10. KE's betaling af de historiske tjenestemandsforpligtelser som kommunen skal betale

0

-1599

132

86,7

0

11. Fremadrettede pensioner

0

-58,1

-58,1

-58,1

-58,1

12. Salg af grunde til KE (foreløbigt skøn)

0

-186,4

0

0

0

13a. Betaling for administration af tjm.

0

-0,5

-0,5

-0,5

-0,5

13b. Udgifter for administration af tjm.

0

0,5

0,5

0,5

0,5

14. Merudgift lønsystem

0

0,8

0,8

0,8

0,8

 

 

 

 

 

 

Påvirkning af budgetposter under ØU 2005-2008 ekskl. gældsafdrag

0

-3873,4

158,1

30,8

-55,9

 

 

 

 

 

 

15. Samlet påvirkning af ØU og MFU budget

0,0

-3823,3

239,1

192,8

83,7

16. Ekstraordinært afdrag af gælden

0,0

3952,0

0,0

0,0

0,0

17. Renteindtægt fra likviditetsmæssig placering af afdrag

0,0

-175,9

-175,9

-175,9

-175,9

18. Ændring af KKs ordinære gældsafdrag

0,0

47,2

-63,2

-16,9

92,2

 

 

 

 

 

 

Total påvirkning af kommunens økonomi

0,0

0,0

0,0

0,0

0,0

Udgifter og indtægter er opgjort på samme måde som ved kommunens budgetlægning. Det vil sige, at merindtægter har et negativt fortegn, mens merudgifter har et positivt fortegn. Et negativt fortegn er således til gavn for kommunen.

Ad 1: Budgettallene for MFU er det vedtagne budget for 2005. Ændringerne siden fremsættelsen af budgetforslaget skyldes dels den politiske aftale om at bevillige 5 mill. kr. årligt til et forsøg med miljøzoner i Københavns Kommune og dels en række mindre tekniske korrektioner.  

Desuden er der foretaget tekniske korrektioner af budgettet i overslagsårene, herunder regulering af Miljø- og Forsyningsudvalgets budget for at korrigere for udløbet af tilbagebetalingen af de historiske tjenestemandspensioner under Københavns Energis elforsyning.

Ad 2: Ved udskillelsen af KE i aktieselskaber reduceres Miljø- og Forsyningsudvalgets budget samlet med 31,1 mill. kr. i 2005. På det takstfinansierede område falder hele KE´s nettobidrag på 78,2 mill. kr. væk, herunder det tidligere rådhusbidrag på 9,6 mill. kr. pr. år, som hidtil har været en del af MFUs ramme.

Ad 3: Der forventes et merforbrug på 29 mill. kr. i 2004, som skyldes en forværring af finansposterne under KE. Merforbruget finansieres i 2004 via kassen (Ad 3a). I 2005 indfries kassetrækket og kasseopbygning øges med 29 mill. kr. (Ad 3b). Den samlede budgetmæssige virkning i 2004 og 2005 er dermed neutral.

Ad 4: Ved udskillelsen af Københavns Energi overføres opgaverne vedrørende vedligeholdelse af søer og vandløb til Miljøkontrollen, idet der er tale om kommunal myndighedsopgave. Der skal fra 2005 og frem afsættes 6,9 mill. kr. under Miljøkontrollens skattefinansierede budget til løsningen af opgaven, jf. afsnit 2.2 nedenfor.

Ad 5: I forbindelse med udskillelsen af KE overføres 36,5 mill. kr. til Miljøkontrollens takstfinansierede budget. De 36,5 mill. kr. anvendes til nedbringelse af kommunens gæld til forbrugerne på Miljøkontrollens takstfinansierede område i 2005 og de følgende år. I 2004 gives der en negativ tillægsbevilling på -36,5 mill. kr. til det rammebelagte område under KE. Tillægsbevillingen anvendes i 2004 til en kasseopbygning (Ad 5a). I 2005 anvendes kasseopbygningen til et kassetræk på 36,5 mill. kr., der finansierer reguleringen af Miljøkontrollens takstfinansierede område i 2005 (Ad 5b).

For en yderligere uddybning af håndteringen af Miljøkontrollens budget henvises til afsnit 2.1.

Ad 6: I forbindelse med udskillelse af KE indbetales der 12,1 mill. kr. til dækning af  fremtidige udgifter vedrørende arbejdsskadeforpligtelser under Miljø- og Forsyningsudvalget, jf. afsnit 2.5. De 12,1 mill. kr. vil efterfølgende blive overført til Miljø- og Forsyningsudvalget.

Ad 7: I forbindelse med den såkaldte valørdeling vil kommunen miste renteindtægter på 1,4 mill. kr. årligt.

Ad 8: Ved en udskillelse af KE af bortfalder et ekstraordinært kassetræk på kommunens kasse på henholdsvis 125 mill. kr. i 2005 og 82 mill. kr. i 2006. Pengene blev bevilliget i foråret 2004 i forbindelse med Borgerrepræsentationens beslutning om at fremrykke en række bevillinger særligt på spildevandsområdet for at forbedre badevandskvaliteten i Svanemøllebugten, jf. BR 304/04.

Eftersom kommunen ved en udskillelse ikke kommer til at betale for fremrykningen af anlægsinvesteringerne, optræder det manglende kassetræk i oversigten som en udgift.

Ad 9: KEs samlede nettogæld til kommunen vil den 31. december 2004 være på ca. 2,1 mia. kr. Opgørelse af nettogælden bygger på estimat fra Københavns Energi i forbindelse med regnskabsprognosen fra 3. kvartal.

Ad 10: KEs samlede historiske tjenestemandsforpligtelse er opgjort til 1.399 mill. kr. Der vil primo 2005 blive lavet en fornyet opgørelse, der vil indgå i de endelig åbningsbalancer. Derudover modtager kommunen 332 mill. kr., som et engangsafdrag på restgælden af de historiske tjenestemandspensioner på elforsyningens område. Den samlede indbetaling er dermed 1.731 mill. kr.

Ved udskillelsen af dele af elforsyningen i 2000 blev der aftalt en afdragsordning for de historiske tjenestemandspensioner under elforsyningen, som annulleres i forbindelse med udskillelse af KE. Derfor fratrækkes der i 2005 de 132 mill. kr., kommunen ellers ville have modtaget fra KE elforsyning. Dermed er den samlede effekt af indbetalingen 1.599 mill. kr.

I årene 2006 og 2007 forventes mindreindtægter fra det manglende løbende bidrag vedrørende de historiske tjenestemandspensioner på henholdsvis 132 og 86,7 mill. kr.

Ad 11: De fremadrettede pensioner dækker over de årlige indbetalinger af pensionsbidrag fra forsyningsvirksomhederne efter en udskillelse. Det samlede beløb er 58,1 mill. kr. pr. år.

Ad 12: Den foreløbige opgørelse af ejerskab og værdifastsættelse af de grunde, der overdrages til KE giver en vurdering på 186,4 mill. kr., jf. afsnit 4.5.

Ad 13a: Kommunen vil efter udskillelsen af KE fortsat skulle afholde udgifter i forbindelse med administration og udbetaling af tjenestemandspensioner til nuværende og tidligere ansatte tjenestemænd inden for Københavns Energis virksomhed. Derfor reguleres ØUs budget med en årlig indbetaling på 500 t. kr. til dækning af disse udgifter, jf. afsnit 2.2 nedenfor.

Ad 13b: Kommunen vil samtidig have udgifter til administration af udbetaling af tjenestemandspensioner, hvorfor den samlede budgetmæssige virkning for kommunen vil være neutral.

Ad 14. Københavns Energi har besluttet at anvende en anden leverandør af lønsystem end Accenture. Dette betyder, at fællesudgifterne for kommunens anvendelse af Accenture stiger med 0,8 mill. kr. om året. Disse udgifter afholdes af provenuet, indtil den nuværende betalingsordning med Accenture revideres.

Ad 15: Ved en udskillelse af hele Københavns Energi vil Miljø- og Forsyningsudvalgets og Økonomiudvalgets budget – ekskl. korrektioner for gældsafdraget og rentelettelsen – forbedres med ca. 3,8 mia. kr. i 2005. I de følgende år vil budgetterne være påvirket af det manglende løbende bidrag fra Københavns Energi.

Ad 16: Kommunen opnår samlet en engangsbetaling på ca. 3,9 mia. kr. fra indfrielsen af Københavns Energis gæld, udbetalingen af de historiske tjenestemandspensioner samt indtægter fra overdragelse af grunde. Afdraget er reguleret for de 36,5 mill. kr., som bruges til at nedbringe kommunens gæld til det takstfinansierede område under Miljøkontrollen.

Ad 17: Samlet vil kommunen få en rentelettelse på den langfristede gæld på 175,9 mill. kr. fra 2005, hvis provenuet fra tilbagebetaling af gæld m.v. anvendes til gældsafdrag.

Ad 18: Denne post opsamler effekterne af ændringer i forvaltningernes indtægter og udgifter. Heri indgår, at en række betalinger fra KE til kommunen, som kommunen hidtil har anvendt til afdrag på den ordinære gæld, forsvinder, når KE udskilles. Det drejer sig om KE's betaling for historiske og løbende pensionsforpligtelser samt KE's tilbagebetaling af gæld til kommunen. Endvidere indgår bl.a. ændringer i renteindtægterne og rådhusbidrag samt myndighedsopgaver. 

Renteindtægterne påvirkes af, at der pt. er forskel mellem niveauet for kommunens interne rente og niveauet for forrentningen af kommunens langfristede gæld. Da den interne rente pt. er højere end renten på kommunens eksterne lån, er der et rentetab knyttet til straksindfrielsen af den del af gælden, der hidtil har været forrentet med den interne rente.

For at den totale p åvirkning af kommunens (udvalgenes) økonomi bliver neutral er det forudsat, at der skal ske en justering af kommunens udgifter herunder nedsættelse af kommunens ordinære afdrag, jf. afsnit 5 nedenfor. Det skal bemærkes, at et negativt fortegn betyder, at der mangler en indtægt, for at påvirkningen af kommunens samlede økonomi bliver neutral.

 

2.1. Miljøkontrollens budget

Miljø- og Forsyningsudvalget har de seneste år fordelt budgetrammen for de takstfinansierede aktiviteter under hensyn til de store anlægsbehov i Københavns Energi. Der har således været fastsat en budgetramme for affaldsområdet på -10,1 mill. kr. årligt, hvilket har ført til opbygningen af en udlægskonto på ca. 90 mill. kr. ultimo 2003 i forbrugernes favør, som var tænkt nedbragt på et senere tidspunkt, hvor der - under hensyn til en fortsat rolig takstudvikling - var bedre mulighed for at nedbringe KE's mellemværende med kommunen. Udskillelsen af KE indebærer imidlertid, at udvalget ikke ved en ændret prioritering af budgetrammen fremover har mulighed for på denne måde at nedbringe udlægskontoen ved en gradvis takstnedsættelse.

Da udlægskontoen i forbrugernes favør som konsekvens af Miljø- og Forsyningsudvalgets fordeling af den samlede budgetramme modsvares af tilsvarende større udlægskonti i kommunens favør vedrørende forsyningsområderne under KE foreslås udlægskontoen nedbragt ved,

-         at to kommunalt ejede arealer, der er stillet til rådighed for genbrugspladser, overdrages til det takstfinansierede område under Miljøkontrollen mod at udlægskontoen nedskrives med værdien af arealerne, jf. den offentlige vurdering, samt leje af arealerne i den tid, genbrugspladserne hidtil har været i brug, i alt 7.458 t.kr.,

-         at Miljøkontrollens takstfinansierede budgetramme gradvist nedsættes fra de nuværende -10.108 t.kr. til -7.581 t.kr. i 2006, -5.054 t.kr. i 2007, - 2.527 t.kr. i 2008 og 0 i 2009 og de følgende år, således at udlægskontoen ikke vokser yderligere,

-         og at der meddeles Miljøkontrollen en tillægsbevilling i 2005 på 36.500 t.kr. henblik på takstnedsættelser i 2005 og de følgende år samt eventuelt erhvervelse af arealer til nye genbrugspladser. Tillægsbevillingen ventes kun udnyttet delvist i 2005, og resten forventes således at skulle overføres fra år til år, indtil udlægskontoen er nedbragt til det planlagte niveau.

 

Tillægsbevillingen finansieres teknisk ved, at der i 2004 foretages en regulering af KE's samlede budgetramme svarende til et ekstraordinært afdrag på 36,5 mill. kr., svarende til den budgetramme, som KE i tidligere år har fået overført fra det takstfinansierede område under Miljøkontrollen. I praksis finansieres tillægsbevillingen med en del af den likviditet, der tilgår kommunen som følge af indfrielsen af KE's mellemværende.

 

Borgerrepræsentationen vil primo 2005 få forelagt en indstilling om nedsættelse af taksterne for jorddeponering. Det forventes, at nedsættelsen af taksten kan blive på ca. 20 pct.

 

Gennem disse tiltag vurderes udlægskontoen i løbet af 6-10 år at kunne nedbringes til ca. -56 mill. kr., svarende til det beløb, der på dette tidspunkt ventes at være opkrævet over taksterne som hensættelser til risiko vedrørende kommunens miljømæssige ansvar vedrørende deponeringsanlæggene på Kalvebod Miljøcenter og Prøvestenen. Miljø- og Forsyningsudvalget vil i forbindelse med indstillingen om takstnedsættelsen få forelagt en oversigt over den forventede nedbringelse af udlægskontoen.

 

2.2. Godtgørelse for administration af pensionsudbetalinger til tjenestemænd

De kommunale forsyningsvirksomheder har hidtil bidraget til kommunens fælles administrationsudgifter via betaling af et bidraget til rådhuset (rådhusbidraget). Rådhusbidraget udgør 9,6 mill. kr. i 2004. Rådhusbidraget har blandt andet dækket en andel af Borgerrepræsentationens, borgmestrenes og forvaltningernes administrationsudgifter samt udgifter til juridisk bistand og forhandling af overenskomster for forsyningsvirksomhederne. 

I forbindelse med selskabsudskillelsen af Københavns Energi fra den kommunale forvaltning pr. 1. januar 2005 bortfalder de fleste af disse opgaver fra kommunen. Kommunen vil dog fortsat skulle afholde udgifter i forbindelse med administration af tjenestemandspensioner til nuværende og tidligere ansatte tjenestemænd inden for Københavns Energis virksomhed.

Der fastsættes på den baggrund en årlig betaling fra Københavns Energi til Økonomiforvaltningen på 500.000 kr., og der indgås således en kontrakt mellem kommunen og Københavns Energi herom.

 

2.3. Myndighedsopgaver

Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen har siden fremlæggelsen af indstillingen om ny organisering af KE i september måned, jf. BR 449/04, foretaget yderligere kvalificering af overslagene over omfanget af de lovpligtige myndigheds- og planlægningsopgaver på vand-, afløbs og fjernvarmeområdet, der ikke længere varetages af Københavns Energi efter udskillelsen.

Det vurderes, at antallet af årsværk, der anvendes til myndighedsopgaver m.v., er ca. 3, mens der er behov for knap 1 yderligere årsværk i forbindelse med, at kommunen overtager ansvaret for myndighedsopgaverne. Det er ikke på nuværende tidspunkt opgjort, om de medarbejdere i KE, som hidtil har udført opgaverne, søges overflyttet til Miljø- og Forsyningsforvaltningen, eller om forvaltningen vil betale KE for praktisk bistand i forbindelse med f.eks. udarbejdelsen af planer, overvågning af miljøtilstanden og praktiske opgaver i forbindelse med det kommunale tilsyn. Der er derfor ikke fastsat årsværk i forbindelse med de foreslåede tillægsbevillinger til Miljø- og Forsy ningsforvaltningen. Tillægsbevillingerne fremgår af tabel 2 og gennemgås nedenfor.

Tabel 2. Myndighedsopgaver (*)

Myndighedsopgave

Beløb

Finansiering

Vandforsyningsområdet: Vandforsyningsplan, kontrolprogram og tilsyn

0,83 mill. kr.

Takstfinansieret 

Afløbsområdet: Bistand til spildevandsplan

0,34 mill. kr.

Takstfinansieret

Fjernvarmeområdet: Visse dispensationer, bistand til projektgodkendelser og tilsyn med fjernvarmeforsyningsanlæg

0,38 mill. kr.

 

Takstfinansieret

Søer og vandløb

6,9 mill. kr.

Skattefinansieret

(*) For de konkrete tillægsbevillinger henvises til afsnit 3 og bilag 4.

Opgaverne på vandforsyningsområdet omfatter udarbejdelse af vandforsyningsplan, udarbejdelse af kontrolprogram og tilsyn med vandforsyningsanlæg og vandkvalitet. Opgaven kan finansieres over vandtaksten, og der foreslås derfor meddelt Miljøkontrollen en tillægsbevilling til en indtægt og en udgift på 0,83 mill. kr. i 2005. Opkrævningen og finansieringen vil - som hidtil - ske over KE's takster.

På afløbsområdet omfatter de kommunale opgaver, som KE hidtil har løst, bistand fremlæggelsen af en spildevandsplan. Opgaven kan takstfinansieres, og der foreslås meddelt Miljøkontrollen en tillægsbevilling til en indtægt og en udgift på 0,34 mill. kr. i 2005. Opkrævningen og finansieringen vil - som hidtil - ske over KE's takster.

På fjernvarmeområdet omfatter myndighedsopgaverne, som KE hidtil har løst, visse dispensationer efter varmeforsyningsloven, bistand til projektgodkendelser og tilsyn med fjernvarmeforsyningsanlæg. Opgaven kan takstfinansieres, og der foreslås meddelt Sekretariatet en tillægsbevilling til en tillægsbevilling på 0,38 mill. kr. i 2005. Opkrævningen og finansieringen vil - som hidtil - ske over KE's takster.

Opgaverne vedrørende driften og vedligeholdelsen af vandløb og søer har af historiske årsager, herunder vandløbenes tidligere anvendelse som åbne afløbskanaler, ligget i afløbsafdelingen i KE. Da opgaven imidlertid i henhold til vandløbsloven påhviler kommunen og ikke kloakforsyningen, må finansieringen af opgaven overgå til det skattefinansierede område. Der har hidtil været anvendt 6,9 mill. kr. årligt på opgaven, og det foreslås, at der meddeles Miljøkontrollen en tillægsbevilling til en tilsvarende udgift i 2005.

Efter drøftelser med Bygge- og Teknikforvaltningen vurderes det i modsætning til tidligere ikke, at der umiddelbart vil være behov for tillægsbevillinger i forbindelse med, at vandforsyningen udskilles i et aktieselskab, og ansvaret for byggesagsbehandlingen vedrørende vandinstallationer derfor entydigt er placeret i kommunen.

KE har hidtil foretaget det praktiske arbejde vedrørende byggesagsbehandling og tilsyn, og det vurderes, at KE i kraft af sin opgave som forsyningsvirksomhed fortsat vil have behov for at registrere de oplysninger, der i dag tilgår KE.

Det forventes imidlertid, at der allerede i indeværende år bliver gennemført en revision af bygningsreglementet og småhusreglementet omfattende reglerne vedrørende vandinstallationer. Det vil i lyset af de nye regler blive vurderet, om der er behov for ændringer i opgavevaretagelsen mellem KE og bygningsmyndigheden.

Bygge- og Teknikforvaltningen har oplyst, at man derfor må tage forbehold for de økonomiske konsekvenser, som en eventuel ændring i opgavevaretagelsen måtte medføre.

KE og Bygge- og Teknikforvaltningen vil i øvrigt revidere den gældende samarbejdsaftale i overensstemmelse hermed.

 

2.4. Takster

I henhold til § 41a i styrelsesloven skal Borgerrepræsentationen fastsætte taksterne for ydelser fra kommunale forsyningsvirksomheder. Borgerrepræsentationen har således i forbindelse med vedtagelsen af budget 2005 vedtaget også de takster, der ville være gældende for leveringen af el, varme, gas, vand og afløb ved fortsat drift i kommunalt regi.

Som udgangspunkt er det i forsyningsvirksomheder, der er organiseret i aktieselskabsform, bestyrelsen, der fastsætter selskabets takster, idet taksterne for vand og afløb dog i henhold til lovgivningen skal godkendes af kommunalbestyrelsen. Det foreslås i indstillingen om Udskillelsen af KE i aktieselskaber og styring af selskaberne, der forelægges parallelt med denne indstilling, jf. MFU 265/04 og ØU 377/04, at generalforsamlingen skal godkende taksterne på selskabets generalforsamling.

Det foreslås, at de takster og leveringsbestemmelser, der er fastsat i takstbilaget til budget 2005, opretholdes indtil videre. De takster og leveringsbestemmelser, som Borgerrepræsentationen allerede har vedtaget, eller vedtager inden 31. december 2004, vil således være gældende fra og med 1. januar 2005 og resten af året, indtil de eventuelt ændres, jf. i øvrigt indstillingen om udskillelse af KE i aktieselskaber og styring af selskaberne, jf. MFU 265/04 og ØU 377/04.

 

2.5. Øvrige forhold

Vandprissagen

I forbindelse med Miljøstyrelsens afgørelse vedrørende den verserende vandprissag falder (forventeligt inden for kort sigt), vil det blive vurderet, hvorvidt tilgodehavendet opbygget i perioden 1996-2002 må afskrives, jf. vedlagte fortrolige notat (bilag 5). En eventuel afskrivning i indeværende år vil forværre vandforsyningens driftsresultat, men gælden til kommunen vil være uændret.

 

Visse andre tilgodehavender, der må anses som tabt, afskrives ligeledes, jf. afsnit 3.1. Disse afskrivninger påvirker ligeledes årets driftsresultat, men ikke gælden til kommunen.

 

IT-udgifter

KE har indtil udskillelsen anvendt og bidraget til finansieringen af kommunens IT-systemer. Hver af kommunens forvaltninger betaler en syvendedel af udgifterne vedrørende datawarehouse, og KE har hidtil betalt 60 pct., svarende til 161 t.kr. af Miljø- og Forsyningsforvaltningens andel på 269 t.kr. årligt. Denne udgift vil fortsat blive afholdt inden for Miljø- og Forsyningsforvaltningens samlede budget.

 

For KKnets vedkommende afhænger betalingen af antallet af opkoblinger eller antallet af anvisninger m.v., og KE vil derfor fortsat skulle betale i det omfang, KE fremover anvender de nævnte IT-systemer.

 

Accenture er Københavns Kommunes leverandør af lønsystem. Københavns Energi har besluttet anvende en anden leverandør pr. 1. januar 2005. Københavns Energi vurderer, at en anden leverandør kan opfylde deres behov ligeså godt, og har derfor valgt en leverandør, der har erfaring med virksomheden. Københavns Energis valg af en anden leverandør betyder en øget udgift til kommunen på 0,8 mill. kr., eftersom kommunens samlede betaling til Accenture ikke påvirkes af udskillelsen af KE. Da de øvrige forvaltninger ikke skal afholde denne udgift, er det forudsat, at de 0,8 mill. kr. afholdes af provenuet fra udskillelsen af KE, indtil udløbet af den nuværende kontraktperiode med Accenture.

 

Arbejdsskader og erhvervssygdom

Københavns Kommune er selvforsikret for så vidt angår arbejdsskader. I den eksisterende ordning betaler forvaltningerne erstatningerne, efterhånden som sagerne bliver afgjort.

Ved en ændring af Lov om arbejdsskadesikring pr. 1. januar 2004 blev det fastslået, at den ansvarlige arbejdsgiver er den institution, hvor den pågældende medarbejder er tjenstgørende. Københavns Kommune vil i forlængelse heraf skulle afholde udgiften til arbejdsskadeforpligtelser, der vedrører perioden frem til 31. december 2004.

Københavns Energi vil tegne privat forsikringsordning for så vidt angår de fremtidige arbejdsskader, således at en arbejdsskadeforsikring kan træde i kraft pr. 1. januar 2005.

Københavns Energi afdækker ved udskillelsen kommunen forpligtelsen for arbejdsskader opstået før 1. januar 2005 ved forøgelse af det mellemværende med KE, som forventes indfriet primo 2005. Totalforpligtelsen til arbejdsskader pr. 30. juni 2004 i Københavns Energi udgør 12,1 mill. kr. Der er tale om verserende sager, hvor arbejdsskaden er opstået, men hvor erstatningsbeløbet endnu ikke er endeligt fastsat eller udbetalt. Beløbet reguleres endeligt primo 2005.

Erstatninger, der vedrører perioden før udskillelsen, belaster således ikke KE A/S eller andre selskaber udskilt fra det tidligere Københavns Energi. KE A/S forestår dog sagsbehandlingen i forbindelse med disse sager og afholder omkostningerne i forbindelse med denne sagsbehandling, mens kommunen refunderer KE for de faktiske udbetalte erstatninger.

Det foreslå derfor, at MFU meddeles en særskilt tillægsbevilling afgrænset til dækningen af disse udgifter. Tillægsbevilling fremgår af afsnit 3.

For erhvervssygdom er Københavns Energi som alle andre private og offentlige arbejdsgivere omfattet af AES.

 

3. Tillægsbevillinger til budget 2004 og 2005   

Stiftelse af selskaberne med virkning fra 31. december 2004 betyder, at selskabsudskillelsen har budgetmæssige virkninger i såvel 2004 som 2005, hvilket forhold til de tidligere fremlagte tal betyder en finansiel forskydning mellem årene.

 

 

Tabel 3. Tillægsbevillinger til 2004

 

 

 

 

1.000. kr.

 

Årsag

 

KE, Takstfinansierede drift

Finansposter

Kasseopbyg-ning 2004

 

1. Indskud i selskaber

-3.500

3.500

0

 

2. Øget afdrag – med henblik på tilbagebetaling af budgetramme til affaldsområdet

-36.500

 

-36.500

 

3. Nedskrivning af Mantis tilgodehavendet vedr. forbrugsdebitorer

71.400

-71.400

0

 

4. Betalingsforskydninger i 2004

 

28.941

28.941

Kasseopbygning

 

31.400

-38.959

-7.559

 

3.1. Miljø- og Forsyningsudvalgets budget for 2004

Ad 1. Erhvervelse af selskaber

I forbindelse med stiftelse af selskaberne er der erhvervet 5 selskaber, som er stiftet med et indskud på 0,5 mill. kr. Der forventes på Borgerrepræsentationens møde den 25. november 2004 stiftet yderligere 2 selskaber i forbindelse med den igangværende salgsproces. Købet finansieres af de midler, der tidligere er bevilget KE, jf. BR 268/04, men indebærer en omplacering af dele af midlerne mellem drift og finansposter. Der vil således være en merudgift på 3,5 mill. kr. på funktion 8.21.5 Indskud i aktier og andelsbeviser og tilsvarende mindreudgifter på KE's takstfinansierede områder funktion 1.01.1 ...40.1. Fordelingen på funktion fremgår af vedlagte bilag 4 tabel a.

Ad 2. Øget afdrag på mellemværende

KE har jf. afsnit 2.2. om Miljøkontrollens budget de seneste år været tildelt har øget andel af budgetrammen for de takstfinansierede aktiviteter under hensyn til de store anlægsbehov, hvilket har medført en øget udlægskonto under affaldsområdet. I forbindelse med udskillelsen tilbageføres rammen til affaldsområdet ved, at der teknisk i 2004 stilles et øget rammekrav som finansieres af KE's indfrielse af mellemværendet. Der foreslåes derfor en negativ tillægsbevilli ng til KE's takstfinansierede område på 36,5 mill.kr, som modsvares af en tillægsbevilling til Miljøkontrollens takstfinansierede område i 2005.

Ad 3. Afskrivning af Mantis tilgodehavendet

I forbindelse med stiftelsen af selskaberne indskydes KE's tilgodehavender på forbrugsdebitorerne fra det gamle afregningssystem Mantis. Kommunal regnskabspraksis er, at et tilgodehavende først kan afskrives, når tabet er konstateret. Disse tilgodehavender står derfor opført i kommunes regnskab til den oprindelige værdi på regningsudstedelse tidspunktet.  Ved indskuddet i aktieselskaberne skal tilgodehavenderne værdisættes til deres reelle værdi. Det forventede tilgodehavende ultimo 2004 udgør 105 mill. kr., som p.t. vurderes til kurs 32. Kursen er beregnet ud fra den konstaterede betalingsvillighed hos de "gamle" Mantis kunder for perioden 1. januar 2004 til 30. september 2004 og med en forudsætning om, at retten til momsrefusion går tabt. Afskrivningen har i forhold til udskillelsen ingen kassemæssig virkning, men betyder ændring i regnskabsresultatet for 2004

Ad 4. Betalingsforskydninger i 2004

Stiftelsen sker med virkning fra 31. december 2004 hvilket betyder, at kommunens regnskab i 2004 for KE's vedkommende alene kommer til at indeholde drift og anlægsposterne, idet saldiene vedrørende tilgodehavende og gæld udlignes, og der i stedet under Sekretariatet vil optræde et tilgodehavende med de nystiftede selskaber samt værdien af selskaberne.

Udligningen af saldiene vedrørende tilgodehavende og gæld i KE betyder således en netto mindreudgift på KE's finansposter på 931,5 mill. kr. og modsvares delvis af en merudgift på Sekretariatets, finansposter, tilgodehavende på 960,0 mill. kr.

Forskellen skyldes, at KE, jf. regnskabsprognosen efter 3. kvartal 2004 forventer et øget kassetræk på 29 mill kr., som mellemfinansieres over kassen, idet kasseforbruget modsvares af øgede indbetalinger i 2005 i forbindelse med KE's indfrielse af mellemværendet.

Fordelingen på balanceposter og funktion fremgår af vedlagte bilag 4 tabel b.    

Tilgodehavendet forventes indfriet primo januar 2005, og vil derfor indgå i en tillægsbevilling til 2005 med modsat fortegn.

Posteringer direkte på status i 2004

Der vil i forbindelse med opgørelsen af mellemregningen og stiftelsen af selskaber der udover ske en række posteringer direkte på status. Posteringerne har ikke bevillingsmæssige konsekvenser i 2004.

Det drejer sig om overdragelse af grunde, udpostering af kontiene vedrørende udlægskontiene, udligning af pensions- og arbejdsskadeforpligtelse, fremadrettet bidrag til pensioner samt kapitalandelene i selskaberne. Oversigt over de samlede bevægelser på balancen fremgår af bilag 4 tabel c. 

I forbindelse med afklaringen af Miljøkontrollens fremtidige ramme overdrages de kommunalt ejede grunde, der anvendes til genbrugsstationerne til Miljøkontrollen (affaldsområdet), og i den forbindelse reguleres udlægskontoen jf. afsnit 2.2.

 

 

3.4. Økonomiudvalgets budget for 2005 

Nedenfor gennemgås ændringer i Økonomiudvalgets budget som følge af den økonomiske udskillelse af KE. Tillægsbevillingerne fremgår af bilag 4 tabel e, f og g.

Tabel 4. Tillægsbevillinger til ØU til budget 2005

 

 

 

1.000. kr.

 

Årsag

 

Administration, tjm.

Finansposter

Kasseopbygning 2005

1. Tab af Valørdeling

 

1.400

1.400

2. Administration af pensioner

-0,500

0,500

 

0

3. Merudgift lønsystem

800

 

800

4. Tjenestemandspensioner

-58.100

 

-58.100

5. Bort fald af KE bidrag

 

131.950

131.950

6. Indfrielse af elforsyningens historiske tjm. pensioner

 

-331.900

-331.900

7. Gældsafdrag

 

3.952.000

3.999.200

8. Renter

 

-175.900

-175.900

Kasseopbygning

 

 

3.567.450

 

Ad 1: Tab af valørdeling

Tab ved valørdeling fremkommer fordi kommunen via de indgåede bankaftaler går glip af en rentegevinst på betalinger til Elkraft og CTR. Tabet udgør samlet 1,4 mill . kr.

Ad 2: Administration af pensioner

Efter KEs udskillelse i selvstændige aktieselskaber vil der fortsat være udgifter i kommunen i forbindelse med administration af tjenestemandspensioner til nuværende og tidligere ansatte tjenestemænd inden for Københavns Energis virksomhed. KE vil fremover indbetale 500 t. kr. til Økonomiforvaltningen, jf. afsnit 2.3. Indtægten modsvares af en tilsvarende udgift til administration af udbetalingen af tjenestemandspensionerne, hvorfor beløbet optræder to gange med modsat fortegn i tabel 4.

 

Ad 3. Merudgift lønsystem

I KE har oplyst, at de ønsker at bruge en anden leverandør til lønudbetalingerne end Accenture. Hvis KE fremover ikke benytter sig af Accenture vil der ifølge den nuværende betalingsmodel for lønadministrationen mangle 800 t. kr. for at udgifterne i den samlede betalingsmodel bliver dækket. Derfor gives der en tillægsbevilling til ØU til dækning af dette beløb. Udgiften finansieres af provenuet fra udskillelsen. Bevillingen opretholdes indtil, der sker revision af betalingsmodellen.

Ad 4. Tjenestemandspensioner

Indbetalingen af fremadrettet pensionsbidrag fra KE's selskaber har tidligere været budgetlagt og regnskabsført via KE under MFU. Efter udskillelsen vil betalinger direkte tilgå Økonomiforvaltningen og blive håndteret i lighed med øvrige indbetalinger af pensionsbidrag. Derudover vil der som følge af udskillelse kommet et øget bidrag på 15,6 mill. kr. Der gives derfor en tillægsbevilling til Økonomiudvalget på -58,1 mill. kr.

De løbende udbetalinger af tjenestemandpensioner vedrørende forsyningsvirksomhederne regnskabsførers og budgetlægges i dag på hovedkonto 1. Og disse vil fortsat blive regnskabsført og budgetlagt under hovedkonto 1.

Ad 5. Bortfald af KE bidrag

KE indfrier i forbindelse med udskillelsen gælden vedrørende de historiske pensionsforpligtelser, og der vil således ikke i 2005 og frem kunne forventes afdrag og renter, som forventet i vedtaget budget 2005. Derfor gives der en tillægsbevilling til Økonomiudvalgets finansposter for de manglende afdrag og renter.

Ad 6. Indfrielse af elforsyningens historiske tjenestemandspensioner

I forbindelse med KEs indfrielse af de historiske tjenestemandspensioner gives der i 2005 en tillægsbevilling på 332 mill. kr. til Økonomiudvalget.

Ad 7. Gældsafdrag

Indbetalingen af KEs mellemværende med kommunen, betalingen af den historiske tjenestemandsforpligtelse til kommunen samt indtægterne fra KEs erhvervelse af grunde og ejendomme anvendes til gældafdrag. Der gives derfor en tillægsbevilling til ØUs finansposter, der forøger afdraget med den samlede forventede indbetaling til kassen. Desuden øges det ordinære afdrag med 47,2 mill. kr. for at den samlede kommunaløkonomiske effekt af udskillelsen er neutral. Samlet forøges gældsafdraget i 2005 med 3.999,2 mill. kr.

Kassetrækket modsvares af en regulering under MFUs budget, jf. tabel 5.

 

Ad 8. Renter

Gældsafdraget påvirker kommunens renteudgifter. I forbindelse med afdraget af gælden falder kommunens renteudgifter. Der gives derfor en tillægsbevilling på -175,9 mill kr. under Økonomiudvalgets finansposter i 2005.

 

3.3. Miljø- og Forsyningsudvalgets budget for 2005

 

Tabel 5. Tillægsbevillinger til MFU til 2005

 

 

 

 

1000 kr.

 

Årsag

Rammebelagt

Lovbunden og finansposter

I alt

MFU

KE udskilt af kommunens og MFU's budget

78.158

-47.053

31.105

 

Myndighedsopgaver

6.900

 

6.900

 

Arbejdsskadeforligtelses pulje

12.100

 

12.100

 

Miljøkontrollens takstfinansierede ramme

36.500

 

36.500

 

Indfrielse af mellemværende med selskaberne

 

-3.771.081

-3.771.081

I alt

 

133.658

-3.818.134

-3.684.476

 

Ved udskillelsen af KE øges Miljø- og Forsyningsudvalgets budget på det rammebelagte område med 133,7 mill. kr. i 2005.

På det takstfinansierede område bortfalder hele KE´s nettobidrag på -78,2 mill. kr. incl. Rådhusbidrag. Det fremtidige bidrag til dækning af administration af tjenestemænd budgetlægges herefter under Økonomiudvalget. Der gives en tillægsbevilling, der udligner til hele KE's budget i 2005. Fordelingen på bevillinger og funktioner fremgår af vedlagte bilag 4 tabel d.

Kommunen skal afholde udgifterne til arbejdsskadeerstatninger for de skader, som er opstået før udskillelsen af KE. Det gives derfor en tillægsbevilling til Sekretariatet på 12,1 mill. kr. til dækning af disse udgifter. KE har i forbindelse med udskillelsen indfriet forpligtelsen.

En række myndighedsopgaver, som i dag varetages af KE, men som ved en udskillelse skal varetages af kommunen, jf. afsnit 2.4, medfører en tillægsbevilling til Miljøkontrollen på 6,9 mill. kr. Derudover reguleres budgetterne i Miljøkontrollen og Sekretariater for de myndighedsopgaver, der skal fortsat skal takstfinansieres for øgede udgifter på henholdsvis 1,17 mill. kr. og 0,38 mill.kr. og tilsvarende merindtægter, idet opgaverne opkræves over taksterne af selskaberne.

Endvidere reguleres budgettet for Miljøkontrollens takstfinansierede områder med en tillægsbevilling, som følge af tilbagebetalingen af 36,5 mill. kr., som KE's forsyningsområder har lånt af affaldsområdet til at finansiere anlægsaktiviteter inden for forsyningsområdet.

På finansposterne reguleres budget under MFU. Alle poster på finanspostene under KE bortfalder, idet indtægterne på 42 mill. kr. vedrørende selskabernes fremadrettede pensionsbidrag i fremtiden vil blive indbetalt til Økonomiforvaltningen. Budgettet optages i stede under Økonomiudvalget sammen med det yderligere bidrag.

En samlet oversigt over MFU's budget for 2005 fremgår af bilag 4 tabel h. 

Der gives ekstraordinært en negativ tillægsbevilling til Sekretariatet finansposter på 3.771 mill. kr. vedrørende indfrielsen af mellemværende med KE.

 I forbindelse med opgørelsen af mellemværendet for KE vil der med udgangen af 2004 blive optaget et tilgodehavende i MFU på basis af regnskabsprognosen efter 3. kvartal, hvilket skønnes at blive på 3.771 mill. kr. bestående af betaling for de historiske pensionsforpligtelse for gas, varme, vand, og afløb på 1.399 mill. kr., overdragelse af grunde som pt. er anslået til 186,4 mill. kr. og indfrielse af arbejdsskadeforpligtelse på 12,1 mill. kr. samt et nettomellemværende på 2.173 mill. kr.

 

4. Åbningsbalancer og overdragelse af aktiver og passiver

Selve selskabsudskillelsen af nettene sker den 31. december 2004. Dagen efter den 1. januar 2005 eller senere, indskydes aktierne og gældsbrevene i netselskaberne og Københavns Energi Holding A/S samt KE Transmission A/S og Elkraft-ejerandelene i hhv. KE Holding 1 A/S og KE Holding 2 A/S, hvorefter den endelig struktur er på plads. Når hele processen ikke gennemføres på samme dag skyldes det hensynet til retten til sambeskatning. Denne kan kun opretholdes i forbindelse med udskillelsen ved den her beskrevne proces. Ved den skitserede proces undgås endvidere evt. regnskabsmæssige problemstillinger ved at indgå i de kommunale regnskabssystem i en enkelt dag.

Det skal dog bemærkes, at indskuddene af aktierne i Københavns Energi Holding A/S i KE Holding 1 A/S kan ske på et senere tidspunkt end den 1. januar 2005, såfremt der pr. 1. januar 2005 ikke er indgået en endelig aftale om salget af Københavns Energi Holding A/S.

Endvidere skal det bemærkes, at ejerandelene i Elkraft System og Elkraft Transmission overgår til staten. Ligeledes er det forventningen, at også KE Transmission A/S overgår til staten.

4.1. Overdragelse den 31. december 2004

Alle aktiver og passiver tilhørende varmeforsyningen, gasforsyningen, vandforsyningen samt afløb i Københavns Energi overdrages med virkning pr. 31. december  2004 til de tilhørende selskaber Varme A/S, Bygas A/S, Vand A/S, Afløb A/S og KE A/S.

For KE Elforsynings vedkommende overdrages ligeledes med virkning pr. 31. december 2004 alle aktiver og passiver til det nuværende Københavns Energi Holding A/S. Dog overdrages ikke aktierne i Københavns Energi Holding A/S, aktierne i KE Transmission A/S samt ejerandelene i Elkraft System a.m.b.a. samt Elkraft a.m.b.a., da disse forbliver i kommunen på denne dato.

Overdragelserne til selskaberne sker til handelsværdier.

Københavns Kommune modtager gældsbreve som vederlag for det overdragne af de modtagne selskaber. Gældsbrevene konverteres til aktier på førstkommende generalforsamlinger, hvor der foreligger årsregnskaber og vurderingsrapporter, hvormed det bliver muligt at beregne en sikker kurs af de aktier, der opnås i stedet for gældsbrevene. I forbindelse med salgsprocessen vil det blive afgjort, om gældsbrevet udstedt af Københavns Energi Holding A/S i forbindelse med overdragelsen af netvirksomheden fra KE Elforsyning konverteres til aktier forud for salget, eller om salget vil omfatte såvel aktierne som gældsbrevet.

Forud for udskillelsen overføres de grunde, der ejes af kommunen, men anvendes af de forskellige forsyningsområder, til de pågældende forsyningsområder. Dette sker ved at opskrive udlægskontiene svarende til den offentlige ejendomsvurdering pr. 2003 af de pågældende grunde, jf. nedenfor afsnit 4.5.

De overdragne aktiver vil hovedsagligt bestå af materielle aktiver såsom grunde, bygninger, tekniske anlæg, finansielle aktiver som aktier i datter- og associerede selskaber. Omsætningsaktiver omfatter bl.a. varebeholdninger, tilgodehavender mv. Desuden indgår de historiske pensioner som et aktiv.

Passiverne omfatter bl.a. netselskabernes mellemværender med kommunen. Dette mellemværende vil indgå som et passiv i netselskabernes balancer. Primo 2005 vil dette mellemværende blive indfriet overfor kommunen, finansieret ved at netselskabernes låner penge i banken.

Herudover overføres samtlige øvrige gældsposter, herunder varekreditorer, til netselskaberne.

Endelig vil de historiske tjenestemandspensioner indgå i åbningsbalancen på passivsiden. Disse indfries også overfor kommunen primo 2005, finansieret af netselskabernes ved banklån.

Som et særligt forhold skal nævnes, at visse aktiver internt i KE-gruppen vil blive flyttet. Københavns Energi Holding A/S køber således fibernettet fra KE Tele A/S.
Desuden køber KE A/S aktiver vedr. KE's nye domicil (Vejlandshuset) af Københavns Energi Holding A/S.

 

4.2. Aktieombytning 1. januar 2005

Den 1. januar 2005 eller senere indskyder Københavns Kommune aktierne i KE Transmission A/S, ejerandelene i Elkraft System og Elkraft Transmission, aktierne i Varme A/S samt det tilhørende gældsbrev udstedt af Varme A/S til kommunen i KE Holding 1 A/S. Samme dag (evt. senere afhængig af salgsprocessen) indskyder kommunen aktierne i  Københavns Energi Holding A/S samt gældsbrevet udstedt af Københavns Energi Holding A/S til kommunen i KE Holding 1 A/S. Københavns Kommune modtager som vederlag aktier i KE Holding 1 A/S ved en aktieombytning.

Den 1. januar 2005 indskyder kommunen aktierne i Vand A/S, Bygas A/S, Afløb A/S og KE A/S samt gældsbreve udstedt af disse selskaber i KE Holding 2 A/S. Københavns Kommune modtager herfor aktier i KE Holding 2 A/S ved en aktieombytning.

Den 1. januar 2005 foretager KE Holding 2 A/S et likvid indskud i KE A/S og modtager nyudstedte aktier herfor. Størrelsen af indskuddet er ikke fastlagt endnu.

Primo 2005 køber KE A/S de nødvendige driftsmidler m.m. fra netselskaberne, ligesom visse debitorer og kreditorer overføres fra netselskaberne til KE A/S mod vederlag (gældsbreve eller likvider).

 

4.3. Åbningsbalancer samt regnskabs- og revisionsmæssige forhold

Fra og med 2005 vil Københavns Energi ikke længere optræde i kommunens budget og regnskab. Alene kommunens aktieposter i selskaberne fremgå.

Selskaberne vil være underlagt Årsregnskabsloven. Som konsekvens heraf skal overdragelsesbalancer pr. 31. december 2004 påtegnes af statsautoriseret revisor, hvor både tilstedeværelsen af aktiver og passiver efterses, ligesom det efterprøves, om værdisætningen af aktiverne lever op til lovens bestemmelser. Dette gøres bl.a. gennem udarbejdelse af 10-årige budgetter for selskaberne, hvor indtjeningsevne og likviditet analyseres.

De endelige og revisionspåtegnede overdragelsesbalancer forventes at foreligge april 2005. I bilag 1 er vedlagt åbningsbalancer, som de ville tage sig ud med udgangspunkt i axapta-tal pr. 30. september 2004. Der vil ske en række reguleringer frem til 31. december 2004, herunder indarbejdelse af årets resultat for de enkelte forsyningsområder, resultater i datterselskaber og E2 samt periodiseringer, som ikke er indarbejdet. Endelig opgørelser af aktiver og passiver kendes derfor endnu ikke.

Hertil skal tilføjes, at der forventes en væsentlig opjustering på elområdet, når der foreligger en endelig salgsaftale og dermed en fastlæggelse af handelsværdierne.  

De endelige åbningsbalancer skal indsendes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen senest med udgangen af juni 2005.

Hvert år vil der ligeledes iht. til lovgivningen skulle udarbejdes årsregnskaber påtegnet af såvel revisor samt bestyrelse og direktion.

 

4.4. Skattemæssige forhold

I forbindelse med udskillelsen af elforsyningen sker der en ophørsbeskatning af den kommunale del (ejeren), idet denne nu ophører med at drive elforsyningsaktiviteter. Selve betalingen af ophørsbeskatningen vurderes af KPMG at kunne neutraliseres ved sambeskatning. Idet udskillelsen sker netop pr. 31. december 2004 kan der opretholdes sambeskatning mellem den kommunale del, Københavns Energi Holding A/S (nu med elnettet) og KE Transmission A/S. Som konsekvens af ændringer i skattelovgivningen ophører elforsyningens mulighed for sambeskatning med udgangen af 2004.

Efter selskabsudskillelsen vil de el-relaterede selskaber fortsat være underlagt skattepligt.

Bygas A/S, Varme A/S og Vand A/S vil i selskabsform kunne bibeholde deres skattefritagelse, såfremt selskaberne opfylder visse krav som anført i skattelovgivningen. Disse krav relaterer sig blandt andet til udformningen af selskabernes vedtægter samt omfanget af indtægter fra "sideordnede" aktiviteter.

KE Afløb A/S og KE A/S vil blive omfattet af almindelig skattepligt.

For så vidt angår KE Afløb er skatteministeren blevet kontaktet med henblik på en afklaring af, hvorvidt der kan sikres skattemæssigt fradrag eller lignende ordning for omkostninger relateret til de historiske tjenestemandspensioner. Sagen har været forelagt skatteministeren, der stiller sig positiv overfor en løsning og vil arbejde for, at regeringen fremsætter et lovforslag herom. Der er endnu ikke taget endelig stilling til tidsrammen for fremsættelsen af et sådant forslag.

Det skal bemærkes, at Københavns Energi i forbindelse med omstruktureringen har sendt anmodning om bindende ligningssvar vedrørende væsentlige skattemæssige forhold til ToldSkat. Der er endnu ikke modtaget svar herpå. Skulle udfaldet mod forventning blive negativt, vil omstruktureringen ikke kunne gennemføres uden betaling af skat. For så vidt angår ophørsbeskatningen er denne p.t. skønnet til 190 mill. kr., der vil blive afholdt af selskaberne i forlængelse af den hidtidige praksis.

 

4.5. Grunde    overdragelse og principper for værdisætning

Med henblik på at fastslå ejerskabet til de ejendomme, som anvendes af KE, har Miljø- og Forsyningsforvaltningen, KE og Økonomiforvaltningen undersøgt, om erhvervelsen af grundene og opførelsen af bygninger og anlæg har været finansieret over taksterne eller af den skattefinansierede del af kommunens økonomi.

Der er foretaget en gennemgang af kommunens retningslinier for den regnskabsmæssige håndtering af udgifterne igennem tiden, herunder som beskrevet i budgetudvalgets betænkning af 25. februar 1944. Gennemgangen har endvidere omfattet en vurdering af åbningsbalancerne i det nye regnskabssystem i 1978, og af de posteringer, der blev gennemført som følge af Revisionsdirektoratets udtalelser i revisionsberetningen vedrørende 1993. Endvidere er der foretaget en historisk gennemgang af Borgerrepræsentationens beslutninger om køb, salg og opførelse af de pågældende anlæg og bygninger.

Undersøgelsen har med enkelte undtagelser bekræftet antagelsen om, at bygninger og anlæg er finansieret over taksterne, mens grundene for vandforsyningens, gasforsyningens og varmeforsyningens vedkommende er kommunens ejendom og derfor har været stillet til rådighed for KE. På afløbsområdet har brugerbetalingen omfattet også erhvervelsen af arealer, hvilket indebærer, at kloakforsyningens grunde kan betragtes som forsyningsvirksomhedens ejendom.

Der er enkelte udeståender i forhold til at fastlægge både nuværende og fremtidigt ejerskab, og disse vil blive afklaret i det videre arbejde.

Ejerskabet til elforsyningens grunde og ejendomme er endeligt fastsat i forbindelse med elreformen i 2000.

Det foreslås, at de grunde, som KE benytter, men ikke ejer, overdrages til KE Forsyningen til den offentlige vurdering pr. 2003 med henblik på efterfølgende, pr. 31. december 2004, at blive skudt ind i de nye aktieselskaber sammen med KE's øvrige ejendomme. Der vedlægges som bilag 2 et udkast til en aftale om indskud heraf i selskaberne og som bilag 3 en foreløbig liste over de omtalte grunde (vand, varme og gas).

Det vurderes i øjeblikket, for hvor mange af de nævnte grunde, der mangler at blive fastsat en offentlig vurdering.

De endelige vurderinger vil indgå i de endelige åbningsbalancer, herunder afklaringen af ejerskabet af de enkelte udestående grunde.

På nuværende tidspunkt vurderes det uhensigtsmæssigt at overdrage KE grunden ved Amagerværket og grunden ved Grøndalsvænge. Dette skyldes, at disse grunde i dag udlejes til anden side, og at det kommende aktieselskab med den forsyningsart, som i givet fald skulle have arealet overdraget, ville blive skattepligtigt. For disse ejendommes vedkommende, samt eventuelt andre, hvor det efter en nærmere vurdering måtte vise sig mest hensigtsmæssigt at opretholde status quo, foreslås det at ejerskabet til grunden forbliver i kommunen.

Borgerrepræsentationen har den 25. november 2004 fået forelagt en indstilling om overdragelse af bygningerne i Præstøgade til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Heraf fremgik, at afklaring af skulle ske i forbindelse med udskillelsessagen. Det er foreslås derfor, at grunden Præstøgade bliver tilbageført til kommunen ved modregning i overdragelsesværdierne på de øvrige grunde. Det vil i det videre arbejde blive vurderet, hvorvidt der er andre grunde, der ejes af KE og ikke benyttes af KE. Det indstilles, at disse vil kunne overdrages til kommunen til den offentlige vurdering efter nærmere aftale.

Det foreløbigt estimerede grundværdi af de grunde, der overdrages til København Energi udgør 186,4 mill. kr., jf. bilag 3. Det endeligt opgjorte provenu foreslås anvendt til nedbringelse af kommunens gæld, jf. nedenfor afsnit 5.

 

5. Konsekvenser for kommunens låntagning og gæld 

I forbindelse med udskillelsen af Københavns Energi i aktieselskaber er det forudsat, at der skal ske en tilbagebetaling af KE's mellemværender med kommunen, ligesom Københavns Energi skal indfri den historiske tjenestemandsforpligtelse samt erhverve grunde og ejendomme, der er ejet af kommunen. Dette forventes tilsammen at udgøre 3.952 mill. kr.

Det foreslås i nærværende indstilling, at provenuet fra indfrielse af KE's mellemværende til kommunen (2,1 mia. kr.) anvendes til nedbringelse af den gæld, kommunen har opbygget i de år, forsyningsområderne har været i kommunen.

Hertil kommer, at kommunen over en længere årrække skal afholde udgifter til den tjenestemandsforpligtelse, som KE ved udskillelsen frikøber sig fra (1,6 mia. kr.).

Endelig skal udskillelsen ske under hensyntagen til kommunens overordnede økonomiske styringsmuligheder, herunder særligt kommunens låneramme.

Udskillelsen af Københavns Energi i aktieselskaber betyder, at kommunens låneramme i 2005 reduceres fra 1,5 mia. kr. til 0,2 mia. kr. En del af låneadgangen, der er knyttet til forsyningsarterne under Københavns Energi, anvendes i dag til at refinansiere kommunens langfristede gæld. Den lavere låneramme betyder, at kommunen i de kommende år ikke vil have tilstrækkelig låneramme til refinansiering af kommunens gæld, med mindre tilbagebetalingerne mv. fra KE anvendes til at nedbringe kommunens gæld.

Det er desuden nødvendigt at nedbringe kommunens gæld for at neutralisere de økonomiske konsekvenser af udskillelsen. Dette skyldes primært, at kommunen mister løbende renteindbetalinger af den gæld som KE har til kommunen. Denne skal således opvejes af mindre renteudgifter af kommunens gæld.

Som det fremgår af figur 2 vil trækket på lånerammen overstige de disponible lånerammer efter en udskillelse, (da de mørke søjler i de fleste år ligger over linien, der angiver lånerammen)

 

Derfor indstilles i nærværende indstilling, at provenuet fra Københavns Energis tilbagebetaling af gæld m.v. anvendes til gældsnedbringelse i 2005 med henblik på at skabe økonomisk råderum til kommende forpligtelser. 

Det indstilles videre, at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at indfri eksisterende lån for estimeret 3.952 mill. kr., eventuelt ved indgåelse af swap-forretninger.

Eventuelt yderligere provenu, som følge af det endelige regnskabsresultat for KE for 2004, endelige åbningsbalancer, endelig opgørelse af grundværdier m.v. vil i forlængelse heraf ligeledes blive anvendt til gældsindfrielse.

 

 

5.1. Konsekvenser for kommunens gæld og renteudgifter

Københavns Kommunes samlede gæld forventes ultimo 2004 at udgøre 7,008 mia. kr., jf. redegørelse om kommunens økonomi BR 410/04.

Efter indfrielse af lån for i alt 3.952 mill. kr. primo 2005 vil restgælden udgøre 3.056 mill. kr. Restgældens afdragsprofil er afbildes i figur 3 bl.a. sat i forhold til den låneramme kommunen vil have efter udskillelsen af KE. Ligeledes er det budgetterede afdrag afbildet.

 

Som det fremgår af figur 3, vil der efter udskillelsen umiddelbart mangle låneramme i årene 2009, 2013 og 2014 (de mørke søjler). Det foreslås håndteret ved en omfordeling af afdragsprofilen umiddelbart efter de ekstraordinære indfrielser, så den resterende gæld tilbagebetales via forlængede løbetider og træk på den tilbageværende låneramme.

Det kan således konkluderes, at kommunen ved den foreslåede gældsindfrielse på 3,9 mia. kr. og en efterfølgende omfordeling af afdragsprofilen opnår den forudsatte neutralisering af de økonomiske konsekvenser af udskillelsen af KE. 

Økonomiudvalget vil i starten af 2005 foreligge Borgerrepræsentationen en indstilling med oplægget til en revideret gældspolitik.

 

 

6. Tjenestemænd og medarbejderforhold

I forbindelse med udskillelsen af elforsyningen i 2000 blev der indgået aftale om de berørte tjenestemænds overgang til de nye selskaber, jf. BR 218/00, og nedenstående vedrører således udelukkende tjenestemænd knyttet til øvrige forsyningsgrene.

Samtlige medarbejdere overflyttes til KE A/S, som er bemandingsselskabet.

Ved selskabsdannelsen bevarer tjenestemændene deres ansættelsesforhold til Københavns Kommune i den forstand, at kommunen fortsat er ansættelsesmyndighed for tjenestemændene.

Det betyder, at tjenestemændene udlånes fra Københavns Kommune til selskaberne. Tjenestemændene bevarer deres hidtidige ansættelsesvilkår, herunder de særlige tjenestemandsrettigheder og -pligter. KE A/S vil varetage den daglige ledelse i forhold til tjenestemændene.

Dette medfører, at der skal indgås aftaler mellem Københavns Kommune og KE A/S om vilkår for tjenestemænd og forpligtelser overfor tjenestemændene, herunder udbetaling af løn, pension, rådighedsløn ved stillingsnedlæggelse m.v.

Det indstilles, at Økonomiforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen bemyndiges til at håndtere tjenestemændenes udlån til KE A/S i forbindelse med bemandingen samt indgå aftaler om vilkår og forpligtelser med indhold som beskrevet nedenfor. I bilag 6 til nærværende indstilling er vedlagt udkast til aftale mellem Københavns Kommune og KE A/S.

Aftalen vil indebære, at Københavns Kommune afholder udgifter til pension i overensstemmelse med fastsatte regler herom til de tjenestemænd, som udlånes.

Det medfører, at KE A/S over tid skal indbetale et bidrag til Københavns Kommune, der dækker den samlede fremtidige pensionsforpligtigelse for Københavns Kommune. Bidraget fastsættes som en andel af den løbende lønudbetaling til tjenestemændene ved aktuarberegning.

Endvidere skal netselskaberne dække de historiske tjenestemandsforpligtelser, som tidligere beskrevet. Der afventes stadig svar fra hhv. Energitilsynet og Miljøstyrelsen angående håndteringen af de historiske tjenestemandspensioner i tarifberegningerne.

Økonomiudvalgets budget reguleres med indtægten fra bidrag til fremtidige pensionsforpligtelser, jf. ovenfor afsnit 3.

Det indstilles, at kommunens indtægt fra den historiske tjenestemandspension anvendes til ekstraordinær nedbringelse af kommunens gæld, jf. ovenfor afsnit 5, eftersom den fremtidige forpligtigelse til udbetaling af pension, der følger af indtægten, derved modsvares af en tilsvarende nedgang i fremtidige forpligtigelser til betaling af gæld forfalden til udbetaling.

Eftersom den daglige ledelse overfor tjenestemændene og i forhold til KE A/S dispositioner i øvrigt varetages af selskabet, vil det af aftalen fremgå, at selskaberne som udgangspunkt bærer forpligtelsen til at dække udgiften til udbetaling af rådighedsløn ved stillingsnedlæggelse.

Københavns Kommune skal samarbejde med selskaberne om anvisning af anden passende stilling i tilfælde af stillingsnedlæggelse. Samarbejdet skal dels ske mellem selskaberne og Miljø- og Forsyningsforvaltningen og dels ved anvendelse af Københavns Kommunes Tryghedsbank.

Overenskomstansatte

For de overenskomstansatte findes hjemmel til at overføre dem til de nye selskaber i Virksomhedsoverdragelsesloven (VOL), idet erhververen (selskabet) umiddelbart indtræder i de rettigheder og forpligtelser, der bestod på overdragelsestidspunktet i henhold til 1) kollektiv overenskomst og aftale 2) bestemmelser om løn- og arbejdsforhold, der er fastsat eller godkendt af offentlig myndighed, og 3) individuel aftale om løn- og arbejdsforhold. For denne personalegruppe vil der altså ikke, i kraft af selskabsdannelserne, ske individuelle ansættelsesmæssige forandringer, da der er sammenfald mellem erhverver og overdrager.

Københavns Energi vil holde HSU orienteret om udskillelsen samt informere de berørte medarbejdere herom.

 

7. Konsekvenser for borgerne

Den tekniske økonomiske udskillelse af Københavns Energi indebærer i sig selv ingen konsekvenser for borgerne.                          

 

ØKONOMI

Se ovenfor.

 

MILJØVURDERING

Nærværende indstilling vurderes ikke at have miljømæssige konsekvenser i sig selv.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen, idet dog Bygge- og Teknikforvaltningen har været hørt vedrørende myndighedsopgaver om vandinstallationer, jf. afsnit 2.3 ovenfor.

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

Bilag 1. Åbningsbalancer for Københavns Energi Holding A/S, Varme A/S, Bygas A/S, Vand A/S, Afløb A/S, KE A/S.

Bilag 2. Udkast til aftale om overdragelse af grunde.

Bilag 3. Foreløbig liste over KE's grunde (gas, varme og vand).

Bilag 4. Tillægsbevillinger til budget 2004 og 2005, statusposteringer og budget.

Bilag 5. Fortroligt notat om tilgodehavendet vedr. Vandprissagen (rødt papir)

Bilag 6. Udkast til aftale mellem Københavns Kommune og selskaberne om udlån af tjenestemænd.

 

 

 

Peter Elsman                     /                     Erik Jacobsen

 


 


Til top