Delegering af udvalgets beføjelse til at dispensere fra støjgrænser
Delegering af udvalgets beføjelse til at dispensere fra støjgrænser
Miljø- ogForsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 22. september 2003
10.
MFU 193/2003
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,
at
RESUME
Miljø- og Forsyningsudvalget har ved flere lejlighedermeddelt Banestyrelsen dispensation fra de støjgrænser, som er anført iKøbenhavns Kommunes vejledning om miljømæssige forholdsregler ved bygge- oganlægsarbejder. Det er specielt ved Banestyrelsens store anlægsprojekterRingbanen og LOKO (Sporarbejde på banestrækningen mellem Hovedbanegården ogNordhavn station), det har været nødvendigt at meddele dispensationer.Begrundelsen har i næsten alle tilfælde været, at arbejdet skal udføres, menskørestrømmen er afbrudt, og togdriften indstillet. Af hensyn til den kollektivetrafik sker det bedst i nattetimerne og i weekender frem for i dagtimerne påhverdage.
Næsten alle dispensationer har drejet sig om enkelte ellerflere af følgende aktiviteter:
·
·
·
·
·
Mange af aktiviteterne overskrider støjgrænsen på 40 dB(A),men flere steder er baggrundsstøjen så høj eller afstanden til beboelse såstor, at arbejdet formodentligt kun i mindre grad opleves støjende. Det er Miljøkontrollenerfaring, at Banestyrelsen bestræber sig på at lægge de mest støjendeaktiviteter på tidspunkter, hvor generne for beboerne i området er mindst. Detbetyder, at arbejdet hellere ønskes udført i weekendernes dagtimer end inattetimerne, uanset hvornår.
Banestyrelsen er ofte nødsaget til at revurderedetailplanlægningen af de store projekter. Det medfører ofte ansøgninger ogforespørgsler til Miljøkontrollen med meget kort frist om tilladelse tilstøjende arbejde uden for normal arbejdstid. Derfor er deri nogle tilfælde behov for en hurtigere behandling af sagerne end den tidskadence,der nødvendigvis vil være forbundet med en behandling af en indstilling iudvalget, hvor sagen først kan forelægges i forbindelse med et planlagtudvalgsmøde, og hvor indstillingen skal være udsendt i god tid før etudvalgsmøde.
På den baggrund foreslås det, at Miljø- ogForsyningsforvaltningen bemyndiges til på udvalgets vegne at meddele eventueldispensation fra vejledningens støjgrænser i forbindelse med Banestyrelsensvidere arbejde med omlægning og forbedring af det københavnske jernbanenet tilog med 2004. På baggrund af erfaringerne med forvaltningen af dispensationernevil sagen blive forelagt udvalget igen i slutningen af 2004.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil orientere udvalget,når der gives dispensation og når særlige forhold taler herfor.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Banestyrelsens to store projekter, LOKO og Ringbanen, har nuværet i gang i to og tre år. LOKO-projektet forventes afsluttet om et år, mensfærdiggørelsen af Ringbanen netop er udskudt et år til 2006.
Banestyrelsen har flere gange søgt Miljøkontrollen omtilladelse til at arbejde uden for normal arbejdstid med aktiviteter ved de tostore projekter, selv om det kan medføre støj ud over de støjgrænser, som eranført i Københavns Kommunes vejledning om miljømæssige forholdsregler vedbygge- og anlægsarbejder. I næsten alle tilfælde har Banestyrelsen begrundetansøgningerne med, at arbejdet skal udføres, mens kørestrømmen til togene erafbrudt og togdriften indstillet. Af hensyn til den kollektive trafik ønsker Banestyrelsensådanne arbejder udført om natten eller i dagtimerne i weekender, hvortogdriften bedre tåler at blive indstillet end på hverdage.
Miljø- og Forsyningsudvalget har et antal gange på baggrundaf forvaltningens indstillinger dispenseret fra støjgrænserne, og udvalget erblevet orienteret om støjforholdene i øvrigt - specielt i forbindelse medanlægget af Ringbanen.
Ringbanen
Ved Flintholm Station har Miljø- og Forsyningsudvalget femgange siden 2001 dispenseret fra støjgrænserne i forbindelse med nedrivning afde gamle broer over Grøndals Parkvej og bygning af nye samt i forbindelse medramning af mastefundamenter og afgravning af jord.
Ved Danshøj Station har Miljø- og Forsyningsudvalget den 7.oktober 2002 bemyndiget Miljøkontrollen til at meddele fornøden dispensationved det videre byggeri af stationen. Miljø- og Forsyningsudvalget er i denanledning, bl.a. i foråret 2003, blevet orienteret om forløbet afstationsbyggeriet.
Anlægget af Vigerslev Station blev indledt i foråret 2003,og Miljø- og Forsyningsudvalget blev kort orienteret om arbejdet den 26. maj2003. Hidtil er det meste af arbejdet foregået langt fra boliger oghaveforeningerne i området, og Miljøkontrollen har hidtil ikke vurderet, at detarbejde der er foregået uden for normal arbejdstid, har været støjende. Selvestationen skal anlægges, hvor banen krydser Vigerslev Alle, og en del afarbejdet skal foregå, mens Kastrupbanen og Godsbanen er standset. Byggeriet af ekstrabroer over Vigerslev Allé forventes at foregå i dagtimerne på hverdage.
Stationerne Ålholm og KB-Hallen er ligeledes under anlæg.Der er ikke eksisterende banestrækninger i nærheden, og byggeriet forventesderfor i det store og hele at foregå i dagtimerne på hverdage.
Endelig er arbejdet med den sidste station på Ringbanen, NyEllebjerg Station, endnu ikke gået i gang, og Banestyrelsen har ikke oplystMiljøkontrollen om, hvornår det sker.
LOKO-projekt
Banestyrelsen har i juli 2003 anmodet Miljøkontrollen omtilladelse til at udføre arbejder, som kan være støjende i nogle perioder omnatten og i weekender frem til maj 2004. Det drejer sig foreløbigt om arbejder,som skal finde sted i slutningen af januar og begyndelsen af februar 2004 samti to weekender i marts måned 2004. Banestyrelsen har i august og september i årudført arbejder om natten og i weekenden, som Miljøkontrollen har vurderet tilikke at være støjende.
Miljø- og Forsyningsudvalget dispenserede den 7. april 2003fra støjgrænserne i forbindelse med lægning af et nyt hovedspor mellemØsterport og Nordhavn Station. Ved den lejlighed konstaterede Miljøkontrollenikke støjgener, og der blev ikke modtaget klager over støj fra arbejdet.
Uddybning af indstillingen ogvurdering af støjforholdene
De arbejder, som Banestyrelsen normalt søger om tilladelsetil at udføre uden for normal arbejdstid, og som Miljøkontrollen vurderer tilat være de mest støjende, drejer sig bl.a. om:
·
·
·
·
·
Det er alle aktiviteter, hvor Miljøkontrollen efterhåndenhar fået indgående erfaring med støjforholdene. Selv om mange af aktiviteterneoverskrider støjgrænsen på 40 dB(A), er det alligevel vurderingen, at arbejdetflere steder kan udføres uden væsentlige støjgener for beboerne, fordibaggrundsstøjniveauet er relativt højt. Det gælder ved LOKO-projektet på grundaf S-togstrafikken, og det gælder ved Flintholm Station på grund af afstandentil beboelser og støjen fra Grøndals Parkvej. På grund af baggrundsstøjen vilMiljøkontrollen sådanne steder ikke være i stand til at måle eventuellestøjniveauer, der ligger helt nede ved støjgrænsen.
Miljøkontrollen har bl.a. ved LOKO-projektet konstateret, atBanestyrelsen har planlagt arbejdet sådan, at bl.a. aflæsning af skærver ogkomprimering af skærverne under de nylagte skinner foregår i dagtimerne.Desuden har Banestyrelsen nogle steder boret huller til mastefundamenterne,inden disse er blevet sat i jorden. Det har betydet, at arbejdet ikke harstøjet.
Information til borgerne er af afgørende betydning for atopnå forståelse for arbejder, der i perioder kan medføre støj. Det erMiljøkontrollens erfaring, at Banestyrelsen er meget konsekvent med at udsendeinformation, også ved arbejder som Miljøkontrollen ikke vurderer til at værestøjende. Miljøkontrollen vil fastholde Banestyrelsen på denne opgave.
Erfaringerne fra flere af Banestyrelsens aktiviteter viser,at styrelsen ofte er nødsaget til at revurdere sin planlægning af arbejderneved det københavnske banenet. Det betyder, at Miljø- og Forsyningsforvaltningenhar fået ansøgninger fra styrelsen med meget korte frister om tilladelse til atudføre støjende arbejde uden for normal arbejdstid. Derfor er der i nogle tilfælde behov for en hurtigere behandlingaf sagerne end den tidskadence, der nødvendigvis vil være forbundet med enbehandling af en indstilling i udvalget, hvor sagen først kan forelægges iforbindelse med et planlagt udvalgsmøde, og hvor indstillingen skal væreudsendt i god tid før et udvalgsmøde.
Såfremt Miljø- og Forsyningsudvalget bemyndiger Miljø- ogForsyningsforvaltningen til at dispensere fra vejledningens støjgrænser, vilMiljøkontrollen i forhandlingerne med Banestyrelsen lægge vægt på, at denvidere detailplanlægning sikrer, at de mest støjende aktiviteter bliver udførti dagtimerne i weekender frem for om natten. Desuden vil Miljøkontrollen anmodeBanestyrelsen om hele tiden at anvende de mest støjsvage maskiner og metoder.
På den baggrund foreslås det, at Miljø- ogForsyningsforvaltningen bemyndiges til på udvalgets vegne at meddele eventueldispensation fra vejledningens støjgrænser i forbindelse med Banestyrelsensvidere arbejde med omlægning og forbedring af det københavnske jernbanenet tilog med 2004. På baggrund af erfaringerne med forvaltningen af dispensationernevil sagen blive forelagt udvalget igen i slutningen af 2004.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil orientere udvalget,når der gives dispensation, og når særlige forhold taler herfor.
MILJØVURDERING
Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Indstillingenhar ikke økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
HØRING
Indstillingenhar ikke været i høring.
ANDRE KONSEKVENSER
Derer ikke andre konsekvenser forbundet med indstillingen.
BILAG
Ingenbilag.
Peter Elsman
/ Hjalte Aaberg