Mødedato: 15.04.2002, kl. 15:00

Regionplanforslag for to olierørledninger på Amager

Regionplanforslag for to olierørledninger på Amager

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 15. april 2002

 

16. Regionplanforslag for to olierørledninger på Amager

MFU 107/2002 J.nr. 82/2002

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget fremsender vedlagte svarudkast til HUR med tiltrædelse af Regionplantillæg nr. 9 til Regionplan 2001 vedrørende forslag til rørledninger på Amager.

RESUME

Etableringen af to olierørledninger på Amager er i høring sammen med VVM-redegørelse og Miljøkontrollens udkast til tilladelse til etablering.

Forslag til regionplantillæg, VVM-redegørelse og udkast til tilladelse er udarbejdet i samarbejde mellem HUR, Københavns Amt og Miljøkontrollen. Høringen giver ikke anledning til kommentarer.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Etableringen af metroens 3. etape indebærer, at en olierørledning fra Oiltanking Copenhagen på Prøvestenen til Brændstoflager Københavns Lufthavn (BKL) skal flyttes. Samtidig ønsker DSB at anlægge en rørledning fra Oiltanking Copenhagen til DSB's klargøringscenter ved lufthavnen.

BKL's nye ledning er 1,8 km lang, og DSB's er 9,4 km lang. Heraf ligger hhv. 0,1 km og 5,0 km i Københavns Kommune.

Miljøkontrollen har udarbejdet udkast til tilladelse efter miljøbeskyttelseslovens § 19 for de to delstrækninger af rørledningerne, som ligger inden for Københavns Kommunes område, mens Københavns Amt har udarbejdet udkast til den del, som ligger i Tårnby Kommune.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Linieføringen giver ikke problemer i forhold til fredningen omkring Kastrup Fort eller Amager Strandpark. Området nord for Hedegårdsvej er udpeget som "område med begrænsede drikkevandsinteresser".

I det berørte område er der ikke særlige kulturhistoriske interesser, ligesom anlægsarbejderne heller ikke vil påvirke fauna og flora negativt. I anlægsperioden vil der være øget aktivitet, som medfører støv og støj.

Det forventes, at rørstrækningen skal nedgraves i områder med forurenet jord. Derfor vil jorden i videst muligt omfang blive tilbagefyldt.

Da projekterne er uafhængige af hinanden, har bygherrerne valgt forskellige tekniske løsninger:

BKL har valgt at fortsætte med den eksisterende løsning, der er på rørledning fra Prøvestenen til Hedegårdsvej. Rørledningen sikres mod lækager ved bl.a. flowmåling. (Sammenligning af afsendt og modtaget olie.) Der er procedurer for overvågning og kontrol for at hindre lækager og for at sikre, at beskyttelsesforanstaltningerne er virksomme.

Til DSB's rørledning er valgt et stålrør belagt med en epoxykappe, som herved danner et hulrum omkring stålrøret. Ved lækage fra stålrøret vil oliedampe eller olie brede sig i hulrummet og vil blive registreret af en føler.

Miljøkontrollen har i udkast til § 19-tilladelserne af de to rørledninger stillet krav til udformning, kontrol og dokumentation i etablerings- og driftsfasen.

Miljøkontrollen vurderer at begge systemer giver en god beskyttelse af omgivelserne.

MILJØVURDERING

Med den givne placering af rørledningerne vil en eventuel lækage ikke påvirke drikkevandsforsyningen.

Der vil i anlægsfasen blive truffet foranstaltninger til imødegåelse af gener fra støj og støv for de omkringboende. Anlægsaktiviteterne vil ske i tidsrummet fra kl 700 til 1800 og som minimum overholde de vejledende støjgrænser på 70 dB(A). Støvgener vil blive begrænset ved jævnlig rengøring samt vanding af jordoplag i tørre perioder. Efter etablering vil trafikken blive mindre end før, da DSB's rørledning erstatter ca. 20 daglige tankbiltransporter, hvilket også mindsker risikoen for spild ved trafikuheld.

Projektbeskrivelse og vurdering er i overensstemmelse med VVM-materialet fra HUR. Miljøkontrollen vurderer, at de to rørledninger ikke vil indebære forhøjede risici for beboere, miljø eller natur.

Økonomi

Projektet har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Høring

I forbindelse med den første præsentation af projekterne i september 2001, indkom der to høringssvar. De indkomne bemærkninger er vurderet i den såkaldte hvidbog, der handler om forhold, som skal medtages i VVM-redegørelsen.

Regionplantillæg og de tilhørende udkast til § 19-tilladelser er i høring indtil 24. april 2002.

Andre konsekvenser

Projektet har ikke andre konsekvenser.

BILAG VEDLAGT

1: Kort, der viser placeringen af rørledningerne.

2: Svarudkast fra Miljø- og Forsyningsudvalget til HUR.

3: Vil være til gennemsyn i mødesalen:

  1. Forslag. Rørledninger på Amager. Regionplantillæg nr. 9 til Regionplan 2001
  2. for Hovedstadsregionen. Retningslinier og ikke-teknisk resume af VVM-

    redegørelse. HUR. Januar 2002.

  3. Udkast til § 19 tilladelse til "Tilladelse til omlægning af rørledning til fly-
  4. brændstof" til Brændstoflageret Københavns Lufthavn I/S

  5. Udkast til § 19 tilladelse til "Tilladelse til etablering af rørledning" til DSB

Materiel

 

 

 

Peter Elsman

/Jørgen Høg

 

Til top