Mødedato: 13.11.2000, kl. 15:00

Miljø- og Forsyningsforvaltningens bidrag til den samlede status for indførelse af økologiske fødevarer i Københavns Kommune

Miljø- og Forsyningsforvaltningens bidrag til den samlede status for indførelse af økologiske fødevarer i Københavns Kommune

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 13. november 2000

 

11. Miljø- og Forsyningsforvaltningens bidrag til den samlede status for indførelse af økologiske fødevarer i Københavns Kommune

MFU 244/2000 J.nr. L 3800-2/00

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,

at Miljø- og Forsyningsudvalget tager denne redegørelse for indførelse af økologiske fødevarer i kantinerne i Miljø- og Forsyningsforvaltningen til efterretning, samt

at sagen videresendes til Økonomiudvalget til orientering.

 

RESUME

Økonomiforvaltningen har den 1. september 2000 anmodet Miljø- og Forsyningsudvalget om en status for indførelse af økologiske fødevarer i kantinerne i Miljø- og Forsyningsforvaltningen. Miljø- og Forsyningsudvalget behandlede på mødet den 21. august 2000 en status for økologiske fødevarer i kantinerne i Miljø- og Forsyningsforvaltningen, som danner grundlag for denne redegørelse.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har på opfordring af Økonomiudvalget taget initiativ til at danne et netværk på tværs af forvaltningerne og bydelene vedrørende økologiske fødevarer og ernæring.

Da de enkelte udvalg har truffet meget forskellige beslutninger vedrørende indførelse af økologiske fødevarer i kommunens køkkener og kantiner vil netværket primært arbejde med at udveksle erfaringer og følge udviklingen på området.

Derfor vil netværket primært beskæftige sig med forhold, som berører alle forvaltningerne, såsom indkøbsaftaler for økologiske fødevarer, formidling af efteruddannelsestilbud, diskutere netværk på andre niveauer og lignende. Netværket har vedtaget et kommissorium, som danner grundlag for det videre arbejde i gruppen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen besluttede i december 1998, at de stående udvalg skulle fastsætte konkrete mål for en overgang til økologiske fødevarer i udvalgenes køkkener og kantiner. Udvalgene skulle senest i oktober 1999 overfor Økonomiudvalget redegøre for indførelsen af økologiske fødevarer i forvaltningens køkkener og kantiner.

På baggrund af udvalgenes redegørelse i oktober 1999 besluttede Økonomiudvalget, at der skal forelægges en ny redegørelse for Økonomiudvalget senest i december 2000.

Endvidere anmodede Økonomiudvalget Miljø- og Forsyningsudvalget om at etablere et netværk på tværs af forvaltningerne for at fremme erfaringsudvekslingen om økologiske fødevarer og ernæringsmæssige forhold.

Økonomiforvaltningen har bedt om, at redegørelsen for økologiske fødevarer omfatter en opfølgning på de initiativer og aktiviteter, som indgik i redegørelsen for 1999, samt nedenstående oplysninger om omfanget af aktiviteterne i køkkener og kantiner:

  • konkrete mål for anvendelse af økologiske fødevarer
  • tidspunkt for igangsættelse af aktiviteter og forsøg
  • antal og andel af køkkener og kantiner, som er omfattet, herunder hvilke serviceområder
  • anslået antal og andel af brugere, som er omfattet
  • grad af omlægning til økologiske fødevarer

./. Miljø- og Forsyningsudvalget tog den 21. august 2000 en status for økologiske fødevarer til efterretning, som er vedlagt denne indstilling. Nærværende redegørelse bygger på informationerne fra ovennævnte status.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

 

Konkrete mål for anvendelse af økologiske fødevarer

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har i "Initiativer for indførelse af økologiske fødevarer i kantinerne i Miljø- og Forsyningsforvaltningen" fastlagt følgende mål:

  • At kantinerne pr. 1. juli 2000 har indført delvis økologiske kost. Det betyder, at mindst 30% af fødevarerne skal være økologiske.
  • At kantinerne pr. 1. marts 2001 har indført fuld økologisk kost (mere end 70% af fødevarerne skal være økologiske).

 

Tidspunkt for igangsættelse af aktiviteter og forsøg

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har i 1999 foretaget det forberedende arbejde i forhold til at opstille initiativer til omstilling af kantinerne til økologisk drift. Det egentlige arbejde i kantinerne i forhold til uddannelse og omlægning af driften er startet den 1. januar 2000.

Køkkener og kantiner, som er omfattet, herunder serviceområder

Der var fra projektets start medtaget alle 7 personalekantiner i Miljø- og Forsyningsforvaltningen. Antallet af kantiner under Miljø- og Forsyningsforvaltningen er dog pr. 1. juli 2000 blevet reduceret til 4 kantiner, idet Københavns Energis Produktionsselskab (Amagerværket, H.C. Ørstedsværket og Svanemølleværket) ikke længere er en del af Miljø- og Forsyningsforvaltningen. De firepersonale kantiner er fordelt på én i Københavns Vand, to i Københavns Energi og én i Miljøkontrollen.

Anslået antal og andel af brugere omfattet

Der er mulighed for at alle ansatte ca. 900 kan anvende kantinerne.

Grad af omlægning til økologiske fødevare

For at fremme processen har kantinepersonalet deltaget i et kursus en dag om ugen i 8 uger og der er afholdt fire temamøder. Endvidere har en konsulent hver 14. dag besøgt kantinerne for at hjælpe kantinerne gennem omstillingsprocessen.

Nedenstående skema viser, hvor langt kantinerne er kommet i forhold til omlægningen af driften.

Skema 1. Økologiske fødevarer fordelt på kantiner pr. 1. juli 2000

 

Amagerværket

H.C. Ørstedsværket

Svanemølleværket

Vogn-mager gade

Hulgårdsvej

Københavns Vand

Miljøkontrollen

Mængden af økologiske produkter i %

15-20% *

15-20% *

15-20% *

15-20% *

 

15-20%*

17%

15%*

* Procenten er skønnet

En begrundelse for at målene ikke er nået er, at ikke alle institutioner har direkte indflydelse på kantinerne, fordi de er drevet af medarbejderne. Institutionerne har dog indirekte indflydelse gennem de aftaler, som indgås mellem institutionen og kantinebestyrelsen om drift og køb af ydelser fra kantinerne i form af mødeservering, receptioner m.v.

En anden begrundelse set fra kantinebestyrelsernes side er, at omkostningerne til indkøb af råvarer ikke må stige, fordi en forøgelse af prisen på et måltid mad kan risikere at fjerne kundegrundlaget.

En tredje begrundelse er kantinepersonalets engagement. Erfaringerne fra andre storkøkkener, der har omlagt til økologiske produktion, er at projekterne succes afhænger af, om der er mindst en medarbejder i køkkenerne, som er "dynamo/ildsjæl" for projektet. Det er vurderingen, at medarbejderne i kantinerne i Miljø- og Forsyningsforvaltningen ikke alle "brænder" for projektet, hvorved implementeringen må forventes at blive langvarig.

Den fortsatte fremdrift

Der skal fortsat være tilknyttet en konsulent, som jævnlig besøger køkkenerne ca. én gang pr. måned. Konsulentbesøgene er vigtige indtil kantinerne har fået en rutine i at anvende økologiske fødevarer og kan overskue de problemstillinger, som kan opstå gennem omlægningsfasen.

Der skal afholdes temamøder for kantinepersonalet ca. hver anden måned, hvor fælles problemstillinger drøftes med henblik på en stadig efteruddannelse af personalet.

Der skal laves en undersøgelse af kundernes tilfredshed med omlægningen af kantinerne. Undersøgelsen foretages i slutningen af år 2000.

Der skal foretages en ny vurdering af projektet efter 1. marts 2001.

 

Netværk for økologiske fødevarer i hele kommunen

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har på opfordring af Økonomiudvalget taget initiativ til at danne et netværk på tværs af forvaltningerne og bydelen vedrørende økologiske fødevarer og ernæring.

Da de enkelte udvalg har truffet meget forskellige beslutninger vedrørende indførelse af økologiske fødevarer i kommunens køkkener og kantiner vil netværket primært arbejde med at udveksle erfaringer og fremme udviklingen på området.

Ifølge netværkets kommissorium skal gruppen bl.a. arbejde med at formidle viden om økologiske fødevarer og ernæring, formidle uddannelsesmuligheder, bidrage med viden til brug for fælles indkøbsaftaler, diskutere behov for netværk på andre niveauer, samt diskutere behov for temamøder/konferencer om omlægning til økologiske fødevarer.

ØKONOMI

Der er ingen økonomiske konsekvenser af denne redegørelse.

HØRING

Indstillingen har ikke været i høring.

BILAG

Status for økologiske fødevarer af 2. august 2000.

Kommissorium for netværk for økologiske fødevarer

 

Niels Juul Jensen/

Jørgen Høg

 

 

Til top