Mødedato: 20.10.2003, kl. 15:00

Særlige bestemmelser for farligt affald fra husholdninger

Særlige bestemmelser for farligt affald fra husholdninger

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 20. oktober 2003

 

 

5.      Særlige bestemmelser for farligt affald fra husholdninger

 MFU 215/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender revision af "Særlige bestemmelser for indsamling af problemaffald i henhold til Regulativ for husholdningsaffald i Københavns Kommune" fra 22. november 1994.

 

 

RESUME

De særlige bestemmelser for farligt affald fra husholdninger foreslås revideret idet der er eksisterende indsamlingsordninger, som ikke er beskrevet i de nuværende særlige bestemmelser. Det drejer sig om viceværtordningen i, der startede som forsøg i en række etageejendomme i 1998 og nu er udbredt til det meste af kommunen. Endvidere drejer det sig om  kanyleordningerne (opstilling af ca. 40 kanylebokse i kommunen), der reelt blev etableret allerede i 1989. Endelig indeholder revisionen et par enkelte præciseringer af R98 rolle.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

De særlige bestemmelser for indsamling af problemaffald i Københavns Kommune blev vedtaget den 22. november 1994, og indeholder bestemmelser om miljøbils-, apoteker-, farvehandler- og batteriordning samt aflevering til genbrugsstationerne. Indtil 1994 kunne der i Københavns Kommune afleveres farligt affald til farvehandlerne, apotekerne, til miljøbilen eller på genbrugsstationerne. Kanyleordningen (eksisteret siden 1989) og viceværtordningen (startet som forsøg i 1998) er ikke beskrevet i de nuværende bestemmelser.  Revisionen indeholder bestemmelser for alle ordninger samt enkelte præciseringer og ajourføringer.

 

Uddybning af indsti lling

Viceværtordningen

Viceværtordningen fungerer således, at ejendomme kan tilslutte sig ordningen for farligt affald og via R98 få sit affald afhentet. Viceværtordningen startede som et forsøg i Valby i 1998. Siden er ordningen blevet udbredt til det meste af Københavns Kommune. Indførelsen af viceværtordningen bringer affaldshåndteringen tættere på de enkelte borgere, hvilket passer med Agenda 21-tanken. Samtidig har Renholdningsselskabet af 1898 (R98) gennemført en massiv informationsindsats kaldet "Den sorte viceværtklub", med det formål at få grundejerne til at tilslutte sig ordningen. R98 fik en PR-pris for kampagnen. Viceværtordningen har ikke tidligere været beskrevet i de særlige bestemmelser. 

 

Kanyleordningen

Kanyleordningen fungerer ved at brugte sprøjter/kanyler indsamles fra kanylebokse opsat ca. 40 forskellige steder i kommunen. Ordningen blev etableret i 1989, varetages af R98 og finansieringen forestås via dagrenovationsgebyret. Miljøkontrollen er ansvarlig for opsætningen og vedligeholdelsen af kanyleboksene. Kanyleordningen har ikke tidligere været beskrevet i de særlige bestemmelser.

 

Farvehandlerordningen

Farvehandlerordningen, hvor farvehandlerne tilbagetager malingsrester m.v. fra borgerne, blev startet i midten af 1980´erne. I starten var det Teknisk Service (nu Kommune Teknik København), som stod for indsamlingen. I 2000 overtog R98 håndteringen af affaldet i denne ordning. Når kunderne køber maling eller lignende udleveres der stadig specielle poser med logoer finansieret af Københavns Energi og R98. I forslaget til nye særlige bestemmelser er det nu præciseret, at R98 forestår afhentning af farligt affald fra farvehandlerne.

 

Batteriordningen

Ca. 450 forretninger, institutioner og lignende med adgang for borgerne har tilmeldt sig som indsamlingssted, hvor borgerne kan aflevere deres brugte batterier. Ordningen blev startet i 1987 af I/S Amagerforbrænding i samarbejde med interessentkommunerne, da der var et ønske om, at batterier indeholdende tungmetaller ikke skulle indsamles og forbrændes sammen med dagrenovationen. Ordningen omfatter alle typer batterier, dog ikke bilakkumulatorer, og administreres og finansieres af I/S Amagerforbrænding. I forslaget til nye særlige bestemmelser vedrørende batteriordningen fremgår det, at  R98 fra starten af 2004 opsætter batteribokse i gårde.

 

Miljøbilsordningen

Miljøbilsordningen fungerer ved at bilen kører rundt i områder med etageboliger og villaer. Her gør den ophold på udvalgte stoppesteder og modtager farligt affald fra borgerne. Stoppested, dato og tidspunkt annonceres af R98. Ordningen startede i 1989 som et forsøg, men blev i 1991 gjort permanent og siden udbygget. Ordningen varetages af R98 og finansieres via dagrenovationsgebyret. De indsamlede mængder fra miljøbilen er blevet lidt mindre, i takt med udbygningen af viceværtordningen. Miljøbilen benyttes samtidig til afhentning af malingsaffald m.v. fra butikker i farvehandlerordningen. Miljøbilen udfører også rådgivning/vejledning blandt andet for at undgå, at farligt affald ender i dagrenovationen. Bestemmelserne for miljøbilsordningen er ikke ændret.

 

Apotekerordningen

Apotekerne modtager medicinrester, kanyler/sprøjter og kviksølvholdige termometre fra borgerne. Ordningen, som er fra starten af 80'erne, er udgiftsfri for apotekerne, da udgifterne dækkes via dagrenovationsgebyret. Indsamlingen varetages af R98, som også leverer indsamlingsmateriel. I forslaget til de nye særlige bestemmelser er der ikke foretaget ændringer i apotekerordningen.

 

MILJØVURDERING

Da der ikke sker større ændringer indenfor ordningerne, vil forslaget til nye særlige bestemmelser for farligt affald fra husholdninger ikke få væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

De forskellige ordninger, som håndteres af R98 ("gratisordningerne"), er finansieret af dagrenovationsgebyret. Vedrørende økonomien for de enkelte ordninger er udgiften for affald indsamlet i miljøbilsordningen på 23.000 kr./ton. Viceværtordningen koster ca. 14.000 kr./ton, mens udgifterne til farvehandlerordningen er 17.000 kr./ton.                

 

HØRING

De særlige bestemmelser for indsamling af farligt affald fra husholdninger har ikke været sendt i offentlig høring, men har været forelagt Frederiksberg Kommunes Miljøafdeling, R98 og I/S Amagerforbrænding, som alle er fremkommet med enkelte justeringsforslag.

 

BILAG

Forslag til "Særlige bestemmelser for farligt affald fra husholdninger i henhold til Regulativ for husholdningsaffald i Københavns Kommune".

 

 

 

Peter Elsman                                                                                                                                                                             / Hjalte Aaberg

 


 


Til top