Overførsel af rådighedsbeløb til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til oprensning af jordforurening i forbindelse med Børneplanen
Overførsel af rådighedsbeløb til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til oprensning af jordforurening i forbindelse med Børneplanen
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 15. marts 2004
8. Overførsel af rådighedsbeløb til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til oprensning af jordforurening i forbindelse med Børneplanen
MFU 58/2004
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget
overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der
i budget 2004 overføres 4,64 mio. kr. fra Miljøkontrollen, funktion 81.3 til
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, funktion 5.14.3 "integrerede institutioner".
RESUME
I budgettet for 2004 er der under Miljø- og
Forsyningsudvalget afsat en bevilling på 35,964 mio. kr. til oprensning af
forurenet jord.
I forbindelse med vedtagelsen af Børneplanen i Borgerrepræsentationen i juni 2003 blev det besluttet, at der i 2004 skulle bruges 4,5 mio. kr. fra Miljø- og Forsyningsforvaltningens op rydningskonto til oprydning af forurenet jord ved etablering af nye institutionspladser. Beløbet er inkl. fremskrivning 4,64 mio. kr. Beløbet overføres til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, funktion 5.14.3 " integrerede institutioner", da det er dem, som står for gennemførelsen af projekterne.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
I budgettet for 2004 er der under Miljø- og Forsyningsudvalget
afsat en bevilling på 35,964 mio. kr. til oprensning af forurenet jord.
I forbindelse med vedtagelsen af Børneplanen i Borgerrepræsentationen
i juni 2003 blev det besluttet, at der i 2004 skulle bruges 4,5 mio. kr. fra
Miljø- og Forsyningsforvaltningens oprydningskonto til oprensning af forurenet
jord ved etablering af nye institutionspladser. Beløbet er inkl. fremskrivning
4,64 mio. kr.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen står for gennemførelsen af Børneplanen, og har i den anledning anmodet om at få overført beløbet til gennemførelse af jordforureningsoprensninger på de projekter, som er beskrevet i denne indstilling.
Uddybning af indstilling og
evt. alternativer hertil
Der er udført forureningsundersøgelser på de tre institutioner, der ønskes oprenset. Undersøgelserne viste, at der kunne påvises kraftig til moderat forurening med bl.a. olieprodukter, tungmetaller og tjærestoffer.
Institutionerne er beliggende på adresserne som oplyst i nedenstående tabel med angivelse af overslag over omkostningerne.
Udgifterne til de tre oprydninger ligger væsentligt over, hvad vores hidtidige oprydninger har kostet pr. institution. Det skyldes primært, at der er tale om relativt store arealer og store mængder forurenet jord, som skal fjernes.
Enhedspriserne pr. m2 i de foreslåede projekter fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ligger på samme niveau som Miljøkontrollens enhedspriser.
Adresse |
Grundareal i m2 |
Beløb i kr. |
Tagensvej 186 M |
Ca. 3.450 |
1.200.000 |
Vigerslev Allé 10 |
Ca. 3.210 |
2.365.000 |
Kongelundsvej 79 |
Ca. 4.170 |
1.075.000 |
I alt |
|
4.640.000 |
Specielt Vigerslev Allé 10 er kraftigt forurenet. Her overskrider indholdet af forureningskomponenter afskæringskriterierne. Forureningen er diffus forurening.
Kongelundsvej 79 er lettere forurenet. Her er indholdet af forureningskomponenter under afskæringskriterierne. Forureningen er diffus forurening.
På Tagensvej 186 M er der forurenet med bl.a. olie og dermed opfyldes betingelserne for oprydning. I øvrigt ligger Tagensvej 186 M på et areal, som er kortlagt pga. jordforurening (tidligere fyld/losseplads).
I forhold til en evt. prioritering efter Rækkefølgeplanen er det kun Kongelundsvej 79, som ikke ville blive medtaget. Ved nyoprettelse af børneinstitutioner sker der oprydning af jordforurening over jordkvalitetskriterierne, hvorfor det er relevant at medtage Kongelundsvej 79.
På arealerne vil oprensningen bestå af afgravning af 0,5 m jord, udlægning af signalnet og tilførsel af 0,5 m dokumenteret ren jord.
Oprensningsprojekterne gennemføres af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, som led i deres byggeprojekter.
MILJØVURDERING
Indstillingen forventes at have væsentlige miljømæssige konsekvenser på de neden for beskrevne områder:
Sundhed: Brugerne af daginstitutionernes legepladser vil efter oprensningen kunne anvende legearealerne, dyrke jorden og spise afgrøderne uden restriktioner og sundhedsmæssig risiko fra jordforureningen.
Støv og støj: Mens jordarbejderne pågår, vil der være et øget støjniveau og støvdannelse. Entreprenøren vil blive pålagt at sprinkle området i eventuelle tørre perioder for at undgå støvdannelse. Gældende støjkrav vil blive overholdt.
Jord: Der skal bortskaffes en del forurenet jord. Denne vil blive håndteret i henhold til det gældende regulativ for anvisning af forurenet jord i Københavns Kommune eller anvist konkret af Miljøkontrollen, hvis den ikke er omfattet af regulativet.
Trafik: I anlægsfasen må der påregnes en del trafik med tunge lastbiler til og fra de lokaliteter, som renses op.
ØKONOMI
Da
det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, som står for gennemførelsen af
projekterne og er ansvarlig for at udarbejde kapitalbevillingsregnskabet, skal
midlerne overføres til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Kapitalbevillingsregnskabet sendes til Miljøkontrollen til orientering.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at der i budget 2004 overføres 4,64 mio. kr. fra Miljøkontrollen, funktion 81.3 til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, funktion 5.14.3 "integrerede institutioner". Der anvises kassemæssig dækning for overførslen i det på funktion 0.81.3 afsatte beløb til jordrensning.
HØRING
Indstillingen er udarbejdet efter anmodning fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, der er enig i indstillingen.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen bemærkninger
BILAG
Ingen
Peter Elsman
/ Hjalte Aaberg