Udviklingprojekt for en integreret forsyningsvirksomhed
Udviklingprojekt for en integreret forsyningsvirksomhed
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 13. juni 2000
3. Udviklingprojekt for en integreret forsyningsvirksomhed
MFU 166/2000 J.nr. F 2600/00
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,
at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltræder, at der igangsættes et udviklingsprojekt for en integration af Københavns Energi og Københavns Vand således, at der frem mod årets afslutning arbejdes i de tre nedenfor skitserede faser,
at der ultimo 2000 forelægges en endelig vision og et oplæg for udvalget til en samlet strategi og handlingsplan for den foreslåede integrerede forsyningsvirksomhed, og
at sagen videresendes til Økonomiudvalget til høring.
RESUME
Københavns forsyningsvirksomhed skal også i fremtiden - effektivt med en høj miljømæssig profil og til en konkurrencedygtig pris - kunne levere ydelser indenfor områderne el, varme, gas, vand og spildevand.
Københavns forsyningsvirksomhed skal fortsat bevare en førende position på et fremtidigt marked, hvor valgfrihed for borgerne, effektivitet og højt serviceniveau vil blive vigtige parametre. Liberaliseringen på elområdet og forventningen om yderligere liberalisering af forsyningssektoren understreger behovet for at tænke i nye baner.
Forvaltningen har en vision for et flerstrenget forsyningshus, der kan levere samlede ydelser på et bæredygtigt grundlag med udgangspunkt i kundernes behov. Virksomheden vil kunne få en størrelse og en styrke, som gør den istand til at gøre sig gældende på det fremtidige marked.
Miljø- og Forsyningsudvalget har medio 1999 drøftet et oplæg til en vision for et sådant fælles forsyningshus.
Det indstilles, at der igangsættes et udviklingsprojekt som tager sigte på at integrere Københavns Energi og Københavns Vand i én forsyningsvirksomhed som kan levere samlede løsninger til forbrugerne indenfor områderne el, varme, gas, vand, og spildevand.
Det indstilles at der i perioden indtil årsskiftet arbejdes med følgende tre faser :
- analysefase
- strategiformuleringsfase
- beslutningsfase,
med henblik på at kunne forelægge udvalget en endelig vision for et flerstrenget forsyningshus samt et oplæg til en samlet strategi og handlingsplan for en sådan virksomhed.
SAGSBESKRIVELSE
Miljø- og Forsyningsforvaltningens forsyningsvirksomheder er under pres. Der kan ventes en øget liberalisering af forsyningssektoren i Europa, hvor store internationale koncerner vil være stærke konkurrenter eller direkte opkøbere af danske offentlige forsyningsvirksomheder indenfor en ganske kort årrække.
Der er tale om en international udvikling, som en række større byer i Europa allerede er begyndt at forberede sig på. Nogle storbyer har valgt markant at udvikle de kommunale virksomheder, andre byer lægger opgaverne ud i erhvervsdrivende fonde og endelig sælger andre byer helt eller delvist deres forsyningsopgaver til private virksomheder.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen har analyseret situationen og noterer sig tendenserne, der bliver mere og mere tydelige, herunder også at borgerne ønsker at have valgmuligheder, når det gælder forsyningsområdet.
Herhjemme har Århus kommune udskilt sin elforsyning i et kommunalt ejet selskab som er fusioneret med andre selskaber. Elforsyningen var for lille til at kunne klare sig i konkurrencen på det frie marked.
I Herning kommune har man taget til efterretning at en liberalisering af elmarkedet indebærer en markant skærpelse af kravene til effektivitet, til omkostningsniveauet og til serviceniveauet. Samtidig hermed har man erkendt, at det kan forventes at også de øvrige forsyningsområder i en ikke fjern fremtid kan blive underlagt de samme skærpede markedskrav.
Herning kommune har således besluttet at udskille de kommunale værker som blandt andet varetager forsyningen af el, vand og varme i et selvstændigt kommunalt ejet selskab.
Der er allerede sket meget store forandringer på Miljø- og Forsyningsudvalgets ansvarsområder. Senest har Elreformen betydet omfattende organisationsændringer i hele elsektoren, herunder som bekendt i Københavns Energi.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen er indstillet på at tage udfordringen op og ruste forsyningsvirksomheder til den fremtidige konkurrencesituation og en ændret efterspørgsel fra borgerne.
Forvaltningen vurderer, at én integreret forsyningsvirksomhed vil være stærk nok til klare sig på et marked, som givetvis vil blive domineret af de store multinationale organisationer.
Miljø- og Forsyningsudvalget har tidligere drøftet visionen om ét fælles forsyningshus som udvikling af de kommunale virksomheder.
Det har været centralt for forvaltningens drøftelser at sikre Københavns Kommunes værdier, såvel de økonomiske som de politiske samt at sikre at borgernes interesser varetages bedst muligt. Det er vigtigt at sikre borgerne produkter af en høj kvalitet, produceret miljømæssigt optimalt og til konkurrencedygtige priser.
Forvaltningen har udarbejdet et udkast til en vision for en integration af Københavns Vand og Københavns Energi i én forsyningsvirksomhed. Visionen er en videreudvikling af den vision som Miljø- og Forsyningsudvalgets allerede har vedtaget for Københavns Energi.
I udkastet til visionen lægges der vægt på at skabe et fremtidigt forsyningshus med et fælles ansigt udadtil og med en effektiv og serviceorienteret kontaktflade til borgerne.
Forsyningshuset skal levere bæredygtige skræddersyede løsninger til kunderne indenfor områderne el, varme, gas, vand og spildevand til konkurrencedygtige priser.
Det er en grundpræmis at bevare kontrollen og indflydelsen på de to forsyningsvirksomheder.
Det vurderes at man vil kunne opnå gode synergieffekter ved en integrering af de forskellige forsyninger og samtidig vinde rationaliseringsfordele.
Det er forvaltningens indstilling, at der må igangsættes et udviklingsprojekt nu for at kunne placere sig i en førende position på markedet.
Der foreligger en skitse til en overordnet organisering af projektet og idéen er, at man i tiden fra nu og hen imod årets slutning vil gennemløbe 3 faser:
Analysefasen – hvor tekniske, økonomiske, juridiske, kommunikationsmæssige, produkt- og markedsmæssige forhold analyseres. Denne fase planlægges at forløbe fra nu og indtil medio august.
Strategiformuleringsfasen – hvor der udarbejdes oplæg til forretningsgrundlag, mål, strategier, handlingsplaner og organisationsplaner. Denne fase planlægges at forløbe fra august til medio oktober.
Beslutningsfasen
– som forventes at foreligge i november/december – vil indeholde fremlæggelse af en samlet strategi og handlingsplan for den integrerede virksomhed, herunder forslag til organisering.Udvalget vil på et møde i november/december få forelagt et oplæg til en samlet strategi og handlingsplan for en ny integreredt forsyningsvirksomhed under Miljø- og Forsyningsudvalgets ledelse.
Der vil blive knyttet eksterne konsulenter til udviklingsprojektet.
Udviklingsprojektet berører ikke de to organisationers daglige virke i projektperioden, bortset fra den arbejdsindsats der naturligt er forbundet med udviklingsprojektet.
Der anvises dækning til udgifter til ekstern bistand på Københavns Vands budget for 2000 af de overførte driftsmidler fra 1999. Det er tiltrådt af Miljø- og Forsyningsudvalget den 17. april 2000 og af Økonomiudvalget den 30. maj 2000 at et overført beløb på 4 mill. kroner anvendes til udviklingsprojektet.
BILAG VEDLAGT
Arbejdsvision for udviklingsprojekt for integrationen af Københavns Energi og Københavns Vand er vedlagt.
Niels Juul Jensen
/ Hanne Thorup