Forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik m.v.
Forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik m.v.
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 22. maj 2000
7. Forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik m.v.
MFU 141/2000 J.nr. F 7600-1/00
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,
at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender forvaltningens udkast til svar på Økonomiforvaltningens brev af 12. april 2000 om høring af Københavns Kommunes integrationspolitik mv.
RESUME
Det Rådgivende Integrationsudvalg har den 11. april 2000 forelagt "Forslag til overordnet integrationspolitik for Københavns Kommune mv." for Økonomiudvalget. Forslaget er herefter sendt i høring i de stående udvalg.
Det Rådgivende Integrationsudvalg har foreslået Økonomiudvalget at anbefale Borgerrepræsentationen følgende:
- et forslag til overordnet integrationspolitik for Københavns Kommune
- et forslag til 5 indsatsområder for budgetår 2001, bestående af:
- "Børns liv og fremtid"
- "Beskæftigelse"
- "Kommunikation"
- "Hvordan støttes det frivillige og foreningsbaserede engagement i integrationsarbejdet?"
- "Det boligsociale område"
samt retningslinier for arbejdet med indsatsområderne.
Derudover foreslås følgende fremtidige procedure:
- at udvalgene udarbejder konkrete målsætninger for udvalgenes videre arbejde indenfor rammerne af den overordnede integrationspolitik og de fastlagte indsatsområder.
- at udvalgene hvert år i februar, første gang i 2002, giver en kort status til Det Rådgivende Integrationsudvalg vedrørende arbejdet med integrationsområdet, og
- at Borgerrepræsentationen i foråret 2001 fastlægger indsatsområderne for budgetåret 2002.
SAGSBESKRIVELSE
Det Rådgivende Integrationsudvalg har formuleret følgende forslag til overordnet integrationspolitik for Københavns Kommune:
"Blandt kommunens borgere er repræsenteret forskellige etniske grupper, og kulturer og livsopfattelser. Derfor findes en mangfoldighed af ressourcer og muligheder, som kan bidrage til udviklingen af det københavnske samfund.
Københavns Kommune arbejder for, at flygtninge og etniske minoriteter føler sig velkomne og respekterede som ligeværdige medborgere.
Det er Københavns Kommunes opgave at bidrage til, at de etniske mindretal bliver selvforsørgende, aktive og handlingskompetente borgere, som tager et medansvar for Københavns udvikling.
Københavns Kommunes integrationspolitik retter sig mod alle borgere, som på grund af deres etniske baggrund har særlige behov.
Københavns Kommune vil arbejde på en tilpasning af sine serviceydelser således at der også tages hensyn til flygtninge og indvandreres særlige forudsætninger og behov.
Københavns Kommune vil som arbejdsgiver sikre, at andelen af ansatte fra etniske mindretal bringes i overensstemmelse med befolkningens sammensætning.
Integration er en livslang proces, som kræver gensidig forståelse og en åben dialog mellem parterne".
Derudover har Det Rådgivende Integrationsudvalg formuleret følgende indsatsområder for budgetåret 2001:
"1. "Børns liv og fremtid". Der arbejdes bl.a. med daginstitutioner, skoler, biblioteker, fritidstilbud, foreninger, boligområder samt andre relevante tilbud set fra børnehøjde.
2. "Beskæftigelse". Der arbejdes bl.a. med overledighed, selvforsørgelse, etnisk ligestilling, personalepolitik, flaskehalsproblemer, uddannelse, virksomhedsstøtte, iværksættere etc. i relation til såvel private som offentlige arbejdsgivere.
3. "Kommunikation". Der arbejdes med sprogpolitik, medievalg og fælles regler for tolkebistand etc.
4. "Hvordan støttes det frivillige og foreningsbaserede engagement i integrationsarbejdet?" Der arbejdes med folkeoplysningen (foreninger, enkeltarrangementer, aftenskoler etc.), socialt arbejde, støtte af netværk i f.eks. boligområder etc.
5. "Det boligsociale område".
Det Rådgivende Integrationsudvalg har den 5. april 2000 besluttet at foreslå Økonomiudvalget at det, efter høring af de stående udvalg, anbefales Borgerrepræsentationen at vedtage forslaget til en overordnet integrationspolitik for Københavns Kommune, samt at Borgerrepræsentationen fastlægger 5 indsatsområder, som der skal arbejdes tværgående med i de stående udvalg og i Økonomiudvalget i budgetåret 2001.
Det Rådgivende Integrationsudvalg har endvidere foreslået følgende:
- at de stående udvalg og Økonomiudvalget pålægges at udarbejde konkrete målsætninger for integrationsområdet indenfor udvalgenes egne områder med udgangspunkt i den overordnede integrationspolitik og i de udmeldte indsatsområder, og
- at Det Rådgivende Integrationsudvalg årligt udarbejder en kort redegørelse til Borgerrepræsentationen om kommunens samlede arbejde med integrationsområdet på baggrund af redegørelser fora de stående udvalg og Økonomiudvalget.
Der er udarbejdet et baggrundsmateriale af en tværgående embedsmandsgruppe, hvor alle forvaltninger er repræsenteret.
"Forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik mv." vurderes kun i ringe grad at have en indvirkning på Miljø- og Forsyningsudvalgets budget for 2001.
Forslaget er af Økonomiudvalget sendt i høring hos de politiske udvalg, ældrerådene, en række etniske foreninger mv.
BILAG VEDLAGT
- Brev af 12. april 2000 fra Økonomiforvaltningen med kopi af indstillinger og beslutninger i sagen.
- Udkast til Miljø- og Forsyningsforvaltningens svar til Økonomiforvaltningen.
- Den tværgående embedsmandsgruppes baggrundsmateriale (findes på aflæggerbordet. Kan evt. rekvireres i Sekretariatet).
Niels Juul Jensen
/ Anette Jon Jonsen