Godkendelse af aftalen mellem ELFOR og regeringen
Godkendelse af aftalen mellem ELFOR og regeringen
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 20. september 2004
2. Godkendelse af aftalen mellem ELFOR og regeringen
MFU 215/04
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at aftalen mellem økonomi- og erhvervsministeren og ELFOR om kapitalforhold i elsektoren og sikring af uafhængighed i den overordnede infrastruktur på elområdet af den 29. marts 2004 godkendes og,
at Københavns Kommune overdrager KE Forsyningens ejerandele i Elkraft System A.m.b.a. og Elkraft Transmission A.m.b.a. til den danske stat,
RESUME
Elforsyningsbranchen, repræsent eret ved brancheorganisationen ELFOR, og Økonomi- og Erhvervsministeren indgik i foråret en aftale, der bl.a. skal afslutte den såkaldte kapitalsag. Kapitalsagen vedrører problematikken om den bundne egenkapital i elnetvirksomhederne. Ifølge aftalen, der er en del af den nye elforsyningslov, bliver kapitalsagen løst ved, at staten opgiver konceptet om bunden egenkapital (hele egenkapitalen bliver til ejerens disposition) hvorimod branchen, vederlagsfrit overdrager ejerskabet af 400kV transmissionsnettet og systemansvaret til staten.
ELFOR har udarbejdet et beslutningsoplæg til elnetvirksomhedernes kompetente forsamlinger. I beslutningsoplægget anbefaler ELFOR, at aftalen godkendes, da ELFOR finder, at aftalen mellem ELFOR og Økonomi- og Erhvervsministeren er implementeret tilfredsstillende i den nye elforsyningslov.
SAGSBESKRIVELSE
Elforsyningsbranchen, repræsenteret ved brancheorganisationen ELFOR, og Økonomi- og Erhvervsministeren indgik i foråret en aftale, der bl.a. skal afslutte den såkaldte kapitalsag. Kapitalsagen vedrører problematikken om den bundne egenkapital i elnetvirksomhederne. Aftalen er vedlagt som bilag 1.
ELFOR har siden indgåelsen af aftalen forhandlet med
Energistyrelsen og Erhvervs- og Økonomiministeriet om aftalens nærmere
udmøntning, herunder aftalens implementering i den nye elforsyningslov og
reguleringen af elnetvirksomhedernes indtægtsrammer. ELFOR finder, at aftalen
er implementeret tilfredsstillende i den nye elforsyningslov, og
forhandlingerne om den nye regulering af elnetvirksomhedernes indtægter
(indtægtsrammereguleringen) er faldet på plads på en tilfredsstillende måde.
Økonomi- og Erhvervsministeren har betinget sig, at elnetvirksomhederne overdrager
deres ejerandele i transmissionsnettet og systemansvaret før elforsyningsloven
kan træde i kraft. ELFOR har derfor udarbejdet et beslutningsoplæg til elnetvirksomhedernes
kompetente forsamlinger, der anbefaler alle selskaber at overdrage deres
ejerandele i henholdsvis Eltra og Elkraft til staten, således at lovgivningen
kan træde i kraft den 1. januar 2005. Anbefalingen er vedlagt som bilag 2. ELFOR
har bedt selskaberne om at tilstræbe at overdragelseserklæringerne er underskrevet
af selskabernes kompetente forsamlinger inden udgangen af septe
Hovedelementerne i aftalen mellem ELFOR og regeringen er at kapitalsagen løses, hvorimod branchen overdrager ejerskabet af transmissionsnettet og systemansvaret til staten.
Kapitalsagen løses ved, at staten opgiver konceptet om bunden egenkapital, så hele egenkapitalen står til ejerens disposition. Dermed er der skabt klarhed om ejerskabet til elnetvirksomhedernes egenkapital. Samtidig betyder den nye og mere forenklede indtægtsrammeregulering, at værdiansættelsen af elnetvirksomhederne kan gøres op. Værdien for Købehavns Kommune af den nye regulering, herunder at den bundne egenkapital bliver fri og kan forrentes inden for indtægtsrammerne, er betydelig. Et overslag over værdien for Københavns Kommune fremgår af bilag 3.
Aftalen indebærer endvidere, at reguleringen af forsyningspligtselskabernes priser forenkles, at EU-lovgivningen implementeres på linje med vores nabolande, og at lovgivningen præciseres og opdateres på en række områder. Det gælder f.eks. reglen om at en elproduktionsvirksomhed ikke må eje mere en 15 % af en elnetvirksomhed.
Til gengæld skal elnetvirksomhederne vederlagsfrit overdrage ejerskabet af 400kV transmissionsnettet og systemansvaret til staten. For Københavns Kommunes vedkommende drejer det sig om ejerandelene i Elkraft Transmission og Elkraft System. Staten ønsker at samle ejerskabet af 400 kV transmissionsnettet og systemansvaret i Danmark i en statsejet virksomhed (EnergiNet Danmark). I den forbindelse har Økonomi- og Erhvervsministeriet bedt om branchens synspunkter vedrørende hvordan en sådan virksomhed kan organiseres. Branchens synspunkter er vedlagt som bilag 4.
Københavns Kommune ejer igennem Københavns Energi, Elforsyningen 20 % af Elkraft System og Elkraft Transmission. Værdien af KK's/KE's ejerandele i Elkraft Transmission og Elkraft System blev den 31/12 2003 bogført til ca. kr. 250 mio. kr. jf. Københavns Energis årsregnskab for 2003. ELFOR har, i samarbejde med kammeradvokaten, udarbejdet et udkast til en overdragelseserklæring, der skal underskrives af elnetvirksomhedernes kompetente forsamlinger. Overdragelseserklæringen for så vidt angår overdragelsen af Elkraft System og Elkraft Transmission er vedlagt som bilag 5.
Aftalen indebærer desuden, at branchen årligt skal bruge 25 mio. kr. ekstra på energibesparelser. Anvendelsen og administrationen af de 25 mio. kr. er endnu uafklaret, men det kan forventes at ELFOR vil administrere puljen og at KE's andel af de 25 mio. kr. forventes at svare til den KE's andel af de elforsyningsmarkedet, eller ca. 10 %.
Derudover har Staten, som konsekvens af aftalen, fået forkøbsret og pligt til at købe 132 kV nettet, der i Københavns Energi er organiseret i KE Transmission. Forkøbsretten og pligten udløses dog først i det tilfælde at 132 kV nettet sælges.
KONSEKVENSER FOR BORGERNE
Med aftalen mellem ELFOR og staten er forbrugerne sikret mod stigning i priserne på elforsyningsområdet. Den nye indtægtsrammeregulering sikrer at prisen ikke bliver højere end prisen den 1. januar 2004, korrigeret pris- og lønudviklingen.
MILJØVURDERING
Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser
ØKONOMI
Overdragelsen af ejerandelene i Elkraft Transmission og Elkraft System påvirker ikke kommunens kasse, da ejerandelene indgår i transaktionen om selskabsudskillelsen af Københavns Energis elaktiviteter (BR 268/04) og reelt først vil blive overført til staten efter udskillelsen.
KE el A/S skal således vederlagsfrit overdrage ejerandelene i Elkraft Transmission og Elkraft System til staten. Ejerandelene blev i Københavns Energi årsregnskab for 2003 bogført til ca. 250 mio. kr.
Det vurderes, at værdien af ændringen af indtægtsrammereguleringen er større end værdien af de aktiver, der skal afstås til staten, samt de ørige øgede omkostninger aftalen medfører. Værdien af ændringen af indtægtsrammereguleringen kan hovedsageligt henføres til at taksten kan fastholdes på det nuværende niveau i flere år end i den gamle regulering. Hermed kan det, der før var bunden egenkapital, også forrentes. KE når dog ikke at afvikle hele sin akkumulerede underdækning. Værdien af ændringen af indtægtsrammereguleringen fremgår af bilag 3.
ANDRE KONSEKVENSER
Indstillingen har ikke andre konsekvenser
HØRING
Indstillingen skal ikke i høring
BILAG
Bilag 1: Aftale mellem ELFOR og Økonomi- og Erhvervsministeren
Bilag 2: ELFOR's anbefaling om overdragelse af Elkraft
Bilag 3: FORTROLIGT
Bilag 4: Synspunkter vedrørende organisering og drift af EnergiNet Danmark
Bilag 5: Overdragelseserklæring vedr. Elkraft System og Elkraft Transmission