Støtteordning for grønne guider 2001
Støtteordning for grønne guider 2001
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 19. marts 2001
8. Støtteordning for grønne guider 2001
MFU 59/2001 J.nr. M 1800-7/01
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender,
at støtteordningen for grønne guider i Københavns Kommune udmøntes som beskrevet, og
at den vedlagte årsrapport fra de grønne guider i Københavns Kommune tages til efterretning.
RESUME
I forbindelse med vedtagelsen af Københavns Kommunes budget for 2000 blev der afsat 1 mio. kr. til aktiviteter i forbindelse med grønne guider.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen forslår følgende fordeling af midlerne i 2001:
De 12 guider i Københavns Kommune tildeles hver et tilskud på 77.500 kr. til at sikre de lokale grønne aktiviteter.
De 12 guider skal aflevere et revideret regnskab for anvendelsen af støtten fra Københavns Kommune inden 1. marts 2002.
Der afsættes 70.000 kr. til formidling af guidernes arbejde. Det vil ske gennem en årlig afrapportering til Miljø- og Forsyningsudvalget, boligforeninger, borgere m.v. Endvidere er der også planlagt en årlig konference med deltagelse af guiderne og repræsentanter fra Københavns Kommune.
Midlerne til de grønne guider blev i 2000 brugt som tilskud til guidernes lokale miljøarbejde, til de grønne guiders del af den kommunale Agenda 21 hjemmeside, til en bufferpulje til uforudsete udgifter, til støtte for de grønne guiders udstilling i Øksnehallen under Miljøfestivalen og samt til vedlagte afrapportering "Grøn Guide i København - Årsrapport 2000".
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
I forbindelse med Københavns Kommunes budget 2000 blev der afsat 1 mio. kr. til aktiviteter i forbindelse med grønne guider.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen kan oplyse at de grønne guider grundlæggende finansieres af Den Grønne Fond. Pr. 1. januar 2000 er den grønne guide i Hørgården overgået fra at være støttet af fonden til at være støttet af Boligselskabet 3B, på lignende vilkår som de øvrige guider. Den Grønne Fond administreres af Miljøstyrelsen, og giver tilskud til initiativer, som har til formål at engagere befolkningen i at fremme en miljøvenlig og økologisk udvikling. Den Grønne Fond betaler i alt max. 650.000 kr. over tre år per guide. Ca. 70 % går til løn og resten til PR m.v. Den øvrige finansieringen af den enkelte grønne guide skal skaffes lokalt.
I København er der ansat flere hold grønne guider på forskellige tidspunkter. Alle de grønne guider der er ansat før foråret 1999 er sikret endnu en 3 årig periode ved hjælp af ekstra bevillinger til Den Grønne Fond. Der er fire guider, som er ansat i foråret 1999 og hvis ansættelsesperiode udløber i foråret 2002. Hvis der er et ønske om at de skal fortsætte, skal Den Grønne Fond søges igen. For 2001 antages der ikke at være finanseringsproblemer for de 12 københavnske guider.
Uddybning af indstilling
Arbejdet i 2000.
Københavns Kommune støttede i 2000 de 12 guider med et tilskud på 1 mio. kr. Midlerne blev fordelt således, at hver grøn guide fik et tilskud på 70.000 kr. Derudover blev der brugt midler til at støtte de grønne guiders udstilling i forbindelse med Det Grønne Spor under Miljøfestivalen 2000. Der blev afholdt en workshop med repræsentanter fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen og guiderne. Emnet var, med udgangspunkt i Københavnernes Grønne Regnskab 1999, de grønne guider som bindeled mellem borger og kommune. Endvidere blev der anvendt midler til formidling af de grønne guiders arbejde via kommunens Lokal Agenda 21 hjemmeside og guidernes egen årsrapport til bl.a. Miljø- og Forsyningsudvalget som vedlægges som bilag 1.
I rapporten fortæller de grønne guider om deres arbejde, herunder om de væsentligste miljøproblemer i deres område. Næsten alle peger på trafikken som det største problem, herunder både støj- og luftforurening. Endvidere mener mange af guiderne, at genbrugsprocenten af affaldet bør være større. Derfor arbejder guiderne for at forbedre og udvide affaldsordningerne.
Endelig har guiderne udtalt sig om deres samarbejde med Københavns Kommune. Heraf fremgår, at der blandt guiderne er en udpræget grad af tilfredshed med etableringen af et mere systematisk samarbejde med Københavns Kommune. Guiderne føler, at dette er med til at give en gensidig forståelse for deres og kommunens arbejde. Samtlige guider understreger afslutningsvis, at de forsat skal være lokalt forankrede, således at det ikke er kommunen, der prioriterer, hvilke projekter guiderne skal arbejde med.
Det er Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse, at guiderne udfører et nødvendigt arbejde som et bindeled mellem borger og kommune. På den baggrund er Miljø- og Forsyningsforvaltningen enig med guiderne i, at deres videre arbejde skal være lokalt forankret, og at et systematisk samarbejde med kommunen er nødvendigt.
Arbejdet i 2001.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen skal anbefale, at der også i 2001 afsættes midler til at sikre de grønne guider i Københavns Kommune. Man skal endvidere foreslå, at midlerne fordeles ligeligt mellem de nuværende 12 guider, i overensstemmelse med tilskuddet fra Den Grønne Fond.
Dette vil betyde, at hver guide vil få et tilskud på 77.500 kr. - i alt 930.000 kr. - til at fortsætte det lokale grønne arbejde. Der skal desuden aflægges et revideret regnskab inden udgangen af februar 2002. Det skal endvidere fremgå af regnskabet, at Københavns Kommune har ydet tilskud til driften.
De grønne guider har udtrykt enighed med Miljø- og Forsyningsforvaltningen i, at bufferpuljen for 2001 bør nedlægges og at beløbet fordeles ligeligt blandt guiderne, således at hver guide frit kan disponere over dette beløb.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer, at der stadigvæk er et udbredt behov for at få formidlet de grønne guiders arbejde ud til en større kreds, herunder medlemmerne af Miljø- og Forsyningsudvalget, boligforeninger, borgere m.v. På den baggrund skal man anbefale, at der afsættes et beløb på 70.000 kr. til formidling af guidernes arbejde. En sådan formidling vil omfatte en årlig afrapportering samt en årlig konference for de københavnske grønne guider. Formålet er at styrke borgerdeltagelse og at skabe en dialog med de grønne guider, om hvordan de kan fungere som bindeled mellem borgerne og kommunen.
Økonomi
Budgettet for støtteordningen for de grønne guider er på 1 mio. kr., som finansieres indenfor Miljø- og Forsyningsforvaltningens budget på kontonr. 0.80.1 Fælles Formål.
BILAG VEDLAGT
1: Grøn Guide i København - Årsrapport 2000
Niels Juul Jensen
/ Jørgen Høg