Mødedato: 21.01.2002, kl. 15:00

Høring af kvarterplaner for Kvarterløft Nord-Vest og Nørrebro Park Kvarter

Høring af kvarterplaner for Kvarterløft Nord-Vest og Nørrebro Park Kvarter

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 21. januar 2002

 

4. Høring af kvarterplaner for Kvarterløft Nord-Vest og Nørrebro Park Kvarter

MFU 19/2002 J.nr. M 8101-4/01

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender vedlagte forslag til høringssvar til Økonomiforvaltningen, Kvarterløftsekretariatet.

RESUME

I foråret 2001 underskrev Københavns Kommune og det daværende By- og Boligministerium en samarbejdsaftale som fastlægger de overordnede mål for to nye kvarterløftprojekter i Københavns Kommune – Kvarterløft Nord-Vest og Kvarterløft Nørrebro Park Kvarter.

Omkring 400 personer er via borgermøder og deltagelse i arbejdsgrupper m.v. fremkommet med en række projektforslag som er beskrevet i to nye kvarterplaner. Personerne repræsenterer lokale beboere, erhvervsliv m.m. Nogle projekter berører Miljø- og Forsyningsforvaltningens arbejdsområder.

Overborgmesteren har den 18. december 2001 sendt kvarterplanerne i høring i alle fagudvalg.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder, at de to nye kvarterplaner indeholder mange gode projektforslag som kan være med til at forbedre miljøforholdene i kvarterløftområderne. Miljø- og Forsyningsforvaltningen mener, at kvarterplanerne er i overensstemmelse med gældende lovgivning og kommunens planer på miljøområdet. Miljø- og Forsyningsforvaltningen har dog en række bemærkninger til kvarterplanerne.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har foretaget en miljøvurdering af kvarterplanerne. Det vurderes, at der vil være kortsigtede øgede miljøbelastninger, men at disse vil blive opvejet af de nye miljøtiltag i kvartererne, som på langt sigt vil have en positiv miljøeffekt.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I foråret 2001 underskrev Københavns Kommune og det daværende By- og Boligministerium en samarbejdsaftale som fastlægger de overordnede mål for to nye kvarterløftprojekter i Københavns Kommune – Kvarterløft Nord-Vest og Kvarterløft Nørrebro Park Kvarter.

Af samarbejdsaftalen fremgår det bl.a., at Københavns Kommune over for Statens Kvarterløftsekretariat skal fremlægge en af kommunen vedtaget kvarterplan med mål og præcise succeskriterier for projekterne, handlings- og tidsplan samt budget. Overborgmesteren har den 18. december 2001 sendt kvarterplanerne i høring hos Miljø- og Forsyningsudvalget.

Kvarterløft Nord-Vest ligger i den sydlige del af bydelen Bispebjerg. Området gennemskæres af Frederikssundsvej og afgrænses af Birkedommervej og Bisiddervej i nord samt Borups Allé og Hillerødgade i vestlig og sydlig retning. Der bor 14.900 borgere i kvarterløftområdet og der findes 9.400 arbejdspladser. Nørrebro Park Kvarter ligger i området syd for Nørrebrogade ud til Ågade samt mellem Nørrebro Station og Assistens Kirkegård. Der bor 16.100 borgere i kvarterløftområdet og der findes 2.700 arbejdspladser.

Med de to nye kvarterløftområder har København i dag 5 kvarterløftprojekter. De tre "gamle" projekter, som er startet i 1996/97 er: Femkanten, Holmbladsgadekvarteret og Kgs. Enghave. I alt bor der ca. 67.000 personer i kvarterløftområderne, hvilket svarer til, at 13 % af Københavns borgere bor i et kvarterløftområde.

Formålet med kvarterløftprojekterne er, at få borgere, erhvervsliv og andre lokale kræfter til at gå sammen for at vende udviklingen i kvartererne, fra at være områder med voksende sociale problemer og fysisk nedslidning, til at blive områder hvor det er rart at bo og arbejde.
Arbejdet med at vende udviklingen sker ved at gennemføre en helhedsorienteret indsats, der kombinerer bolig- og friarealforbedring med forbedring af kvarterets fysiske miljø, det sociale miljø, kulturlivet og idrætsområdet.

For hvert område skal der vedtages en kvarterplan med projektforslag til, hvilke aktiviteter der skal gennemføres i kvarterløftområdernes levetid. Disse kvarterplaner er blevet til via afholdelse af borgermøder og intensivt arbejde i forskellige arbejdsgrupper, hvor lokale borgere, erhvervsliv m.m. har deltaget aktivt. Hver kvarterplan indeholder 50-70 projektforslag. Der vil i kvarløftområdernes levetid ske en prioritering af projekterne. Erfaringer fra de "gamle" kvarterløftområder viser, at ikke alle projektforslag vil blive gennemført. Årsagen hertil kan være mange, men kan f.eks. skyldes dalende borgerinteresse eller manglende økonomiske midler.

De mange projektforslag er nu i høring i samtlige udvalg i Københavns Kommune.

Til at udføre det daglige arbejde er oprettet lokale kvarterløftsekretariater, som assisterer de frivillige arbejdsgrupper med repræsentanter fra kvarteret. Den overordnede indsats i hvert kvarterløftområde bestemmes af en styregruppe på 15-20 personer som repræsenterer: beboere, erhvervsliv, skoler, biblioteker, lokale og centrale kommunale institutioner m.fl. Miljø- og Forsyningsforvaltningen deltager som observatør i styregrupperne for begge kvarterløftområder.

Projekterne skal gennemføres via et budget tildelt kvarterløftområderne. De to nye kvarterløftprojekters budgetter ligger på henholdsvis 153 millioner kr. for Kvarterløft Nord-Vest og 185 millioner kr. for Nørrebro Park Kvarter, over en 7 årig periode. Hovedparten af pengene kommer fra staten. Beløbene suppleres under projektforløbet ved at søge eksterne midler fra fonde etc., samt ved at motivere lokale boligejere, virksomheder etc. til at investere i deres ejendomme. Desuden yder Københavns Kommune ekstra midler via en øget arbejdsindsats i områderne.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

I de nye kvarterplaner er omkring 400 personer via borgermøder og deltagelse i arbejdsgrupper m.v. fremkommet med en række projektforslag som berører Miljø- og Forsyningsforvaltningens arbejdsområder. Personerne repræsenterer lokale beboere, erhvervsliv m.m.

I kvarterplanerne beskrives de overordnede idéer og projekter, som ønskes udført de kommende år. Da kvarterløftarbejdet er helhedsorienteret, er miljø- og Agenda 21 aktiviteter blot nogle af de mange områder, som tages op i de to nye kvarterplaner.

I kvarterplanen for Kvarterløft Nord-Vest er projekterne beskrevet under følgende hovedtemaer, som også afspejler navnene på de borgergrupper, der har udarbejdet dem:

  • Trafik og bymiljø
  • Byfornyelse
  • Kultur og idræt
  • Social og sundhed
  • Erhverv og beskæftigelse

I kvarterplanen for Nørrebro Park Kvarter er projekterne beskrevet under følgende hovedtemaer, som også afspejler navnene på de borgergrupper, der har udarbejdet dem:

  • Kvarteret – det fysiske miljø
  • Boliger og gårdanlæg
  • Kultur og fritid
  • Erhverv og beskæftigelse
  • Social og sundhed

Vedr. begge kvarterplaner

Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder de to nye kvarterplaner meget interessante og de indeholder mange gode projektforslag, som kan være med til at forbedre miljøforholdene i kvarterløftområderne.

Af begge kvarterplaner fremgår det, at der skal ske en forbedring af boligerne i kvarteret, således at de bliver tidssvarende. Hovedparten af de bevilgede penge er bundet til boligforbedringer. Begge planer lægger vægt på, at boligistandsættelserne foregår efter økologiske og bæredygtige principper, samt at økologiske demonstrationsprojekter kan indgå. Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder den høje prioritering af økologi og bæredygtighed meget positivt.

På erhvervsområdet er det foreslået, at de to nye kvarterløft går sammen om at ansætte en butikskonsulent, der kan vejlede og rådgive kvarterets butikker i miljø- og hygiejnespørgsmål. Projektets primære målgrupper er nye butikker og butikker med indehavere af anden etnisk baggrund end dansk. Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder dette projekt særlig interessant og vil indgå i samarbejde med konsulenten, således det bliver muligt at rådgive om affaldssortering, ressourcebesparelser, støj- / lugtgener m.v.

Trafik er også et af de gennemgående træk for begge kvarterplaner, da en stor del af beboerne er plaget af gener fra trafikken. Der ønskes udarbejdet trafikhandlingsplaner for begge kvarterer. Handlingsplanerne skal først og fremmest beskrive og analysere de eksisterende trafikale forhold, således at der skabes et grundigt fundament for fremtidige strategier på området. På sigt ønskes fredeliggørelse af boligområder, hensyntagen til "bløde trafikanter", øget mulighed for begrønning af veje og pladser samt lokale beboerønsker om stilleveje, ensretninger o.lign.

Begge kvarterløftområder har også et ønske om øget affaldssortering.

Vedr. Kvarterløft Nord-Vest

I kvarterplanen for Nord-Vest fremhæves det, at den overordnede målsætning er et bæredygtigt og økologisk Nord-Vest. Kvarterplanens målsætning tilstræber en overordnet bæredygtig byudvikling af kvarteret med integration af økologiske og miljømæssige tiltag. Der ønskes udarbejdet et forprojekt, som kan danne rammen for en implementeringsmodel vedr. et bæredygtigt og økologisk Nord-Vest Kvarter. Kvarterplanen har bl.a. følgende sigte og succeskriterier:

  • At fortsætte grøn guide funktionen.
  • Reduktion af ressourceforbruget (energi, vand og affald), reduktion af forurening samt forøgelse af solenergiens andel af den samlede energimængde og forøgelse af genanvendelse.
  • Fredeliggørelse af lokalgader, forbedring af trafikale forhold for bløde trafikanter, forbedring af parkeringsforhold og reduktion af bilpendling.
  • Udvikling af grønne byrum, bl.a. etablering af nye parker, forøgelse af antal gadetræer, forøgelse af antal forhaver og grønne gavle.

Der er et særligt ønske at øge arealet af grønne områder. I Nord-Vest kvarteret er der ønske om kvarterparker på den ubebyggede "Glud & Marstrand grund" og ved HT-grunden (garageanlæg). Begge grunde har forurenet jord. På HT-grunden ønskes der endvidere etableret et center for kultur og idræt.

Kvarterløft Nord-Vest ønsker at iværksætte en oplysningskampagne over for erhvervslivet, om hvordan miljøet kan skånes og hvorledes miljøfarligt affald håndteres. Der skal igangsættes en undersøgelse som skal finde ud af, hvilke behov virksomhederne finder væsentligst at få løst – især de små virksomheder. En lokal miljøpris og et miljømærke ønskes etableret.

Vedr. Nørrebro Park Kvarter

Ifølge kvarterplanen for Nørrebro Park Kvarter skal området være et attraktivt og spændende sted at bo og arbejde. Et kvarter som åbner sig både indadtil og udadtil. Nørrebro Park Kvarter skal styrkes som et trafikmæssigt fredeligt og grønt kvarter, hvor Nørrebro Parken er det rekreative og kulturelt samlende element. Kvarterets delområder skal orientere sig imod parken både fysisk og identitetsmæssigt.

I Nørrebro Park Kvarteret er der ønske om at gøre Nørrebro Parken mere attraktiv. Der lægges op til at parken får sin egen identitet og bliver mere tryg at færdes i. Parken skal have flere aktiviteter, som kan tilgodese borgere, f.eks. mulighed for idrætsfaciliteter, afholdelse af markedsdage og en café. Der ønskes også mindre skovbeplantning og vandelementer (f.eks. en sø). Begge dele er ting som kan fremme dyre- og planteliv.

Kvarteret satser på at etablere et mindre multihus med satellitter, som skal være nyskabende i sin idé, f.eks. bygget som et økologisk pilotprojekt, og dermed være foregangsinitiativ for en øget økologisk og miljøvenlig indsats. Økologi vil også indgå i udformningen af nye gårdanlæg.

Bemærkninger til kvarterplanerne

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har i.f.m. høringen af kvarterplanerne koncentreret sig om miljø- og Agenda 21 områderne i kvarterplanerne. Via Miljø- og Forsyningsforvaltningens deltagelse i styregrupperne og enkelte arbejdsgrupper er kvarterløftprojekterne løbende blevet rådgivet.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder kvarterplanerne i overensstemmelser med gældende lovgivning og kommunens planer på miljøområdet. Miljø- og Forsyningsforvaltningen har dog en række bemærkninger som Miljø- og Forsyningsudvalget bør videregive til kvarterløftene. Bemærkningerne er anført i udkastet til Miljø- og Forsyningsudvalgets høringssvar til Økonomiforvaltningen, Kvarterløftsekretariatet (bilag 1).

MILJØVURDERING

På kort sigt vil en renovering af boligerne i kvarterløftene medføre øget byggeaffald til genbrug, forbrænding eller deponering. Endvidere vil der ved byggeri eller etablering af grønne områder på grunde med forurenet jord skulle foretages fjernelse af jorden til rensning eller deponering. Både byggeaktiviteter og fjernelse af forurenet jord vil medføre øget arbejdskørsel.

På lang sigt vil en forbedring af boligerne kunne nedbringe forbruget af el, varme og vand, hvilket er i god overensstemmelse med kommunens planer på området. Fokus på erhvervslivets miljøindsats vil kunne have samme konsekvenser. En øget fokus på affaldssortering hos såvel boliger som erhverv vil kunne øge genbruget og evt. minimere affaldsmængderne. Såfremt en trafikhandlingsplan sætter "de bløde trafikanter" i fokus, vil dette kunne motivere til at ikke miljøbelastende trafik i lokalområdes fremmes.

Det vurderes således, at de kortsigtede øgede miljøbelastninger vil blive opvejet af de nye miljøtiltag, som på lang sigt vil have en positiv miljøeffekt.

ØKONOMI

Projekterne som ønskes iværksat, jf. de to nye kvarterplaner vil blive gennemført ud fra tidligere bevilgede midler samt ansøgninger til fonde o.lign. Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil ikke blive berørt økonomisk af de nye initiativer. Miljø- og Forsyningsforvaltningens fremtidige rådgivning af kvarterløftene og deltagelse i arbejdsgrupper m.v. vil blive foretaget inden for forvaltningens allerede eksisterende personaleressourcer.

HØRING

-

ANDRE KONSEKVENSER

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer, at kvarterplaner ikke umiddelbart har andre konsekvenser. Da kvarterplanerne og de mange projektforslag er beskrevet meget overordnet og kan udvikle sig med tiden, kan det ikke udelukkes, at der er områder som Miljø- og Forsyningsforvaltningen p.t. ikke har vurderet.

BILAG

  • Udkast til høringssvar til Økonomiforvaltningen, Kvarterløftsekretariatet
  • Kvarterplan for Kvarterløft Nord-Vest
  • Kvarterplan for Nørrebro Park Kvarter

 

 

Peter Elsman

/ Jørgen Høg

 

Til top