Mødedato: 13.08.2001, kl. 15:00

Status for økologiske fødevarer pr. 1. marts 2001

Status for økologiske fødevarer pr. 1. marts 2001

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 13. august 2001

 

9. Status for økologiske fødevarer pr. 1. marts 2001

MFU 177/2001 J.nr. M 1820-2/01

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,

at Miljø- og Forsyningsudvalget tager status for indførelse af økologiske fødevarer til efterretning.

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget tog "Redegørelse for indførelse af økologiske fødevarer", samt "Initiativer til indførelse af økologiske fødevarer i kantinerne i Miljø- og Forsyningsforvaltningen" til efterretning den 25. oktober 1999.

I henhold til redegørelsen skal der pr. 1. juli 2000 indføres delvis økologisk kost i kantinerne. Det betyder, at mindst 30% af fødevarerne skal være økologiske. Endvidere skal der indføres fuld økologisk kost (mere end 70% af fødevarerne skal være økologiske) inden 1. marts 2001.

Status for indførelse af økologiske fødevarer pr. 1. marts 2001 viser, at kantinerne i Miljø- og Forsyningsforvaltningen anvender 20% - 40% økologiske fødevarer.

Da målet om fuld økologisk kost ikke er opnået, er der indledt forhandlinger mellem kantinebestyrelserne og institutionernes ledelse om at indgå en fast aftale, som skal sikre den fremtidige fremdrift i projektet. Der vil blive udarbejdet en handlingsplan i samarbejde med kantineforeningerne. Fremdrift sikres endvidere ved at der fortsat sættes fokus på projektet både fra kantinebestyrelsernes side og fra institutionernes ledelse, samt at der fortsat tilbydes konsulenthjælp til kantinerne, ca. et besøg pr. kantine hver 14. dag.

Der sker en række ændringer i den fremtidige drift af kantinerne i Københavns Energi, hvilket indirekte kan påvirke fremdriften i omlægningen af kantinerne til økologisk drift.

Der foretages en brugerundersøgelse af tilfredsheden med omlægningen til økologi. Undersøgelsen foretages ultimo 2001.

Der gøres status for projektet igen den 1. marts 2002, for at følge fremdriften. Status for økologiske fødevarer skal også indgå i Københavns Kommunes Grønne Regnskab for år 2001.

 

SAGSBESKRIVELSE

Miljø- og Forsyningsudvalget tog "Redegørelse for indførelse af økologiske fødevarer", samt "Initiativer til indførelse af økologiske fødevarer i kantinerne i Miljø- og Forsyningsforvaltningen" til efterretning den 25. oktober 1999.

I henhold til redegørelsen skal der pr. 1. juli 2000 indføres delvis økologisk kost i kantinerne. Det betyder, at mindst 30% af fødevarerne skal være økologiske. Endvidere skal der indføres fuld økologisk kost (mere end 70% af fødevarerne skal være økologiske) inden 1. marts 2001.

Miljø- og Forsyningsudvalget tog den 21. august 2000 status pr. 1. juli 2000 for indførelse af økologiske fødevarer i kantinerne i Miljø- og Forsyningsforvaltningen til efterretning.

Statusen viste, at der var gennemført uddannelse, stillet edb værktøjer til rådighed til økonomistyring, tilbudt jævnlig rådgivning af kantinerne fra en konsulent, afholdt temamøder, der er givet information til brugerne af kantinerne og der er indkøbt udstyr.

Status pr. 1. juli 2000 for indførelse af økologiske fødevarer i kantinerne viste også, at 15-20% af driften var omlagt til økologiske produkter. Årsagen til at målene ikke var nået skyldes bl.a., at institutionerne kun har indirekte indflydelse på flertallet af kantinerne (fordi kantinerne er medarbejderdrevne), at der var sket organisatoriske ændringer i institutionerne, at der var sket udskiftning af medarbejdere i kantinerne, at der kan være meromkostninger forbundet ved økologiske fødevarer samt, at ikke alt kantinepersonale "brændte" for projektet.

Kantinerne i Miljø- og Forsyningsforvaltningen er organiseret forskelligt. Det tidligere Københavns Vand drev selv kantinen i Studiestræde. Kantinerne i det tidligere Københavns Energi (to stk.) er drevet af en medarbejderstyret kantineforening. Kantinen på Flæsketorvet er drevet af medarbejderne fra både Miljøkontrollen og Fødevareregion København gennem en kantineforening.

Resultater pr. 1. marts 2001

Nedenstående tabel viser hvor langt de enkelte kantiner er kommet pr. 1. marts 2001 i forhold til omstillingsprocessen.

Skema 1. Økologiske fødevarer fordelt på kantiner, 2001

 

Københavns Energi

Vognmagergade

Københavns Energi

Hulgårdsvej

Københavns Energi

Studiestræde**

Miljøkontrollen

Kantineforeningen-Flæsketorvet

Mælkeprodukter

Ost

Mælk (delvist)

Mælk, ost, smør

Mælk og delvist ost, smør, andre mælkeprodukter (fløde, creme fraich)

Æg

Æg

 

Æg

 

Mel

Mel & sukker

Mel

Mel*

Mel***

Pasta & ris

Pasta & ris

Pasta & Ris

Pasta & ris

Delvist ris & pasta

Brød

Rugbrød, rundstykker

Rugbrød, rundstykker

Rugbrød

Rugbrød m.m.

Grønsager

Kartofler, gulerødder, løg. (Det er meddelt grøntleverandøren, at der ønskes leveret økologiske grønsager.)

Løg, kartofler, gulerødder, hvidkål

Kartofler, gulerødder, løg, citroner, hvidkål, peberfrugter, tomater

Delvist Kartofler, gulerødder, løg m.m.

Kaffe/the

   

Kaffe

Kaffe

Kød

 

Hakket oksekød

Svinekød (hakket & koteletter)

   

Kødpålæg

       

Frugt

En gang i mellem

En gang i mellem

 

Hovedsagelig

Konserves

 

Flåede tomater

   

Andet

Marmelade, sodavand

   

Sodavand

Mængden af økologiske produkter i % pr. 1. marts 2001*

20%

30%

25%

ca. 40%

* Opgørelsen i Københavns Energi er foretaget på baggrund af økonomi. Det giver imidlertid et lavere resultat end ved opgørelser foretaget på baggrund af mængder.

** 1. marts 2001 sammenlægning af Københavns Vand og Københavns Energi

*** Bager hovedsageligt brødet selv

Der er sket en udvikling i alle kantiner. Men det har ikke været muligt at nå målet om indførelse af fuld økologisk kost i kantinerne. Det kan skyldes følgende forhold:

  • Manglende personale i kantinerne
  • Udmeldinger fra kantinebestyrelser
  • Lokalemæssige forhold
  • Kontraktmæssige forhold

Manglende personale

Der har i perioden fra 1. september 2000 til 1. marts 2001 været en del personaleudskiftninger i kantinerne i det tidligere Københavns Vand og det tidligere Københavns Energi, hvilket har gjort omstillingsprocessen vanskelig.

Det tidligere Københavns Vand har været nødt til at opsige kantinevikaren og har først pr. 1. februar 2001 fået fastansat en ny kantinemedarbejder. Det betyder, at først pr. 1. februar 2001 er konsulenthjælpen genoptaget.

Kantinen i Vognmagergade har i en længere periode manglet to ansatte. Det har betydet, at den økologiske omstilling har været på vågeblus indtil der blev ansat en ny kantineleder pr. 1. december 2000.

Udmeldinger fra kantinebestyrelsen

Det tidligere Københavns Energis kantinebestyrelse har i januar 2001 meddelt kantinerne, at de ikke længere måtte indkøbe økologisk mælk. Begrundelsen var, at økologisk mælk er dyrere end konventionel mælk, og kantinebestyrelsen ikke længere ønskede at tabe penge på mælken. Økologisk mælk er dog genindført i kantinen på Hulgårdsvej efter ønske fra kunderne. Et tilsvarende kundeønske har der ikke været i Vognmagergade.

Lokalemæssige forhold

Miljøkontrollen har bygget et grøntrum til kantinen, så der kan forarbejdes økologiske grønsager. Byggeriet har trukket ud, hvilket betyder, at grøntrummet først har været helt klar fra marts 2001.

Kontraktmæssige forhold

Kantinen på Flæsketorvet er udliciteret til et privat firma (Frokostkompagniet). Der er i kontrakten ikke inddraget krav om økologiske fødevarer. Der er dog indgået en mundlig aftale. Indførelse af økologi kan medføre visse prisstigninger. Kantineforeningen-Flæsketorvet har meddelt Miljøkontrollen, at de vil udarbejde en plan for at indføre økologi i kantinen.

Temamøder

Der er afholdt to temamøder i september 2000. Møderne havde til formål, at kantinerne skulle opstille milepæle for, hvordan de ville nå målene om 70% økologiske fødevarer. Begrundelsen for at opstille milepæle var dels, at kantinelederne selv valgte indsatsområder og dels, at sikre en jævn fremdrift i processen. Efterfølgende har der manglet personale i kantinerne, hvorfor der ikke været basis for at holde temamøder.

Konsulenthjælp

Den uafklarede personalesituation i dele af kantinerne har betydet, at arbejdsgruppen for projektet har valgt at sætte væsentlige konsulentressourcer ind i kantinen på Hulgårdsvej.

Konsulenten har ca. en gang om ugen besøgt kantinen og hjulpet med at sammensætte en økologisk menu og foretage økonomiberegningerne på menuerne. Kantinen har dog i perioden aflyst konsulentbesøgene.

Kantinebestyrelsen i det tidligere Københavns Energi meddelte kantinen på Hulgårdsvej medio januar 2001, at kantinen ikke måtte indkøbe nye varer, før et unødvendigt stort varelager var nedbragt. Kantinens varelager var på 100.000 kr. Til sammenligning er varelageret i Vognmagergade ca. 40.000 kr. med en omsætning, der er tre gange større. Det har betydet, at omlægningen til økologisk drift i kantinen på Hulgårdsvej midlertidigt er sat i stå.

Kantinen på Flæsketorvet har også haft fast personale, men har ikke ønsket at anvende tilbudet om konsulentbistand. Personalet har i foråret 2001 deltaget i kurser og debatdage afholdt af Økologisk Landscenter.

Brugerundersøgelse

Det var planlagt at gennemføre en brugerundersøgelse om kundernes tilfredshed med omlægningen til økologiske fødevarer. Da omlægningen er gået langsommere end forventet og da omlægningen indtil dato ikke har været meget synlig for kunderne, har Miljøkontrollen vurderet, at undersøgelsen ikke hidtil har kunnet give et meningsfyldt resultat.

Der foretages i slutningen af 2001en brugerundersøgelse af omlægningen til økologi.

 

Fremtidige initiativer

I erkendelsen af, at der ikke er sket en tilfredsstillende fremdrift i projektet, har institutionernes ledelse indledt forhandlinger med kantinebestyrelserne med henblik på at indgå en aftale om den fremtidige fremdrift i projektet. Det forventes, at disse aftaler er forhandlet færdig i oktober 2001.

Sammenlægningen af Københavns Energi og Københavns Vand pr. 1. marts 2001 vil få betydning for kantinerne. Ved sammenlægningen er det forudsat, at man kan flytte til et fælles domicil, hvorfor man må overveje hvilken løsning man skal vælge på kantineområdet.

Der skal fortsat tilbydes konsulenthjælp til kantinerne, ca. et besøg pr. kantine hver 14. dag dels for at bevare fokus på omstillingen og give kantinepersonalet kvalifikationer til at omstille og drive en fuld økologisk kantine.

Der gøres status for projektet igen den 1. marts 2002, for at følge fremdriften. Status for økologiske fødevarer skal også indgå i Københavns Kommunes Grønne Regnskab for år 2001.

MILJØVURDERING

Der er ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser forbundet med selve denne status.

ØKONOMI

Der anvendes i alt 100.000 kr. til konsulenthjælp og brugerundersøgelse, indenfor Miljøkontrollens eksisterende budgetramme for år 2001.

HØRING

-

BILAG

-

Niels Juul Jensen

/Jørgen Høg

 

 

Til top