Mødedato: 17.04.2000, kl. 15:00

Forslag til Regionplan 2001 i forbindelse med overgang til HUR

Forslag til Regionplan 2001 i forbindelse med overgang til HUR

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 17. april 2000

 

12. Forslag til Regionplan 2001 i forbindelse med overgang til HUR

MFU 113/2000 J.nr. M 1610-3/00

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at de i indstillingen angivne bemærkninger til Københavns Kommunes forslag til Regionplan 2001, fremsendes til Økonomiforvaltningen

at Miljø-og Forsyningsforvaltningen bemyndiges til at fremsende yderligere bemærkninger til udkast til regionplan 2001, såfremt der måtte være tiltag i regionplanen, der begrænser Københavns Kommunes mulighederne for at videreføre de hidtidige strategier på miljøområdet

 

RESUME

Økonomiforvaltningens 8. kontor har sendt Københavns Kommunes forslag til Regionplan 2001 til høring i Miljø- og Forsyningsudvalget og i Bygge- og Teknikudvalget med anmodning om bemærkninger senest d. 28. april 2000. Forslaget skal herefter behandles i Borgerrepræsentationen d. 8. juni 2000 med henblik på oversendelse til Hovedstadens Udviklingsråd inden d. 1. juli 2000.

Fra 1. juli 2000 overgår regionplanopgaven fra de nuværende regionplanenheder i hovedstadsområdet til Hovedstadens Udviklingsråd. Der skal i den forbindelse ske en udskillelse af regionplanretningslinierne fra det kommende forslag til Kommuneplan 2001, således at det tydeliggøres hvilken "regionplan" Hovedstadens Udviklingsråd overtager for Københavns Kommunes områder. De regionale retningslinier er derfor udskilt i et udkast til et særskilt forslag til Regionplan 2001.

Københavns Kommunes forslag til Regionplan 2001 indeholder en række fælles regionplanretningslinier, der er udarbejdet i tæt samarbejde med de øvrige regionale enheder i hovedstadsområdet. Derudover indeholder forslaget regionplanretningslinier, der er udarbejdet særskilt for Københavns Kommune på baggrund af det forventede indhold i den kommende Kommuneplan 2001.

Forslaget til regionplan omhandler primært fysiske planlægningsemner svarende til "regionplankataloget" i planlovens §6, og ikke detaljerede mål og retningslinier for de enkelte sektorer. Planen indeholder således i vid udstrækning strategier for de enkelte områder, pegende på i hvilken retning den videre udvikling forventes/planlægges at gå.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Økonomiforvaltningens 8. kontor har sendt Københavns Kommunes forslag til Regionplan 2001 til høring i Miljø- og Forsyningsudvalget og i Bygge- og Teknikudvalget med anmodning om bemærkninger senest d. 28. april 2000. Forslaget skal herefter behandles i Borgerrepræsentationen d. 8. juni 2000 med henblik på oversendelse til Hovedstadens Udviklingsråd inden d. 1. juli 2000.

De tidligere kommuneplaner fra 1993 og 1997 for Københavns Kommune var såvel kommune- som regionplaner, idet regionplankompetencen for Københavns Kommune efter Hovedstadsrådets nedlæggelse i 1990 overgik til kommunen. Planerne har således opfyldt planlovens krav til såvel kommune- som regionplaner.

Fra 1. juli 2000 overgår regionplanopgaven fra de nuværende regionplanenheder i Hovedstadsområdet til Hovedstadens Udviklingsråd. Der skal i den forbindelse ske en udskillelse af regionplanretningslinierne fra det kommende forslag til Kommuneplan 2001, således at det tydeliggøres hvilken "regionplan" Hovedstadens Udviklingsråd overtager for Københavns Kommunes områder. De regionale retningslinier er derfor udskilt i forslaget til Københavns Kommunes Regionplan 2001.

Hensigten med forslaget er at gøre det muligt for Borgerrepræsentationen at tage særskilt stilling til regionplandelen af kommuneplanforslaget, således at Hovedstadens Udviklingsråd kan få et politisk afklaret udgangspunkt for den videre regionplanlægning i hovedstadsområdet. Det er aftalt med de øvrige regionplanenheder i hovedstadsområdet, at der skal foreligge tilsvarende regionplanforslag fra alle enheder inden den 1. juli 2000.

Regionplanforslagets indhold

Forslag til Regionplan 2001 indeholder en række fælles regionplanretningslinier (jfr. nedenstående), der er udarbejdet i tæt samarbejde med de øvrige regionale enheder i hovedstadsområdet. Derudover indeholder forslaget regionplanretningslinier, der er udarbejdet særskilt for Københavns Kommune på baggrund af det forventede indhold i den kommende Kommuneplan 2001.

Forslaget har været forelagt den kommuneplanstyregruppe, der er nedsat på tværs af forvaltningerne men henblik på udarbejdelse af forslag til Kommuneplan 2001.

Forslaget til regionplan omhandler primært fysiske planlægningsemner svarende til "regionplankataloget" i planlovens §6, og ikke detaljerede mål og retningslinier for de enkelte sektorer. Planen indeholder således i vid udstrækning strategier for de enkelte områder, pegende på i hvilken retning den videre udvikling forvetes/planlæg-ges at gå.

De fælles retningslinier:

De 5 regionplanenheder i hovedstadsområdet tiltrådte i 1999 udsendelse af en fælles Regionplanberetning indeholdende 4 udvalgte miljøtemaer, som enhederne efterfølgende har udarbejdet forslag til fælles regionplanretningslinier for. Det drejer sig om grundvandsbeskyttelse og vandindvinding, affaldsbehandling og –deponering, jorddeponering, samt råstofforsyning og -indvinding, der ikke direkte har betydning for Københavns Kommune, idet der som bekendt ikke her udpeges arealer til råstofindvinding.

Der har for de enkelte temaer - i regi af de tekniske direktører - været nedsat fælles arbejdsgrupper, der har udarbejdet forslag til disse fælles retningslinier. Miljø- og Forsyningsforvaltningen har været repræsenteret i disse arbejdsgrupper. Eventuelle ændringer i de fælles regionplanretningslinier forud for vedtagelsen, skal derfor koordineres med de øvrige regionplanenheder.

De øvrige region- og kommuneplanretningslinier for kommunen må ikke være i strid med de fælles retningslinier eller ved sit indhold underminere dem, men kan godt supplere dem.

De væsentligste ændringer i de fælles regionplanretningslinier i forhold til Kommuneplan 1997 er resumeret nedenfor:

Grundvandsbeskyttelse og vandindvinding

Som følge af en revision af Vandforsyningsloven er der, i regionplanforslaget ud over udpegning af områder med særlige drikkevandsinteresser og områder med drikkevandsinteresser, sket en udpegning af følsomme indvindingsområder og indsatsområder. I Københavns Kommune er der udpeget 2 indsatsområder "Grøndal" og "Vesterbro". Områderne, der er prioriterede i nævnte rækkefølge, er sammenfaldende med de to områder, der blev udpeget i Kommuneplan 1997 til områder med særlige drikkevandsinteresser, af hensyn til Frederiksberg Vandforsyning. Der er endvidere sket en udpegning af et område med særlige drikkevandsinteresser i Brønshøj. Området er udpeget som reserveområde for Københavns Vand.

For anlæg til Affaldsbehandling og –deponering er der opstillet retningslinier for mindsteafstanden mellem en række anlægstyper og forureningsfølsom arealanvendelse som fx boliger og institutioner. Væsentligst er, at mindsteafstanden til forbrændingsanlæg fastlægges til 150 m, hvor mindsteafstanden i Kommuneplan 1997 er fastlagt til 500 m. Kravet om 150 m gælder for nye anlæg, som kan etableres med ny teknik, der giver mulighed for særlig begrænsning af luft-, støj- og lugtgener.

I retningslinierne for Jorddeponering er opfyldningen ved Prøvestenen udpeget som deponeringsmulighed.

Øvrige regionplanretningslinier for Københavns Kommune

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har været inddraget i arbejdet med retningslinierne for regionale mål, tekniske anlæg, virksomheder med særlige beliggenhedskrav og vandområdernes kvalitet.

Nedenfor beskrives kort de væsentligste ændringer inden for Miljø- og Forsyningsforvaltningens ressortområder i forhold til Kommuneplan 1997.

I afsnittet om Regionale mål er der indføjet et afsnit om, at København skal udvikles som et miljømæssigt bæredygtigt storbysamfund i overensstemmelse med principperne i Agenda 21. Bæredygtigheden kan fremmes både ved regionale fællesløsninger fx energiforsyning, vandforsyning, affaldsdeponering m.v., og som mere lokale løsninger.

For de Tekniske anlæg gælder, at jorddepotet ved Prøvestenen er medtaget i retningslinierne. Derudover er der sket en ændring i traceet for en arealreservation til et 400 KV elkabel fra Amagerværket til kommunegrænsen ved Emdrup.

Målsætningerne for vandkvaliteten i en række vandområder er ændret siden Kommuneplan 1997. For de ferske vandområder drejer det sig om, at målsætningen for Søborghusrenden er ændret fra lempet til generel, og at Grønjordssøen og den nord-sydgående grøft på Amager Fælled ligeledes er udlagt med generel målsætning. For de marine områder gælder, at vandområdet med skærpet målsætning er justeret i forhold til udvidelsen af Prøvestenen og den planlagte udvidelse af Amager Strandpark. Endvidere er målsætningen for Kalveboderne ændret fra generel til skærpet.

På grund af den korte tidsfrist har det ikke været muligt for Miljø- og Forsyningsforvaltningen at undersøge om udkast til regionplan 2001 indeholder tiltag, der begrænser Københavns Kommunes muligheder for at videreføre de hidtidige strategier på miljøområdet bl. a. vedr. flytning af jord.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår derfor at nedenstående fremsendes som et foreløbigt svar og at Miljø-og Forsyningsforvaltningen bemyndiges til at fremsende yderligere bemærkninger såfremt udkast til regionplan 2001 indeholder tiltag, der begrænser Københavns Kommunes muligheder for at videreføre de hidtidige strategier på miljøområdet.

Forslag til Miljø- og Forsyningsudvalgets foreløbige bemærkninger til Københavns Kommunes forslag til Regionplan 2001.

Vedrørende afsnittet om Grundvandsbeskyttelse skal Miljø- og Forsyningsudvalget bemærke, at udpegningen af indsatsområder i de enkelte amtslige enheder er sket på forskellig måde og ud fra forskellige kriterier. Det betyder bl.a. at amtsoverskridende oplande for nogle af Københavns Vands vigtigste kildepladser er prioriteret forskelligt i de enkelte amter. Den geologiske kortlægningsmetode af grundvandsressourcen synes også at være forskellig i de enkelte enheder. Det er således væsentligt for Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at der fortsat sker en koordinering af vandressourceplanlægningen på tværs af amtsgrænserne. På denne baggrund skal Miljø- og Forsyningsudvalget anbefale, at regionplanforslaget oversendes til Hovedstadens Udviklingsråd med en bemærkning om, at der fortsat skal samarbejdes om udpegningen og prioriteringen af områderne.

Regionplanforslaget indeholder en lokaliseringsstrategi for erhverv og for boliger, der peger på lokaliseringsmuligheder for erhverv og boliger i bestemte delområder af byen, uden dog at pege på enkeltgrunde. Området ved Østre Gasværk er således udpeget som et område, hvor der er lokaliseringsmulighed for arbejdspladsbesøgsintensive erhverv. Miljø- og Forsyningsudvalget skal hertil bemærke, at det er væsentligt for at opfylde målet i Kommuneplan 1997 og det kommende forslag til Kommuneplan 2001 om, at der skal etableres en genbrugsstation i hver af kommunens 7 affaldsdistrikter, at der kan placeres en genbrugsstation i området.

For anlæg til Affaldsbehandling og –deponering er der opstillet retningslinier for mindsteafstanden mellem en række anlægstyper og forureningsfølsom arealanvendelse som fx boliger og institutioner. Væsentligst er, at mindsteafstanden til forbrændingsanlæg fastlægges til 150 m, hvor mindsteafstanden i Kommuneplan 1997 er fastlagt til 500 m. Kravet om 150 m gælder for nye anlæg, som kan etableres med ny teknik, der giver mulighed for særlig begrænsning af luft-, støj- og lugtgener. Miljø-og Forsyningsudvalget skal hertil bemærke, - idet vi går ud fra at 500 m afstandskravet fortsat gælder for gamle anlæg med gammel teknologi - at såfremt det kan dokumenteres at specielt støjgrænserne kan overholdes, så reduceres afstandskravene ved nye anlæg fra 500 m og hen imod 150 m.

 

ØKONOMI

Det vurderes, at vedtagelse af de foreslåede regionplanretningslinier til oversendelse til Hovedstadens Udviklingsråd ikke i sig selv medfører økonomiske konsekvenser for Miljø- og Forsyningsforvaltningen.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

Københavns Kommunes forslag til Regionplan 2001.

 

Niels Juul Jensen

/Annette Egetoft1

 

Til top