Kapitalbevilling til oprydning af jordforurening
Kapitalbevilling til oprydning af jordforurening
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 15. maj 2000
5. Kapitalbevilling til oprydning af jordforurening
MFU 139/2000 J.nr. M 73010-11/00
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,
at der i 2000 gives en kapitalbevilling på 2,8 mio. kr. til et oprydningsprojekt på en grund, der er forurenet med klorerede opløsningsmidler, og som ligger i et sårbart område med særlige drikkevandsinteresser,
at en del af midlerne omfattet af Borgerrepræsentationens kapitalbevilling nr. 10/2000 af 13. januar 2000 til oprensning af forurenet jord på daginstitutioner og legepladser på tidligere fyld- og lossepladser og industrigrunde anvendes til oprydning af yderligere én offentlig legeplads, og
at sagen videresendes til Økonomiudvalget til høring og til Borgerrepræsentationen til godkendelse.
RESUME
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at der gives en kapitalbevilling til dækning af anlægsudgifterne ved et oprydningsprojekt på ejendommen Gl. Kongevej 33, hvor der tidligere har ligget et renseri. Forureningen med klorerede opløsningsmidler udgør en trussel mod grundvandet. Grunden er beliggende i et af de sårbare områder indenfor områder med særlige drikkevandsinteresser og er således højt prioriteret.
Bevillingen foreslås finansieret af reserven på 2,1 mio. kr. til anlægsudgifter ved oprydningsprojekter af forureningskilder, der udgør en trussel over for grundvandet, samt af 0,7 mio. kr. af et mindreforbrug på 1,2 mio. kr. af en tidligere kapitalbevilling (BR 10/2000) til oprydningsprojekter på daginstitutioner og offentlige legepladser.
Det foreslås endvidere at anvende resten af mindreforbruget, 0,5 mio. kr. ved at inddrage yderligere et oprydningsprojekt på en offentlig legeplads under den tidligere kapitalbevilling. Legepladsen, der ligger Englandsvej 32, er beliggende på en tidligere industrigrund.
SAGSBESKRIVELSE
I år 2000 disponerer Københavns Kommune over 10,6 mio. kr. til anlægsbevillinger for oprydning af forurenede grunde. Der er tidligere med Borgerrepræsentationens kapitalbevilling nr. 10/2000 den 13. januar 2000 frigivet 8,5 mio. kr. til gennemførelse af oprydninger af forurenet jord på daginstitutioner og offentlige legepladser. Resten af bevillingen på 2,1 mio. kr. er reserveret anlægsudgifter ved oprydningsprojekter af kilder, der udgør en trussel overfor grundvandet, og som prioriteres med udgangspunkt i forslag til Grundvandsplan.
Der er konstateret et mindreforbrug på 1,2 mio. kr. af de tidligere frigivne midler på 8,5 mio. kr. Af dette mindreforbrug kan 0,8 mio. kr. henføres til, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen planlægger byggeaktiviteter på ejendommen Sionsgade 5, hvilket indebærer, at omfanget af den oprydning, som skal dækkes af kapitalbevillingen, bliver mindre end forudsat. Resten af mindreforbruget, 0,4 mio. kr. er opstået som følge af stordriftsfordele i forbindelse med et samlet udbud af afværgeprojekterne på institutionerne Kongovej 26, Hannovergade 8, Smørumvej 197 og på legepladsen Jyllingevej v. Jernbane Allé.
Det foreslås, at der gives en kapitalbevilling på 2,8 mio. kr. til dækning af anlægsudgifterne ved et oprydningsprojekt på en tidligere renserigrund, Gl. Kongevej 33. Ejendommen er undersøgt og prioriteret, da den er beliggende i sårbare områder i områder med særlige drikkevandsinteresser, jævnfør forslag til Grundvandsplan.
Af anlægsudgifterne finansieres i alt 0,7 mio. kr. ved de midler, der er til rådighed fra de tidligere prioriterede oprydningsprojekter for år 2000.
Det foreslås, at de resterende 0,5 mio. kr. anvendes til et oprydningsprojekt på en offentlig legeplads, beliggende Englandsvej 33. Legepladsen er forurenet med tungmetaller og PAH- forbindelser, der stammer fra industrielle aktiviteter på grunden. Grunden er prioriteret i overensstemmelse med rækkefølgeplanen vedtaget på Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 22. februar 1999.
Uddybning af indstilling
Gl. Kongevej 33
Forureningsundersøgelser på grunden har vist, at der findes en kraftig forurening med klorerede opløsningsmidler i jord og grundvand. Forureningen vurderes at udgøre en væsentlig risiko for påvirkning af grundvandet i det primære grundvandsmagasin. På baggrund af målinger af luften i porer mellem jordpartikler under gulvene og risikoberegninger vurderes forureningen ikke at udgøre en risiko for indeklima i bygningerne på grunden.
Afværgeforanstaltningerne vil bestå i en afgravning af den værst forurenede jord. Der graves til 5,0 meter på et areal på 200 m2. Afgravningen vil kræve spunsning, da der skal graves tæt på bygninger. Herefter etableres en boring til det primære grundvandsmagasin for at undersøge, om forureningen er spredt hertil. Resultatet af prøvetagning og prøvepumpning vil danne grundlag for beslutning om evt. at igangsætte en afværgepumpning i det primære grundvandsmagasin. En sådan afværgepumpning er ikke omfattet af denne kapitalbevilling.
Englandsvej 32
Der er offentlig legeplads på arealet, hvor der tidligere har været forskellige industrielle aktiviteter, heriblandt metalstøberi. Ved forureningsundersøgelsen er der påvist forhøjede indhold af tungmetaller og PAH-forbindelser over afskæringskriterierne.
Der udføres afværgeforanstaltninger i form af afgravning til 0,5 meter under terræn på et areal på ca. 450 m2. Efter afgravning udlægges signalnet, og der pålægges dokumenteret ren jord.
ØKONOMI
Kassemæssig dækning for udgiften i 2000 anvises på Miljøkontrollens investeringsplan under det på konto 0.81.3 "oprensning af grunde" afsatte rådighedsbeløb.
HØRING
-
Niels Juul Jensen
/ Jens Balslev