Mødedato: 17.06.2002, kl. 15:00

Drøftelse af redegørelse for første fase af arbejdet med Trafik- og Miljøplan 2003

Drøftelse af redegørelse for første fase af arbejdet med Trafik- og Miljøplan 2003

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 17. juni 2002

 

 

16.      Drøftelse af redegørelse for første fase af arbejdet med Trafik- og Miljøplan 2003

 

MFU 213/2002  J.nr. 154/2002

 

 

INDSTILLING[pj1] 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget,

at nedenstående redegørelse om den første fase af borgerdialogprocessen i forbindelse med udarbejdelsen af en ny trafik- og miljøplan for København drøftes.

 

RESUME[pj2] 

Enslydende indstillinger forelægges Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget.

Borgerrepræsentationen besluttede i mødet den 11. april 2002, at der skal udarbejdes en ny trafik- og miljøplan for Københavns Kommune. Planen skal udarbejdes af en projektgruppe med deltagelse fra Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen. Det besluttedes i den sammenhæng, at planen skal udarbejdes i en dialogproces, der tilstræber en fælles forståelsesramme, både med hensyn til den aktuelle trafikale og miljømæssige situation og med hensyn til forskellige typer af løsningsmuligheder.

Første fase af den vedtagne strategi for borgerdialog er gennemført i første halvår 2002. Det meste af denne fase kan nu afrapporteres foreløbigt med denne redegørelse. Fasen omfatter bl.a. en større holdningsanalyse blandt borgerne, gruppeinterviews, en borgerhøring på Rådhuset og kvalitative enkeltinterviews med interessenter, eksperter og brugere.

Hele det omfattende materiale fra konsulenterne vil løbende blive fremlagt til gennemsyn i Borgerrepræsentationens sekretariat, samt i Bygge- og Teknikforvaltningens og Miljø- og Forsyningsforvaltningens sekretariater. Efterhånden som materialet bliver gennemgået og bearbejdet af kommunens projektgruppe, vil resultaterne i uddrag blive lagt ud på projektets hjemmeside www.kk.dk/trafikmiljoe2003

Samtidigt med bearbejdelsen af første fases resultater starter projektgruppen på udarbejdelse af de første skitser til  trafik- og miljøplanen, baseret bl.a. på de tilkendegivelser, der er kommet frem i dialogen med borgerne, brugerne og de øvrige interessenter. Dette første planudkast vil til efteråret danne grundlag for en ny fase af dialogen med borgerne.    


SAGSBESKRIVELSE[pj3] 

Enslydende indstillinger forelægges Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget.

Formålet med den vedtagne, relativt omfattende dialogproces er ikke kun at sikre, at den kommende trafik- og miljøplan repræsenterer en rimelig balance mellem tekniske, økonomiske og miljømæssige løsningsmuligheder, mellem hensynet til enkeltes mobilitet og byens miljø, men også, at der er en forholdsvis bred accept af den endelige plan blandt byens borgere og brugere. Samtidigt opnås, at der fra borgerne og de øvrige involverede kan indhentes ny inspiration til brug for planens udarbejdelse.

 

Dialogprocessen

1. fase af borgerdialogen har omfattet følgende elementer, som uddybes nedenfor:

·        Holdningsanalyse

·        Gruppeinterviews

·        Kvalitative enkeltinterviews

·        Borgermøde på Rådhuset

 

Holdningsanalysen

Institut for Konjunktur-Analyse (IFKA) har i april – maj 2002 gennemført en analyse af godt 1000 repræsentativt udvalgte københavneres holdning til en række spørgsmål med relation til trafikplanlægningen i København. Det omfattende materiale giver bl.a. mulighed for at sammenholde forskellige baggrundsvariable som boligform, indkomst og bilejerskab med borgernes faktiske trafikale adfærd, deres holdninger til en række overordnede synspunkter og deres oplevelser af en række mere specifikke forhold, som f.eks. den kollektive trafiks kvalitet, etablering af parkeringshuse og problemerne med luftforureningen fra trafikken.

Nogle hovedresultater fra den omfattende undersøgelse vedlægges som bilag, det samlede materiale fremlægges i sekretariaterne.

 

Gruppeinterviews

Der er gennemført to gruppeinterviews eller gruppesamtaler med tilfældigt udvalgte borgere. Formålet hermed er bl.a. at synliggøre holdninger, der muligvis ikke kommer til orde i den offentlige debat, nuancere allerede kendte opfattelser, afsløre eventuelle myter og fordomme, og måske medvirke til at generere nye ideer, der kan bruges af forvaltningerne i den fremtidige trafikplanlægning.

Et arbejdspapir vedrørende de to gruppeinterviews vedlægges som bilag.

Der er siden – den 29. maj 2002 – gennemført yderligere et gruppeinterview med nogle af de eksperter og interessenter, der har en særlig viden om og en særlig interesse for trafik- og miljøplanlægningen i København.

Der foreligger endnu ikke en rapport om denne del af undersøgelsen. 

 

Kvalitative enkeltinterviews

Der er gennemført 17 kvalitative enkeltinterviews i form af længerevarende, uformelle samtaler med eksperter og repræsentanter fra forskellige typer af interesseorganisationer, brugerorganisationer og offentlige myndigheder. Bestræbelsen har været at inddrage personer, der kan yde særligt kvalificerede bidrag til planlægningsprocessen. Personer, der måske har forslag eller ideer, der ikke indgår i den offentlige debat, eller som måske har nye vinkler på nogle af de opgaver, der skal løses.

IFKA har udarbejdet resuméer af samtalerne, og disse er siden godkendt af deltagerne. Det samlede materiale er fremlagt i sekretariaterne, en sammenfatning er vedlagt som bilag. 

 

Borgerhøringen den 21. maj 2002

Til borgerhøringen, der varede fra kl.16 til kl. 21, var inviteret et repræsentativt udsnit af Københavns befolkning. De ca. 100 deltagere tilkendegav først skriftligt deres holdninger, idéer og ønsker enkeltvis, og diskuterede derpå gruppevis og i plenum med hinanden. De deltagende politikere og embedsmænd fra forvaltningerne deltog ikke i debatten, men lyttede til borgernes indlæg. Op mod halvdelen af de fremmødte borgere tog ordet i debatten.

Borgermødet er endnu ikke afrapporteret fra IFKA.

 

Det videre arbejde med Københavns Trafik- og Miljøplan 2003 og med HUR's Trafikplan 2003

I løbet af sommeren og efteråret 2002 udarbejdes på baggrund af første fases undersøgelser og analyser de første skitser til en ny trafik- og miljøplan for København. Planudkastene påregnes præsenteret for udvalgene i temamøder og for borgerne i medierne og på endnu en borgerhøring på Rådhuset (tirsdag den 8. oktober). Derpå gennemføres endnu en holdningsanalyse på baggrund af et eller flere reviderede planforslag.

I foråret 2003 gennemføres den normale offentlighedsprocedure, der forventes at kunne munde ud i en endelig vedtagelse af Trafik- og Miljøplan 2003 inden sommerferien.

Parallelt med udarbejdelsen af Københavns Kommunes trafik- og miljøplan udarbejdes der i HUR en tilsvarende Trafikplan 2003. Debatperioden udløber den 19. juni 2002, og udarbejdelsen af selve handlingsplanen er så småt ved at gå i gang. Københavns Kommune deltager sammen med de øvrige regionale enheder aktivt i dette arbejde.

HUR afholder den 11. juni kl. 13 –17 på Frederiksberg en "beslutningstagerkonference" om den regionale trafikplanlægning. Borgerrepræsentationens medlemmer og de involverede forvaltninger er inviteret til at deltage i konferencen.   

 

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

HØRING

Der er ikke foretaget høring.

 

BILAG

1.      Hovedresultater af to gruppeinterviews med borgere, IFKA 27. maj 2002

2.      Sammenfatning af 17 enkeltinterviews, IFKA 27. maj 2002

3.      Hovedresultater fra holdningsanalysen, IFKA 30. maj 2002

 

Det samlede foreliggende materiale vedrørende undersøgelserne er fremlagt i ringbind i Borgerrepræsentationens sekretariat, i Bygge- og Teknikforvaltningens sekretariat og i Miljø- og Forsyningsforvaltningens sekretariat.  

 

 

 

Peter Elsman

                                            / Jørgen Høg

 


 


 [pj1]00092880DOC

 [pj2]00092881DOC

 [pj3]00092882DOC

Til top