Mødedato: 20.10.2003, kl. 15:00

Høring af indstilling om borgerrådgivning

Høring af indstilling om borgerrådgivning

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 20. oktober 2003

 

 

9.      Høring af indstilling om borgerrådgivning

 MFU 219/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltræder forvaltningens udkast til høringssvar vedrørende oprettelse af en borgerrådgivningsfunktion (Borgerrådgiver) i Københavns Kommune.

 

 

 

RESUME

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling har i sit møde den 15. september i år besluttet at sende indstillingen "Etablering af en borgerrådgiverfunktion i Københavns Kommune" til høring i bl.a. de stående udvalg. Høringsfristen er den 31. oktober 2003.

Borgerrådgiveren kan ikke overtage forvaltningsmæssige opgaver men skal uvildigt hjælpe borgerne, der ønsker at klage over forvaltningernes sagsbehandling, personalets optræden, herunder diskrimination, samt klager over den faktiske forvaltningsvirksomhed. Med faktisk forvaltningsvirksomhed forstås den service, der er forbundet med kommunens forvaltning og ydelser. Serviceniveauet som sådan er fortsat et politisk og forvaltningsmæssigt ansvar.

For at sikre uvildigheden placeres borgerrådgivningsfunktionen direkte under Borgerrepræsentationen. Indenrigsministeren har givet tilsagn om dispensation hertil i styrelsesvedtægten. Det forventes at borgerrådgivningsfunktionen kan sættes i drift i juni 2004.

Udkastet til høringssvar er positivt over for den nye borgerrådgivningsfunktion. Det foreslås dog at bemande funktionen med lidt bredere kompetencer end kun rent juridiske.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling har på sit møde den 15. september i år besluttet at sende indstillingen "Etablering af en borgerrådgiverfunktion i Københavns Kommune" til høring i de stående udvalg, Det rådgivende Integrationsudvalg, Integrationsrådet, ældrerådene og Københavns og Frederiksbergs Fællesrepræsentation, inden der afgives endelig indstilling til Økonomiudvalget. Høringsfristen er den 31. oktober 2003.

Forslaget om en borgerrådgivningsfunktion udspringer af en hensigtserklæring i budgetaftalen for 2003, og det indgår ligeledes i kommunens aftale med regeringen om kommunens forhold i 2004. Rådgivningsfunktionen forventes sat i drift i juni 2004, og i 2006 skal borgernes syn på den nye rådgivning undersøges.

På foranledning af Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling har en arbejdsgruppe analyseret rammer og præmisser for en borgerrådgivningsfunktion. Internt må borgerrådgiverens virke ikke kollidere med eller lappe ind over borgmestrenes forvaltningsmæssige beføjelser. Eksternt må Borgerrådgiveren ikke gå ind sager, hvor de eksisterende klagemuligheder endnu ikke er udtømt. Men Borgerrådgiveren kan (og bør) naturligvis vejlede om de eksisterende klagemuligheder.

Indenrigsministeren har givet tilsagn om dispensation i styrelsesvedtægten, så borgerrådgivningsfunktion kan placeres direkte under Borgerrepræsentationen for at sikre uvildigheden.

Borgerrådgiveren skal udarbejde en årlig rapport om behandlede sager. Efter Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse kan denne formidling af erfaringer på tværs i kommunen være med til at styrke god forvaltningsskik og god service i hele kommunen.

Udvalget for Demokrati og Serviceudvikling foreslår en bemanding af rådgivningsfunktionen med 6 jurister og en sekretær. Efter Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse er der også behov for kompetencer som social indsigt og evne til at kommunikere tillidsfuldt med mennesker med vidt forskellig baggrund. I udkastet til høringssvar foreslås det derfor at overveje en lidt bredere kompetencemæssig bemanding.

 

MILJØVURDERING

Ingen bemærkninger.

 

ØKONOMI

Høringssvaret har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Der forventes etableringsudgifter på 2,9 mio., og årlige driftsudgifter på 5 mio. kr. I budgetaftalen for 2004 er der afsat i alt 5,4 mio. til formålet, jf. at borgerrådgivningsfunktionen først sættes i drift i juni 2004.

 

 

HØRING

Ingen bemærkninger.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger.

 

BILAG

Miljø- og Forsyningsforvaltningens udkast til høringssvar.

 

 

 

 

Peter Elsman

 

                                            / Hjalte Aaberg

 

 


 


Til top