Tilslutningspligt for 14 ejendomme
Tilslutningspligt for 14 ejendomme
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 19. marts 2001
4. Tilslutningspligt for 14 ejendomme
MFU 58/2001 J.nr. B 3720-2/01
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender et projekt om tilslutningspligt til fjernvarme for 14 større ejendomme.
RESUME
Udsat fra mødet den 5. marts 2001.
Ejendomme med en blokvarmecentral på over 0,25 MJ/s (Mega Joule/sekund) skal i følge en forudsætningsskrivelse fra Energiministeriet overgå til fjernvarme senest 2 år efter, at de har fået orientering herom. Københavns Kommune er ansvarlig for, at ejendommene bliver tilsluttet og fastlægger tilslutningsbetingelserne på grundlag af forudsætningsskrivelsen. Projektet er Københavns Energis forslag til tilslutningsbetingelser for 14 ejendomme, og virkningen af forslaget beskrives i projektet.
SAGSBESKRIVELSE
Udsat fra mødet den 5. marts 2001.
Varmeforsyningsloven af 13. juni 1990, senest ændret ved lov nr. 451 af 31. maj 2000 og Energiministeriets forudsætningsskrivelse af 13. september 1990 præciserer, at blokvarmecentraler over 0,25 MJ/s i København skal tilsluttes fjernvarmenettet.
Borgerrepræsentationen vedtog i møderne den 6. februar og 3. juni 1992 (B.F. 1992, s. 342-48 og 1489-1500) et projekt om tilslutningspligt for større etageejendomme. Der er i de efterfølgende år vedtaget 9 tilsvarende projekter for større ejendomme. I alt 316 ejendomme er blevet pålagt tilslutningspligt.
I følge Københavns Energis seneste opgørelse kan yderligere 22 ejendomme med en blokvarmecentral over 0,25 MJ/s forsynes med fjernvarmevand i 2001 og påbydes tilslutning. Ejendommene er blevet anmodet om at udarbejde det tilslutningsprojekt, der er grundlaget for et påbud om tilslutning.
For 14 af ejendommene er sagsbehandlingen afsluttet. Indstillingen omfatter derfor kun disse ejendomme, hvoraf 5 anvendes til boligformål, og 9 er erhvervsejendomme.
Uddybning af indstilling
Miljø- og Forsyningsforvaltningen har orienteret de 14 ejendomme om, at de kan forvente at blive pålagt at overgå til fjernvarmeopvarmning, og at de i den forbindelse skal udarbejde den del af fjernvarmeprojektet, der vedrører ejendommenes egne installationer. Københavns Energi har efterfølgende besøgt ejendommene for at kontrollere, at de kan pålægges tilslutningspligt i henhold til Energistyrelsens vejledning.
Københavns Energi finansierer og udfører fjernvarmestikledninger til disse ejendomme, medens ejendommenes ejere finansierer og forestår udførelse af ejendommenes egne installationer. Dette arbejde udføres af private firmaer.
Brugertilslutningen skal være etableret senest et år efter, at der er givet en ejendom påbud om tilslutning. De nævnte ejendomme forventes således at være tilsluttet i år 2001.
Økonomi
Selskabsøkonomi
Et års fjernvarmeforsyning til ejendommene giver et dækningsbidrag på 1,9 mill. kr. under forudsætning af et dækningsbidrag ved marginalproduktion på 65 kr./GJ (kroner/Giga Joule).
Udgifterne til stikledninger til forsyning af ejendommene skønnes at udgøre ca. 2,1 mill. kr., og disse udgifter vil således være tilbagebetalt på lidt over et år efter tilslutning af ejendommene.
Samtlige forbrugere vil blive afregnet for fjernvarmen i henhold til de af Borgerrepræsentationen vedtagne "Leveringsbestemmelser for fjernvarme" samt i henhold til Københavns Energis takster for fjernvarme.
I henhold til reglerne for udbygningsområder vedtaget af Borgerrepræsentationen den 22. juni 1989 (B.F. 1989 s. 879-86) foreslås der ikke opkrævet tilslutningsafgift for ejendommene.
Brugerøkonomi Brugerøkonomien er beregnet for alle ejendommene. Ejendommenes ejere er orienteret om den forventede udgift til fjernvarmeinstallationen og om den godtgørelse, der ydes af Københavns Energi for restværdien i det hidtidige egenfyringsanlæg. Denne godtgørelse udgør i alt ca. 0,4 mill. kr. for de 14 ejendomme.
I henhold til en kendelse fra Konkurrenceankenævnet skal kapitalomkostningerne til det nye fjernvarmeanlæg holdes uden for brugerøkonomiberegningen, når der gives økonomisk kompensation i form af godtgørelse for det hidtidige fyringsanlæg.
Med beregningsforudsætninger i henhold til Gas- & Varmeprisudvalgets cirkulære af 6. juli 1993 er der foretaget en sammenligning af de nuværende årlige egenopvarmningsudgifter med de forventede udgifter til fjernvarmeopvarmning excl. kapitalomkostningerne. Med denne beregningsmetode vil alle ejendommene få en besparelse i opvarmningsudgifter efter overgangen til fjernvarme.
Med hensyn til kapitalomkostningerne til installation af fjernvarme skal nævnes, at godtgørelsen for restværdien i det hidtidige egenfyringsanlæg ikke dækker udgiften til det nye fjernvarmeanlæg. Ejendommene pålægges derfor at foretage en investering, der afhængigt af ejendommens størrelse pr. varmecentral er i størrelsesordenen 200.000 -1.500.000 kr.
Denne investering vil imidlertid medføre en ejendomsforbedring i form af et helt nyt fjernvarmeanlæg, der har en levetid, som er væsentligt længere end for et kedelanlæg.
Medtages den årlige ydelse på et lån til investeringen, vil der for en enkelt ejendoms vedkommende være tale om en merudgift under 1%, og for de andre ejendomme vil der være en besparelse på 9-25%.
Kommunaløkonomiske konsekvenser
Der er dækning for udgiften til stikledninger og tilbagekøb af kedelanlæg på kontonr. 01.22.03.3.04 Fjernvarmestikledninger. Denne anlægsbevilling er *-mærket, hvilket indebærer, at anvendelsen er godkendt i forbindelse med vedtagelsen af budgettet.
Høring
De berørte grundejere er orienteret om projektet. Grundejerne havde ingen bemærkninger til projektet.
I henhold til Energiministeriets regler for projektgodkendelse skal de berørte grundejere have skriftlig meddelelse om projektgodkendelse og påbud om tilslutningspligt, og de har herefter inden for 4 uger mulighed for at klage over afgørelsen til Energistyrelsen.
Der er ingen andre høringsforpligtelser.
Andre konsekvenser
Tilslutning af ejendommene er af betydning for udbygningsplanen i henhold til aftalerne mellem Københavns kommune og Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S (CTR).
Den samlede tilslutningsværdi for ejendommene anslås til ca. 6,2 MJ/s svarende til en årlig varmelevering på 30 TJ (Tera Joule). Forbruget af ca. 860 tons olie pr. år vil derved blive erstattet med fjernvarmelevering og give en energibesparelse på ca. 580 tons olie pr. år, idet de sidste ca. 280 tons olie pr. år konverteres til fyring på kraftvarmeværkerne.
Fjernvarmeopvarmningen giver en miljøforbedring ved reduktion af svovloxidudledningen på ca. 5,1 tons pr. år og af kuldioxidudledningen på ca. 1.800 tons pr. år.
Gennemførelse af projektet kræver ikke tilladelse i henhold til anden lovgivning, idet der dog skal opnås tilladelse af vejmyndigheden til fremføring af ledningerne.
BILAG
Adresseliste til projekt om tilslutning til fjernvarme for 14 større ejendomme.
Niels Juul Jensen
/Ole Toft Frederiksen