Mødedato: 21.01.2002, kl. 15:00

Indgåelse af samarbejdsaftale vedrørende skovrejsning i indvindingsoplandet til Københavns Energis kildepladser

Indgåelse af samarbejdsaftale vedrørende skovrejsning i indvindingsoplandet til Københavns Energis kildepladser

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 21. januar 2002

 

3. Indgåelse af samarbejdsaftale vedrørende skovrejsning i indvindingsoplandet til Københavns Energis kildepladser

MFU 20/2002 J.nr. V 3710-1/02

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,

at Københavns Kommune indgår samarbejdsaftaler om skovrejsning i Københavns Energis indvindingsopland samt oplandet til Haraldsted/Gyrstinge søerne med udgangspunkt i de i Regionplan 2001 udpegede skovrejsningsområder. De enkelte kontrakter vil blive forelagt for Miljø- og Forsyningsudvalget.

RESUME

Den offentlige skovrejsning har i lang tid stort set alene været et statsligt anliggende. Hvert år afsættes midler til statens skovrejsning på Finansloven under Naturbeskyttelsesloven. For at målrette den statslige skovrejsning har Skov- og Naturstyrelsen udpeget en række såkaldte indsatsområder for statslig skovrejsning – grundvandsbeskyttelse, bynært friluftsliv og natur.

Ud af de 95 skovrejsningsområder på ca. 30.000 ha udpeget af staten som indsatsområder ligger ca. 2.900 ha indenfor indvindingsoplandet til Københavns Energis kildepladser og oplandet til Haraldsted/Gyrstinge søerne.

Rejsning af skov falder i tråd med den 4 strengede strategi som Københavns Energi har omkring indvindingsarealerne, nemlig skovrejsning, omlægning til økologi, opkøb af arealer med efterfølgende deklarationspålæggelse omkring dyrkningsrestriktioner og derefter videresalg og indgåelse af dyrkningsaftaler med landmænd.

 

SAGSBESKRIVELSE

Der blev i 2001 indgået en aftale mellem de 2 vandværksforeninger og Skov- og Naturstyrelsen omkring skovrejsning.

Skovrejsning i indvindingsoplandet til Københavns Energis kildepladser og drikkevandssøer skal sikre, at der tages intensivt dyrkede arealer ud af landbrugsdrift og at der i stedet etableres større sammenhængende arealer med skov. Dette skal sikre, at der ikke fra disse arealer siver pesticider og gødningsstoffer ned til grundvandet.

Københavns Energi har derfor lokaliseret de statslige indsatsområder, der er sammenfaldende med kildepladszonerne og de særligt sårbare zoner indenfor oplandene til kildepladserne og drikkevandssøerne.

Af disse er der lokaliseret 3 områder der umiddelbart har interesse: Arealer ved Slangerup (Hørup kildeplads), Roskilde (Marbjerg kildeplads) og Ringsted (Haraldsted sø). Københavns Energi har indledt forhandlinger med Skov- og Naturstyrelsen og de stedlige kommuner omkring samarbejdsmodeller, muligheder for opkøb mv. for disse 3 projekter. De 3 projekter er beskrevet nedenfor.

Slangerup skovrejsningsområde er på 422 ha. Størstedelen ligger indenfor kildepladszonen til Hørup kildeplads. Resten ligger indenfor indvindingsoplandet til Hørup og Egholm kildeplads. Der er her tale om et område der er meget sårbart overfor forurening. Der indvindes årligt 2,5 mio. m3 grundvand fra Hørup kildeplads. Kildepladsen er en egnet kildeplads med en god vandkvalitet. Der har været afholdt flere møder mellem Slangerup Kommune, Tisvilde Statsskovdistrikt, Skov- og Naturstyrelsen og Københavns Energi om projektet. Der er i oktober 2001 afholdt et lodsejermøde om projektet. En kortlægning af ejendomsforholdene forventes iværksat snarest med henblik på mulighed for opkøb. Kontraktudkast er udarbejdet og er vedlagt som bilag.

Roskilde skovrejsningsområde er på ca. 130 ha. Størstedelen ligger indenfor kildepladszonen til Marbjerg kildeplads. Der er her tale om et område, der er sårbart overfor forurening. Der indvindes årligt 0,6 mio. m3 grundvand fra Marbjerg kildeplads. Kildepladsen er en egnet kildeplads med en god vandkvalitet. Der har været afholdt et møde mellem Roskilde Kommune, Københavns Statsskovdistrikt, Skov- og Naturstyrelsen og Københavns Energi. Et kontraktforslag er under udarbejdelse.

Ringsted skovrejsningsområde er på ca. 650 ha. Størstedelen ligger indenfor oplandet til Haraldsted sø. Der er her tale om et område, der er sårbart overfor forurening. Der indvindes årligt ca. 1,0 mio. m3 overfladevand fra Haraldsted sø, i 2001 er der indvundet 1,5 mio. m3. Indvinding af overfladevand fra Haraldsted/Gyrstinge søerne indgår som en buffer i Københavns Energis 3-strengede indvindingsstrategi. Der er afholdt et møde mellem Ringsted Kommune, Odsherred Statsskovdistrikt, Skov- og Naturstyrelsen og Københavns Energi. Et kontraktudkast er under udarbejdelse

Det forventes, at der udover de 3 projekter beskrevet overfor også tages en sondering af muligheder for en igangsættelse af projekt i Herlev samt en sondering af om der er andre ikke statslige skovrejsningsområder tæt på Københavns Energis kildepladser som kan have interesse omkring arealopkøb og efterfølgende skovrejsning.

ØKONOMI

Der har været afsat 2,5 mio. kr. til skovrejsning i budget 2001. Disse midler vil blive søgt overført til 2002, hvor der ligeledes er afsat 2,5 mio. kr. på budgettet til skovrejsning. Der vil således være 5,0 mio. kr. til rådighed for skovrejsning i 2002, herunder arealopkøb, hvis overførslen bliver godkendt af Borgerrepræsentationen. Dette forventes at ske i juni 2002.

Den samlede grundvandspulje er på 29,3 mio. kr. i 2002 og finansieres ved en opkrævning på 50 øre pr. leveret m3. Puljen kan ikke finansiere almindelige driftsmæssige forhold i forbindelse med produktion og levering af drikkevand eller opgaver, der forudsættes finansieret via anden lovgivning.

MILJØVURDERING

Ved indgåelse af samarbejdsaftalerne forventes der efterfølgende opkøb af arealer til skov. Dette vil skabe store sammenhængende arealer hvor der i mange år fremover (flere generationer) ikke vil blive brugt pesticider og gødningsstoffer. Dette vil betyde en beskyttelse af de grundvandsressourcer, der ligger under disse arealer.

ANDRE KONSEKVENSER

Københavns Kommunes arealopkøb til skovrejsning kan medføre en større fokusering fra lokale landmænds side på konkret grundvandsbeskyttelse og dermed betyde, at andre beskyttelsestiltag omkring landbrugsarealerne på sigt igangsættes.

BILAG

Aftale mellem Skov- og Naturstyrelsen, Danske Vandværkers Forening og Danmarks Private Vandværker

Udkast til samarbejdsaftale mellem Københavns Energi, Skov- og Naturstyrelsen, Tisvilde Statsskovdistrikt og Slangerup Kommune

Peter Elsman

/Niels Juul Jensen

 

 

Til top