Mødedato: 22.09.2003, kl. 15:00

Forbedring af vandkvaliteten i Inderhavnen ved Kvæsthusbroen

Forbedring af vandkvaliteten i Inderhavnen ved Kvæsthusbroen

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 22. september 2003

 

 

4.      Forbedringaf vandkvaliteten i Inderhavnen ved Kvæsthusbroen

 MFU 187/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- ogForsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationenanbefaler,

at der meddelesKøbenhavns Energi en anlægsbevilling på 100 mio. kr. til forbedring afvandkvaliteten i Inderhavnen ved Kvæsthusbroen, herunder etablering af etforsinkelsesbassin på Sankt Annæ Plads. Der anvises kassemæssig dækning på rådighedsbeløbet1.40.3 Spildevandsforsyning.

 

 

RESUME

I Spildevandsplan 2000, som er tiltrådt afBorgerrepræsentationen den 8. februar 2001, er det angivet, at den generelletilstand i de marine vandområder ikke er på et niveau, der opfylder den givnemålsætning. For at opnå denne målsætning er det nødvendigt at iværksætte enrække tiltag.

Nærværende kapitalbevilling reducerer udledningerne frakloaksystemet til Inderhavnen ved Havnegade, Nyhavn, Kvæsthusbroen, LarsensPlads og Nordre Toldbod ved bygning af et bassin på Sankt Annæ Plads på 8.000 m3,anlæggelse af ca. 60 m bassinledning ved Havnegade og nogle mindre ændringer påkloaksystemet.  


SAGSBESKRIVELSE

Ifølge Spildevandsplan 2000 er den generelle tilstand i demarine vandområder ikke på et niveau, der opfylder de målsætninger medtilhørende kvalitetskrav, som er vedtaget som gældende retningslinier ikommuneplanen og omfattet af den vedtagne vandområdeplan for Københavns havn ogkyst.

En væsentlig kilde til forurening af vandet i KøbenhavnsHavn er overløb under regn fra kloaksystemet. Det københavnske kloaksystem er idet væsentlige udformet som et fællessystem. Det vil sige, at spildevandet fraboliger og erhverv løber i samme rør som regnafstrømningen fra tage, gader ogpladser. Kloaksystemet har under kraftig regn ikke stor nok kapacitet til attransportere al regn- og spildevand til renseanlæggene. For at undgå, at denmanglende kapacitet giver anledning til kælder- og terrænoversvømmelser, erkloaksystemet forsynet med overløbsbygværker, hvor det overskydende vand kanblive ledt ud til et nærtliggende vandområde, eksempelvis til havnen. Ved atudbygge kloaksystemet dels med større rør og dels med forsinkelsesbassiner kannogle af overløbsbygværkerne helt nedlægges og udledningsmængderne fra deresterende overløbsbygværker væsentligt reduceres.         

En række projekter, som vil give en forbedret vandkvalitetspecielt i Nordhavnen og Sydhavnen er udført eller under udførelse. Det drejersig om et forsinkelsesbassin på 30.000 m3 i Frihavnen og lukning afen række overløb til Søndre Frihavn, Mellembassinet og Nordbassinet. Endvidereer der bygget et 15.000 m3 stort bassin i Sydhavnen ved BelvedereKanalen og et 1500 m3 stort bassin ved Drechselsgade på IslandsBrygge.

Til forbedring af vandkvaliteten i Inderhavnen er der giveten bevilling på 12 mio. kr. til lukning af to overløbsbygværker vedBryghusbroen (BR 239/03). Lukningen af de to bygværker forventes udført iefteråret 2003 og begyndelsen af 2004. For at opnå den ønskede vandkvalitet iInderhavnen mangler der yderligere at blive udført foranstaltninger på deoverløbsbygværker, der er beliggende ved Havnegade, Nyhavn, Kvæsthusbroen,Larsens Plads og Nordre Toldbod. Det er foranstaltninger til nedbringelse afoverløb fra disse bygværker, nærværende kapitalbevilling skal anvendestil.  

Den forbedrede vandkvalitet er blandt andet begrundet i etønske om, at havneområderne i højere grad end hidtil skal kunne bruges tilrekreative formål, herunder badning og andre aktiviteter, hvor man kommer i tætkontakt med vandet. Det er derfor i Spildevandsplan 2000 anført, at der børiværksættes tiltag, så badevandskriteriet kan overholdes. Badevandskriterietfor saltvand er, at der i badesæsonen fra 1. juni til 1. september maksimalt måvære en overskridelse af grænseværdien for coli-bakterier i 5% af tiden. Dacoli-forureningen stort set kun stammer fra overløb fra kloaksystemet og da dernormalt er en relativ stor vandudskiftning i havnen, vurderes det, atbadevandskriteriet kan overholdes, hvis der højst er 5 overløb fra kloaksystemetom året, svarende til 2-3 overløb i badesæsonen.

På strækningenHavnegade, Nyhavn, Kvæsthusbroen, Larsens Plads og Nordre Toldbod er der i dag9 overløbsbygværker med udløb til havnen.

Overløbsbygværkerneer i funktion op til 30 gange om året og der er et årligt udløb til havnen på igennemsnit ca. 55.000 m3 regn- og spildevand fra disseoverløbsbygværker. De udførte hydrauliske beregninger på kloaksystemet viser,at hvis der bygges et bassin på Sankt Annæ Plads på 8.000 m3 ,anlægges ca. 60 m bassinledning ved Havnegade og foretages nogle mindreændringer på kloaksystemet, vil 3 af de 9 overløbsbygværker kunne lukkes og deresterende bygværker i gennemsnit kun være i funktion 2-3 gange i badesæsonen.De samlede årlige udledte mængder af regn- og spildevand vil blive reducerettil i gennemsnit ca. 15.000 m3.

Da der skalbygges et nyt skuespilhus og en underjordisk parkeringskælder på Kvæsthusbroen,vil det være nødvendigt at koordinere byggeriet af bassinet med disseprojekter. Efter forhandlinger med Vej & Park og Plan & Arkitektur erdet fundet mest hensigtsmæssigt at placere bassinet delvist i Sankt Annæ Pladsog delvist i en mindre opfyldning på ca. 400 m2 af Kvæsthusgraven.Denne placering er indarbejdet i forslaget til lokalplan for området. Bassinetvil blive underjordisk og vil medføre at kajkanten mod Sankt Annæ Plads skalforlægges parallelt ca. 6 m ud i Kvæsthusgraven til en position ca. udfor dennordlige facade af Sophie Amalie Hotel, hvor tilslutningen til det eksisterendebolværk etableres. Bortset fra nedgangen til bassinet, som vil blive placeretpå Kvæsthusbroen, eventuelt i forbindelse med nedgangen til parkeringsanlægget,vil der ikke være opragende dele af bassinet over gadeniveau. For at skabe detbedst mulige arbejdsmiljø og for at forhindre generende lugt fra eventuelleslamaflejringer, vil bassinet blive udført med fuldautomatiskerenholdelsessystemer. I forbindelse med byggeriet af bassinet vil kloakledningernei Sankt Annæ Plads blive omlagt for at skaffe plads til ned- ogopkørselsramperne til parkeringsanlægget. Af hensyn til de andre byggerier iområdet vil det være mest hensigtsmæssigt at starte byggeriet af bassinet, såsnart Oslofærgen er flyttet til Nordhavnen. Dette forventes at ske 1. juli2004. Byggeperioden for bassinet anslås til 1 år.       

 

ØKONOMI

Den samlede udgift baseret på prisniveau for juli 2003 eranslået til:

 

Bassin i Sankt Annæ Plads                                                                  62,0 mio. kr.

Ombygning og lukning af bygværker                                                    6,0 mio. kr.

Forlængelse af bassinledning i Havnegade                                          2,0 mio. kr.

Uforudsigelige udgifter, eksempelvis forurenet jord                                            13,0 mio. kr.

Projektering og tilsyn                                                                          17,0 mio. kr.

I alt                                                                                                      100,0 mio. kr.

 

Udgifterne afholdes med 25 mio. kr. i 2004, 41 mio. kr. i2005 og 34 mio. kr. i 2006.

Kassemæssig dækning for udgiften i 2004 kan anvises på konto01.42.40.3.33 "Foranstaltninger jf. vandområdeplan for Københavns Havn og Kyst"i Københavns Energi's investeringsplan i budgetforslaget for 2004.

Udgiften i 2005 og 2006 vil blive søgt indarbejdet ibudgetforslaget på konto 01.42.40.3.33 "Foranstaltninger jf. vandområdeplan forKøbenhavns Havn og Kyst".

 

ANDRE KONSEKVENSER

Da området er arkæologisk interessant, har Bymuseet ønsketat følge udgravningerne nøje, men har ikke på forhånd stillet krav tiludgravningernes udførels e.

 

MILJØVURDERING

Projekterne indebærer væsentlige forbedringer afhavneområdernes vandmiljø. Udover at den hygiejniske vandkvalitet forbedres,nedsættes også udledninger af kloakslam, som blandt andet indeholder storemængder tungmetaller samt næringssalte, så algevæksten i havnen begrænses ogvandet dermed bliver mere klart og rent. 

Normalt vil kloakprojekter af denne art ikke være underlagten VVM-vurdering, men da byggeriet af bassinet vil komme til at foregåsideløbende med byggeriet af skuespilhuset og vil blive efterfulgt af byggerietaf parkeringskælderen, har Hovedstadens Udviklingsråd vurderet, at der skaludarbejdes en VVM-redegørelse, dels for de 3 projekter hver for sig og dels ensamlet redegørelse. Tidsplanen for VVM-høringen er, at den skal være afslutteti maj måned 2004.

Der forventes ingen miljømæssige problemer fra bassinet idriftsfasen, idet støj og lugt samt trafik til og fra bassinet vil være afyderst begrænset omfang. I anlægsfasen vil der især kunne være miljømæssigeproblemer i forbindelse med grundvandssænkningen, ramning af spuns ogmaterialetransport og trafikforhold. Disse og andre forhold af miljømæssigbetydning er der gjort rede for i den for bassinet udarbejdede VVM-redegørelse,som kan ses på HUR´s hjemmeside. VVM-rapporten for bassinanlægget vil værefremlagt under mødet.  

 

HØRING

Projektet har været forelagtMiljøkontrollen, som recipientmyndighed for de marine recipienter. Miljøkontrollenanbefaler projektet.

 

BILAG

1. Projektforslag: Forbedringen af vandkvaliteten i havn og kyst.Inderhavnen ved Kvæsthusbroen

 

Endvidere vil VVM-rapporten "Bassinanlæg ved Sankt Annæ Plads" værefremlagt under mødet.

 

 

 

 

Peter Elsman                    

                      / Niels Juul Jensen

 


 


Til top