Mødedato: 17.12.2004, kl. 09:00

Udkast til høringssvar fra Københavns Kommune om lovforslagene i forbindelse med kommunalreformen

Udkast til høringssvar fra Københavns Kommune om lovforslagene i forbindelse med kommunalreformen

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ekstraordinært møde fredag den 17. december 2004

 

 

2.      Udkast til høringssvar fra Københavns Kommune om lovforslagene i forbindelse med kommunalreformen

 MFU 298/2004

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender,

at Økonomiforvaltningens udkas t til høringssvar fra Københavns Kommune om lovforslagene i forbindelse med kommunalreformen fremsendes til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, samt

at Økonomiforvaltningens udkast til høringssvar fra Københavns Kommune om lovforslagene på miljøområdet i forbindelse med kommunalreformen fremsendes til Miljøministeriet.

 

 

RESUME

Økonomiforvaltningen har sammenskrevet udkast til Københavns Kommunes generelle høringssvar i forbindelse med kommunalreformen, tilligemed udkast til høringssvar til de enkelte fagministerier, herunder Miljøministeriet. Høringssvarene er skrevet på baggrund af bidrag fra forvaltningerne samt de tværgående arbejdsgrupper, der er nedsat i kommunen i forbindelse med kommunalreformen. Miljø- og Forsyningsforvaltningens bidrag er gengivet i Økonomiforvaltningens udkast til høringssvar til Miljøministeriet.

Lovforslagene i forbindelse med kommunalreformen indebærer ændringer for Miljø- og Forsyningsforvaltningens område med hensyn til jordforurening, vandområdet, virksomhedsområdet og vandforsyning. Ændringerne vil dels medføre, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil skulle afgive et begrænset antal årsværk, dels en risiko for økonomiske konsekvenser i en betragtelig størrelsesorden.

 


SAGSBESKRIVELSE

Københavns Kommune har den 1. december 2004 modtaget lovpakken i forbindelse med kommunalreformen i høring med svarfrist 7. januar 2004. Den politiske proces omkring udarbejdelse af høringssvar fra Københavns Kommune fremgår af brev af 14. december 2004 fra Overborgmester Lars Engberg (bilag 1).

Økonomiforvaltningen har indhentet bidrag fra forvaltningerne og de tværkommunale arbejdsgrupper, som er nedsat i.f.m. kommunalreformen. På baggrund heraf har Økonomiforvaltningen udarbejdet et udkast til et fælles høringssvar (bilag 2) samt høringssvar til de specifikke ressortministerier (bilag 3).

Økonomiforvaltningens udkast til et fælles høringssvar er baseret på direktionsarbejdsgruppens vurderinger, herunder at de miljømæssige problemstillinger ikke skulle prioriteres så højt, at de skulle medtages i det fælles høringssvar. Det kan overvejes, at det i svaret fra Miljø- og Forsyningsudvalget foreslås, at de væsentligste problemstillinger på miljøområdet pointeres i fremsendelsesbrevet til Miljøministeriet – f.eks. vedrørende jordforurening og vandforsyning.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har udarbejdet et kort notat vedrørende specifikke problemer indenfor miljøområdet (bilag 4).

Indenfor Miljø- og Forsyningsforvaltningens område medfører lovforslagene, at der opstår en uhensigtsmæssig arbejdsdeling for så vidt angår virksomhedsområdet og jordforureningsområdet, hvor centrale funktioner skilles ad og fordeles på to niveauer – jordområdet deles mellem kommune og region, virksomhedsområdet mellem kommune og stat. Hidtil har disse områder været samlet på ét niveau i Miljøkontrollen.

Desuden er det indenfor vandområdet uhensigtsmæssigt, at kommunen mister indflydelse på prioritering af overvågningen, som staten skal varetage, da data herfra er væsentlige for udstedelsen af spildevandstilladelser m.m.

Endvidere rummer den kommende administrative sagshåndtering med hensyn til vandindvindingstilladelser risiko for, at der ikke vil komme den fornødne objektivitet og overordnede sammenhæng i planlægningen. For Københavns Kommune kan det blive vanskeliggjort at få de nødvendige tilladelser på plads.

Det er Miljø- og Forsyningsforvaltningens vurdering, at udkastet til høringssvar til Miljøministeriet er tilfredsstillende. Det er endvidere Miljø- og Forsyningsforvaltningens vurdering, at der ikke indenfor lovforslagene fra de øvrige ministeriers ressortområder er ændringer af betydning for Miljø- og Forsyningsforvaltningen.

 

KONSEKVENSER FOR BORGERNE

Et væsentligt formål med kommunalreformen angives ifølge regeringen at være, at bringe sagsbehandlingen tættere på borgerne. Det er Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse, at dette kun delvist vil være tilfældet indenfor forvaltningens område. Det er blandt andet problematisk, at jordforureningsområdet, der hidtil har været udført med amtsniveauet som det bærende niveau, nu spredes til både at omfatte region og kommune, så man f.eks. skal henvende sig til regionen, hvis man opdager uforudset jordforurening under bygge.- og anlægsaktiviteter.

 

MILJØVURDERING

Lovforslagene vurderes at have en negativ miljømæssig effekt for Københavns Kommune, dels som følge af, at centrale funktioner og kompetencer skal overgå fra Miljøkontrollen til regionen og staten dels som følge af reducerede økonomiske muligheder for at realisere miljøaktiviteter indenfor kommunen.

 

ØKONOMI

Miljøministeriet iværksatte en høring om økonomiske konsekvenser af kommunalreformen ultimo oktober. Ministeriet har undervejs i forhandlingsforløbet medgivet, at fordelingstallene i høringsoplæggene var baseret på et meget løst grundlag, samt at København og Frederiksberg havde særinteresser i kraft af, at de to kommuner hidtil har varetager såvel amtskommunale som primærkommunale opgav er. Ministeriet har holdt en række møder med parterne, men uden at der er opnået enighed på væsentlige punkter.

Det er aftalt at lave et "uenighedspapir", som skal være færdig den 16. december. Uenighedspapiret fremlægges på Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 17. december.

Der er primært uenighed på jordområdet og vandområdet. På jordområdet fastholder Miljøkontrollen, at oprydningerne på daginstitutionerne er en politisk prioriteret primærkommunal aktivitet, mens ministeriet anser det for amtsligt oprydning. Derfor er der også uenighed om, hvor mange "amtsressourcer" på jordområdet, Københavns Kommune skal afgive til regionen. På vandområdet er Miljøkontrollen ikke enig i ministeriets forsøg på at dække de nye statslige planopgaver ressourcemæssigt ved at definere dem som hidtidige decentrale aktiviteter, som kommunerne ikke behøver ressourcer til.

For Københavns Kommune kan de økonomiske konsekvenser i værste fald blive i størrelsesorden af et tocifret millionbeløb.

 

HØRING

-

BILAG

Bilag 1. Brev af 14. december 2004 fra Overborgmester Lars Engberg.

Bilag 2. Udkast til høringssvar fra Københavns Kommune til Indenrigs- og Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (fremdateret til 7. januar 2005).

Bilag 3. Notat af 14. december 2004: "Københavns Kommunes bemærkninger til lovforslagene i forbindelse med kommunalreformen på Miljøministeriets område."

Bilag 4. Notat af 14. december 2004 til Miljø- og Forsyningsudvalget: "Miljø- og Forsyningsforvaltningens bemærkninger til konsekvenser af kommunalreformen."

 

 

Peter Elsman

/Henrik Dissing


 


Til top