Mødedato: 20.10.2003, kl. 15:00

Udmøntning af midler til miljøcertificering

Udmøntning af midler til miljøcertificering

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 20. oktober 2003

 

 

8.      Udmøntning af midler til miljøcertificering

 MFU 218/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget anbefaler:

at der af puljen til miljøcertificering ydes støtte til et projekt om indførelse af miljøledelse i 9 daginstitutioner på Indre Nørrebro på 246.840 kr. i 2003 og 273.550 kr. i 2004, og

at der af puljen til miljøcertificering bevilges midler til at gennemføre kurser i miljøledelse på 45.000 kr. i 2003 og 125.000 kr. i 2004.

 

 

 

RESUME

I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2001 blev der afsat en pulje på 2 mio. kr. pr. år i fire år til miljøcertificering af kommunens forvaltninger og institutioner.

Der er i september 2003 fremsendt en ansøgning fra Lokalcenter Indre Nørrebro, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om støtte til et projekt omhandlende indførelse af miljøledelse på 9 daginstitutioner. Miljø- og Forsyningsforvaltningen har vurderet projektet og finder det formålstjenligt, at der gives støtte til gennemførelsen af dette.

For at lette indførelsen af miljøledelse i institutioner og forvaltninger under Københavns Kommune, samt for at udbrede kendskabet til miljøledelse, ønskes der støtte til at gennemføre et 5 dages kursus i miljøledelse i 2003 samt to 5 dages kurser i miljøledelse i 2004 på Københavns Kommunes Kursuscenter. Endvidere ønskes der gennemført 2 kurser af 2 dage om intern revision i 2004 på Københavns Kommunes Kursuscenter.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med fastlæggelsen af budget 2001 blev der afsat en pulje på 2 mio. kr. pr. år i fire år til miljøcertificering af kommunens forvaltninger og institutioner. Midlerne skal bruges til at støtte projekter, som gavner miljøet ved at fremme anvendelsen af miljøledelse og miljøcertificering i kommunens forvaltninger og institutioner.

Indsatsen skal ses i sammenhæng med Københavns Kommunes indtræden i "Dogme 2000 for kommuner og miljø" den 13. juni 2001. Dogme 2000 er et tæt og forpligtende samarbejde mellem kommuner, som vil gøre en ekstraordinær indsats for miljøet. I Dogme 2000 fastsættes konkrete mål for de deltagende kommuners miljøarbejde, men der er ingen tidsfrist for, hvornår målene skal være opfyldt. Det afgørende er, at man indleder en proces i retning af at kunne nå målene. Et af målene i Dogme 2000 omhandler forankring af miljøarbejdet, hvor det blandt andet er et krav, at kommunens forvaltninger og institutioner over tid lader sig miljøcertificere.

Kriterier for puljen, ansøgningsmaterialet samt hvordan arbejdet med at fremme miljøledelse og miljøcertificering i kommunen kan finde sted, har været drøftet i kommunens "Dogmeforum". Dogmeforummet har repræsentanter fra samtlige forvaltninger i Københavns Kommune.

Forvaltningerne bliver løbende opfordret til at søge midler fra puljen for miljøcertificering ved opsøgende arbejde fra Miljøkontrollen og møder i Dogmeforum og i arbejdsgruppen for miljøcertificering. Der er blevet gjort opmærksom på, at der kan ydes støtte til miljøcertificeringsprojekter både af økonomisk og rådgivningsmæssig karakter.

Før en forvaltning eller institution kan miljøcertificeres, skal der indføres et miljøledelsessystem, som fører til løbende forbedringer af miljøpræstationen samt overholdelse af gældende regler og lovgivning indenfor miljøområdet. Dette omfatter blandt andet udformning af en miljøpolitik, en miljøgennemgang af institutionen samt udpegning af indsatsområder med konkrete mål og handlingsplaner samt periodevise evalueringer af miljøindsatsen.

Der er i forbindelse med tidligere indstillinger truffet beslutning om, at såfremt der sker tildeling af støtte til indførelse af miljøledelsessystemer, skal der efterfølgende ske en certificering efter den internationale standard for miljøledelsessystemer ISO 14.001 eller en registrering i henhold til EU forordningen om organisationers frivillige deltagelse i en fællesskabsordning for miljøledelse og miljørevision, EMAS-forordningen.

 

Uddybning af indstilling

Daginstitutioner på Indre Nørrebro

Som en udvidelse af det allerede igangsatte projekt med at indføre miljøledelse i daginstitutionen Stenurten på Inde Nørrebro er der under Lokalcenter Indre Nørrebro, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samlet yderligere 9 daginstitutioner, og der er etableret et fælles projekt med at indføre et fælles miljøledelsessystem de i alt 10 institutioner. Projektforløbet afsluttes med en fælles certificering efter ISO 14.001 og registrering efter EMAS-forordningen.

Projektet omfatter herefter følgende institutioner: Bethlehem Sogns Menighedsbørnehave, Marthahjemmet Åen, Jagtvejens Asyl, Prinsesse Thyras Børnehus, Guldsmeden, Stenurten, Vuggestuen Ryesgade, Den integrerede institution på Fælledvej, Jordkloden og Mosters hus.

Projektet er organiseret under Lokalcenter Indre Nørrebro, der er formand for styregruppen for projektet.

Formålet med at indføre miljøledelse i daginstitutionerne er flersidigt, idet der dels fokuseres på at opnå mulige besparelser på el, vand, varme og øvrigt ressourceforbrug, dels på at bibringe børnene en bredere miljø- og naturforståelse og dels på at indføre et ledelsesværktøj til støtte for institutionslederne.

Selve projektet gennemføres ved at bygge på de erfaringer, der allerede er indhentet fra Stenurtens arbejde med miljøledelse siden foråret 2003. Denne erfaring videreformidles til de øvrige institutioner via en arbejdsgruppe, som består af de enkelte institutioners miljøgrupper og ved at personale fra Stenurten fungerer som vejledere i de øvrige 9 institutioner.

Der søges om støtte til følgende hovedposter i projektet:

·        Støtte til delvis vikardækning i forbindelse med aktiviteterne med at indføre miljøledelse i den enkelte daginstitution

·        Støtte til kursusdeltagelse samt vikardækning for at tilføre daginstitutionerne en kompetence til at arbejde med miljø- og naturforståelse i småbørnspædagogikken

·        Gennemgang af institutioner samt opstilling af beredskabsplaner for daginstitutionerne, ved Københavns Brandvæsen

·        Afholdelse af omkostningerne ved en ISO 14.001 certificering samt en EMAS verifikation.

Ansøgningen om støtte til disse områder er i tråd med tidligere ansøgninger og bevillinger.

Miljø– og Forsyningsforvaltningen vurderer, at projektet dels vil være med til at skabe direkte miljøforbedringer i driften af de enkelte institutioner og dels vil have langsigtede effekter via den bredere miljø- og naturforståelse, som bibringes børnene i institutionerne.

Støtten til projektet under lokalcenter Indre Nørrebro er i tråd med de tidligere bevillinger fra puljen til miljøcertificering af kommunens forvaltninger og institutioner.

 

Afholdelse af kursusaktiviteter

Et væsentligt element i forbindelse med indførelse af miljøledelsessystemer i kommunen er uddannelse af nøglepersoner. Miljøkontrollen har tidligere afholdt institutionsinterne uddannelsesforløb for nøglepersoner i forbindelse med indførelse af miljøledelsessystemer i Miljøkontrollen, Vanløse Skoledistrikt samt Vej & Park.

Endvidere har der for Miljøkontrollen og Vej & Park været afholdt institutionsinterne kurser i intern revision med 10-20 deltagere.

For at støtte op om mindre institutioner, der er i gang med at indføre miljøledelse har der i maj-juni 2003 været annonceret og afholdt et åbent 5 dages kursus i miljøledelse på Københavns Kommunes Kursuscenter, hvor undervisere fra Miljøkontrollen og kursuscenteret forestod selve kursusforløbet. Kurset blev gennemført med i alt 22 kursister, hvoraf de 20 kursister stammede fra fortrinsvis mindre institutioner, der er i gang med at indføre miljøledelse. Kurset blev endvidere gennemført af 2 kursister, der deltog i kurset for at undersøge mulighederne for at indføre miljøledelse i egen institution.

For at kunne følge op på den store interesse for kurser i miljøledelsessystemer foreslås det, at der bevilges midler til at gennemføre endnu et 5 dages kursus i 2003.

Endvidere ønskes der i 2004 i et samarbejde med Københavns Kommunes Kursuscenter gennemført 2 kurser af 5 dage i miljøledelse samt 2 kurser af 2 dage i intern revision.

Kurserne i 2003 og 2004 ønskes gennemført som åbne kurser, hvor alle interesserede medarbejdere i Københavns Kommune har mulighed for at tilmelde sig. Dette skyldes et ønske om, at kurserne også skal fungere som et udstillingsvindue for de muligheder, der åbner sig for institutionerne ved at indføre miljøledelse.

 

MILJØVURDERING

Effekten af projekter vedrørende indførelse af miljøledelse forekommer dels som en direkte effekt, der som oftest vil kunne måles umiddelbart, og dels som indirekte effekter, hvor det oftest ikke er muligt at etablere en direkte sammenhæng mellem indsats og effekt.

Den direkte effekt af at indføre miljøledelse i en institution eller forvaltning vil ofte være en reduktion af forbruget af el, vand og varme samt andre forbrugte ressourcer. Denne effekt kan skyldes både egentlige reduktionsmål på forbruget, men kan også skyldes den forøgede fokus på miljøforhold og ressourceforbrug.

En indirekte effekt af at indføre miljøledelse i daginstitutioner vil være en forøget fokus mod natur- og miljøforhold i dagligdagen hos forældregruppen og de deraf følgende miljøforbedringer som følge af ændret indkøbsadfærd eller ressourceforbrug.

Der er en generelt accept af, at der er en kobling mellem øget fokusering på særlige forhold og ændrede adfærdsmønstre. Her kan der blandt andet henvises til de undervisningskampagner, som tidligere har været gennemført i skolesystemet omkring vandbesparelser. Tilsvarende vil den øgede fokusering på miljøforhold, der sker ved indførelse af miljøledelse i daginstitutioner, kunne være med at skabe en ændret adfærd blandt såvel personalegruppen som forældre og børnegruppen.

Det er således vurderingen at indførelse af miljøledelsessystemer i daginstitutioner vil have en positiv effekt på natur og miljø ud i fremtiden.

Gennemførelsen af projekterne i daginstitutionerne vil desuden være et skridt på vejen til opfyldelse af målet i Dogme 2000 om at indføre miljøledelse i kommunens forvaltninger og institutioner.

Gennemførelsen af kursusaktiviteterne vil understøtte indførelsen af miljøledelse i såvel daginstitutionerne som i andre institutioner og forvaltninger.

 

ØKONOMI

Det er i budgettet fastlagt, at puljen til miljøcertificering udmøntes af Økonomi-udvalget efter indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget.

Nedenfor er en oversigt over tidligere tildelte midler samt den aktuelle ansøgning om støtte, fordelt på det forventede træk på puljen pr. år:

 

Alle beløb i kr.
eksklusiv moms

2001

2002

2003

2004

I alt

Afholdelse af kursusaktiviteter
Ny

 

 

45.000

125.000

170.000

Daginstitutioner på Indre Nørrebro
Ny

 

 

246.840

273.550

520.390

Screening i f.m. miljøvurdering af indstillinger
Reserveret jf. MFU 191/2003

 

 

300.000

 

300.000

KKK
Tildelt 06-2003

 

 

107.100

 

107.100

Evaluering
Afsat 06-2003

 

 

100.000

 

100.000

RIA
Tildelt 03-2003

 

 

252.000

327.000

579.000

Stenurten
Tildelt 01-2003

 

 

75.995

54.500

130.495

KFF
Tildelt 01-2003

 

 

535.000

470.000

1.005.000

KE
Tildelt 01-2003

 

 

467.000

497.500

964.500

Indkøbsfunktionen
Tildelt 10-2002

 

25.000

35.000

20.000

80.000

KTK
Tildelt 05-2002

 

779.870

 

 

779.870

Vej & Park
Tildelt 12-2001

20.000

410.000

315.000

 

745.000

Vanløse skoledist.
Tildelt 12-2001

186.000

275.000

320.000

135.000

916.000

I alt pr. år

206.000

1.489.870

2.798.935

1.902.550

6.397.355

 

Puljen er på 2 mio. kr. pr. år, og mindreforbruget på i alt 2,3 mio. kr. i 2001 og 2002 er overført til 2003. Der vil herefter kunne anvises dækning på puljen til miljøcertificering af kommunen under Miljøkontrollen, funktion 0.80.1, Fælles formål for følgende:

- en omplacering af 246.840 kr. i 2003 til daginstitutioner under Lokalcenter Indre Nørrebro, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, funktion 6.51.1 Forvaltning,

- i budget 2004 foreslås optaget omplaceret 273.550 til daginstitutioner under Lokalcenter Indre Nørrebro, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, funktion 6.51.1 Forvaltning, og

- en udgift på op til 45.000 kr. i 2003 og en udgift på op til 125.000 kr. i 2004, der omplaceres til Miljøkontrollens funktion 80.1, fælles formål, til gennemførelse af kursusaktiviteter i miljøledelse.

Det bemærkes at kommunens bevillingsregler giver mulighed for at Økonomiudvalget omplacerer bevillingen, når budgettet tillægger Økonomiudvalget kompetence til at udmønte bevillingen.

 

HØRING

Projektansøgningen fra Lokalcenter Indre Nørrebro, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, samt ønsket om udmøntning af støttemidler til kursusafholdelse, er blevet godkendt af Arbejdsgruppen for miljøcertificering den 1. oktober 2003. I denne gruppe er der repræsentanter for alle forvaltninger.

Endvidere er oplægget til gennemførelse af de 3 kurser i miljøledelse også blevet godkendt af arbejdsgruppen den 1. oktober 2003.

Der var ingen bemærkninger hertil.

 

ANDRE KONSEKVENSER

..................

 

BILAG

Samlet ansøgning fra Lokalcenter Indre Nørrebro, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er vedlagt.

Der er fremlagt kopi af ansøgningerne fra de enkelte daginstitutioner i Miljø- og Forsyningsforvaltningens sekretariat.

 

 

 

Peter Elsman

                                                                 /Hjalte Aaberg


 


Til top