Høring af mål for Folkesundhedsplan
Høring af mål for Folkesundhedsplan
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 14. juni 2004
16. Høring af mål for Folkesundhedsplan
MFU 157/2004
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,
at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag til udvalgets høringssvar til mål for Folkesundhedsplan sendes til Sundheds- og Omsorgsudvalget.
RESUME
Sundheds- og Omsorgsudvalget har besluttet at sende målsætningerne for Folkesundhed Københavns arbejde i 2005 i høring. Sundheds- og Omsorgsudvalget sætter fokus på fysisk aktivitet, alkoholforbrug, rygning samt gennemførsel af sundhedsfremmende indsatser på arbejdspladser. Målgrupperne er børn og unge, voksne samt ældre.
Miljø- og Forsyningsudvalget finder målene for arbejdet med folkesundhedsområdet interessante og relevante, men vil pointere, at indsatsen for at fremme folkesundheden også bør have den miljømæssige vinkel med. Fx foreslår Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at Sundhedsforvaltningens indsats suppleres med fokus på at udvikle transportvaner, som både er sunde og miljømæssigt bæredygtige, ligesom det foreslås, at kosten ikke bare er sund, men også økologisk. Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder det ligeledes relevant at deltage i et tværgående forum om folkesundhed.
Efter udvalgshøringen vil Sundhedsforvaltningen indarbejde høringssvarene i målene og lægge dem op til behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget i efteråret 2004.
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede på sit møde den 29. april 2004 målsætningerne for Folkesundhed Københavns arbejde i 2005, og besluttede samtidig at sende målene i høring hos relevante samarbejdsparter, herunder de stående udvalg.
Målene for arbejdet i 2005 ligger tæt op af de mål, som er fastsat i Folkesundhedsplanen, der blev vedtaget i 2001. Miljø- og Forsyningsforvaltningen har indgået i samarbejdet omkring udarbejdelsen af Folkesundhedsplanen.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Sundheds- og Omsorgsudvalgets målgrupper er børn og unge, voksne samt ældre. Baggrunden for dette er, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tidligere har besluttet, at folkesundhedsarbejdet fremover skal rette sig mod bestemte målgrupper. Målene prioriterer fysisk aktivitet, nedsættelse af alkoholforbruget, fremme af røgfri miljøer og effektivisering af rygestopindsatsen, samt gennemførsel af integrerede sundhedsfremmende indsatser på arbejdspladser med mange ufaglærte.
Målene afspejler i høj grad en række centrale principper, som også lå til grund for omorganiseringen på folkesundhedsområdet. De væsentligste principper er den lokale tilstedeværelse, det tværsektorielle samarbejde, projektorganiseringen samt en dokumenteret virkning og behovsorientering af folkesundhedsarbejdet. Sundheds- og Omsorgsudvalget har ligeledes på sit møde den 1. april 2004 understreget vigtigheden af fx en tværgående koordination mellem forvaltningerne og at Sundhedsforvaltningen skal arbejde for at bringe folkesundhed på dagsordenen i de øvrige forvaltninger.
Efter udvalgshøringen vil Sundhedsforvaltningen indarbejde høringssvarene i målene og lægge dem op til behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget i efteråret 2004.
Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag til høringssvar
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår at følgende høringssvar sendes til Sundheds- og Omsorgsudvalget:
"Til Sundheds- og Omsorgsudvalget
Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede på sit møde den 29. april 2004 målsætningerne for Folkesundhed Københavns arbejde i 2005. Miljø- og Forsyningsudvalget sætter pris på, at Sundheds- og Omsorgsudvalget har valgt at sende målene i høring. Miljø- og Forsyningsudvalget synes, det understøtter det tværsektorielle samarbejde, som er vigtigt.
Miljø- og Forsyningsudvalget synes målene for arbejdet med folkesundhedsområdet er interessante og relevante. Miljø- og Forsyningsudvalget finder det dog vigtigt, at indsatsen for at fremme folkesundheden også har den miljømæssige vinkel med. I denne forbindelse handler det særligt om de indsatser, som knytter sig til fysisk aktivitet og kost.
Fysisk aktivitet
De foreslåede målsætninger for børn, unge og voksne har blandt andet sat fokus på fysisk aktivitet. Miljø- og Forsyningsudvalget vil foreslå, at indsatsen suppleres med fokus på at udvikle transportvaner, som både er sunde og miljømæssigt bæredygtige.
Mange inaktive voksne har ikke tid til at motionere. De kan med fordel kombinere transporttiden fx til og fra arbejde med motion. Desuden kan man arbejde på at erstatte nogle af de korte bilture med gang eller cykling.
Hvad angår mindre børn, så er gang og cykling derudover med til at udvikle motorikken. Med denne målgruppe er det dog vigtigt, at der samtidig er fokus på trafiksikkerhed, sikre skoleveje mm.
Kost
Sundheds- og Omsorgsudvalget har også foreslået mål om kostpolitikker for hele skoleområdet samt for fritidsordninger, fritidshjem og klubber. I denne forbindelse vil Miljø- og Forsyningsudvalget anbefale, at der som i KØSS-projektet (Københavns Økologiske Sunde Skolemad) er fokus på, at kosten både skal være sund og økologisk.
Arbejdspladsen
Sundheds- og Omsorgsudvalget vil ligeledes i 2005 sætte fokus på arbejdspladsen. Miljø- og Forsyningsudvalget foreslår, at der som en integreret del af indsatsen sættes fokus på den ernæringsrigtige og økologiske kost, ligesom der bør sættes fokus på gang og cykling til og fra arbejde som et væsentligt element for at få den daglige motion.
Samarbejde mellem forvaltninger
Sundheds- og Omsorgsudvalget nævner at de i 2005 vil prioritere fysisk aktivitet højt og etablere samarbejde med andre forvaltninger om at gøre København til en by i bevægelse. Fx nævnes et samarbejde med Bygge- og Teknikforvaltningen. Miljø- og Forsyningsudvalget ønsker, at Sundhedsforvaltningen samarbejder med Miljø- og Forsyningsforvaltningen om at fremme sunde og miljømæssigt bæredygtige transportvaner.
Sundhedsforvaltningen har taget initiativ til at nedsætte et tværgående forum på lederniveau med deltagelse fra Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt Kultur- og Fritidsforvaltningen. Miljø- og Forsyningsudvalget finder det relevant at Miljø- og Forsyningsforvaltningen også inviteres til at deltag e i dette forum.
Med venlig hilsen
Miljø- og Forsyningsudvalget"
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have nogen miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Indstillingen vurderes ikke at have nogen økonomiske konsekvenser.
HØRING
Ingen.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
BILAG
Ingen.
Hjalte Aaberg
/Lene Mårtensson