Mødedato: 20.10.2003, kl. 15:00

Takstregulativ og takster for 2004 vedr. husholdningsaffald

Takstregulativ og takster for 2004 vedr. husholdningsaffald

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 20. oktober 2003

 

 

3.      Takstregulativ og takster for 2004 vedr. husholdningsaffald

 MFU 213/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at "Takstregulativ for afhentning og behandling af husholdningsaffald m.m. i Københavns Kommune" godkendes,

at "Takstoversigt for afhentning og behandling af husholdningsaffald m.m. i Københavns Kommune pr. 1. januar 2004" godkendes og

at  Miljø- og Forsyningsudvalget godkender "Takstoversigt for særlige ydelser ved afhentning og behandling af husholdningsaffald m.m. i Københavns Kommune".

 

 

RESUME

I fortsættelse af arbejdet i takstudvalget, som blev nedsat af bestyrelsen i Renholdningsselskabet af 1898 (R98) i efteråret 1999, har R 98, Miljøafdelingen i Frederiksberg Kommune og Miljøkontrollen udarbejdet et forslag til nyt takstsystem for afhentning og behandling af husholdningsaffald.

Det foreslåede takstsystem består af en grundtakst samt en takst for afhentning af dagrenovation. Grundtaksten skal betales pr. ejendom og er beregnet på grundlag af ejendommens etageareal. Grundtaksten er beregnet således, at den skal dække omkostningerne til genbrugsordninger, storskrald og alle øvrige ordninger i det obligatoriske system.

Målet med det nye takstsystem er, at det skal være omkostningsægte og samtidig tilskynde til miljørigtig adfærd. Således ligger betalingen for den samlede service, (dagrenovationsordningen, genbrugsordninger og alle øvrige supplerende ordninger), så tæt som muligt til de omkostninger, som de enkelte kundegrupper giver anledning til. Samtidig er det sikret, at der er penge at spare, hvis man øger sorteringen til genanvendelse og specialbehandling.

I overensstemmelse med beslutning i R98´s bestyrelse og repræsentantskab indebærer takstforslaget at det samlede takstprovenu forbliver uændret fra 2003 til 2004.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Takstsystemet er udviklet i et samarbejde mellem Miljøafdelingen i Frederiksberg Kommune, Miljøkontrollen og R98 og bygger på en videreudvikling af arbejdet i takstudvalget, der blev nedsat af R98's bestyrelse i efteråret 1999.

Det nye takstsystem implementeres med et nyt takstregulativ, der kun skal ændres, hvis der skal ske ændringer i de principielle dele af takstsystemet, og en takstoversigt, som hvert år fastsættes af Borgerrepræsentationen.

Der sker ingen stigning i det samlede provenu i forhold til takstprovenuet for 2003. I det vedlagte notat fra R98, bilag 5, er der redegjort for, hvilke effektiviseringstiltag, der er og vil blive foretaget for at sikre, at omkostningsudviklingen holdes i ro.

Det foreslåede takstsystem består af en grundtakst samt en takst for afhentning af dagrenovation. Grundtaksten skal betales pr. ejendom og er beregnet på grundlag af ejendommens etageareal.

Taksten for afhentning af dagrenovation er sammensat af:

·        en takst pr. afhentningssted (standplads),

·        en takst pr. beholder/sæk,

·        en takst pr.100 liter beholder-/sækkerumfang,

·        samt tillægstakster for tilvalgt ekstra service.

Det har ved udviklingen af systemet været tilstræbt, at det skulle være omkostningsægte og tilskynde til miljørigtig adfærd. Således svarer betalingen for den samlede service, (dagrenovationsordningen, genbrugsordninger og alle øvrige supplerende ordninger), så nær som muligt til de omkostninger, som de enkelte kundegrupper giver anledning til.

Systemet indebærer, at der fortsat er et økonomisk incitament til at reducere restaffaldet (dagrenovationen) gennem øget sortering til genanvendelse og specialbehandling.

I overensstemmelse med anbefalingerne fra takstudvalget tilgodeser systemet en række grundlæggende krav:

·       Det skal ikke, gennem en omfattende udnyttelse af genbrugsordninger og andre supplerende ordninger, kunne lade sig gøre at nedbringe betalingen til et urimeligt lavt niveau

·       Betalingen for afhentning af dagrenovation for hver enkelt ejendom skal tilnærmelsesvis være omkostningsbestemt

·       Den enkelte grundejer skal kunne vælge et serviceniveau, der er tilpasset eget behov, mod en tilsvarende betaling for denne service (afstand, låste døre, benyttelse af lifte mv. og senere måske særlige ordninger mod betaling)

·       Den samlede betaling pr. ejendom skal dække både dagrenovation, genbrugsordninger, storskrald og alle øvrige ordninger i det obligatoriske system (dvs. ingen mulighed for fravalg med tilsvarende takstreduktion)

·       Takstsystemet skal være gennemskueligt for kunderne

 

Uddybning af indstilling

Forslaget til nyt takstsystem medfører, at takstberegningen for sække, beholdere og vipcontainere ændres. For de øvrige indsamlingssystemer for dagrenovation (containere og mobilsug) er den eneste ændring, at der indføres en grundtakst. Takster for ekstra service, f.eks. tillægstakst for afstand, trin m.v. samt leje af materiel, er ikke ændret.

Erhvervskunder i ejendomme, hvor de supplerende ordninger ikke er stillet til rådighed, har hidtil efter det gældende takstregulativ betalt en reduceret standpladsafgift samt hektoliterafgift. Disse kunder skal efter det nye takstsystem betale samme takster som de øvrige kunder, men de fritages for betaling af grundtaksten. De erhvervskunder, der fritages for betaling af grundtakst, får en væsentlig større reduktion i takstbetalingen,  end de har haft efter den hidtidige ordning.

Med henblik på at undgå uforholdsmæssig store takststigninger for visse kunder har det med indførelsen af den nye grundtakst vist sig at være nødvendigt at indføje en bestemmelse i takstregulativet om, at disse kunder skal betale en reduceret grundtakst. Det drejer sig om kunder med ejendomme, hvor der i affaldsmæssig forstand er et stort inaktivt areal som f.eks. i slotte, uddannelsesinstitutioner, museer, ambassader, kirker, idrætsanlæg, fritidshjem, børnehaver og i øvrige ejendomme med et meget stort erhvervsareal i forhold til det samlede etageareal. Uden en sådan bestemmelse ville kunder med et meget stort erhvervsareal i forhold til den frembragte affaldsmængde blive udsat for en urimelig stor stigning af den samlede renovationstakst.

Ved den foreslåede omlægning af takstsystemet, der radikalt ændrer på de hidtidige beregningsprincipper, vil der ske det, at mange kunders takstbetaling vil stige, ligesom mange andre kunders takstbetaling vil falde. Men samlet set vil der ikke ske en stigning i det provenu som R98 henter via taksterne. Det er kun fordelingen der er anderledes. Opgjort efter kundegrupper vil stigning og fald fordele sig således:

 

Gruppe

stigning/fald %

andel af omsætning %

Etage, 2-hjulsbeholdere

13,6

                     13,4

Etage, 4-hjulsbeholdere

-1,4

                     51,7

Etage, diverse containertyper

1,8

                       8,4

Etage, Mobilsug

0,7

                       1,8

Etage, sæk

21,7

                       0,4

Etage, vip-container

2,1

                       1,5

Villa, 2-hjulsbeholdere

16,0

                     13,1

Villa, 4-hjulsbeholdere

-2,6

                       9,8

 

Som det ses af tabellen vil gruppen etageejendomme med 2-hjulsbeholdere få en betydelig stigning i den samlede takst. Etageejendomme med 2-hjuls beholdere repræsenterer 13,4 % af den samlede omsætning blandt de nævnte grupper. Kundegruppen, villaer med 2-hjulsbeholdere, vil stige med 16 %.  Denne gruppe udgør 13,1 % af den samlede omsætning. Stigningen for kunder med 2-hjulsbeholdere er et udtryk for, at der i det nye takstsystem er en nøjere sammenhæng mellem betalingen og de omkostninger, der er forbundet med at håndtere affaldet fra de forskellige kundegrupper ved forskellige typer af beholdere.

Etageejendomme og villaer med 4-hjulsbeholdere vil samlet for grupperne falde med henholdsvis 1,4 % og 2,6 %. Etageejendomme med 4-hjulsbeholdere er den absolut største kundegruppe med en andel af omsætningen på 51,7 %, mens villaer med 4-hjulsbeholdere udgør 9,8 % af omsætningen.

Af bilag 4 fremgår det, hvorledes fordelingen er af kunder, hvis takst stiger, og hvis takst falder i forhold til den kundegruppe, de pågældende er en del af. Det fremgår ligeledes af bilaget, hvilken gennemsnitlig takstændring, der vil gælde for hver kundegruppe. De viste kundegrupper er identiske med de kundegrupper, der er medtaget i de dækningsbidragsanalyser R98 har udarbejdet de senere år.

 

Renovationsudgifter i kr.

2003

2004

 

Etagebolig

Villa

Etagebolig

Villa

1. Renovationstakst

 

 

 

 

Afhentningsstedtakst(standplads)

88,14

881,40

97,40

973,99

Beholdertakst

 

 

66,70

333,51

Rumfangstakst (antal hektoliter*rumfangstakst)

786,24

1.030,25

400,87

417,58

Grundtakst

 

 

304,84

528,39

Renovationstakst (R98)  I alt

874,38

1.911,65

869,81

2.253,46

2. Forbrændingsbidrag [1](areal*afgift)

37,80

412,34

81,66

141,54

3. Affaldsgebyr[2] (areal*afgift)

27,55

47,75

32,42

56,20

Renovationsudgift i alt

939,73

2.371,74

983,89

2.451,20

Moms

234,93

592,94

245,97

612,80

Renovationsudgift incl. moms

1.174,66

2.964,68

1.229,87

3.064,00

 

I forhold til en "typisk" etagebolig og en "typisk" villabolig vil taksterne ændre sig som det fremgår af ovenstående tabel. Renovationstaksten for etageboligen falder en smule, ca. 0,5 %, og taksten for villaboliger stiger med ca. 17 %. Stigningen for villaboligen modsvares af en betydelig reduktion i bidraget til forbrændingsanlæg, som falder i forbindelse med, at beregningen af bidraget omlægges. Den samlede renovationsudgift, der omfatter renovationstakst, bidrag til forbrændingsanlæg og affaldsgebyr vil for etageboligen stige med ca. 4,7 % og for villaboligen med ca. 3,5 %. Det skal bemærkes, at beregninger er foretaget på typiske standardboliger. Etageboligen er en 75 m2 bolig, hvor lejlighedens andel af grundværdien er sat til 61.870 kr. Villaboligen er en villa på 130 m2 med en grundværdi på 674.868 kr. De faktiske forhold vil som nævnt ovenfor udvise en betydelig variation i udsvingene på taksterne.

R 98´s samlede taksprovenu stiger ikke i indeværende år. De udslag der sker for de enkelte kunder og kundegrupper, er begrundet i en ny fordeling, som er bedre i overensstemmelse med hvordan de faktiske omkostninger til affaldshåndteringen fordeler sig i mellem de forskellige brugere.

Med de ændringer, der sker i taksterne for en række af kunderne, er der et stort behov for, at det nye takstsystem præsenteres for kunderne via et informationsmateriale, som enkelt og klart forklarer principperne i det nye takstsystem. Det er derfor aftalt mellem Københavns og Frederiksberg Kommuner og R98, at der gennemføres en massiv informationsindsats i fælles regi for at skabe maksimal forståelse hos R98's kunder for fordelene ved det nye takstsystem.

 

MILJØVURDERING

I det nye takstsystem vil der fortsat være et økonomisk incitament til at udsortere affald til genanvendelse og specialbehandling. Takstsystemet vil derfor sammen med en informationsindsats fra Miljøkontrollen og R98 kunne være medvirkende til at øge genanvendelsen og reducere mængden af miljøbelastende affald i dagrenovationen til forbrænding.

 

ØKONOMI

Kommunale institutioner m.v., der er kunder hos R98, vil blive påvirket af de ændringer i taksterne, der er en følge af det nye takstsystem. Ved et stikprøvevis udtræk i R98´s kunderegister, ser det ud til, at kommunale institutioner så som dagsinstitutioner og plejehjem får en reduktion i dagrenovationstaksten. Kommunale administrationsbygninger vil få en stigning.

 

HØRING

Forslaget har ikke været i høring. Frederiksberg Kommunes udvalg for teknik og miljø har anbefalet kommunalbestyrelsen at godkende tilsvarende ændringer for takstsystemet på Frederiksberg.

 

BILAG

1.      Takstregulativ for afhentning og behandling af husholdningsaffald m.m. i Københavns Kommune,

2.      Takstoversigt for afhentning og behandling af husholdningsaffald m.m. i Københavns Kommune pr. 1. januar 2004

3.      Takstoversigt for særlige ydelser ved afhentning og behandling af husholdningsaffald m.m. i Københavns Kommune pr. 1. januar 2004

4.      Beregninger fra R98 med Miljøkontrollens bemærkninger om takstændringer pr. 1. januar 2004 (i procent af taksten for 2003) for hver kundegruppe

5.      Notat fra R98 om effektiviseringsinitiativer.

 

 

 

 

Peter Elsman

 

                                                                                       / Hjalte Aaberg

 


 



[1] Bidrag til I/S Amagerforbrænding  og I/S Vestforbrænding

[2] Gebyr til finansiering af Miljøkontrollens affaldsplanlægning mv.


Til top