Mødedato: 13.06.2000, kl. 13:00

Prioritering af anvendelse af 17 mio. kr. puljen til afværgeforanstaltninger i daginstitutioner

Prioritering af anvendelse af 17 mio. kr. puljen til afværgeforanstaltninger i daginstitutioner

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 13. juni 2000

 

6. Prioritering af anvendelse af 17 mio. kr. puljen til afværgeforanstaltninger i daginstitutioner

MFU 160/2000 J.nr. M 73010-3/00

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at der gennemføres afværgeforanstaltninger på de i bilag 1 nævnte daginstitutioner og offentlige legepladser, jævnfør beslutning om udmøntning af pulje til oprydning af forurenet jord på daginstitutionsområdet, godkendt på Borgerrepræsentationens møde den 13. januar 2000 og

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at såfremt der ikke inden den 1. september 2000 akut opdages jordforureninger på eksisterende daginstitutioner, yderligere gennemføres afværgeforanstaltninger på de i bilag 2 nævnte institutioner.

 

RESUME

Miljøkontrollen har i foråret 2000 udført forureningsundersøgelser på 214 vuggestuer/integrerede daginstitutioner samt på 7 offentlige legepladser. Undersøgelserne er finansieret af en del af puljen til oprydning af forurenet jord på daginstitutionsområdet, der blev besluttet på Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 6. december 1999 og godkendt på Borgerrepræsentationens møde den 13. januar 2000.

På baggrund af undersøgelsernes resultater er institutionerne prioriteret til afværgeforanstaltninger overfor jordforureningen, således at de mest forurenede afværges først. I bilag 1 er opstillet en liste over de institutioner, hvor der foreslås gennemført afværgeforanstaltninger.

I henhold til Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning den 6. december 1999, er der af de 17 mill. kr. afsat 2 mill. kr. til akut opståede jordforureninger på daginstitutioner. Såfremt der ikke inden den 1. september 2000 er modtaget akutte projekter, skal de 2 mill. kr., jf. Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning den 6. december 1999 anvendes til oprydning i overensstemmelse med rækkefølgeplanen, der blev vedtaget i Miljø- og Forsyningsudvalget den 22. februar 1999.

 

SAGSBESKRIVELSE

I henhold til Miljø- og Forsyningsforvaltningens beslutning den 6. december 1999 om "Udmøntning af pulje til oprydning af forurenet jord på daginstitutionsområdet", er der i løbet af foråret 2000 udført undersøgelser af jordforureningen på 214 vuggestuer og integrerede institutioner samt 7 offentlige legepladser.

Undersøgelserne er gennemført i overensstemmelse med prioriteringsrækkefølgen vedtaget på Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 22. februar 1999.

Institutionerne og de offentlige legepladser er alle beliggende i områder, hvor der ikke er mistanke om jordforurening fra andre kilder end den diffuse forurening stammende fra f.eks. trafik.

Undersøgelserne er udført ved at udtage jordprøver på de ubefæstede dele af institutionernes udendørsarealer. Jordprøverne er analyseret for indhold af tungmetaller og PAH-forbindelser.

Antallet af jordprøver udtaget på hver institution er afstemt efter hvor mange jordprøver, der skal udtages for at jorden i forbindelse med afværgeprojekter kan anvises i henhold til Københavns Kommunes anvisningspraksis. Endvidere har formålet med antallet af jordprøver været at få et tilstrækkeligt analysegrundlag for at dokumentere, at jorden på en institution eventuelt er uforurenet.

En del af disse jordprøver ville normalt blive udtaget i forbindelse med afværgeprojekterne. Når analyserne er gennemført allerede i forbindelse med undersøgelsen af forureningen på daginstitutionerne vil de efterfølgende afværgeforanstaltninger blive tilsvarende billigere og kunne igangsættes hurtigere.

Omkostningerne ved undersøgelserne har været 6,1 mio. kr. af puljen på i alt 17 mio. kr. Når omkostningerne har været større end de estimerede 3 - 4 mio. kr., skyldes det først og fremmest, at de ubefæstede arealer på institutionerne har været større end oprindeligt antaget.

På baggrund af gennemgangen af institutionernes legearealer og analyseresultater af de udtagne jordprøver er institutionerne og legepladserne inddelt i 4 kategorier:

  1. Institutioner, hvor der enten ikke findes udendørs legearealer eller hvor legearealerne er fuldt befæstede så børnene ikke kan komme i kontakt med eller indtage jord (33 stk.)
  2. Institutioner, hvor analyseresultaterne viser, at jorden ikke er forurenet i henhold til Miljøstyrelsens jordkvalitetskriterier, der angiver det niveau, hvorunder jorden kan anvendes frit til den mest følsomme anvendelse (22 stk.)
  3. Institutioner, hvor analyseresultaterne viser, at jordforureningen ligger i rådgivningsintervallet (115 stk.). Rådgivningsintervallet er intervallet mellem kvalitetskriterierne og afskæringskriterierne.
  4. Institutioner, hvor analyseresultaterne viser, at jordforureningen ligger over afskæringskriterierne (51 stk.). Afskæringskriterierne angiver det niveau af jordforurening, hvor det er nødvendigt at foretage en total afskæring af al kontakt med jorden, fx oprensning eller afgravning, hvis området skal anvendes til meget følsom anvendelse.

Alle de institutioner, hvor der med denne indstilling foreslås udført afværgeforanstaltninger, tilhører kategori 4. Institutionerne er inden for denne kategori prioriteret således, at der gennemføres afværgeforanstaltninger på de institutioner, hvor der er fundet de højeste forureningskoncentrationer.

Afværgeforanstaltningerne vil bestå i afgravning af den øverste halve meter jord på alle ubefæstede arealer, hvorefter der udlægges signalnet til adskillelse af ren jord og forurenet jord og tilføres en halv meter dokumenteret ren jord. Hvis der er gamle jernbanesveller på legearealerne udskiftes disse med tilsvarende i godkendte materialer. Herefter vil legearealerne blive retableret med grus, græs, sand og legeredskaber således at arealerne fremstår som før afværgeforanstaltningerne blev påbegyndt.

Med denne indstilling foreslås igangsat 14 afværgeprojekter, angivet i bilag 1, med samlede omkostninger på i alt 8.185.000 kr.

I henhold til beslutningen i Miljø- og Forsyningsudvalget den 6. december 1999, er der afsat 2 mill. kr. til akut opdagede forureninger på eksisterende daginstitutioner. Såfremt der ikke inden den 1. september 2000 er opdaget akutte jordforureninger på eksisterende daginstitutioner, vil midlerne blive anvendt til at fjerne jordforureningen på yderligere 4 institutioner angivet i bilag 2 efter samme principper som ovenfor beskrevet.

Såfremt der opdages jordforurening i eksisterende daginstitutioner, der kræver akut indgriben, vil eventuelle afværgeforanstaltninger på disse grunde blive forelagt Miljø- og Forsyningsforvaltningen til godkendelse.

Der er med undersøgelsen fundet 51 institutioner, hvor jordforureningen ligger over afskæringskriterierne, og der foreslås med denne indstilling igangsat 14 og eventuelt yderligere 4 afværgeprojekter. Med udgangen af år 2000 vil der således være mindst 33 institutioner med jordforurening over afskæringskriterierne, hvor der er udarbejdet projektforslag og overslag over omkostningerne.

HØRING

-

ØKONOMI

Der er givet kapitalbevilling til arbejderne på Borgerrepræsentationens møde den 13. januar 2000. De konkrete afværgeforanstaltninger skal dog forelægges Miljø- og Forsyningsudvalget til godkendelse.

Prisen for afværgeforanstaltningerne på hver enkelt institution fremgår af bilag 1 og 2.

BILAG

1. Prioriterede institutioner til afværgeforanstaltninger i efteråret 2000

2. Institutioner, der prioriteres til afværgeforanstaltninger efter 1. september 2000, såfremt der ikke opdages akutte forureninger på eksisterende daginstitutioner forinden.

 

Niels Juul Jensen

/Jens Balslev

 

 

Til top