Mødedato: 16.06.2003, kl. 15:00

Forsøgsindsamling af bioaffald på Amager

Forsøgsindsamling af bioaffald på Amager

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 16. juni 2003

 

 

4.      Forsøgsindsamlingaf bioaffald på Amager

 MFU 131/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender,

at separatindsamling af bioaffald ophører i forsøgsområdet på Amager og i Stefansgårdenpå Nørrebro senest pr. 31. juli 2003,

at Miljø- og Forsyningsforvaltningenkontakter organisationer og personer bag det kommende Agenda 21 center iSundbyøster for at drøfte mulighederne for forbedret affaldssortering ilokalområdet,

at der åbnes mulighed for ansøgning omforsøgsindsamling af bioaffald, således at eventuelle ansøgninger vil bliveforelagt Miljø- og Forsyningsudvalget med en nærmere vurdering af de miljømæssigeog økonomiske konsekvenser, og

at Miljø- ogForsyningsforvaltningen følger udviklingen inden for nye metoder til håndteringaf bioaffald i Danmark og udlandet, således at separat håndtering af bioaffaldkan tages op til fornyet overvejelse, hvis nye metoder eller andre omstændighedermedfører en forbedret miljøeffekt.

 

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at bioaffald(organisk dagrenovation) fra forsøgsområdet på Amager og i Stefansgården påNørrebro fremover ikke indsamles separat. Dog vil der fortsat være mulighed forhjemmekompostering eller fælleskompostering af vegetabilsk affald de steder,hvor forudsætningerne herfor er til stede.

Ved ophør af denne indsamling opnås en besparelse hosRenholdningsselskabet af 1898 (R98) på 2,6 mio. kr.

 


SAGSBESKRIVELSE

Forsøgsindsamling af bioaffald på Amager

Forsøgsindsamlingen af bioaffald på Amager startede i 1988med ca. 1.500 husstande omkring Christmas Møllers Plads. I 1991 blevforsøgsområdet med støtte fra Miljøstyrelsen udvidet med yderligere ca. 9.000etageboliger og 1.000 enfamiliehuse på Amager. Af forskellige årsager er nogleejendomme efterfølgende taget ud af forsøgsordningen, så der i dag indsamlesbioaffald fra ca. 10.000 husstande på Amager. I tilknytning tilforsøgsindsamlingen af bioaffald på Amager blev der i 1999 startet et lilleforsøg med indsamling af organisk affald fra mindre virksomheder, fx pizzeriaer,smørrebrødsforretninger mv. Forsøgsindsamlingen i Stefansgården på Nørrebroblev indledt i begyndelsen af 90'erne på baggrund af interesse for affaldssorteringi boligselskabet KAB, hvor Stefansgården er en afdeling med 250 husstande.

De indsamlede mængder bioaffald har generelt været lave seti forhold til den potentielle mængde af bioaffald, som findes i dagrenovationen.Sorteringseffektiviteten i forsøgsområdet på Amager er i 2001 opgjort tilmellem 12 og 37 %. I første kvartal 2003 er der endvidere sket et fald på 18 %af mængden af bioaffald indsamlet på Amager sammenlignet med 1. kvartal 2002.

I tabellen nedenfor er omkostningerne i 2002 opgjort for deenkelte dele af forsøgsindsamlingen. I tabellen ses desuden to scenarier forbudget 2004:

·       Fortsat to-delt indsamling af dagrenovation (bioaffaldog restaffald indsamlet hver for sig), og

·       Udelt indsamling af dagrenovationen (bioaffald ogrestaffald indsamlet usorteret).

Omkostninger til indsamling af dagrenovation i forsøgsområdetpå Amager samt i Stefansgården på Nørrebro

Forsøgsområde Amager

Omkostning 2002

(1.000 kr.)

Budget 2004 ved

to-delt indsamling

(1.000 kr.)

Budget 2004 ved

udelt indsamling

(1.000 kr.)

Bioaffald

1.808

1.955

370

Restaffald

923

979

219

Organisk affald fra mindre erhverv

96

102

2

Samlet forsøgsområde Amager

2.827

3.036

591

 

Stefansgården

207

219

42

I alt

3.034

3.255

633

 

 

I forsøgsområdet indsamles dagrenovationen med "Bates CombiSystem", fordi det med hensyn til arbejdsmiljø og hygiejne er det bedste af deindsamlingssystemer, som R98 har afprøvet. Ved udelt indsamling afdagrenovationen vil det sandsynligvis ikke længere blive indsamlet af"Bates-bilen", men vil overgå til "normal" indsamling. Omkostningerne i 2004 på591.000 kr. er beregnet på grundlag af den gennemsnitlige indsamlingsomkostningi R98 for dagrenovation i 2002.

Såfremt indsamlingen af bioaffald i forsøgsområdet på Amagerog i Stefansgården ikke indstilles, er aktivitetsniveauet for 2004 enfremskrivning af 2002. Under forudsætning af, at bioaffald og restaffaldfortsat indsamles separat af Batesbilen, forøges budget 2004 med ca. 2.6 mio.kr. i forhold til overgang til udelt indsamling med samme indsamlingsmaterielsom resten af byen.

Forvaltningen foreslår, at man i konsekvens heraf indstillerseparat indsamling af bioaffald i forsøgsområdet på Amager og i Stefansgårdenpå Nørrebro. Det betyder, at bioaffald herfra fremover sendes til forbrænding,dog med mulighed for hjemmekompostering eller fælleskompostering af vegetabilskaffald de steder, hvor forudsætningerne herfor er til stede.

Miljøkontrollen vil tage kontakt til organisationer ogpersoner bag det kommende Agenda 21 center i Sundbyøster, for at indgå endialog om mulighederne for at forbedre affaldssorteringen med udgangspunkt i delokale forudsætninger.

Borgerrepræsentant Rikke Fog-Møller har med e-mail af 27.maj 2003 stillet en række spørgsmål vedr. forsøgsindsamlingen af bioaffald påAmager mv., jf. bilag 1. I den anledning har Miljøkontrollen udarbejdetvedlagte notat af 4. juni 2003, jf. bilag 2.

 

Forsøgsindsamling af bioaffald i øvrigt

Miljø- og Forsyningsudvalget vedtog ved mødet den 24. marts2003, at separat indsamling af bioaffald opretholdes i forsøgsområdet i Kgs.Enghave med henblik på levering til forsøgsanlæg for bioforgasning. Denneindsamling er opgjort til 137.000 kr. i R98's budget 2004.

Der ud over åbnes der mulighed for ansøgning om yderligere forsøgsindsamlingaf bioaffald andre steder i kommunen. Eventuelle ansøgninger vil blive forelagtMiljø- og Forsyningsudvalget med en nærmere vurdering af konsekvenserne forøkonomi og miljø.

Bioaffaldet fra Kgs. Enghave leveres til det kombineredebiogas- og kompostanlæg Biovækst – Audebo. Prisen på modtagelse af bioaffald pådette anlæg i sammenligning med andre anlæg ses i tabellen nedenfor.

 

Priser på modtagelseaf bioaffald

Anlægsnavn

Pris for modtagelse af bioaffald

Biovækst – Audebo

750 kr. pr. ton

AFAV (Frederikssund)

895 kr. pr. ton

EnergiGruppen Jylland (Herning)

(503 kr. pr. ton)*

I/S Amagerforbrænding

540 kr. pr. ton

 * Anlægget i Herningmodtager ikke længere bioaffald fra husholdninger.

 

Fremtiden for bioaffaldet

Miljøstyrelsen har den 26. maj 2003 offentliggjort sin"Statusredegørelse om organisk dagrenovation", som kan ses på styrelsenshjemmeside under publikationer: www.mst.dk. Redegørelsen sammenfatter resultater fra en række undersøgelser oganalyser vedrørende indsamling og bioforgasning af organisk dagrenovation. Redegørelsenkonkluderer, at generelt kan der ikke peges på, at bioforgasning er miljømæssigtog energimæssigt bedre end forbrænding. Lokale forhold kan imidlertid influerepå de opstillede forudsætninger, og såvel bioforgasning som kompostering kanderfor være attraktive løsninger lokalt. Redegørelsen konkluderer endvidere, atdet samfundsøkonomisk set er billigere at indsamle organisk dagrenovation medrestaffaldet til forbrænding, hvilket hovedsagligt skyldes at etablering af ettostrenget indsamlingssystem er meget omkostningskrævende.

Håndteringen af bioaffald fra Hovedstadsområdet er blevetmiljøvurderet af Danmarks Tekniske Universitet for Miljøkontrollen,Renholdningsselskabet af 1898 (R98) og I/S Vestforbrænding. Miljøvurderingenomfatter energiforbrug, drivhuseffekt og genanvendelse af næringstoffer vedhåndtering af bioaffaldet. Den viser, at der er en lille men usikkermiljøgevinst ved  bioforgasning fremforforbrænding af bioaffaldet, mens lokalkompostering giver en langt mindremiljøgevinst end forbrænding eller bioforgasning. Resultaterne afmiljøvurderingen er sammenfattet i Miljøkontrollens notat af 17. marts 2003,som senest blev forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget den 7. april 2003.

Med baggrund i erfaringerne og resultaterne fra forsøgenemed separat indsamling af bioaffald er det Miljø- og Forsyningsforvaltningensvurdering, at der ikke på nuværende tidspunkt er grundlag for at etablereindsamling af bioaffald fra husholdninger i større skala som forudsat iAffaldsplan 2004. Målet for genanvendelse af 40 % af bioaffaldet i Affaldsplan2004 forudsatte, at der blev etableret separat indsamling og behandling afbioaffald. Konsekvensen af ovennævnte indstilling er derfor, at målsætningen iAffaldsplan 2004 om genanvendelse ikke opfyldes.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil følge udviklingeninden for nye metoder til indsamling og behandling af bioaffald i Danmark ogudlandet, således at separat håndtering af bioaffald kan tages op til fornyetovervejelse, hvis nye metoder eller andre omstændigheder medfører en forbedretmiljøeffekt.

For at forbedre sorteringen af husholdningsaffaldet sker dersom forudsat i Affaldsplan 2004 en målrettet indsats for de øvrigeaffaldsfraktioner. Indsatsen har til formål at opnå renere kvalitet og størremængder affald til genanvendelse samt at minimere affaldets farlighed. Dettesker bl.a. i et samarbejde med R98 og Frederiksberg Kommune om udvikling af"fremtidens affaldssystem", som skal forbedre affaldssorteringen, fx ved at giveborgeren mulighed for at aflevere det sorterede affald tættere på bopælen.

 

MILJØVURDERING

Da langt hovedparten af bioaffaldet fra husstande iKøbenhavns Kommune allerede i dag sendes til forbrænding, har indstillingeningen væsentlige miljøkonsekvenser i forhold til situationen i dag.

En detaljeret miljøvurdering af forskellige former forhåndtering af bioaffald fra Hovedstadsområdet er, som før nævnt, foretaget afDanmarks Tekniske Universitet.

 

ØKONOMI

Ved ophør med separat indsamling af bioaffald iforsøgsområdet på Amager og i Stefansgården på Nørrebro opnås en besparelse hosRenholdningsselskabet af 1898 (R98) på 2,6 mio. kr. i budget 2004.

 

HØRING

Forslagethar ikke været i høring.

 

BILAG

1.     Borgerrepræsentant Rikke Fog-Møllers e-mail af 27. maj 2003med en række spørgsmål vedr. forsøgsindsamlingen af bioaffald på Amager mv.

2.     Miljøkontrollens notat af 4. juni 2003, med svar påspørgsmålene fra Rikke Fog-Møller.

 

 

 

Peter Elsman

                                            /Hjalte Aaberg

 

 


 


Til top