Mødedato: 21.01.2002, kl. 15:00

Fastholdelse og udvikling af Københavns Miljønetværk

Fastholdelse og udvikling af Københavns Miljønetværk

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 21. januar 2002

 

6. Fastholdelse og udvikling af Københavns Miljønetværk

MFU 23/2002 J.nr. F 8420/02

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at Københavns Miljønetværk udvikles, således at flere af byens virksomheder inddrages på formaliseret måde i udviklingen af bedre miljø i København i henhold til Dogme 2000 og,

at Miljø- og Forsyningsudvalget tager vedlagte afrapportering af " Pilotprojekt, Miljøledelse i København" til efterretning.

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget tiltrådte den 27. september 2000 en indstilling om igangsættelse af et pilotprojekt for miljøledelse. Pilotprojektet omfatter to konkrete projekter, "Energirådgivning og energibesparelser i boliger og erhverv" og "Miljønetværk for virksomheder i København", og skulle løbe til udgangen af 2001.

Det første pilotprojekt der er gennemført i KE's energirådgivning, er afsluttet med udgangen af 2001, og en afsluttende rapport er vedlagt. I dette pilotprojekt er undersøgt metoder, der kan gøre energirådgivningen mere målrettet og effektiv.

Som et led i at Københavns Kommune sammen med kommunerne Albertslund, Ballerup, Fredericia og Herning deltager i det såkaldte Dogme 2000, har Københavns Kommune forpligtet sig til at sikre en forankring af miljøarbejdet hos byens virksomheder. Dette arbejde er påbegyndt med det andet pilotprojekt "Miljønetværk for virksomheder i København", idet Københavns Miljønetværk er etableret, og netværket har p.t. 16 industrivirksomheder som medlemmer. En afrapportering af projektet er vedlagt.

Erfaringerne fra dette projekt peger på, at netværket er med til at styrke og forankre det forebyggende miljøarbejde på de omfattede virksomheder. For at sikre, at det også tager højde for udviklingen i erhvervssammensætningen i København, er der behov for at udvide netværket til også at omfatte nye typer af virksomheder inden for service, administration og udvikling.

Miljø og Forsyningsforvaltningen foreslår derfor, at Københavns Miljønetværk fastholdes og udvikles, således at miljøet forankres hos et bredere udsnit af byens virksomheder i København i henhold til Dogme 2000.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Miljø- og Forsyningsudvalget tiltrådte den 27. september 2000 en indstilling om igangsættelse af et pilotprojekt for miljøledelse i København. Pilotprojektet omfatter to konkrete projekter, "Energirådgivning og energibesparelser i boliger og erhverv" og "Miljønetværk for virksomheder i København".

Af indstillingen fremgik det, at erfaringerne fra pilotprojektet skal indgå i arbejdet med at indfri forpligtigelserne i Dogme 2000. Ifølge Dogme 2000 er kommunen forpligtet til at styrke forankringen af miljøet hos byens virksomheder.

Uddybning af indstilling

Det første pilotprojekt om energirådgivning og energibesparelser i boliger og erhverv, der er gennemført i KE's energirådgivning, er afsluttet med udgangen af 2001. En afsluttende rapport er vedlagt i bilag 1. I dette pilotprojekt undersøges metoder, der kan gøre energirådgivningen mere målrettet og effektiv.

En afrapportering af det andet pilotprojekt om etablering af et miljønetværk for virksomheder (Københavns Miljønetværk) er vedlagt i bilag 2. Erfaringerne fra dette projekt peger på, at arbejdet i netværket kan være med til at forbedre og forankre det forebyggende miljøarbejde på virksomheder i København. Erfaringerne viser, at aktiviteterne i netværket bl.a. har fået virksomhederne i gang med at kortlægge deres miljøpåvirkninger. Dette anskueliggør, hvilke miljøpåvirkninger, virksomheden har, og kan ses som det første skridt til et mere systematiseret og forankret miljøarbejde på virksomhederne. Desuden har arbejdet med netværket skabt en bedre dialog og en større gensidig tillid mellem myndighed og virksomhed, der gør, at det er lettere at vejlede virksomheder om forebyggende miljøarbejde, der rækker ud over lovgivningen. Som m&ari ng;l for netværkets succes kan det nævnes, at der deltog 45 virksomheder i seneste afholdte temamøde om kemikalier.

I opbygningen af netværket har Miljøkontrollen anvendt mange ressourcer på at udvikle værktøjer. Miljøkontrollen har udviklet en værktøjsmappe til miljøarbejdet. Her kan virksomhederne se hvilke krav, der stilles til en miljøredegørelse, og de kan finde hjælp til det videre miljøarbejde med bl.a. miljøstyring, miljødialog og produktorienteret miljøarbejde. Der er også udviklet et websted ( www.kbhmiljønet.dk), der fungerer som netværkets kommunikationsplatform, og hvor netværkets medlemmer kan fortælle om deres miljøarbejde. Desuden er der på webstedet oprettet et konferencesystem, hvor medlemmerne kan udveksle erfaringer.

Organisatorisk er netværksarbejdet placeret i Miljøkontrollens virksomhedskontorer. Målgruppen for netværket har i pilotprojektet været industrivirksomheder (liste-, anmeldepligtige- og branchevirksomheder). P.t. har netværket 16 medlemmer. For at sikre en bredere forankring af miljøarbejdet på virksomheder i København, kræver det dog, at netværket bliver mere omfattende.

Erhvervssammensætningen i København udvikler sig som i de fleste storbyer, i retning af service, administration og udvikling. Derfor er det aktuelt at udvide netværket til også at omfatte disse erhverv.

På baggrund af erfaringerne med pilotprojektet, foreslår Miljø- og Forsyningsforvaltningen derfor, at man fastholder og udvikler Københavns Miljønetværk, således at miljøet forankres hos et bredere udsnit af byens virksomheder i København i henhold til Dogme 2000.

Det videre arbejde med Københavns Miljønetværk

På baggrund af ønsker om fagligt indhold i netværket fra de eksisterende medlemmer, forslås det, at der inden for det næste år afholdes aktiviteter indenfor emnerne: livscyklusvurderinger, affaldsminimering, miljødialog, kemikalier og aktuel ny lovgivning. Desuden forslås det, at der fortsat produceres nyhedsbreve med aktuelt stof inden for erhverv og miljø. Alle aktiviteter vil blive målrettet, således at de også henvender sig til de nye virksomhedstyper og deres miljøproblemer.

En fastholdelse og udvikling af netværket kræver at eksisterende værktøjer vedligeholdes og udvikles, så de også er målrettet til nye typer af virksomheder. Desuden er der behov for stadig at markedsføre netværket, både blandt industrivirksomheder og nye typer af virksomheder.

Som led i strategien for at udvikle og udvide netværket skal der gennemføres en brugerundersøgelse blandt potentielle medlemmer af Københavns Miljønetværk, således at det sikres, at deres behov for vejledning og sparring i miljøarbejdet også varetages.

Som led i Dogme 2000 samarbejdet er der er etableret et samarbejde mellem de fem dogme kommuners miljøforvaltninger om at fremme forankringen af miljøarbejdet på virksomhedsområdet. København Kommune er tovholder for dette samarbejde, og det varetages i forbindelse med netværksarbejdet i Miljøkontrollen.

En nærmere beskrivelse af arbejdet med udviklingen af Københavns Miljønetværk

fremgår af bilag 3.

MILJØVURDERING

En videreførelse og en udvidelse af Københavns Miljønetværk vil påvirke miljøet positivt. Formålet med netværket er at medvirke til på en mere systematisk måde at forankre det forebyggende miljøarbejde på virksomhederne, således at virksomhederne stimuleres til at nå længere med miljøarbejdet end Miljøkontrollen som tilsynsmyndighed kan nå via miljøloven. Dette betyder, at netværket på sigt er med til at reducere virksomhedernes miljøpåvirkninger lokalt og globalt.

Den traditionelle miljøregulering sætter primært fokus på industrivirksomheders direkte miljøpåvirkninger som emissioner til luft, vand og jord. I Københavns Miljønetværk sættes der også fokus på industriens ressourceforbrug, som energi, vand, råvarer og hjælpestoffer, og på virksomhedernes indirekte miljøpåvirkninger som f.eks. produkternes miljøpåvirkning og indkøb. En udvidelse af netværket til også at omfatte administration og serviceerhverv vil medføre et øget fokus på at reducere direkte miljøpåvirkninger som ressourceforbrug og indirekte miljøpåvirkninger som f.eks. grønne indkøb.

ØKONOMI

Omkostningerne til drift af netværket ligger inden for Miljøkontrollens budget.

HØRING

Der har ikke været gennemført en egentlig høring af dette forslag til at udvikle Københavns Miljønetværk, men de virksomheder, som har deltaget i pilotprojektet, har peget på hvilke områder, de ønsker, der skal fremmes i et fremtidigt netværk.

ANDRE KONSEKVENSER

Etableringen af Københavns Miljønetværk har ikke haft andre væsentlige konsekvenser.

BILAG

  1. Afrapportering af projektet "Energirådgivning og energibesparelser i boliger og erhverv".
  2. Afrapportering af projektet " Miljønetværk for virksomheder i København".
  3. Udvikling af Københavns Miljønetværk.

 

 

Peter Elsman

/ Jørgen Høg

 

Til top