Mødedato: 14.06.2004, kl. 14:30

Anvendelse af overført mindreforbrug

Anvendelse af overført mindreforbrug

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 14. juni 2004

 

9. Anvendelse af overført mindreforbrug

MFU 150/2004

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at overførte budgetmidler anvendes som anført i denne indstilling.

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget har besluttet, at man ønsker at behandle specifikke indstillinger om forvaltningens anvendelse af overførte budgetmidler fra 2003, med mindre der er tale om allerede besluttede aktiviteter.

Miljø- og Forsyningsudvalget har tidligere godkendt en opgørelse af, hvilke aktiviteter, der således skal godkendes særskilt, og forelægger med denne indstilling en nærmere beskrivelse af de ønskede aktiviteter til godkendelse.

 

SAGSBESKRIVELSE

Økonomiforvaltningen indkaldte den 15. marts 2004 udvalgenes forslag til overførsel af uforbrugte midler fra 2003 til 2004. Miljø- og Forsyningsforvaltningen fremsendte primo april forvaltningens forslag til overførsel af mindreforbruget, og Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede den 26. april 2004 at anbefale overførslen med den tilføjelse, at overførslen sker med henblik på eventuel senere udmøntning på grundlag af specifikke indstillinger. Udvalget godkendte dog samtidig, at overførte midler kunne anvendes til allerede besluttede aktiviteter.

Miljø- og Forsyningsudvalget godkendte på sit møde den 24. maj 2004 opdelingen af overførselsønskerne i overførsler, hvis anvendelse skal forelægges Miljø- og Forsyningsudvalget til godkendelse ved en særskilt indstilling, og overførsler af udgifter til aktiviteter, som udvalget enten allerede har besluttet eller som i forvejen forudsætter en udvalgsbehandling på et senere tidspunkt.

Med denne indstilling fremlægges derfor forslag om den konkrete anvendelse af de overførte budgetmidler, som udvalget har ønsket at godkende særskilt.

Det fremgår af Økonomiforvaltningens indstilling om overførsel af uforbrugte midler (ØU 212/2004), at Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag til overførsler vurderes enten at være overførsel af midler til aktiviteter, som BR i konkrete sager eller i budgettet tidligere særskilt har tiltrådt, eller at det bevillingsmæssige grundlag for overførslen er på plads, herunder at de formelle krav til en dækkende beskrivelse af aktivitet, formål og beløb er opfyldt. Økonomiforvaltningen har på denne baggrund vurderet, at Borgerrepræsentationen vil kunne godkende overførselsønskerne umiddelbart, og har indstillet, at der meddeles tillægsbevilling til overførslen.

Borgerrepræsentationen forventes at behandle sagen om overførsel af mindreforbrug fra 2003 til 2004 på mødet den 9. – 10. juni, og vil således allerede inden Miljø- og Forsyningsudvalgets behandling af nærværende indstilling have taget stilling til, om man vil meddele Miljø- og Forsyningsudvalget tillægsbevilling til de ønskede overførsler.

Den konkrete anvendelse af tillægsbevillingerne vil imidlertid – i konsekvens af Miljø- og Forsyningsudvalgets tidligere beslutninger - ikke blive iværksat, før Miljø- og Forsyningsudvalget har godkendt den konkrete anvendelse af bevillingerne inden for rammerne af BR's beslutning.

Muligheden for at gennemføre de nedennævnte aktiviteter som anført forudsætter i sagens natur endvidere, at BR godkender de pågældende ønsker om overførsel af budgetmidler fra 2003 til 2004.

Overførsel af mindreforbrug til Sekretariatet

Den særskilte godkendelse vedrører anvendelsen af 1.650 t.kr. ud af et overført mindreforbrug på 3.481 t.kr.

Styrkelse af kommunikationsområdet, 700 t.kr.

Kurser i pressekontakt for forvaltningen samt bedre breve og indstillinger

For at sætte fokus på og styrke forvaltningens dialog med borgerne og den eksterne kommunikation til offentligheden afholdes kurser for medarbejdere i Miljøkontrollen, Københavns Energi og Sekretariatet. Kurserne skal bl.a. medvirke til at implementere Københavns Kommunes nye Kommunikationspolitik – særligt på områderne "Service og Dialog" samt "Pressekontakt".

Kurserne skal give anledning til at etablere partnerskaber og netværk på tværs af forvaltningen, som løbende kan benyttes til gensidig konstruktiv kritik, inspiration og rådgivning.

Præsentation af – og information om – kommunens nye Miljøpolitik

MFU har udformet en Miljøpolitik for Københavns Kommune, som BR har godkendt, og den er et væsentligt afsæt for visioner, planer og konkrete projekter i det fremtidige miljøarbejde. For internt i kommunen og eksternt i offentligheden at skabe opmærksomhed om den nye Miljøpolitik udarbejdes en folder med MFU som afsender, der også grafisk giver signaler om nytænkning. Folderen kan fremover benyttes i en lang række offentlige sammenhænge og ikke mindst i forhold til kommunens øvrige forvaltninger, som skal føre Miljøpolitikken ud i livet.

Årsberetning for Miljø- og Forsyningsudvalgets område

For 2003 laves en publikation, som både er en profilfolder og årsberetning for Miljø- og Forsyningsudvalgets område. Publikationen vil både introducere, gøre status og visionært pege frem ved hjælp af projekter, som er i gang – og vil således medvirke til at etablere en fælles identitet for forvaltningen samt profilere fagområdet udadtil.

Udvikling og drift af Miljø- og Forsyningsforvaltningens Intranet samt Intranet-avisen "Net Nyt"

KKnet gik i luften i foråret 2004. I Miljø- og Forsyningsforvaltningen lægges der vægt på at knytte forvaltningen sammen gennem en fælles digital avis – "Net Nyt" – og gennem en udvikling af Intranettet, som basis for en øget videndeling. Det kræver imidlertid ressourcer at drive og videreudvikle Intranettet. Derfor er der behov for midler, som kan understøtte den aktuelle drifts- og udviklingsfase – bl.a. gennem kurser for forvaltningens netværk af lokalredaktører i, hvordan man skriver og formidler digitalt. Kurserne vil medvirke til at implementere Københavns Kommunes nye Kommunikationspolitik på området "Intern Kommunikation".

Ansættelse af kommunikationsmedarbejder

Der vil i forbindelse med gennemførelsen af ovennævnte aktiviteter blive ansat en kommunikationsmedarbejder i en midlertidig stilling, med mulighed for forlængelse eller fastansættelse, såfremt Miljø- og Forsyningsudvalgets budgetønske om en forhøjelse af budgettet for forvaltningens sekretariat bliver imødekommet.

Miljøcertificering af sekretariatet, 50 t.kr.

Der er søgt om midler til indførelse af miljøledelse i og miljøcertificering af Sekretariatet. Selve miljøcertificeringen koster 20 t.kr., mens resten af beløbet kan anvendes til f.eks. konsulentbistand eller gennemførelse af tiltag, der har vist sig nødvendige eller hensigtsmæssige i forbindelse med indførelsen af miljøledelse.

Ved miljøcertificering af Sekretariatet vil hele Miljø- og Forsyningsforvaltningen være miljøcertificeret.

Istandsættelse og indretning af kontorlokaler 900 t.kr.

Ombygning og nyindretning af borgmesterkontor, adm. direktørkontor og forkontor

For at sikre en tidssvarende funktionalitet og højere grad af ensartethed/indretningsmæssig linie ønskes gennemført en samlet modernisering af de 3 sammenhængende kontorer: borgmesterkontoret, direktørkontoret samt forkontoret, hvor besøgende modtages.

Samtidig med at en stor del af det eksisterende inventar vil blive genbrugt, vil der med nyindretningen blive tilstræbt en linie, som hænger sammen med de tidligere gennemførte moderniseringer i den øvrige del af Sekretariatet. Det vil i øvrigt være samme arkitektfirma, som varetager rådgivningen.

Efter registrering og analyse af de enkelte kontorer har arkitektfirmaet udarbejdet et forprojekt inkl. budget. Forprojektet indeholder møbleringsplaner, oversigt over valgte nye møbler og genbrug af gamle møbler, overslagsbudget og overordnet tidsplan.

Overslagsbudgettet udgør 572 t.kr. ekskl. moms og omfatter nedrivningsarbejder, tømrer-/snedkerarbejde, malerarbejde, el-installationer, møbler, rådgiverhonorar og en 'buffer' for eventuelle uforudsete udgifter.

De øvrige midler forventes anvendt til andre, mindre istandsættelses- og indretningstiltag, herunder til forbedring af belysningen i sekretariatet.

Overførsel af mindreforbrug til Miljøkontrollen

Den særskilte godkendelse vedrører anvendelsen af 7.382 t.kr. ud af et overført mindreforbrug på 37.313 t.kr.

Økologi, 800 t.kr.

I efteråret 2004 vil der blive igangsat et projekt om omlægning af madtilbuddet på ca. 3-5 cafélignende køkkener beliggende i tilknytning til kommunale idrætsanlæg. Som en del af projektet gennemføres en informationskampagne rettet mod brugerne af kantinerne. Selve projektet – dvs. tilmelding, omlægning af madtilbuddet, informationskampagne mv. gennemføres med hjælp fra eksterne konsulenter. Det foreslås, at der nedsættes en følgegruppe bestående af repræsentanter fra Miljøkontrollen, Sundhedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Økologi, 500 t.kr. (2 bydele á kr. 250 t.kr.)

Med henblik på at fortsætte omlægningen til økologi på daginstitutionsområdet ansøges om 500.000 kr. til Bispebjerg og Indre By. De to bydele indgår ikke i det igangværende Dogme økologiprojekt for daginstitutioner, hvor 140-150 daginstitutioner i 6 bydele blive omlagt til økologisk bespisning.

Ved igangsættelsen af det økologiske omlægningsprojekt blev alle bydelene anmodet om at tilkendegive deres interesse for deltagelse. Der var meget positive tilbagemeldinger fra bydelene Bispebjerg og Indre By, men det var på daværende tidspunkt ikke muligt at tilbyde daginstitutionerne i disse bydele at deltage i økologiprojektet.

Erfaringerne viser, at projektets bæredygtighed øges i takt med projektets udbredelse til nye bydele, og det foreslås derfor, at der afsættes midler til nye daginstitutionsprojekter i disse to bydele.

Prøvestenen, 300 t.kr.

For at skabe et detaljeret overblik over forureningssituationen på Prøvestenen ønskes olieudbredelsen og grundvandspotentialet kortlagt. Dette skal bl.a. ses i sammenhæng med den fremtidige anvendelse/udvikling af Østamager og etablering af den nye strandpark og riviera. Der ønskes bl.a. kortlagt:

  • Kilder til udledning af olie i spildevands- og regnvandssystemet
  • Grundvandspotentialet og olieudbredelsen
  • Omfanget af olieforurening af sedimentet omkring Prøvestenen (specielt Prøvestenskanalen).

Det skal efterfølgende vurderes, om der skal foretages handlinger for at fjerne/mindske forureningen fra Prøvestenen. Der udarbejdes et idékatalog med gennemgang af de emner, der skal/bør undersøges, og de eventuelle afværge/forbedringer der kan tænkes gennemført med nøgletal for omkostningerne. Efterfølgende afholdes en workshop, hvor Prøvestenens interessenter diskuterer idékatalogets forslag.

Virksomhedstilsyn, 100 t.kr.

Virksomhedskontorerne skærper i disse år tilsynet med kilder til jord- og grundvandsforurening. De større kilder vurderes at være de nedgravede tanke og olieudskillere mv. Miljøloven giver i flere tilfælde ikke mulighed for at forlange, at virksomhederne selv gennemfører tæthedsprøvning eller anden kontrol af de nedgravede installationer. Miljøkontrollen ønsker at anvende pengene til at gennemføre dette arbejde.

ESDH, 550 t.kr.

Med henblik på at effektivisere sagsbehandlernes arbejde foreslås en opgradering af Miljøkontrollens eksisterende ESDH-system. Opgraderingen gør det muligt at gemme dokumenter og mails direkte fra Office-programmer i journalsystemet. Systemet håndterer såvel administrative som borgerrelaterede sager, og anvender sammen database som Miljøkontrollens eksisterende system. Systemet kan, via en indbygget XML-port, udveksle data med CVR-registret, BBR-registret og GeoEnviron.

Omstrukturering, 582 t.kr.

Gennem de seneste fire år har der i Miljøkontrollen været gennemført effektiviseringer. Disse effektiviseringer er for 2004 og 2005's vedkommende sket som reduktioner i årsværk, i alt 7 årsværk. Imidlertid har det vist sig, at Miljøkontrollens naturlige afgang er meget lille, og Miljøkontrollen har af den grund været nødsaget til at indføre ansættelsesstop og iværksætte initiativer for at stimulere naturlig afgang. Miljøkontrollen forventer at kunne indgå 3-4 fratrædelsesaftaler i 2004. Omkostningerne til disse aftaler estimeres til ca. 580.000 kr.

Jordoprensning, 1.300 t.kr., midler overført til Miljøtrafikugen

Borgerrepræsentationen har den 13. maj 2004 besluttet at dække 1.300 t.kr. af udgifterne til Miljøtrafikugen 2004 af Miljøkontrollens anlægsbevilling til jordoprensning. Midlerne er overført til Vej & Parks anlægsramme.

Ønsket om overførsel af 1.300 t.kr. af mindreforbruget i 2003 til anlægsbevillingen til jordoprensning i 2004 indebærer, at aktivitetsniveauet på jordoprensningsområdet kan opretholdes som budgetteret.

Vandområdet, 500 t.kr.

For at skabe forbedringer af Harrestrup Å og Damhuså samt sikre kommunens målsætning om, at der skal etableres badevandskvalitet i Kalveboderne, er det nødvendigt at udarbejde en samlet plan for de tiltag, som bl.a. skal føre til en nedbringelse af spildevandsudledninger fra omegnskommuner og fra Københavns Kommune selv. Som grundlag for planen skal der etableres en sammenhæng mellem spildeva ndsudledningernes størrelse i forhold til den ønskede vandkvalitet i henholdsvis Harrestrup Å/Damhuså og Kalveboderne ved hjælp af analyser og modelleringer.

For at sikre anvendelsen af havneområdet til aktiviteter som bl.a. er skitseret i "Blå Plan", er der behov for at overvågningen af havneområderne forbedres og optimeres, således at præcision og sikkerhed samt formidling til borgerne på hjemmesiden kan forbedres. Et af formålene skal bl.a. være at lukkeperioderne på badeanstalterne kan reduceres med et forbedret prognoseværktøj.

Luftkvalitet, 500 t.kr.

Der er konstateret høje niveauer af kvælstofdioxid (NO2) på H.C. Andersens Boulevard. NO2 kommer specielt fra den lokale vejtrafik, og niveauet har de senere år været konstant.

Luftmålinger viser, at NO2 niveauerne de seneste 3 år overskrider grænseværdien for luftkvalitet i en grad som gør, at der skal udarbejdes en plan, som sikrer, at grænseværdien kan overholdes senest i år 2010. Planen skal udarbejdes i tæt samarbejde mellem Københavns Kommune og Miljøstyrelsen.

Prognoser for fremtiden viser, at igangværende miljøtiltag som skærpede emissionskrav til nye køretøjer, renere brændstoffer og europæiske emissionslofter ikke er tilstrækkelige til, at København kan overholde grænseværdierne til tiden.

Der er således behov for at analysere, hvilke ekstraordinære virkemidler, der kan sikre en acceptabelt luftkvalitet i København, samt at gennemføre en økonomisk konsekvensvurdering af disse virkemidler.

Indscanning af gamle sager, 1.500 t.kr.

Miljøkontrollens har ca. 30.000 sager (ca. 200.000 dokumenter) fra 1981-1999 liggende på fjernarkiv i flyttekasser. Der er behov for at finde sager frem fra dette arkiv 6-7 gange pr. uge. Opbevaringen koster 60.000 kr. pr. år. Derudover bevirker placeringen på fjernarkiv, at der skal anvendes en del arbejdstimer på transport, afhentning og returnering af sager.

En indscanning i ESDH-systemet vil betyde, at papirarkivet kan afskaffes. Samtidig vil det betyde, at alle sager/dokumenter vil være tilgængelig for alle sagsbehandlere, til hjælp i den daglige sagsbehandling.

Affaldsplan, 750 t.kr.

Miljøkontrollen har været tilbageholdende med at anvende hele budgetrammen på affaldsområdet i 2003, da der i 2004 forventedes ekstraudgifter i forbindelse med udarbejdelse af Affaldsplan 2008.

Det drejer sig bl.a. om udgifter til formidlingsopgaver og fokusgruppeinterview, som er blevet foretaget af eksterne personer (konsulenter) for at sikre validiteten. Arbejdet med affaldsplanen medfører også en del ekstraordinær konsulentbistand i forbindelse med tekstbearbejdelse, lay-out og trykning af henholdsvis ideoplæg og den egentlige Affaldsplan. Desuden afholdes der arrangementer i forbindelse med debat om ideoplæg, ligesom der senere i forbindelse med høringsfasen skal afholdes forskellige former for borgerhøringer.

ØKONOMI

-

MILJØVURDERING

-

HØRING

-

BILAG

-

 

Peter Elsman / Jens Balslev

 

 

Til top