Mødedato: 16.06.2003, kl. 15:00

Demonstrationsprojekt solcelleanlæg på Ovnhallen og Prøvehallen med en række tilhørende informations- og undervisningsaktiviteter

Demonstrationsprojekt solcelleanlæg på Ovnhallen og Prøvehallen med en række tilhørende informations- og undervisningsaktiviteter

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 16. juni 2003

 

 

8.      Demonstrationsprojektsolcelleanlæg på Ovnhallen og Prøvehallen med en række tilhørende informations-og undervisningsaktiviteter

 MFU 135/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningenindstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget ogBorgerrepræsentationen anbefaler,

at der under forudsætning af Borgerrepræsentationensgodkendelse af overførsel af uforbrugte midler til oprettelse af en særligpulje til fremme af vedvarende energi (MFU 73/2003) anvendes 3.995.000 kr. tilet projekt om etablering af et solcelle-demonstrationsanlæg på Ovnhallen ogPrøvehallen i Valby med en række tilhørende informations- ogundervisningsaktiviteter, og

at 3.395.000  kr. overføres til Uddannelses- ogUngdomsudvalgets rådigheds­beløbs­bevilling, konto 3.01.3 Folkeskoler, og600.000 kr. overføres til Miljøkontrollens skattefinansierede bevilling, funktion 0.80.1 fællesformål.

 

 

RESUME

Solcelle-teknologien forventes påsigt at blive et vækstområde inden for energiproduktion og udgør således en delaf realiseringen af målene i Københavns CO2-plan. I de foregående årer der taget enkelte, spredte initiativer vedrørende solceller i København, mender er nu ved at være tegn på en udvikling af området. Københavns Kommune kanved et målrettet solcelle-fremstød gøre en stor forskel for såvel opsætning afsolcelle-anlæg og reduktion af CO2-udledningen som stimulering af byenserhvervsliv til at blive markedsledere i Danmark.

I samarbejde med Uddannelses- ogUngdomsforvaltningen foreslås gennemført et demonstrationsprojekt på Ovnhallen(Ny Valby skole) og Prøvehallen (idræts- og kulturcenter), som med sinemangeartede bygnings- og tagformer er yderst velegnet til at demonstrereforskellige former for nytænkende arkitektoniske løsninger. Samlet forventesopsat cirka 1.050 m2 solcelleanlæg. I tilknytning hertil gennemføresen række informations- og undervisningsaktiviteter, således at der opnåsoptimal synergi i forhold til demonstrationsprojektet.

Projektetssamlede budget udgør 8.050.000 kr., hvori der foruden Københavns kommunesbidrag på 3.995.000 kr. indgår ekstern medfinansiering på 4.055.000 kr.Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen varetager opsætningen af solcelleanlæggetmed en forventet anlægsudgift på 7.450.000 kr. i 2003-priser (byggeindeks 173),mens Miljø- og Forsyningsforvaltningen står for informations- og undervisningsaktiviteternemed et samlet budget på 600.000 kr.

 


SAGSBESKRIVELSE

Solceller, som omsætter solens lysstrålingtil elektricitet, nævnes i CO2-planensom et muligt, nyt tiltag: "Solceller er ligesom vindenergi en megetmiljøvenlig energiform, som det vil være oplagt at opprioritere i fremtiden" og"Det anbefales, at kommunen forstærker sit aktive arbejde i Valby-projektet."

Kommunen har siden 1998 viaKøbenhavns Energi deltaget i et projekt om etablering af solceller i et størreområde af Valby. Bag initiativet står desuden Valby Lokaludvalg,Ingeniørfirmaet Cenergia og Byfornyelse København, forenet i Valby Solcellegruppe.Visionen er, at 10-15procent af Valbys årlige elforbrug skal hentes fra solen. Det kræver, at300.000 m2 solceller bliver opsat. Planener, at opsætningen sker gradvist med en udbygning på 300.000 m2 over 25 år, men allerede inden for de næste fire år, skal derplaceres 5.000 m2.

Forprojektet(nøgletal, energimæssig- og arkitektonisk kortlægning mv.) blev afsluttet juni2002, og projektgruppen har søgt midler til at fortsætte arbejdet, bl.a. til informationsindsatsen,udvikling af finansieringsmodeller, dialogen og de pædagogiskeudviklingsprojekter.

I københavnsområdet er dernettilsluttet ca. 30 solcelleanlæg, med et samlet solcelleareal på ca. 4.000 m2.Blandt de større, eksisterende anlæg kan nævnes SID-bygningen (23 kW), KastrupTransformerstation (25 kW) og Vigerslev Koblingsstation (14 kW). TK Developmenter ved at projektere et 400 m2-anlæg, og desuden påtænkes 500 m2på Bomuldsspinderierne ved Valby Station og 1.600 m2 på Henriksgården.De 3 sidstnævnte er alle udløbere af Sol i Valby-projektet.

En række flaskehalse hindrerfortsat, at der for alvor kommer gang i opsætning af solcelleanlæg. Det erfortsat meget dyrt at producere solcelle-el. Dette forventes at blivebilligere, efterhånden som der sker en fortsat øgning af produktionen (40% øgningi 2002 globalt) samt produktudvikling på området. Erfaringen er, at prisernehalveres ca. hvert 7. år. Københavns Energi planlægger for nærværende lanceringaf en Solcellebørs. Herved sættes efterspørgslen for første gang i Danmark isystematik, og dette må forventes at ændre scenen afgørende. Dog kræves det, atde øvrige væsentlige flaskehalse bliver håndteret.

Disse flaskehalse vedrører dels dearkitektoniske aspekter, dels et generelt lavt vidensniveau om solceller hosnøgleaktører i byggebranchen: Arkitekter, rådgivere, bygherrer, investorer etc.For så vidt angår de arkitektoniske aspekter, så kan det siges kort: Mangearkitekter mener, at solceller vil skæmme bygningerne, og kender ikke til demange forskellige muligheder der er for integration af solceller på bygninger.Imidlertid er der i de senere år opført en række solcelle-anlæg, som endog kansiges at pryde bygningerne. Det er derfor behov for et markant og systematiskdemonstrationsprojekt rettet specifikt mod de mange muligheder for gode, arkitektoniskeløsninger og udbredelse af viden herom.

Overordnet set er der således vedat være udvikling inden for området, og iværksættelse af et solcelle-fremstødfra Københavns Kommune vil derfor være ikke kun relevant, men også godt timet.

Et fremstød med udgangspunkt i enflersidig anvendelse af resultaterne fra demonstrationsprojektet på Ovnhallenog Prøvehallen kunne bestå af 6 hovedelementer:

 

·       Det væsentligste element erselve demonstrations-projektet, der retter sig mod arkitektoniske flaskehalsem.m. for en øget udbredelse af solceller samt afprøvning af kombination afsolceller med varmepumper.

·       Støtte til videreførelse afSol i Valby-projektet baseret på demonst rationsprojektets samt støtte til ensammenfatning af erfaringer fra projektets 1. del.

·       Etablering af en dialog medsolcelle-områdets væsentligste, regionale aktører med henblik på identifikationaf samarbejdsmuligheder og evt. kommende tiltag.

·       Integration af resultater frasolcelle-projekter i skoleundervisning, herunder i Vand- og Energiværkstedet.

·       Uddannelse af kommunensbygningsprojektansvarlige med henblik på at tænke solceller ind i fremtidigekommunale byggeprojekter, bl.a. gennem tilrettelæggelse af et forløb, derfølger demonstrationsprojektets projektering og tilblivelse.

·       Udvikling af en parallelvandreudstilling vedrørende solceller med base i Miljøkontrollens nye domicil.

 

Uddybning og alternativer

 

Kort teknisk beskrivelse af anlægget

Konkret foreslås etdemonstrations-projekt opsat på Ovnhallen, som er under udførelse, ogPrøvehallen, som p.t.  er ved at bliveprojekteret. Der skal først og fremmest sættes fokus på arkitektoniskeforhold ved at opsætte flere forskellige former for solceller. Bygningerne ervelegnet til dette formål, idet de rummer muligheder for anvendelse af såvelflade som mere skrånende tag, rytterlys, glasgange til en sidebygning, andrelodrette flader, samt tag til cykelskure. Der kan sikres samfinansiering med EUvia Resurgence-programmet samt de danske Sol 1000 og PSO programmer. Itilknytning til demonstrationsprojektet vil der blive etableret en kobling tilsåvel skolens egen undervisning i naturteknik, som til kommunens øvrige initiativerpå området, herunder Vand- og Energiværkstedet.

Kommunen vil på anden vis støtteen videreførelse af Sol i Valby-projektet, bl.a. gennem støtte til ensammenfatning af erfaringer fra projektets første fase.

En yderligere projektmulighed vilvære udvikling af en vandreudstilling, som bl.a. kan tænkes sammen med denpåtænkte anvendelse af Miljøkontrollens nye lokaler. En sådan vandreudstillingtænkes udgjort bl.a. af en blanding af fremvisning af et solcellepanel(hands-on mulighed) og grafiske afbildninger af forskellige løsninger samtplancher med angivelse af eksisterende anlægs placering i byen. Hertil kommerdiverse informationsmateriale. Vandreudstillingen skal tænkes sammen med Miljøkontrollensnye domicil på Kalvebod Brygge og de påtænkte udstillingslokaler her. Desudenskal udstillingen være mobil, så den kan flyttes til relevante events.

Med udgangspunkt idemonstrationsprojektet skal der etableres en dialog med branchens aktører,dels om hvordan yderligere aktiviteter til fremme af solceller kanidentificeres og iværksættes, dels for at sikre formidling erfaringerne tilbranchens aktører. Denne branchedialog vil tidsmæssigt ikke være omfattende,men vil som i alle forandrings- og udviklingsprocesser være af stor strategiskbetydning. Samtidig skal demonstrationsprojektet – også i dets projekterings-og tilblivelsesfase – være rammen om uddannelse af kommunens egne folk(forvaltningernes byggeansvarlige), således at solceller i højere grad vilindgå i overvejelserne i forbindelse med nybyggerier og ombygningsarbejder.

 

ØKONOMI

Det samlede budget for Demonstrationsprojektsolcelleanlæg på Ovnhallen og Prøvehallen med en række tilhørende informations-og undervisningsaktiviteter er 8.050.000 kr. Heraf udgør budgettet for anlæggetpå Ovnhallen og Prøvehallen 7.450.000 kr., mens budgettet for de tilhørendeinformations- og undervisningsaktiviteter udgør 600.000 kr.

I budgettetfor projektet på Ovnhallen og Prøvehallen indgår en samlet medfinansiering fraEnergistyrelsens Sol 1000 program, EU's Resurgence program samt PSO-midler på4.055.000 kr.

 

Underforudsætning af, at Borgerrepræsentationen bevilger overførsel af uforbrugtemidler fra 2002 til 2003 bevilges projektet fra Københavns Kommune et samlet tilskudaf den foreslåede pulje til solcelle- og andre vedvarende energiprojekter, herunderdemonstrationsanlæg, på 3.995.000 kr.

 

Tilskuddet fra puljen er fordeltsåledes:

·       Demonstrations-projektet forsolcelleanlæg på Ovnhallen og Prøvehallen, 3.395.000 kr.

·       Informations- ogundervisningsaktiviteter m.m., 600.000 kr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det samlede budget for projektetpå Ovnhallen og Prøvehallen er følgende (numre henviser til bilaget):

                                                                       Samledeudgifter Anden finansiering  Københavns kommune

1. Solcelleudgifter (pkt. 1-10)                  4.187.000 kr.                  2.093.500kr.             2.093.500 kr.

2. Mindre varmepumpe,

    PV-Vent,ifm. Maskinhuset             1.845.000kr.                  1.600.000 kr.                245.000 kr.

2. Måleudstyr koblet på udførte

   solcelleinstallationer, så der

    kanoverføres data til KE (pkt. 11)        283.000 kr.                      141.500 kr.                    141.500 kr.

3. Projekteringsarbejde

    og specialisttilsyn (pkt. 12)                 1.135.000kr.                      220.000 kr.                    915.000kr.

I alt                                                                      7.450.000kr.                   4.055.000 kr.                3.395.000 kr.

 

Informations- ogundervisningsaktiviteterne m.m. udgøres af:

·        Støtte tilvidereførelse af Sol i Valby, 100.000 kr.

·        Etableringaf en branchedialog, 100.000 kr.

·        Integrationaf resultater i skoleundervisning m.m., 100.000 kr.

·        Uddannelseaf bygningsprojektansvarlige, 50.000 kr.

·        Udvikling afen parallel vandreudstilling, 250.000 kr.

 

Beløbene for informations- og formidlingsaktiviteterne, somskal håndteres af Miljøkontrollen, er foreløbige overslag. Den indbyrdesfordeling kan blive ændret ved detailudformningen.

Af det samlede beløb på3.995.000 kr. fra puljen til solcelle- og andre vedvarende energiprojekter,herunder demonstrationsanlæg, søges 3.395.000 kr. overført til Uddannelses- og Ungdomsudvalgetsrådighedsbeløbsbevilling, konto 3.01.3. Folkeskoler og 600.000 kr. søgesoverført til Miljøkontrollens skattefinansierede bevilling, funktion 0.80.1fælles formål.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vil hereftersøge om konkret kapitalbevilling til projektet finansieret af rådighedsbeløbet.

Miljøkontrollen vil anvende driftsmidlerne i henholdtil det beskrevne formål.

 

ENERGI- OGMILJØVURDERING

Energi- og Miljøvurdering

Demonstrationsprojektet på Ovnhallenog Prøvehallen vil medføre opsætning af 1.050 m2 solcelleanlægmed en samlet effekt på 98 kWp. Det vil betyde en reduktion på omkring 31 tonsCO2 pr. år.

 

Perspektiver

Solceller regnes for et af defremtidigt set mest betydningsfulde bidrag i den store og uomgængeligeomlægning inden for energiforsyning. Danmarks samlede elforbrug vil teoretiskkunne dækkes via et solcelleareal lidt større end Langelands, og medreguleringsevne og forsyningssikkerhed in mente, vil op imod 30% af elforbrugeti fremtiden, teknisk set, kunne dækkes af solceller. Hvad der yderligere ervæsentligt er, at solceller har et glimrende samspil med traditionelkraftvarmeproduktion, da solcelle­strømmen primært produceres i sommerperioden,hvor varmebehovet er lavt.

Den fremtidig energiforsyningforventes at undergå store ændringer. Kombinationen af en forventet globalfordobling i energiforbrug (1990-2050) og CO2-problematikken vilføre til en markant efterspørgsel på ikke-fossile, og så vidt muligt vedvarendeenergikilder. Solceller og brændselsceller er blandt de energiformer, derregnes med. Samtidig vil behovet for en afkobling af økonomisk vækst og ressourceforbrugblive yderligere prioriteret. Hermed menes, at den fremtidige, økonomiske vækstikke blot skal ske gennem forøgelse af det økonomiske volumen, men snareregennem effektivisering af ressourceforbruget og forøgelse af værditilvækst iprodukterne fx gennem øget vidensindhold.

I lyset afenergiforsyningsproblematikken har EU's hvidbog om Vedvarende Energi således enofficiel målsætning om 30 mio. m² solceller i EU landene i år 2010. HvisDanmark skal være ordentlig med, svarer det til, at vi skal have etableret ca.400.000 m² solceller. I dag er der ca. 15.000 m², og med SOL-1000 programmetkommer vi op i nærheden af 20.000 m² i løbet af 2004, hvor man i øvrigt iTyskland regner med at nå 3 mio. m². Der skal således i gennemsnit etableres63.000 m² solceller om året frem til 2010 for at nå målsætningen.

Det forventes, at der indenfor1-2 år vil blive færdiggjort en dansk handlingsplan for solcelleområdet, og atdenne vil blive startskuddet til en vækst indenfor området.

Med et veltilrettelagt fremstødvil kommunen kunne opnå at:

·       Etablere etdemonstrationsprojekt rettet mod en af de største flaskehalse, nemlig dearkitektoniske forbehold. I bilag 1 er angivet et konkret forslag tilaktiviteter for et solcelle demonstrationsprojekt i Valby med KøbenhavnsKommune som en aktiv deltager.

·       Gøre vedvarende energi til endel af denne skoles – og elevernes – hverdag og skabe mulighed for et synligtaktiv i miljøundervisningen.

·       Medvirke til dannelse af etdynamisk branchenetværk og styrke regionale virksomheders konkurrenceevne på etforventet kommende vækstområde.

·       Visualisere, hvorledessolceller kan indgå som et væsentligt element i efterlevelsen af EU's direktivom bygningers energiydelse (træder i kraft i 2006).

·       Synliggøre solceller somenergiforsyningsmulighed og således skabe synergi til at understøtte andreinitiativer på området.

·       Markedsføre København som enfremsynet og omstillingsparat storby.

 

HØRING

Alle berørte parter har deltaget iudviklingen af projektforslaget – Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, RIA,Københavns Energi, Miljøkontrollen samt Cenergia og Byfornyelsesselskabet påvegne af interessenterne i Valby Solcellegruppe.

 

BILAG

Projektforslag Ovnhallen ogPrøvehallen.

 

 

 

PeterElsman/                   

                                            HenrikDissing                                       


 


Til top