Tilskud til grønne guider
Tilskud til grønne guider
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 17. juni 2002
11. Tilskud til grønne guider
MFU 224/2002 J.nr. 149/2002
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,
at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at støtteordningen på 1 mio. kr. udmøntes som beskrevet,
at der ydes de grønne guider i Københavns Kommune ekstra 445.500 kr. i støtte i 2002 ved en omprioritering af Miljøkontrollens budget, og
at den vedlagte årsrapport fra de grønne guider tages til efterretning.
Der er i København igangsat mange fremadrettede lokale miljøprojekter med opbakning fra og deltagelse af borgere i København, som følge af det arbejde, der udføres af de grønne guider. Miljøprojekterne spænder bredt fra udarbejdelse af lokale grønne regnskaber i boligområder, byøkologiske tiltag, agenda 21 handlingsplaner for bydele til affaldsprojekter i boligområder. Miljø- og Forsyningsforvaltningen skal derfor anbefale følgende:
Støtten fra Københavns Kommune på 1. mio. kr. pr. år, som er afsat ved budgetforliget for 2000, fordeles som de tidligere år ligeligt mellem guiderne i 2002.
Nedlæggelsen af Den Grønne Fond indebærer, at al tilskud fra Den Grønne Fond til de 12 københavnske grønne guider fjernes med udgangen af 2004. Såfremt der ikke findes anden medfinansiering af de grønne guider, mister København allerede fra dette år to grønne guider.
I år 2002 forventes den statslige støtte til to guider således helt at bortfalde pr. 1. august. Endvidere forventes en mindre del af støtten at bortfalde til 10 guider. Samlet svarer dette til et beløb på 445.500 kr. Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at Københavns Kommune støtter de grønne guider med et beløb, som svarer til det, guiderne havde forventet fra staten og Københavns Kommune tilsammen i 2002, i alt ca. 1,4 mio. kr.
De grønne guider har ansøgt om yderligere 402.000 kr. i 2002 til erstatning for bortfald af støtte fra blandt andet lokale parter. Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder, at det er vigtigt med en medfinansiering af guidernes arbejde fra lokale aktører. Ikke mindst for at styrke deres lokale tilhørsforhold. Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår derfor, at de grønne guider ikke støttes ud over den grundfinansiering, som de grønne guider havde forventet fra Københavns Kommune og Den Grønne Fond tilsammen, svarende til 1.445.500,- kr.
Til orientering er vedlagt "Grøn Guide i København – Årsrapport 2001", der beskriver de 12 grønne guiders arbejde i 2001.
Baggrund
Regeringen har vedtaget at nedlægge Den Grønne Fond, hvilket indebærer at der ikke meddeles nye tilsagn om støtte. Såfremt der ikke findes anden medfinansiering af de grønne guider, vil tilskuddet til de 12 grønne guider i København være helt væk ved udgangen af 2004. For 2 guider falder støtten væk i løbet af 2002.
De grønne guider er bl.a.
finansieret af midler fra Den Grønne Fond, som administreres af Miljøstyrelsen.
Den Grønne Fond giver tilskud til initiativer, som har til formål at engagere
befolkningen i at fremme en miljøvenlig og økologisk udvikling. Den
Grønne Fond har hidtil givet tilskud svarende til ca. 2/3 af guidernes løn. Resten af finansieringen skaffes lokalt og kan være midler
fra boligselskaber, kvarterløftområder, byfornyelsesmidler, idrætsforeninger
m.v.
Hver af de grønne guider er ansat
af en styregruppe, som er med til at godkende de projekter, som iværksættes. De
grønne guider er ansat på meget forskellige vilkår. Således er der både tale om
store variationer i tidspunktet for, hvornår ansættelsesforholdet for den
enkelte guide er indgået, ligesom de områder guiderne arbejder med
varierer miljømæssigt og geografisk.
Med vedtagelsen af Københavns
Kommunes budget for 2000 blev der afsat 1 mio. kr. i Miljøkontrollen til aktiviteter
i forbindelse med grønne guider frem til 2005. Midlerne blev i 2001 fordelt
således, at hver af de grønne guider fik et tilskud på 77.500 kr. Derudover er
der anvendt 70.000 kr. til formidling af de grønne guiders arbejde.
Formidlingen består i udarbejdelse af guidernes egen årsrapport til blandt
andet Miljø- og Forsyningsudvalget, der vedlægges som bilag 1.
Uddybning af indstilling
De grønne guiders arbejde i 2001
I årsrapporten for 2001 fortæller
de grønne guider om deres rolle som den frie spiller mellem kommune og borgere.
Den frie spiller er den ekstra ressource, som har overskud til at tænke
det lokale miljøarbejde ind i en større sammenhæng. Endvidere er guiderne også
borgernes uafhængige hjælper, der kan tale deres sag overfor forvaltning og
politikere. Som den frie spiller kan de grønne guider sammen med deres styregrupper
selv prioritere, hvad der er vigtigt at arbejde med i netop deres lokalområde.
Guiderne er generelt meget tilfredse med deres samarbejde med kommunen. De er
især glade for, at samarbejdet ikke har nogen tvangsmæssig karakter og for, at
de selv sammen med deres bestyrelser kan prioritere, hvor de skal lægge deres
kræfter, og i hvor stor udstrækning de vil deltage i kommunens arrangementer.
Mange af guiderne har været aktive omkring trafikproblemer i deres områder.
F.eks. har den grønne guide på Vesterbro arrangeret borgermøder om trafikken i
bydelen og er på den baggrund trådt ind i den faglige styregruppe, som kommunen
har nedsat. Andre af guiderne har været meget initiativrige med hensyn til
Miljøtrafikugen. Både på Christianshavn, på Indre Nørrebro og i
kvarterløftområderne har guiderne gennem deres ihærdige arbejde sikret
borgernes deltagelse i netop Miljøtrafikugen.
De grønne guiders
fremtid
Det er Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse, at der er igangsat mange fremadrettede miljøprojekter som følge af det arbejde, der udføres af de grønne guider. Miljøprojekterne spænder bredt lige fra udarbejdelse af lokale grønne regnskaber i boligområder, byøkologiske tiltag i forbindelse med byfornyelse og kvarterløft, Agenda 21 handlingsplaner for bydele til affaldsprojekter i boligområder.
Således er der i flere bydele etableret grønne affaldsordninger med udvidet kildesortering af husholdningsaffald. De grønne guider har fungeret som lokalt placerede ressourcepersoner med en afgørende betydning i forbindelse med opstart og drift af de forskellige projekter. Dette, fordi de grønne guider gennem deres tilstedeværelse sikrer en nødvendig opbakning til og løsning på de mange praktiske problemer, som løbende opstår. I mange områder har guiderne således været med til at bane vejen for projekternes tilblivelse og udvidelse. Blandt andet i kraft af de netværk, som guiderne har skabt i områderne.
Det fremtidige Agenda-arbejde i Københavns Kommune
Med nedlæggelse af Den Grønne Fond vil miljøarbejdet i kommunen miste en vigtig partner i form af de grønne guider. Der foregår p.t. en diskussion af det fremtidige Agenda arbejde i København. Blandt andet drøftes etablering af Lokale Agenda 21 centre samt antallet af grønne guider.
For at fastholde Agenda arbejdet lokalt, foreslår Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at Københavns Kommune i 2002 sikrer den grundfinansiering, som de grønne guider havde forventet fra Københavns Kommune og Den Grønne Fond tilsammen.
De grønne guider skulle udover støtten fra Den Grønne Fond og Københavns Kommune selv finde ekstern finansiering specielt i lokalområdet. Denne støtte kan komme fra boligselskaber - almene såvel som private - kvarterløft, byfornyelse m.v. Med udsigt til nedlæggelse af Den Grønne Fond begynder flere af disse lokale samarbejdsparter at stoppe deres støtte, samtidig med at forsøgsbydelene er nedlagt. På den baggrund har de grønne guider fremsendt et ønske om et yderligere tilskud på 402.000 kr. i 2002.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen anbefaler, at man ikke støtter yderligere ud over de 445.500 kr. Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder, at de grønne guiders lokale tilhørsforhold er yderst centralt for Agenda arbejdet i lokalområderne. Derfor er det vigtigt med en lokal medfinansiering af guidernes arbejde. Den forhøjede kommunale støtte til guiderne må betyde at de lokale aktører forhåbentlig igen vil være interesseret i at støtte deres grønne guide, idet de kan se at projektet kan fortsætte.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen skal på baggrund af ovenstående anbefale følgende for år 2002:
Støtten på 1 mio. kr. afsat ved budgetforliget for 2000 fordeles ligeligt mellem guiderne.
I år 2002 forventes den statslige støtte til to guider at bortfalde pr. 1. august. Endvidere forventes en mindre del af støtten at bortfalde til 10 guider. Samlet svarer dette til et beløb på 445.500 kr.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at Københavns Kommune støtter de grønne guider med et beløb, som svarer til det, guiderne havde forventet fra staten og Københavns Kommune tilsammen i 2002, i alt ca. 1,4 mio. kr.
For 2002 har de grønne guider anmodet om yderligere 402.000 kr. i ekstern finansiering. Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder, at det er vigtigt med en lokal medfinansiering af guidernes arbejde, for at styrke deres lokale tilhørsforhold. Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår derfor, at de grønne guider ikke støttes ud over den grundfinansiering, som de grønne guider havde forventet fra Københavns Kommune og Den Grønne Fond tilsammen.
MILJØVURDERING
Det vil få miljømæssige konsekvenser, såfremt der ikke etableres en alternativ finansiering af de grønne guider ved nedlæggelsen af Den Grønne Fond. Således er det Miljø- og Forsyningsforvaltningens vurdering, at der fremover kun vil blive igangsat få fremadrettede miljøprojekter lokalt, hvis der ikke findes lokalt placerede ressourcepersoner. Lokale ressourcepersoner sikrer en god og uformel dialog med borgerne, og de har afgørende betydning for opstart og drift af nye projekter. Lokale ressourcepersoner sikrer også, at de gode idéer omsættes til konkret handling, som kanaliseres ind i systemet til inspiration både for den enkelte borger og for det overordnede miljøarbejde. Oprettelse af lokale Agenda 21 centre og støtte til lokale agenda grupper må forventes at kunne være med til at sikre, at der stadig gennemføres lokale miljøprojekter.
ØKONOMI
Forslaget
indebærer, at der ydes de grønne guider 445.500 kr. i støtte ud over den 1.mio.
kr., som blev afsat ved budgetforliget for år 2000.
Tilsagnet om
støtte ønskes afgivet inden 1/7 2002, hvor statstilskuddet til to grønne guider
bortfalder.
Det foreslås
derfor, at følgende projekter, som var forudsat gennemført i 2002 inden for
Miljøkontrollens nuværende bevilling, ikke gennemføres:
·
Miljø- og Forsyningsudvalget har besluttet, at Miljø-
og Forsyningsforvaltningen skal gennemføre initiativerne i transportplan for
ansatte i forvaltningen. Det omfatter bl.a. køretekniske kurser og kampagner
for at få de ansatte til at bruge cykler frem for biler. Det forslås, at disse
initiativer ikke gennemføres i 2002.(100.000 kr.)
·
I forbindelse med fastlæggelse af budget for 2002 blev
det besluttet, at Miljøkontrollen skulle gennemføre en undersøgelse af
borgernes opfattelse af miljøet bl.a. til brug for en kvalificering af
københavnernes grønne regnskab . Det foreslås, at denne undersøgelse ikke
gennemføres i 2002. (200.000 kr.)
·
For at fremme miljøforståelsen hos borgere med anden
sproglig baggrund end dansk er der udarbejdet en pjece på fem sprog om de
vigtigste miljøområder. Pjecen har været anvendt i et konkret boligbyggeri, og
det var planen, at den efterfølgende skulle trykkes og udbredes til andre dele
af byen. Det foreslås, at denne opgave ikke løses i 2002. (55.000)
· Der er udarbejdet en model for udarbejdelse af lokale grønne regnskaber i ejendomme og boligkarreer. Modellen har været anvendt i Nordvestkvarteret og i Holmbladsgadekvarteret. Det var planen at udbrede modellen til andre kvarterer i København, men det foreslås, at trykningen og udbredelsen af modellen i andre dele af København ikke gennemføres i 2002. (100.000)
Budgettet for støtteordningen for de grønne guider på 1 mio. kr., finansieres indenfor Miljø- og Forsyningsforvaltningens budget på kontonr. 0.80.1 Fælles Formål.
HØRING
Ingen
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
BILAG
1. Årsrapport
fra de grønne guider.
2.
Samlet henvendelse fra de grønne guider af 10. april 2002.
Peter Elsman
/ Jørgen Høg