Mødedato: 17.04.2000, kl. 15:00

Samlet miljøgodkendelse af Dumex-Alpharma A/S, Dalslandsgade 11, 2300 København S

Samlet miljøgodkendelse af Dumex-Alpharma A/S, Dalslandsgade 11, 2300 København S

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 17. april 2000

 

9. Samlet miljøgodkendelse af Dumex-Alpharma A/S, Dalslandsgade 11, 2300 København S

MFU 109/2000 J.nr. M 1710-4/00

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender udkast til samlet miljøgodkendelse af medicinalvirksomheden Dumex-Alpharma A/S, herunder godkender, at støjbidraget fra virksomheden gradvist sænkes i løbet af 6 år i overensstemmelse med Miljøstyrelsens supplerende vejledning om ekstern støj fra virksomheder, og at Miljøstyrelsens generelle vejledende grænseværdier for støj uden tillæg skal overholdes efter 6 år.

 

RESUME

Årsagen til sagens forelæggelse for udvalget er, at der på støjområdet foreslås en midlertidig lempelse af Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for støj.

Dumex-Alpharma A/S er en virksomhed med 350 ansatte, der fremstiller antibiotika til human brug. Virksomheden har ansøgt om samlet miljøgodkendelse i henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse om indkaldelse af ansøgninger fra bestående listevirksomheder.

Miljøkontrollen har i dialog med virksomheden og de relevante myndigheder udarbejdet udkast til miljøgodkendelse af virksomheden.

I godkendelsen er der fastsat vilkår, hvorefter virksomhedens støjbelastning i to faser bringes i overensstemmelse med Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier. I år 2003 skal støjen være reduceret med ca. 5 dB(A), og i år 2006 skal der reduceres yderligere 5 dB(A), for at nå ned på de vejledende grænseværdier .

Begrundelsen for en midlertidig lempelse er blandt andet, at der er tale om en ældre virksomhed med mange støjende anlæg. Den nødvendige dæmpning af disse anlæg er både økonomisk og teknisk af et omfang der gør, at en spredning over en begrænset årrække anses for rimelig. Desuden skal bemærkes, at der i flere år ikke har været klaget over støj fra virksomheden.

Øvrige forhold, der har været i fokus under godkendelsesarbejdet, er udledning med spildevandet af opløsningsmidler og antibiotika. Især antibiotika har der på det sidste været opmærksomhed omkring.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 532 af 20. juni 1992 om indkaldelse af ansøgninger om godkendelse fra bestående listevirksomheder ansøgte virksomheden den 2. januar 1995 om samlet miljøgodkendelse.

Virksomheden hører i Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr.807 af 25. oktober 1999 om godkendelse af listevirksomhed til under punkt D4a): "Virksomheder, der ved en kemisk eller biologisk proces fremstiller lægemidler."

Virksomhedens produktion har udviklet sig til hovedsageligt at bestå af fremstilling af antibiotika ved gæring, hvortil anvendes mikroorganismer (ikke gensplejsede). Produkterne anvendes til human brug til bekæmpelse af forskellige typer af infektionssygdomme.

Der blev i 1989 foretaget en risikovurdering af virksomheden. Efter en række ændringer kunne det fastslås, at uheld på virksomheden med spredning af giftige stoffer ikke ville give anledning til dødsfald eller varige skader på personer og/eller miljø i virksomhedens omgivelser.

Virksomheden anvender i dag langt færre farlige stoffer end tidligere.

Virksomheden er omfattet af lokalplan nr. 204 fra 1993, hvori arealanvendelsen fastlægges til erhvervsformål. Virksomheden ligger meget tæt på beboelse, og derfor blev virksomhedens areal "zonet" i lokalplanen, således at forurenende aktiviteter ikke accepteres i zonerne tættest på beboelse.

Det er aftalt, at godkendelser med afvigelser fra vejledende grænseværdier forelægges udvalget. I denne sag er årsagen den midlertidige overskridelse af Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for støj.

Miljøkontrollen har udarbejdet vedlagte udkast til miljøgodkendelse. Virksomheden og Miljøkontrollen har løbende været i dialog om udkastets indhold.

Virksomheden foreslås godkendt på en række nærmere angivne vilkår, som vedrører virksomhedens indretning og drift, støj, luftforurening, lugt, spildevand, jordforurening, renere teknologi og affaldsproduktion. Situationsplan over virksomheden er vedlagt.

Uddybning af indstilling

Godkendelsen indeholder en række vilkår, der har til hensigt at sikre, at driften af virksomheden sker i overensstemmelse med Miljøstyrelsens vejledende retningslinier. Virksomhedens nærhed til beboelse har betydet, at støj samt emission af opløsningsmidler og støv foreslås reguleret stramt. Udover disse områder har især udledning af antibiotika været i fokus, blandt andet på baggrund af den aktuelle debat om resistens.

Støj

Støjbidraget fra virksomheden er målt til, ved nærmeste bolig, at være op til 10 dB(A) over de vejledende grænseværdier for etageboligområder. Miljøkontrollen har i mange år ikke modtaget støjklager fra naboer til virksomheden, hvilket blandt andet kan skyldes, at virksomheden ligger i et område med høj baggrundsstøjbelastning.

En rapport udarbejdet af Miljø-Kemi A/S fastslår, at overholdelse af støjvejledningens grænseværdier vil indebære en dæmpning af 32 anlæg på virksomheden.

I Miljøstyrelsens vejledning nr. 3/1996 "Supplement til vejledning om ekstern støj fra virksomheder" åbnes der mulighed for, at der kan gives blivende eller midlertidige tillæg til de vejledende støjgrænser i forbindelse med godkendelse af bestående ældre virksomheder. Denne vejledning er direkte målrettet virksomheder, der er etableret før miljøbeskyttelseslovens ikrafttræden, og hvor byudviklingen siden har bevirket, at virksomheden ligger uhensigtsmæssigt nær boligområder.

Virksomheden har oplyst, at der indtil nu er investeret 2-300.000 kroner i støjdæmpende foranstaltninger. At virksomheden løbende har investeret i støjdæmpning er en forudsætning for, at der kan gives en midlertidig dispensation i forhold til de gældende grænseværdier.

Der meddeles vilkår om, at virksomheden inden 3 år skal overholde de vejledende grænseværdier med et tillæg på 5 dB(A), og at virksomheden inden 6 år skal overholde grænseværdierne uden tillæg. Det er vurderet, at overholdelse af de vejledende grænseværdier for støj vil kræve dæmpning af 32 anlæg. De samlede udgifter hertil anslås til 2 – 3 millioner kroner. Det er ikke alene de mange anlæg, der gør udgiften til dæmpning så stor. Enkelte anlæg, som f.eks. køletårne, er meget store og bekostelige at støjdæmpe.

For at sikre mod, at støjniveauet aktuelt stiger meddeles vilkår om, at virksomheden ikke på noget tidspunkt udvides eller ændres med aktiviteter, der kan give anledning til et forøget støjbidrag.

Der vil i godkendelsen blive stillet vilkår om, at virksomheden udarbejder en detaljeret handlingsplan for, hvorledes virksomheden gradvist reducerer støjbidraget frem til den ønskede overholdelse af grænseværdierne i 2006.

Opløsningsmidler

Virksomheden anvender organiske opløsningsmidler, og der er etableret aktiv kulfiltre på afkastene med størst emission. Miljø-Kemi A/S har i forbindelse med ansøgningen foretaget målinger af emissionen fra en bygning, hvor processerne giver virksomhedens største enkeltemission til luften af organiske opløsningsmidler, uden at der foretages rensning. En OML-beregning (regneprogram, der udfra meteorologiske data beregner omgivelsseskoncentrationer) udført af Miljøkontrollen viser, at emissionen i korte perioder (en time højst et par formiddage om ugen) giver anledning til omgivelses-koncentrationsværdier, der er højere end vejledningens grænseværdier. Da udledningen sker i mindre end 1% af tiden (svarer til 7 timer om måneden) er grænseværdien ikke overskredet (grænseværdien må overskrides i 1% af tiden).

Miljøkontrollen finder imidlertid, at emissionen af opløsningsmidler i disse korte perioder er unødvendig høj. En reduktion af emissionen kan ske ved etablering af aktiv kulfilter, forhøjelse af afkast eller ændringer i processerne. Virksomheden ønsker selv at reducere emissionen ved at ændre processerne, hvilket af Miljøkontrollen vurderes at være den bedste løsning. Det kan f.eks. gøres ved at lade processerne udføre i lukkede tanke og beholdere. Der meddeles vilkår om, at emissionen skal være væsentligt nedbragt inden 3 måneder.

Støv

Miljø-Kemi A/S har foretaget målinger af emissionen fra kraftcentralen, der forsyner virksomheden med damp og varme. Målingerne viste, at virksomheden overholder de vejledende grænseværdier undtagen for emissionskoncentrationen af støv ved fyring med heavy fuel. Der fyres ikke med heavy fuel kontinuert (i 67% af driftstiden, resten af tiden anvendes gasolie), men overskridelsen er så markant, at der stilles vilkår om etablering af støvbegrænsende foranstaltninger. Omgivelseskoncentrationsværdierne for støv er overholdt. Der stilles i godkendelsen vilkår om, at der årligt foretages målinger til kontrol af emissionen fra kedelcentralen.

Antibiotika

Antibiotika fremstilles ved hjælp af mikroorganismer i en fermenteringsproces (ved gæring). Mikroorganismer og næringssubstrat hældes i en lukket tank sammen med blandt andet vand. Givet de rette betingelser producerer mikroorganismerne antibiotika. På Dumex-Alpharma A/S anvendes ikke genmodificerede organismer.

Der udledes antibiotika til spildevandet fra virksomheden. Noget udledes med spildevandet (moderlud) i lave koncentrationer, da det ikke er muligt at tilbageholde 100% af det aktive stof ved de filtreringer, der finder sted efter fermentering. Undervejs til rensningsanlægget sker der en kraftig fortynding af spildevandet, samtidig med, at der sker en løbende nedbrydning af stoffet. Rester af antibiotika kan også genfindes i det slam, der er et restprodukt efter fermenteringen. Slammet opsamles med slamsuger og køres til Lynettens rensningsanlæg, hvor det hældes i ved indløbet til renseanlægget.

Der findes ingen grænseværdier for indhold af antibiotika i spildevand og slam, og den konkrete viden om antibiotikas indvirken på miljøet er begrænset. Virksomheden har produceret antibiotika i over 40 år, og der er ikke konstateret forandringer i omgivelser eller kloak/rensningsanlæg, der kan relateres til virksomhedens udledning af spildevand eller slam med antibiotika.

Udledning af antibiotika skal så vidt muligt undgås, da antibiotika i høje koncentrationer kan give anledning til toxiske effekter i miljøet. Samtidig er der risiko for, at en påvirkning med antibiotika i visse tilfælde kan resultere i dannelse af resistens.

Der er i forbindelse med ansøgningen for Dumex-Alpharma A/S af konsulentfirmaet Miljø-Kemi A/S udarbejdet en "miljømæssig vurdering af moderlud og slam fra antibiotikaproduktionen". Rapporten bygger på litteraturstudier, og dens hovedkonklusioner er, at der er yderst begrænset risiko for, at udledningen giver anledning til toxiske koncentrationer i omgivelserne. Samtidig vurderes sandsynligheden for, at der udvikles resistens i større områder af recipienten, som værende meget lille.

Værst tænkelige situation er, hvis der hældes slam i rensningsanlægget samtidig med kraftig nedbør, der overbelaster anlægget. I disse situationer vil slammet sammen med regnvandet tilføres Øresund. Rapporten konkluderer, at der i disse situationer kan være mulighed for akutte effekter omkring udløbsrøret i Øresund.

Der stilles derfor i godkendelsen vilkår om, at slam ikke må tilføres Lynetten i perioder med kraftigt regnvejr, hvor der er risiko for, at den biologiske del af rensningsanlægget bypasses som følge af overbelastning.

Virksomheden bliver gennem et vilkår pålagt at indgå i et samarbejde med Miljø-kontrollen, Københavns Vand, og Rensningsanlægget Lynetten om udvikling og drift af et moniteringsprogram, der skal kunne opfange eventuel resistensudvikling.

Såfremt ny viden skulle begrunde en skærpelse af vilkårene kan dette ske umiddelbart, da spildevandsvilkår ikke er omfattet af den 8-årige retsbeskyttelse.

Økonomi

Miljøgodkendelsen af virksomheden vil ikke influere økonomisk på Københavns Kommune.

Høring

Virksomheden har løbende været hørt i godkendelsesforløbet. Såfremt der sker ændringer i udkastet til ugunst for virksomheden, har denne i henhold til forvaltningsloven krav på igen at få mulighed for at udtale sig.

Godkendelsen er drøftet mellem Miljøkontrollen og Københavns Vand og Lynettens rensningsanlæg. Miljøkontrollen har været i løbende dialog med virksomheden om sagen.

I forbindelse med offentliggørelsen af miljøgodkendelsen er der en 4 ugers klagefrist.

Godkendelsen er ikke omfattet af IPPC (Integrated Pollution Protection Control) reglerne eller krav om VVM (Vurdering af Virkning på Miljø), idet der er tale om godkendelse af bestående listevirksomhed.

BILAG VEDLAGT

1: Situationsplan over virksomheden

2: Godkendelsesskrivelse

 

Niels Juul Jensen

/ Vibeke Østergaard

 

Til top