Mødedato: 19.04.2004, kl. 14:30

Udmøntning af Energipuljen for 2004

Udmøntning af Energipuljen for 2004

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 19. april 2004

 

 

11.      Udmøntning af Energipuljen for 2004

 MFU 89/2004

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforva ltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget anbefaler,

at bevillingen til Energipuljen på 5.238 t.kr. anvendes til energibesparende foranstaltninger, energimærkning og opsætning af energimålere i forvaltningerne som angivet i bilag 1,

at yderligere 511 t.kr. anvendes til energibesparende foranstaltninger mv. som angivet i bilag 2 under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen viderefører adgangen til overførsel af mindreforbrug fra 2003 til 2004, og

at udmøntningen sker ved omplacering af 5.230 t.kr. fra Miljø- og Forsyningsudvalgets bevilling, 6.51.1 Energipulje, som angivet i nærværende indstilling.

 

 

RESUME

Energipuljen, som første gang blev indarbejdet i budgettet for 2000, yder støtte til energibesparende foranstaltninger i kommunens ejendomme og energimærkning af institutioner under 1.500 m2, som ikke er omfattet af kravet om obligatorisk energimærkning.

Puljen udmøntes af Økonomiudvalget efter indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget. Der har været indkaldt ansøgninger til puljen fra samtlige forvaltninger, som også er repræsenteret i det koordinationsforum, hvor den foreslåede fordeling af Energipuljen har været behandlet.

Der har i 2004 været søgt om tilskud for et samlet beløb på 30,8 mio. kr., mens der med årets bevilling og overført mindreforbrug er mulighed for at udmønte i alt 5,7 mio. kr. Knap en tredjedel af beløbet, 1,8 mio. kr., ydes som støtte til energimærkning, uddannelse af driftspersonale, kampagner for energirigtig adfærd blandt brugerne af kommunens bygninger samt opsætning af målere og løbende overvågning af energiforbruget, de såkaldte EnergyGuards. Resten af beløbet ydes som støtte til egentlige energibesparende foranstaltninger, der prioriteres efter tilbagebetalingstid.

Bevillingen lægges ved omplacering ud til de enkelte forvaltninger, som selv regnskabsfører udgifterne til energibesparende foranstaltninger m.v. Forvaltningerne skal selv søge et eventuelt mindreforbrug overført til 2004, hvor det fratrækkes det beløb, som søges omplaceret til de pågældende udvalg til gennemførelse af energibesparende foranstaltninger m.v. Gennemførelsen af en del af de projekter, der indstilles til tilskud i 2004, forudsætter således, at Borgerrepræsentationens generelle regler for overførsel finder anvendelse også i 2004.

 


SAGSBESKRIVELSE

Kriterier for tilskud

Energipuljen udmøntes i henhold til budgetbemærkningerne af Økonomiudvalget efter indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget. Forslaget til fordeling af puljen udarbejdes på baggrund af ansøgninger fra forvaltningerne og drøftes inden behandlingen i Miljø- og Forsyningsudvalget i et koordinerende forum, hvor alle forvaltninger er repræsenteret.

Kriterierne for udmøntningen af puljen blev fastlagt af Økonomiudvalget den 22. juni 1999. Der er i forbindelse med udmøntningen i 2001 og 2002 sket en gradvis udvidelse af de tilskudsberettigede formål, således at der i dag af puljen kan ydes støtte til

- energibesparende bygningsforbedringer,

- installation af energibesparende anlæg og styringssystemer,

- eventuel merpris ved energirigtige indkøb,

- pilotprojekter til afprøvning af miljørigtig teknologi,

- institutionsrettede sparekampagner,

- energimærkning af institutioner og ejendomme under 1500 m2,

- opsætning af målere,

- energiledelseskurser for driftspersonale samt

- energistyring i mindre institutioner

Der kan ydes støtte til forvaltninger og kommunale institutioner samt til institutioner med driftsoverenskomst med kommunen. Energipuljen er som hovedregel reserveret projekter med en tilbagebetalingstid på 2 år og herover.

 

Det er forudsat, at puljemidlerne ikke anvendes til energibesparende foranstaltninger, som udelukkende følger af almindeligt vedligeholdelsesbehov.

 

Overførsel af mindreforbrug i 2003

Der blev i 2003 givet støtte for et samlet beløb på 5,8 mio. kr., hvoraf 0,6 mio. kr. var mindreforbrug af støttetildelingen for 2002, som således kunne bevilges til nye formål.

Forvaltningerne har – i overensstemmelse med sidste års indstilling om udmøntning af Energipuljen – redegjort for anvendelsen af tilskuddet fra Energipuljen. Det er i det koordinerende forum aftalt, at forvaltningerne selv skal søge mindreforbruget overført til 2004.

 

Mindreforbrug, der skyldes, at projekter er blevet billigere end forventet, eller at projekter ikke kan gennemføres som forudsat, vil blive udmøntet til nye formål. Mindreforbrug, der skyldes at gennemførelsen af et projekt er forsinket, holdes ude af opgørelsen, når forvaltningen tilkendegiver at ville gennemføre projektet i 2004. Det drejer sig om projekter for i alt 281.000 kr., som Kultur- og Fritidsforvaltningen fik tilskud til i 2003, og som er udskudt til indeværende år.

Det opgjorte mindreforbrug bliver for hver forvaltning fratrukket det beløb, der omplaceres til den pågældende forvaltning til energibesparende foranstaltninger m.v. i 2004.

Forvaltningerne forudsættes selv at dække merforbrug i forbindelse med projekterne. Dette vurderes at ville give den bedste overensstemmelse mellem på den ene side den faktiske udgift og på den anden side den udgift, der søges dækket af puljen, idet sidstnævnte lægges til grund ved beregning af tilbag ebetalingstiden af projektet og dermed for prioriteringen af projektet i forhold til de øvrige ansøgninger om tilskud.

 

Puljens anvendelse i 2004

Det koordinerende forum vedrørende Energipuljen foreslår, at der ydes ca. 627.000 kr. i støtte til energimærkning af kommunale institutioner under 1.500 m2, der ikke er omfattet af den lovpligtige energimærkning.

Endvidere foreslås det, at kommunen anvender 50.000 kr. til efteruddannelse af driftspersonale i energibesparelser m.v. og 260.000 kr. til kampagner i miljø- og energirigtig adfærd rettet mod brugerne af kommunens bygninger. 400.000 kr. foreslås anvendt til opsætning af målere til registrering af el-, varme- og vandforbruget, og endelig foreslår det koordinerende forum, at der anvendes yderligere 450.000 kr. til opsætning af EnergyGuards, der er et system, der gør det muligt at følge energi- og vandforbruget for en bygning over internettet.

Der er med støtte fra Energipuljen i 2003 opsat EnergyGuards på 13 skoler og 1 fritidshjem, og systemet giver adgang til at følge institutionernes vand-, varme- og elforbrug via internetadressen www.keepfocus.dk/ke/. Med brugernavn "uuf" og password "skoler" kan interesserede – ud over elever, lærere og øvrigt personale – følge institutionens energiforbrug fra time til time.

Systemet gør det muligt hurtigt at registrere og gribe ind over for lækager på vandrør, løbende toiletter og f.eks. ventilationsanlæg, der kører unødvendigt.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har oplyst, at f.eks. Bellahøj Skole, der har fået installeret EnergyGuard, har reduceret varmeforbruget i januar måned med 8 % i forhold til året før, selv om januar 2004 var koldere end januar 2003 (532 graddage mod 509 graddage året før). For samme måned kan der endvidere konstateres et fald i vandforbruget på 23 % og et fald i elforbruget på knap 7 %.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, som sidste år havde gennemført pilotprojekter med EnergiGuards, vurderer tilbagebetalingstiden til mellem to og tre år.

Der foreslås afsat godt 100.000 kr. til gennemgang, prioritering og teknisk vurdering af ansøgninger samt til evaluering af puljeanvendelsen. Denne administration udføres af Københavns Energi, Energirådgivningen, og betales efter regning.

Af det samlede beløb til udmøntning på 5,7 mio. kr. er resten, 3,8 mio. kr., afsat til vand- og energibesparende forbedringer, som f.eks.

-        bevægelsesfølere til styring af belysning,

-        lavenergipærer og -lysarmaturer,

-        delvis finansiering af udskiftning af belyste vejvisningstavler med reflekterende tavler,

-        vandbesparende toiletter, brusere og armaturer,

-        efterisolering af lofter, vinduesbrystninger, varmerør og –pumper,

-        energiruder og

-        udskiftning af manuelle radiatorventiler med termostatventiler.

Ved prioriteringen mellem de ansøgte formål har det koordinerende forum helt overvejende lagt simpel tilbagebetalingstid til grund. Der ydes ikke støtte til projekter med en tilbagebetalingstid på under 2 år, som forvaltningerne forudsættes selv at kunne finansiere.

Af bilag 1 og 2 fremgår, hvordan beløbene på henholdsvis 5,2 mio. kr. (svarende til bevillingen) og 0,5 mio. kr. (svarende til mindreforbruget i 2003) foreslås anvendt. Alle forslag har en simpel tilbagebetalingstid på mellem 2 og 5 år, og langt den overvejende del op til 4 år.

Størstedelen af ansøgningerne om tilskud er baseret på energimærkningsrapporter. Heraf er en stor del udarbejdet som følge af, at Energipuljen i de tidligere år har finansieret energimærkning af institutioner under 1.500 m2.

 

Miljøvurdering

Gennemførelse af de foreslåede energibesparende foranstaltninger vurderes på baggrund af forvaltningernes oplysninger at give anledning til årlige energi- og vandbesparelser:

·    & nbsp;  Varme:                                   ca. 1.500 MWh

·       Elektricitet:                           ca. 650.000 kWh

·       Koldt brugsvand:                  ca. 2.800 m3

Ovenstående energibesparelser vil medføre en reduceret CO2 emission på skønsmæssigt 600 tons årligt.

 

Økonomi

 

Energipuljen udmøntes i lighed med tidligere år af Økonomiudvalget efter indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget, jf. bemærkningerne i budgettet.

Bevillingen til Energipuljen er i 2004 på 5.238 t.kr., hvortil kommer et mindreforbrug i 2003 på 100 t.kr. vedrørende administration. Idet der er reserveret godt 100 t.kr. til administration i 2004, foreslås bevillingen udmøntet ved omplacering af i alt 5.229.721 kr. fra Miljø- og Forsyningsudvalget, puljer, 6.51.1 Energipulje, som følger:

kr.       662.797 til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget,

kr.       754.084 til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

kr.    1.115.032 til Bygge- og Teknikudvalget,

kr.   1.193.521 til Kultur- og Fritidsudvalget og

kr.    1.504.287 til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

jf. i øvrigt bilag 1 og 2 samt nedenstående oversigt:

 

kr.

FAU

SOU

BTU

KFU

UUU

MFF (adm.)

i alt

Tilskud, jf. bilag 1

893.311

827.200

1.083.300

953.500

1.372.800

107.889

5.238.000

Tilskud til yderligere projekter, finansieret af mindreforbrug, jf. bilag 2

 

 

60.000

250.000

201.400

155

511.555

Modregning i udvalgets mindreforbrug vedr. Energipuljen i 2003

-230.514

-73.116

-28.268

-9.979

-69.913

-99.765

-511.555

Omplaceres til udvalget

662.797

754.084

1.115.032

1.193.521

1.504.287

8.279

5.238.000

 

Placeringen på de modtagende udvalgs bevillinger og konti fremgår af bilag 3, der fremsendes til Økonomiudvalgets behandling af sagen.

Omplaceringerne sker under den forudsætning, at forvaltningerne over for Energipuljesekretariatet redegør for anvendelsen af bevillingen og gennemførelsen af de arbejder og aktiviteter, som begrunder omplaceringerne – herunder projekter udsat fra 2003.

Det bemærkes, at projekterne omfattet af bilag 2 kun vil kunne gennemføres, hvis Borgerrepræsentationen i 2004 viderefører den generelle adgang til overførsel af mindreforbrug. Det forudsættes, at udvalgene gennemfører de bevilgede projekter, uanset om udvalget konkret har benyttet sig af overførselsadgangen eller udvalget af andre årsager er afskåret fra at søge mindreforbruget i 2003 vedrørende Energipuljen overført til 2004.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1. Forslag til udmøntning af 5.238 t.kr. til energibesparende foranstaltninger m.v.

Bilag 2. Forslag til udmøntning af yderligere 511 t.kr. til energibesparende foranstaltninger m.v., under forudsætning af uændret overførselsadgang.

Bilag 3. Placering af tillægsbevillinger (fremsendes til Økonomiudvalgets behandling af sagen)

 

 

 

 

Peter Elsman                     

                                                                                                                                                         / Jens Balslev

 


 


Til top