Godkendelse af model/koncept for lokale Agenda 21 centre
Godkendelse af model/koncept for lokale Agenda 21 centre
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 17. juni 2002
2. Godkendelse af model/koncept for lokale Agenda 21 centre
MFU 219/2002 J.nr. 135/2002
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,
at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender model for forsøg med Agenda 21 centre i København,
at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at tre Agenda 21 centre placeres i bydelene: Christianshavn, Bispebjerg og Valby, og
at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen arbejder videre med etableringen af Agenda 21 centre.
Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 3. juni 2002[ajj2]
Udvalget drøftede sagen og udsatte den til næste udvalgsmøde.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen har på baggrund af Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning på mødet den 3. december 2001 udarbejdet rammer og kriterier for Agenda 21 centre og forelagt dem til diskussion på en offentlig konference den 15. april 2002. På Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 3. december 2001 blev det også besluttet, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen skulle udarbejde en model for Agenda 21 centrene. Modellen forelægges hermed Miljø- og Forsyningsudvalget til godkendelse.
Forsøgene med lokale Agenda 21 centre har som overordnet formål at bidrage til dels at nå kommunens miljømål og dels at forankre miljøarbejdet hos københavnerne, jf. Dogme 2000.
Finansiering af forsøg med Agenda 21 centrene anslås til 4,5 mio. kr. årligt. Under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen ved den årlige budgetgodkendelse afsætter midler til Agenda 21 centre foreslås det, at der afsættes 1,5 mio. kr. pr. år i tilskud til hvert center frem til udgangen af 2005. Beløbet skal dække udgifter til løn, husleje, drift- og projektmidler. Der er i budget 2002 afsat en pulje på 10 mio. kr. til bl.a. grønne kontorer i bydelene (Agenda 21 centre). Agenda 21 centrene forventes finansieret af denne pulje. Den endelige beslutning om finansiering afventer udmøntningen af de 10 mio. kr., som forventes forelagt Borgerrepræsentationen i september 2002. Det foreslås endvidere, at der gives op til 0,7 mio. kr. i tilskud til etablering af hvert center, i alt maximalt 2,1 mio. kr. Etableringsomkostningerne tages ud af beløbsrammen på 4,5 mio. kr. for år 2002.
Det
foreslås, at der placeres centre i følgende tre af Københavns i alt 15 bydele:
Christianshavn, Bispebjerg og Valby. Alternativt foreslås Indre Nørrebro,
Sundbyøster og Brønshøj-Husum.
Formålet med Agenda 21
centrene er at støtte og udvikle det lokale miljøarbejde ved at inspirere og
engagere borgere og erhvervsliv til aktivt at deltage i helhedsorienterede
miljøprojekter, der integrerer det sociale miljø, kultur, økonomi og
integration. Centrene skal desuden sikre en dialog mellem borgere, erhvervsliv,
kommunen og forsyningsvirksomhederne om væsentlige miljøspørgsmål og kommunens
miljøpolitik og herigennem medvirke til at udvikle det lokale demokrati.
Miljø- og Forsyningsforvaltningens model for forsøg med Agenda 21 centre i København er beskrevet i bilag 1. Modellen indeholder formål og mål for Agenda 21 centrene. Modellen beskriver også, hvorledes organiseringen af centrene skal finde sted. Forvaltningen foreslår, at centrene organiseres som selvstændige institutioner med en bestyrelse for hvert center bestående af lokale repræsentanter.
I modellen fastlægges nogle overordnede rammer for centrenes aktiviteter, som efterfølgende præciseres i standardvedtægter, der gælder for alle Agenda 21 centre. Bestyrelsen er ansvarlig for, at standardvedtægterne overholdes og kan indenfor rammerne af standardvedtægterne fastlægge lokale vedtægter, som efterfølgende godkendes af Miljø- og Forsyningsudvalget. Herudover har bestyrelsen ansvar for, at centeret iværksætter relevante aktiviteter, der opfylder det overordnede formål med Agenda 21 centrene og er i overensstemmelse med de kommunale målsætninger i Kommunens Agenda 21 plan, Dogme 2000, Kommuneplan mv. Indsatsområderne skal beskrives i en lokal Agenda 21 plan for bydelen og gennemførte aktiviteter skal afrapporteres. Agenda 21 centrene skal desuden deltage i københavnske miljøarrangementer og høringer for eksempel i forbindelse med udarbejdelse af kommunale planer mv.
Miljø- og Forsyningsudvalgets styringsmuligheder i forhold til Agenda 21 centrene er, at udvalget fastsætter standardvedtægter for Agenda 21 centrene og godkender eventuelle supplerende vedtægter for hver enkelt Agenda 21 center. Udvalget godkender endvidere centrenes budget, regnskab og status. Endvidere orienteres Miljø- og Forsyningsudvalget om bestyrelsernes sammensætning og arbejdsprogram. Her ud over foreslår Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at centrene evalueres ved udgangen af 2004.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil snarest muligt starte processen med at få nedsat lokale bestyrelser for Agenda 21 centrene. Når der foreligger forslag til sammensætningen af de respektive bestyrelser, fremlægges det for Miljø- og Forsyningsudvalget til orientering. Herefter vil bestyrelsernes første opgaver være at formulere eventuelle supplerende vedtægter, fastlægge forretningsorden, ansætte personale og være med til at udvælge lokaler til de enkelte Agenda 21 centre. Det forventes, at Miljø- og Forsyningsudvalget orienteres om bestyrelsernes sammensætning og forelægges forslag til standardvedtægter inden udgangen af 2002.
Baggrund
Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede den 22. januar 2001 at bevillige ekstra ressourcer til det lokale Agenda 21 arbejde. Det overordnede formål med at styrke det lokale Agenda 21 arbejde er dels at sikre, at kommunens miljømål opfyldes og dels at forankre miljøarbejdet hos københavnerne, jf. Dogme 2000.
Den 11. juni 2001 besluttede Miljø- og Forsyningsudvalget, at der skulle udarbejdes en handlingsplan for udvikling af en model for Agenda 21 centre med deltagelse af de lokale Agenda 21 grupper.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen tog på den baggrund initiativ til at indkalde repræsentanter fra de lokale Agenda 21 grupper til en drøftelse af, hvordan arbejdet med udvikling af en model for Agenda 21 centre kunne gribes an.
Miljø- og Forsyningsudvalget drøftede den 29. oktober 2001 indstilling vedrørende handlingsplan for udvikling af en model for Agenda 21 centre. Det blev besluttet, at udvalget skulle inddrages i arbejdet, og at Miljø- og Forsyningsforvaltningen skulle komme med et forslag til en model for Agenda 21 centre i København.
På den baggrund udarbejdede Miljø- og Forsyningsforvaltningen et forslag til procedure for udvikling af en model for Agenda 21 centre, som Miljø- og Forsyningsudvalget godkendte på mødet den 3. december 2001. I henhold til denne beslutning skulle modellen indeholde følgende elementer:
· mål, succeskriterier og måling af resultaterne
· organisering
· økonomiske rammer
· placering
For at klarlægge ovenstående elementer inddrog Miljøkontrollen samtlige forvaltninger. Det skete for at indhente erfaringer fra andre borgerrelaterede aktiviteter og finde frem til, hvilken rolle Agenda 21 centrene kunne spille i forhold til f.eks. sundhedsområdet, skoleområdet, vej- og parkområdet. Endvidere blev lokale Agenda 21 grupper, grønne guider, Københavns Miljø- og Energikontor, Økologiske Igangsættere, Danmarks Naturfredningsforening, boligselskaberne FSB og AKB samt R98 og Københavns Energi interviewet for at få gode ideer til rammer og principper for Agenda 21 centrene, og få inspiration til at skabe sammenhæng mellem det eksisterende lokale miljøarbejde og Agenda 21 centrene.
Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede endvidere den 3. december 2001, at udvalget skulle afholde en konference, hvor Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag til rammer og principper for Agenda 21 centre og deres placering samt styrkelse af de lokalområder, hvor der ikke etableres Agenda 21, centre kunne diskuteres med de lokale aktører. Miljø- og Forsyningsudvalget vedtog den 2. april 2002 program for konferencen.
Den 15. april 2002 blev konferencen om Agenda 21 centre afholdt. I konferencen deltog over 100 personer, der repræsenterede: lokale Agenda 21 grupper, grønne guider, grønne organisationer, boligselskaber, erhvervsforeninger, virksomheder, kvarterløftsekretariater, Renholdningsselskabet af 1898, Købehavns Energi, forvaltningerne m.fl. Deltagerne fik lejlighed til gruppevis at diskutere Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag til rammer og principper for Agenda 21 centre. Hver gruppe blev stillet en række spørgsmål til oplægget. De 16 gruppers kommentarer blev skrevet ned – se bilag 2. Resultaterne af gruppearbejdet blev præsenteret på plancher, og en række politikere fremlagde deres indtryk ved konferencens afslutning.
På konferencen blev der opfordret til at komme med skriftlige
kommentarer inden den 1. maj 2002, hvis nogen ønskede at uddybe deres
synspunkter. Ni parter har benyttet muligheden for indsende skriftlige
kommentarer. De skriftlige kommentarer fremgår af bilag 3.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen har på baggrund af bidragene fra konferencen og de skriftlige kommentarer udarbejdet en model for forsøg med Agenda 21 centre i København. Modellen fremgår af bilag 1.
Uddybning af indstilling og
evt. alternativer hertil
Bidrag fra konference og skriftlige kommentarer
Miljø- og Forsyningsforvaltningen har bl.a. noteret følgende generelle kommentarer fra konferencen og de skriftlige bidrag:
· Fra såvel konferencedeltagere som de parter, der har givet skriftlige kommentarer, er der opbakning til ideen om at etablere Agenda 21 centre i København. Der er også ønske om, at der på sigt bliver etableret Agenda 21 centre i alle bydele.
· Mange parter har tilkendegivet, at det er et meget vigtigt mål at forankre miljøarbejde ved at støtte og samarbejde med eksisterende netværk i boligorganisationer, foreninger, erhvervsliv, skoler og institutioner, samt ved at støtte dannelsen af nye netværk.
På baggrund af kommentarerne fra såvel konferencen som de skriftlige bidrag har Miljø- og Forsyningsforvaltningen bl.a. taget følgende kommentarer helt eller delvist med i modellen:
· Formålet skal være bredere, således at de helhedsorienterede miljøprojekter ikke alene handler om miljø, men også integrerer det sociale miljø, kultur, økonomi og integration.
· Der er fremkommet ønske om, at de enkelte centre selv skal fastsætte succeskriterier for den bydel, som de opererer i.
· Mange deltagere på konferencen udtrykte ønske om, at centrene organiseres med en selvstændig bestyrelse sammensat af primært lokale aktører, og at bestyrelsen skal have afgørende indflydelse på aktiviteterne i centrene. Dette synspunkt går igen i nogle af de skriftlige kommentarer. R98 har som forsyningsvirksomhed både ved konferencen og efterfølgende i skriftlige kommentarer udtrykt behov for, at kommunen indgår i styringen af centrene.
· Der er enighed om, at der skal være et tæt samarbejde mellem de lokale aktører og de kommunale parter. Der er forskellige bud på, hvorledes dette skal ske. Nogle aktører peger på, at kommunale parter skal indgå i bestyrelserne for Agenda 21 centrene, mens andre ikke anser dette som nødvendigt.
· Der er givet udtryk for, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen skal være støttefunktion for centrene ved at skabe bindeled mellem centrene, kommunale parter, forsyningsvirksomheder m.v.
· Flere parter giver opbakning til, at centrene placeres i områder, hvor der er lignende aktiviteter i forvejen blandt andet for at skabe synergieffekt, opnå rationel drift og skabe hurtige resultater. Nogle parter peger på, at der bør placeres centre i områder med få aktiviteter.
· Agenda 21 grupperne ønsker, at gruppernes arbejde skal støttes økonomisk. De økonomiske ressourcer er i modellen knyttet til tre centre. De Agenda 21 grupper, som ligger i bydelene, hvor centrene placeres, har mulighed for at opnå sekretariatsbistand m.m. til lokale projekter via centrene. Det er op til de lokale bestyrelser, hvilke projekter, der kan støttes. Agenda 21 grupper i andre bydele kan ansøge Københavns Kommunes Byøkologiske Fond om støtte til projekter.
Model for forsøg med Agenda 21 centre
I bilag 1 er Miljø- og Forsyningsforvaltningens model for forsøg med Agenda 21 centre i København beskrevet.
Formålet med Agenda 21
centrene er at støtte og udvikle det lokale miljøarbejde ved at inspirere og
engagere borgere og erhvervsliv til aktivt at deltage i helhedsorienterede
miljøprojekter, der integrerer det sociale miljø, kultur, økonomi og
integration. Centrene skal desuden sikre en dialog mellem borgere, erhvervsliv,
kommunen og forsyningsvirksomhederne om væsentlige miljøspørgsmål og kommunens
miljøpolitik og herigennem medvirke til at udvikle det lokale demokrati.
I modellen beskrives målene for Agenda 21 centrene. Modellen beskriver også, hvorledes organiseringen af centrene skal finde sted. Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at centrene organiseres som selvstændige institutioner med en bestyrelse for hvert center bestående af lokale repræsentanter.
I modellen fastlægges nogle overordnede rammer for centrenes aktiviteter, som efterfølgende præciseres i standardvedtægter, der vil gælde for alle Agenda 21 centre. Bestyrelsen er ansvarlig for, at standardvedtægterne overholdes og kan indenfor rammerne af standardvedtægterne fastlægge lokale vedtægter, som efterfølgende godkendes af Miljø- og Forsyningsudvalget. Herudover har bestyrelsen ansvar for, at centeret iværksætter relevante aktiviteter, der opfylder det overordnede formål med Agenda 21 centrene og er i overensstemmelse med de kommunale målsætninger i Kommunens Agenda 21 plan, Dogme 2000, Kommuneplan mv. Indsatsområderne skal beskrives i en lokal Agenda 21 plan for bydelen og gennemførte aktiviteter skal afrapporteres. Agenda 21 centrene skal desuden deltage i københavnske miljøarrangementer og høringer, for eksempel i forbindelse med udarbejdelse af kommunale planer mv.
Det foreslås endvidere på baggrund af en række kriterier, at Agenda 21 centrene prøves af i tre forskellige typer af bydele ud af Københavns i alt 15 bydele. Konkret foreslår forvaltningen bydelene: Christianshavn, Bispebjerg og Valby. Alternativt foreslås Indre Nørrebro, Sundbyøster og Brønshøj-Husum.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår desuden, at der igangsættes et arbejde med at nedsætte en tværgående koordineringsgruppe, der består af repræsentanter fra centrene, forvaltningerne og forsyningsvirksomhederne, som skal sikre et godt samarbejde mellem Agenda 21 centrene og kommunen.
Miljø- og Forsyningsudvalgets styringsmidler
Miljø- og Forsyningsudvalgets styringsmuligheder i forhold til Agenda 21 centrene er, at udvalget fastsætter standardvedtægter for Agenda 21 centrene og godkender eventuelle supplerende vedtægter for hver enkelt Agenda 21 center. Udvalget godkender endvidere centrenes budget, regnskab og status. Endvidere orienteres Miljø- og Forsyningsudvalget om bestyrelsernes sammensætning og arbejdsprogram. Her ud over foreslår Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at centrene evalueres ved udgangen af 2004.
Det videre
forløb
Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil snarest muligt starte processen med at få nedsat lokale bestyrelser for Agenda 21 centrene. Når der foreligger forslag til sammensætning af bestyrelser for hvert center, fremlægges det for Miljø- og Forsyningsudvalget til endelig orientering. Herefter vil bestyrelsernes første opgaver være at udarbejde supplerende vedtægter, fastlægge forretningsorden for bestyrelsen, ansætte personale og at være med til at udvælge lokaler til de enkelte Agenda 21centre. Det forventes, at Miljø- og Forsyningsudvalget orienteres om bestyrelsernes sammensætning og forelægges forslag til standardvedtægter for Agenda 21 centrene inden udgangen af 2002.
MILJØVURDERING
Formålet med Agenda 21 centrene er at støtte og udvikle det lokale miljøarbejde og demokrati ved at inspirere og engagere lokale borgere, virksomheder etc. til aktivt at deltage i helhedsorienterede miljøprojekter. Det forventes derfor, at etableringen af Agenda 21 centre vil have en positiv miljøeffekt, fordi centrene kan medvirke til, at borgere, virksomheder m.v. handler mere miljøbevidst. Herudover iværksættes en række lokale projekter, som kan have indvirkning på miljøet. Da de lokale projekter vil have samme overordnede formål som centrene, forventes miljøeffekten at være positiv.
ØKONOMI
Der er i budget 2002 afsat en pulje på 10 mio.
kr. til bl.a. grønne kontorer (Agenda 21 centre), nye vedvarende
energiprojekter og andre miljøinitiativer. Puljen er ifølge budgetaftalen
videreført til udgangen af 2005. Ud af puljen på 10 mio. kr. årligt til
miljøarbejde forventes afsat 4,5 mio. kr. årligt til Agenda 21 centre. Det foreslås i givet fald, at der afsættes 1,5
mio. kr. i tilskud til hvert center pr. år, og at forsøget søges videreført til
udgangen af 2005, forudsat at Borgerrepræsentationen fortsat stiller de nævnte
midler til rådighed på budgettet.
Der kan indenfor en økonomisk ramme på 4,5 mio.
kr. etableres tre centre. Beløbet skal dække udgifter til løn, husleje, drift-
og projektmidler. Projektmidlerne bør endvidere anvendes til at støtte
eksisterende og nye netværk.
Herudover må påregnes udgifter til etableringsfasen, da der i Agenda 21
centrene skal være adgang til de nødvendige kontorfaciliteter mv. På baggrund
af Miljø- og Forsyningsforvaltningens erfaringer med indretning af
kontorfaciliteter foreslås det, at der gives et tilskud på op til 700.000 kr.
pr. center til etableringsfasen: depositum, eventuelt forudbetalt leje,
indretning af lokaler, køb af PC udstyr, inventar, kopimaskine o.lign. De
samlede etableringsudgifter bliver maximalt 2,1 mio. kr. i år 2002, der
finansieres inden for beløbsrammen på 4,5 mio. kr. i 2002.
Evaluering af centrene
Forsøget med lokale
Agenda 21 centre evalueres i slutningen af år 2004 med henblik på, at centrenes
fremtidige finansiering kan indgå i budgetforhandlingerne for år 2006.
På ovenstående baggrund
finder Miljø- og Forsyningsforvaltningen det nødvendigt, at centrene ultimo
2004 indsamler informationer til evaluering af centrenes resultater, herunder
inddrage målinger i forhold til de lokalt valgte succeskriterier. Miljø- og
Forsyningsforvaltningen forelægger Miljø- og Forsyningsudvalget forslag til målepunkter
for en samlet evaluering af, hvorvidt centrene har opfyldt det overordnede
formål. Miljø- og Forsyningsforvaltningen forelægger endvidere ultimo 2004 en
samlet evaluering af centrene til drøftelse i Miljø- og Forsyningsudvalget.
HØRING
Der er ikke foretaget egentlig høring.
I forbindelse med konferencen om Agenda 21 centre, der blev afholdt 15. april 2002, blev deltagerne opfordret til at komme med skriftlige kommentarer inden den 1. maj 2002 til Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag til rammer og kriterier for Agenda 21 centre. Disse er vedlagt som bilag 3.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen bemærkninger.
BILAG
Bilag 1: Notat om forslag til model for forsøg med Agenda 21 centre i København
Bilag 2: Resultatet af gruppediskussionerne ved Konferencen om Agenda 21 centre i København den 15. april 2002.
Bilag 3: Skriftlige bidrag vedr. Agenda 21 centre i København:
· Agenda 21 grupperne i København
· Agenda 21 netværket på Nørrebro
· Foreningen Grøn Guide på Krunch
· G.O.F. – Generelt Oplysningsforbund
· Grøn Agenda Christianshavn
· Grønne familier i København
· Renholdningsselskabet af 1898 (R98)
· Styregruppen Grøn guide i Bispebjerg, Kvarterløft Femkanten, Kvarterløft Nord-Vest, Danmarks Naturfredningsforenings Lokalkomité i København og Agendaforening Nord-Vest
· Vesterbro Lokalråd
Peter Elsman
/ Jørgen Høg