Mødedato: 16.06.2003, kl. 15:00

Miljøtrafikugen og Bilfri Dage 2003

Miljøtrafikugen og Bilfri Dage 2003

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 16. juni 2003

 

 

2.      Miljøtrafikugenog Bilfri Dage 2003

 MFU 129/2003

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen ogBygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget,Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget godkender

at    derafholdes Miljøtrafikuge 2003 i overensstemmelse med tidligere beslutning iperioden 16. – 22. september,

at    derafholdes Bilfri Dage søndag den 21. og mandag den 22. september i henhold tilFærdselslovens § 92d, såfremt Justitsministeriet godkender dette. I tilfælde afafslag fra Justitsministeriet bortfalder de Bilfri Dage 2003,

at    dengeografiske afgrænsning af de bilfri dage i København fastlægges til Indre Byindenfor voldgaderne Vester Voldgade, Nørre Voldgade, Øster Voldgade ogKastellet samt hele Christianshavn, jf. bilag A,

at    områdetprincipielt friholdes for kørsel med motorkøretøjer i perioden søndag den21.september kl. 6.00 – kl. 24.00 samt mandag den 22. september kl. 6.00 - kl.20.00,

at    bilerder er parkeret i området må blive holdende, og kan køre ud af det bilfriområde,

at    nødvendigkørsel (offentlig buskørsel, udrykningskørsel, kørsel for hjemmeplejen, handicapkørselmv.) er tilladt i det bilfri område,

at    nødvendigkørsel også omfatter kørsel med øvrige busser samt taxa,

at    Bygge-og Teknikforvaltningen bemyndiges til undtagelsesvis at give særligetilladelser til kørsel i det bilfri område, herunder trafikanter der skal meden færge i området, akut nødberedskab etc., og

at    Bygge-og Teknikforvaltningen bemyndiges til på baggrund af Bygge- og Teknikudvalgetsbehandling, at fremsende ansøgning til Justitsministeriet om afholdelse afBilfrie Dage.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 8. maj2003 at afholde Miljøtra-fikuge den 16. – 22. september og 2 Bilfri Dage søndagden 21. og mandag den 22. september 2003. Bygge- og Teknikforvaltningenhenvendte sig i august 2002 til Justitsministeriet med henblik på en afklaringaf det lovmæssige grundlag for afholdelse af Bilfri Dage. Justitsministeriethar i brev af 14. maj 2003 konkluderet, at færdselslovens § 92 næppe giverlovhjemmel til afholdelse af Bilfri Dage. Bilfri Dage i år 2001 blev afholdtmed politiets samtykke i henhold til denne paragraf.

Bygge- og Teknikforvaltningen har søgt juridisk bistand tilat tolke svaret fra Justitsministeriet. Konklusionen er, at det erJustitsministeriet, der har den skønsmæssige kompetence til at tillade ellerundlade at tillade afholdelse af Bilfri Dage.

Den juridiske gennemgang har vist, at Trafikministeren, pået spørgsmål om en kommune har hjemmel til at beordre bilfri dag, skriftligthar besvaret MF Birthe Rønn Hornbæk, at der ved anvendelse af § 92 d vil værehjemmel til dette, selvom begrundelsen udelukkende er miljøhensyn.

På baggrund af Justitsministeriets svar og den efterfølgendejuridiske tolkning af svaret, har forvaltningen rettet fornyet henvendelse tilJustitsministeriet.

Justitsministeriet har den 28. maj 2003 svaret på dennehenvendelse og givet kommunen medhold i, at Justitsministeriet efter ansøgningvil kunne give Københavns Kommune en sådan tilladelse. Ministeriet har dog ikkeudtalt sig konkret om de Bilfrie Dage i 2003.

Forvaltningerne foreslår på denne baggrund, at derfremsendes en ansøgning til Justitsministeriet om tilladelse til afholdelse afBilfri Dage den 21. og 22. september 2003 i henhold til Færdelslovens § 92 d.

Ansøgningen fremsendes af Bygge- og Teknikforvaltningenumiddelbart efter Bygge- og Teknikudvalgets behandling af sagen, med forbeholdfor at sagen på det tidspunkt ikke har været behandlet af Miljø- ogForsyningsudvalget samt Økonomiudvalget.

De bilfri dage gennemføres som en del af Miljøtrafikugen,som sker i et samarbejde mellem Bygge- og Teknikforvaltningen, Miljø- ogForsyningsforvaltningen samt Økonomiforvaltningen.

Forvaltningerne foreslår med baggrund i erfaringerne fra debilfri dage i 2001, at rammerne og retningslinierne i 2003 i store træk er desamme som i 2001, men under et vist hensyn til at der i 2003 er tale om enmandag, som er første hverdag i ugen.

Forvaltningerne foreslår, at den geografiske afgrænsning afdet bilfrie område fastlægges til Indre By indenfor for voldgaderne; VesterVoldgade, Nørre Voldgade, Øster Voldgade og Kastellet, samt hele Christianshavn.

Forvaltningerne foreslår, at det bilfri område genereltfriholdes for motorkørsel fra søndag den 21. september kl. 7.00 til kl. 24.00og igen fra mandag den 22. september kl. 6.00 til kl. 20.00.

Med baggrund i at 2. bilfri dag er en mandag, som er førstehverdag i ugen, og for at minimere problemerne for beboerne og forretningerne idet bilfri område, har forvaltningerne vurderet at der bør gives mulighed forat bl.a. beboere og vareleveringer kan komme ind i området i et begrænsettidsrum, søndag kl. 24.00 – mandag kl. 6.00.

Det vil ikke være muligt at skabe en situation, hvor områdetvil være helt bilfrit. Det er ligeledes forvaltningernes vurdering, at det ikkeer praktisk muligt at fjerne de biler, der er parkeret i området ved de bilfridages start, herunder at henvise til alternative parkeringsmuligheder.

Forvaltningerne foreslår, at parkering opretholdes i detbilfri område for de biler der måtte være parkeret i området ved de bilfridages start søndag kl. 7.00 hhv. mandag kl. 6.00, dog undtaget steder der skalanvendes til arrangementer. Ligeledes skal det være tilladt at forlad e områdeti bil under de bilfri dage. Forvaltningerne har vurderet, at der derudover børgives tilladelse til nødvendig kørselsamt kørsel med særlig tilladelse,efter retningslinier der er beskrevet nærmere i sagsbeskrivelsen.

Det er forvaltningernes opfattelse at andre former forkørsel, med rimelighed kan planlægges. Dels fordi der er givet mulighed forkørsel ind i området fra søndag kl. 24.00 – mandag kl. 6.00 og dels fordi detplanlægges, at informationsindsatsen intensiveres i forhold til de bilfri dagei 2001, hvor planlægningsperioden var væsentlig kortere.

Der er afsendt forespørgsel om politiets samtykke ogdeltagelse i afholdelse af bilfri dage. Svar herfra afventes.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 12. maj 2003 blevudvalgsindstilling vedrørende Bilfri Dage i København 21. og 22. september 2003behandlet og tiltrådt. I indstillingen påpeges det, at der er rettethenvendelse til Justitsministeriet med henblik på en afklaring af detlovmæssige grundlag for afholdelse af Bilfri Dage. Henvendelsen blev rettet tilJustitsministeriet i august 2002. På Bygge- og Teknikudvalgets møde den 14. maj2003 valgte man i udvalget ikke at behandle førnævnte indstilling, daJustitsministeriets svar på det tidspunkt netop var modtaget.

Bilfri Dag har indtil nu været afholdt i henhold tilFærdselslovens § 92. De generelle bestemmelser i §92 giver mulighed for afspærringaf veje til følgende formål: trafikhensyn, gadefest eller lignende. Den juridiske gennemgang har vist at Trafikministeren, på etspørgsmål om en kommune har hjemmel til at beordre bilfri dag, skriftligt harbesvaret MF Birthe Rønn Hornbæk, at der ved anvendelse af § 92 d vil værehjemmel til dette, selvom begrundelsen udelukkende er miljøhensyn.

Den juridiske gennemgang har vist at en af intentionerne medat udforme § 92d var at skabe hjemmel til afholdelse af Bilfri Dage.

Færdselslovens § 92 d:

§ 92 d. Trafikministeren kan, når det findesfærdselssikkerhedsmæssigt forsvarligt, efter høring af politiet tillade amtsrådog kommunalbestyrelser i disses egenskab af vejbestyrelse eller vejmyndighed atudføre tidsmæssigt og geografisk begrænsede forsøg med færdselsregulerendeforanstaltninger, der ikke kan udføres i medfør af færdselslovens bestemmelser,herunder forsøg, der alene er begrundet i miljømæssige hensyn. Trafikministerenkan i forbindelse med sådanne forsøg fravige bestemmelserne i § 2, nr. 2, 6, 8og 11-13, § 5, stk. 2, §§ 6, 10, 11 og 13. Ministeren kan udstede forskrifter iforbindelse med en konkret tilladelse.

Stk. 2. Anmodning om tilladelse til forsøg indsendes af amtsrådet ellerkommunalbestyrelsen til Trafikministeriet ledsaget af en nærmere beskrivelse afforsøget

Justitsministeriet har i brev af 14. maj 2003 svaret, at manikke mener, at Færdselslovens § 92 giver hjemmel til afholdelse af Bilfri Dage.Kompetencen til at tillade Bilfri Dage afholdt ligger dog i en skønsmæssigafgørelse fra Justitsministeriet.

Der henvises til, at det i § 92 er anført, at der vedanvendelsen af denne paragraf skal være tale om et målbart resultat, som kandanne grundlag for en senere evaluering. Det anføres endvidere: "en afspærringaf en til to dages varighed er imidlertid næppe tilstrækkelig til at have nogenvarig effekt på trafikvanerne hos de berørte trafikanter", og at de Bilfri Dagesom beskrevet "tjener desuden efter Justitsministeriets opfattelse heltovervejende miljømæssige formål", hvorfor de Bilfri Dage "efter ministerietsopfattelse næppe vil kunne ske med hjemmel i § 92".

På baggrund af Justitsministeriets svar og den efterfølgendejuridiske tolkning af svaret, har forvaltningen rettet fornyet henvendelse tilJustitsministeriet.

Justitsministeriet har den 28. maj 2003 svaret på dennehenvendelse, og givet kommunen medhold i, at Justitsministeriet efter ansøgningvil kunne give Københavns Kommune en sådan tilladelse. Ministeriet har dog ikkeudtalt sig konkret om de Bilfrie Dage i 2003.

Forvaltningen foreslår på denne baggrund, at der fremsendesen ansøgning til Justitsministeriet om tilladelse til afholdelse af Bilfri Dageden 21. og 22. september 2003 i henhold til Færdelslovens § 92 d.

Ansøgningen fremsendes af Bygge- og Teknikforvaltningen umiddelbartefter Bygge- og Teknikudvalgets behandling af sagen, med forbehold for at sagenpå det tidspunkt ikke har været behandlet af Miljø- og Forsyningsudvalget samtØkonomiudvalget

I 2001 blev der afholdt Bilfri Dage med politiets samtykke ihenhold til bestemmelserne i § 92. Anmodning om politiets samtykke tilafholdelse af Bilfri Dage 2003 er afsendt fra forvaltningerne tilPolitidirektøren for København den 8. maj 2003. Svar fra Politidirektøren foreliggerendnu ikke.

På denne baggrund indstiller Økonomiforvaltningen, Miljø- ogForsyningsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen, at der afholdesBilfri Dage 2003, jf. tidligere beslutning i Borgerrepræsentationen, underforudsætning af, at Justitsministeriet godkender afholdelsen i henhold til Færdselslovens§ 92 d.

Den 28. november 2002 vedtog Borgerrepræsentationen, at deri år 2003 – 2005 skal afholdes Miljøtrafikuge i samme uge som den europæiskebilfri dag den 22. september og at Miljøtrafikugen består af en kampagne,lokale aktiviteter og af en bilfri dag den 22. september. European MobilityWeek afholdes i 2003 fra tirsdag den 16. september til mandag 22. september.

Miljø- og Forsyningsudvalget, Bygge- og Teknikudvalget ogØkonomiudvalget besluttede på møder hhv. 24. marts, 26. marts og 1. april 2003bla., at der i 2003 skal afholdes to bilfri dage - søndag d. 21. september ogmandag d. 22. september – samt, at udvalgene i maj skulle forelægges denendelige afgrænsning af det bilfri område og retningslinierne for færdsel i detbilfri område.

Med henblik på den praktiske gennemførelse, er der er pånuværende tidspunkt drøftelser i gang med politiet. Derudover er lokalekontaktpersoner og andre vigtige interesseparter, gennem deres respektiveorganisationer, inddraget i planlægningen. De første indledende drøftelser harværet gennemført, og der er planlagt fortsatte drøftelser om den praktiskegennemførelse.

For at mindske generne og finde gode løsninger for dehandlende/erhvervslivet når centrale dele af byen bliver lukket for biltrafikpå en hverdag, har forvaltningerne startet en dialog med dem i forbindelse medtilrettelæggelsen af de bilfri dage.

Forvaltningerne forventer, at man sammen med deerhvervsdrivende kan finde fornuftige løsninger på de praktiske forhold iforbindelse med de bilfri dage.

Det er endvidere aftalt, at Københavns Kommune søgerErhvervs- og Selskabsstyrelsen om tilladelse til at forretningerne i det bilfriområde kan holde søndagsåbent den 21. september.

 

Formål

Formåletmed de bilfri dage er, som del af miljøtrafikugen, at:

Der skal sættes fokus på udviklingen itrafikken i byen, samt fremme og synliggøre miljøvenlig transportadfærd tilgavn for dem der bor og færdes i byen. I ugen skal vi demonstrere og debattere,hvordan vi løser vores transportbehov under større hensyntagen til miljøet,byen og vores sundhed.

 

Geografisk afgrænsning

Forvaltningerne foreslår med baggrund i erfaringerne fra debilfri dage i 2001, at områdeafgrænsningen i 2003 er den samme som i 2001.

Forvaltningerne foreslår derfor, at den geografiske afgrænsningaf området fastlægges til Indre By indenfor for voldgaderne; Vester Voldgade,Nørre Voldgade, Øster Voldgade og Kastellet, samt hele Christianshavn. Denneområdeafgrænsning, som er i alt ca. 3,3 km², vil være enkel at kommunikere til offentligheden.

 

Tidsrum

Forvaltningerneforeslår, at det bilfri område generelt friholdes for motorkørsel fra søndagden 21. september kl. 7.00 til kl. 24.00 og igen fra mandag den 22. septemberkl. 6.00 til kl. 20.00.

Det erforvaltningernes vurdering, at det er nødvendigt at tage hensyn til at mandager første hverdag i ugen og at dette vil give behov for særlige hensyn.Forvaltningerne vurderer derfor, at ved at give mulighed for kørsel ind iområdet i tidsrummet søndag kl. 24.00 – mandag kl. 6.00 sikres mulighed forvareleveringer mv., samt at beboerne vil få mulighed for at komme ind i områdeti nødvendigt omfang og dermed minimere beboernes gener.

Tidspunktetfor hvornår der lukkes igen mandag morgen bør ikke være senere, idetmyldretidstrafikken ellers vil blive for intens.

 

Afspærring af det bilfri område

Detbilfri område afspærres generelt for kørsel ind i området, med et begrænsetantal "porte" der vil blive bemandet. Portene placeres hvor HT-busserne normaltkører ind og ud af området, idet den kollektive trafik søges opretholdt ad denormale linieføringer.

 

Retningslinier for kørsel i det bilfriområde

Forvaltn ingerne foreslår med baggrund i erfaringerne fra debilfri dage i 2001, at retningslinierne i 2003 i store træk vil være de sammesom i 2001, men med et vist hensyn til, at der i 2003 er tale om en mandag, somer første hverdag i ugen.

Det vil ikke være muligt at skabe en situation, hvor områdetvil være helt bilfrit. Det er ligeledes forvaltningernes vurdering, at det ikkeer praktisk muligt at fjerne de biler der er parkeret i området ved de bilfridages start, herunder at henvise til alternative parkeringsmuligheder.

Forvaltningerne foreslår, at parkering opretholdes i detbilfri område for de biler der måtte være parkeret i området ved de bilfridages start søndag kl. 7.00, hhv. mandag kl. 6.00, dog undtaget steder der skalanvendes til arrangementer mv. Ligeledes skal det være tilladt at forladeområdet i bil under de bilfri dage.

Forvaltningerne har vurderet, at der derudover bør givestilladelse til nødvendig kørsel samt kørsel med særlig tilladelse, jf.nedenstående.

 

Nødvendig kørsel

Forvaltningerneforeslår, at følgende vil kunne køre ind i området efter kontrol ved debemandede porte:

HT-busseri fast rute, kørsel for lægevagt, hjemmepleje, madudbringning til ældre oghandicappede, handicapkørsel, kørsel med invalidekøretøjer samt udrykningskørsel.Derudover gives mulighed for kørsel med busser (erhvervsmæssig befordring forkøretøjer på 10 personer og derover) samt taxa.

 

Kørsel med særlig tilladelse

Forvaltningernevurderer, at der vil være visse former for biltrafik, der undtagelsesvist børhave en særlig tilladelse til kørsel ind i området. Forvaltningerne foreslårderfor, at følgende køretøjer undtagelsesvist gives særlig tilladelse:

Køretøjerder skal afrejse med færge tillades kørsel ad særligt udpegede ruter direktetil færgen, pengetransport, militære køretøjer tilhørende livgarden, akutnødberedskab til fx gas- og vandledninger etc.

Det erforvaltningernes opfattelse, at andre former for kørsel med rimelighed kanplanlægges. Dels fordi der er givet mulighed for kørsel ind i området frasøndag kl. 24.00 – mandag kl. 6.00 og dels fordi det planlægges, atinformationsindsatsen intensiveres i forhold til de bilfri dage i 2001, hvorplanlægningsperioden var væsentlig kortere.

Forvaltningerne foreslår, at en ansøgning fremsendes tilJustitsministeriet med henblik på en hurtig behandling, således atforvaltningerne, i samarbejde med borgere og interessenter, kan fortsætteplanlægningen af de Bilfri Dage. For at kunne sikre gennemførelsen af de BilfriDage vil Bygge- og Teknikforvaltningen anmode om ministeriets afgørelse indenden 4. juli 2003.

Såfremt Justitsministeriet ikke kan godkende ansøgningen,bortfalder de Bilfri Dage i 2003. I givet fald bør der skabes lovmæssigtgrundlag for afholdelse af Bilfri Dage i årene fremover.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Miljøtrafikugen  ogde to Bilfri Dage vil således blive gennemført på det tidligerebeslutningsgrundlag, inden for rammerne af § 92 d, såfremt Justitsministerietsgodkendelse opnås.

Borgerrepræsentationen besluttede den 8. maj 2003, atMiljøtrafikugens formål er at fremme og synliggøre miljøvenlig transportadfærdtil gavn for dem, der bor og færdes i byen. I ugen skal der sættes fokus påudviklingen i trafikken i byen, og det skal demonstreres og debatteres, hvordanman løser borgernes transportbehov under større hensyntagen til miljøet, byenog vores sundhed.

Borgerrepræsentationen besluttede ligeledes, at Miljøtrafikugensaktiviteter for de næste tre år er opdelt i tre hovedindsatsområder, som harværet gennemgående i de tre år, der har været afholdt miljøtrafikuger iKøbenhavn:

·       Byens rum - tænk i nye muligheder

·       Den daglige tur - tænk i nye vaner

·       Informationsindsats

 

Byens Rum- tænk i nye muligheder:

1. Lokaleaktiviteter af debatskabende karakter. Aktiviteterne skal tjene Miljøtrafikugensformål og være udsprunget af ideer fra lokale beboergrupper og organisationer.Aktiviterne vil foregå i kommunens bydele i Miljøtrafikugens forløb, med etintensiveret aktivitetsniveau i det bilfri område den 21. og  22. september. De lokale forestår selvafviklingen, dog med bistand fra og i samarbejde med kommunen. Kommunenforestår endvidere et tæt samarbejde med forretningerne i det bilfri område den21. og 22. september.

2. Lokaleaktiviteter, som afprøver elementer af de foreliggende lokale trafikplaner. I2003 vil aktiviteterne  primært foregå ide 2 fokusområder, Vesterbro og Amager. Forslagene til aktiviteterne er stilletaf lokale efter en drøftelse med kommunen. Kommunens rolle i planlægningen afaktiviteterne er fremtrædende.

 

Den dagligetur - tænk i nye vaner:

3. Enkampagne, der organiseres af kommunen. Kampagnen skal give den enkelte deltageri kampagnen indtryk af de forskellige transportmuligheder, der findes, ogkampagnen skal mindske antallet af bilture blandt deltagerne i miljøtrafikugen.

4. Enworkshop, hvor beslutningstagere, borgere og professionelle har mulighed for atmødes og drøfte et aktuelt trafik- og miljøemne. I miljøtrafikugen 2003 vil emnetvære Transportvaner og mulighederne for at indrette vores daglige transportbehov,så miljøet, trafiksikkerhed og fremkommelighed tilgodeses bedst muligt. Dertages udgangspunkt i Trafik- og Miljøplan for København. Workshoppen planlæggesog afholdes af kommunen.

 

Informationsindsats:

5. Dergennemføres en formidlingsindsats for at skabe synlighed omkring de forskelligeaktiviteter i miljøtrafikugen. Informationsindsatsen gennemføres både op til ogunder miljøtrafikugen for dermed at medvirke til at skabe debat om brugen afbyens rum, trafik- og miljøproblemer og transportvaner. Der vil bl.a. blive udarbejdetplakater og aktivitetskalender.

 

ØKONOMI

Finansiering af miljøtrafikugen og bilfri dag 2003

Udvalgene har godkendt det samletbudget for Miljøtrafikugen og de bilfri dage, jf. nedenstående.

 

 

Budget

Bilfrit område (fysiske foranstaltninger, skilte, information, vagter mm.)

1.700.000 kr.

Udvalgte bydele (fysiske foranstaltninger)

400.000 kr.

Bilfrit område og udvalgte bydele (aktiviteter)

500.000 kr.

Lokale aktiviteter i resten af byen

300.000 kr.

Kampagne

200.000 kr.

Information

400.000 kr.

Konference/workshop

100.000 kr.

2 mandeår

800.000 kr.

I alt

4.400.000 kr.

 

Derudover er det vurderet, at der er behov for i alt 4mandeår for at kunne tilrettelægge miljøtrafikugen og bilfri dag 2003. 2mandeår dækkes af nytilførte midler til projektet, de 2 andre mandeår dækkes afde 3 forvaltninger, heraf bidrager Økonomiforvaltningen med ½ mandeår, Miljø-og Forsyningsforvaltningen med ¾ mandeår samt Bygge- og Teknikforvaltningen med ¾ mandeår.

 

MILJØVURDERING

Formålet med Miljøtrafikugen, herunder de bilfri dage, erat fremme miljøvenlig transportadfærd og sætte fokus på brugen af byens rum.

På længere sigt vil fremme af miljøvenlig transportadfærdhave en positiv virkning på miljøet - luftforurening og støjgener mindskes.

Kampagner og lokale aktiviteter giver på kort sigtdeltagerne information om alternative transportmuligheder og oplevelser af endel af byen uden kørende biler.

Afviklingen af de enkelte aktiviteter må formodes at give enkortvarig negativ miljøeffekt, da der forbruges ressourcer og produceresaffald. Ligeledes kan der være midlertidige støjgener forbundet med enkelteaktiviteter – f.eks.  hvis der spilles musikudendørs. De tre forvaltninger vil søge at minimere de negative effekter ividest mulig omfang. Dette vil bl.a. ske ved at stille krav til de eksternesamarbejdspartnere, der tildeles økonomisk støtte.

 

Høring

Denne indstilling har ikke været i høring.

 

Andrekonsekvenser

-

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1. Udvalgsindstilling Bilfri Dage i København 21. og22. september 2003

Bilag 2. Bygge- og Teknikforvaltningen, Vej &Parks brev til Justitsministeriet af 17. februar 2003

Bilag 3. Justitsministeriets brev af 14. maj 2003

Bilag 4. Advokaterne Lindh Stabell Horten A/S s brev af 21.maj 2003

Bilag 5. Advokaterne Lindh Stabell Horten A/S s notat af 21.maj 2003

Bilag 6. Justitsministeriets brev af 28. maj

Bilag 7. Afgrænsning af det bilfriområde

 

 

 

 

 

Mette Lis Andersen                   Paul Sax Møller                             Peter Elsman


 


Til top