Mødedato: 12.09.2005, kl. 14:30

Etablering af genbrugsstation på Grøndalsvænge Allé

Etablering af genbrugsstation på Grøndalsvænge Allé

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 12. september 2005

 

 

8.      Etablering af genbrugsstation på Grøndalsvænge Allé

      MFU 209/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at     det principbesluttes at etablere en genbrugsstation på Grøndalsvænge Allé 13.

 

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget har på mødet den 6. juni 2005 bedt om en indstilling vedrørende etablering af en genbrugsstation på en mindre del af arealet på Grøndalsvænge Allé 13. Sagen har både før og efter været drøftet i Miljø- og Forsyningsudvalget, og på mødet den 8. august 2005 blev der i mapperne lagt et brev fra Økonomiforvaltningen, hvori der bl.a. skitseres flere forslag til alternativ placering af en genbrugsstation (bilag 1).

 

Frederiksberg Kommunes borgmester Mads Lebech har senest i brev af 11. august 2005 til overborgmester Lars Engberg beskrevet Frederiksberg Kommunes ønske om etablering af en fælles genbrugsstation på Grøndalsvænge Allé (bilag 2).

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har desuden drøftet sagen med Vej & Park, ligesom Københavns Energi, den tidligere ejer af arealet, har været inddraget i sagen.

 

Forudsætningerne for etablering af genbrugsstationen kan skitseres som:

·        Der skal etableres adgangsvej enten via Grøndalsparken fra Borups Allé eller via Hillerødgade. I forbindelse med etablering af kørevej skal der gives dispensation fra fredningsbestemmelserne vedr. Grøndalsparken , e ller der skal etableres den nødvendige trafikregulering på Hillerødgade

·        Der skal indgås en aftale imellem kommunen og Eltel, som er lejer af arealet, om en hurtig hjemtagning af lejemålet.

·        Der skal bevilliges ca. 2. mio. kr. til opfyldning af vandtank under arealet på Grøndalsvænge Allé, hvortil kommer de almindelige etableringsomkostninger.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Til erstatning for den lukkede genbrugsstation på Rentemestervej har Miljøkontrollen undersøgt alternative placeringsmuligheder. I den forbindelse har det været undersøgt, hvorvidt det var muligt at placere en genbrugsstation på en mindre del af Københavns Energis tidligere grund på Grøndalsvænge Allé 13.

Ejendommen var indtil 1. januar 2005 ejet af Københavns Energi og er pt. udlejet til CTR I/S og til Eltel Networks A/S (tidligere KE Partner), som har en lejeaftale på tre år regnet fra 1. juli 2004.  Ejendommen hører blandt de ejendomme, som en arbejdsgruppe i forbindelse med omorganiseringen af Københavns Energi har anbefalet forbliver i Københavns Kommune. Økonomiforvaltningen har supplerende oplyst, at baggrunden for, at der er et ønske om, at ejendommen forbliver i Københavns Kommune, er ejendommens store areal, i alt ca. 27.000 m2, og at den er beliggende stationsnært.

Miljøkontrollen har den 3. juni 2005 forespurgt Vej & Park, om det er muligt at få adgang til området på Grøndalsvænge Allé 13 via den yderste del af Grøndalsparken fra Borups Alle. Vej & Park har i brev af 7. juli 2005 ikke umiddelbart kunnet imødekomme denne anmodning med begrundelse i, at Vej & Park ikke ønsker at medvirke til at reducere de grønne arealer i kommunen. Der henvises i svarskrivelsen til, at der kan gøres brug af den officielle indgang til arealet fra Hillerødgade (bilag 3). Vej & Park påpeger dog også, at denne adgangsvej er problematisk, pga. de trafikale forhold på Hillerødgade. Dertil kommer evt. støjgener for de nærmeste beboelser. Derfor foreslår Miljøkontrollen, at der etableres adgang til arealet via en del af Grøndalsparken fra Borups Allé. Grøndalsparken er på det pågældende stykke i dag fredet og udlagt med henblik på permanent fredning.  Der skal således søges dispensation fra fredningsbestemmelserne.

 

Uddybning af indstilling

Miljøkontrollen har ved flere lejligheder drøftet muligheden for at etablere en genbrugsstation på Grøndalsvænge Allé 13 med Økonomiforvaltningen, der har oplyst, at ejendommens store areal, i alt ca. 27.000 m2, ses som et aktiv i et byudviklingsperspektiv. Miljøkontrollens notat af 23. maj 2005, som blev lagt i mapperne på Miljø- og Forsyningsudvalgets møde samme dag, blev ligeledes lagt til Økonomiudvalget på mødet den 31. maj. 2005 (bilag 4). Borgmester Winnie Berndtson henvendte sig til Økonomiforvaltningen for at høre om mulighederne for etablering af en genbrugsstation på Grøndalsvænge Allé 13. Svaret fra Økonomiforvaltningen blev lagt i mapperne til Miljø- og Forsyningsudvalget til mødet den 8. august 2005 og til Økonomiudvalgets møde den 9. august 2005. Af svaret fremgår det, at Økonomiforvaltningen af hensyn til den overordnede og langsigtede arealplanlægning foreslår nogle alternative arealer. Økonomiforvaltningen vil medvirke til, at der sker en hurtig afklaring af de enkelte muligheder for etablering af en genbrugsstation.

Miljøkontrollen har på møde med Økonomiforvaltningen den 9. august drøftet de foreslåede arealer. Forinden mødet havde Miljøkontrollen besigtiget arealerne med henblik på støjvurderinger. Blandt de foreslåede arealer blev man på mødet enige om at se nærmere på et areal på Birkedommervej, som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i dag anvender. Ligeledes var der enighed om at se på arealet ved Bispeengbuen ved Borups Allé. Dette areal har Miljøkontrollen tidligere været inde i drøftelser med Frederiksberg Kommune om. De to øvrige arealer på Dortheavej, som blev foreslået af Økonomiforvaltningen, viste sig ved nærmere undersøgelse ikke at være relevante at gå videre med. Dels er arealerne ikke ejet af kommunen, og der er i dag aktiviteter på arealerne, dels ligger de begge bolignært.

På en besigtigelsestur den 19. august 2005 med deltagelse af Miljøkontrollen og Økonomiforvaltningen blev Grøndalsvænge Allé, Bispeengbuen og Birkedommervej besøgt. Miljøkontrollen finder ikke Bispeengbuen og Birkedommervej anvendelige til en genbrugsstation. Bispeengbuen er et for lille areal, der evt. kan anvendes til kvartermiljøstation, og Birkedommervej udnyttes i dag intensivt af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Efterfølgende, den 29. august 2005, blev der holdt møde mellem borgmester Winnie Berndtson og Økonomiforvaltningen, for at drøfte mulighederne for placering af en genbrugsstation i området. Økonomiforvaltningen foreslog på mødet, at det blev undersøgt, hvorvidt det er muligt at erhverve et areal ved Tagensvej/Banevinget til brug for en genbrugsstation som alternativ til Grøndalsvænge Allé. Det blev aftalt på mødet, at Økonomiforvaltningen inden for 14 dage undersøger mulighederne herfor og vender tilbage.

Frederiksberg Kommune har meddelt, at kommunens eneste genbrugsstation, som ligger på Finsensvej, vil lukke i indeværende år, og derfor kan det forventes, at en evt. genbrugsstation på Grøndalsvænge Allé også vil blive benyttet af en del borgere fra Frederiksberg Kommune. Derfor har Frederiksberg Kommune i et brev af 15. september 2004 til Miljøkontrollen tilbudt at indgå i finansieringen af etableringen af en genbrugsstation (driften finansieres af I/S Amagerforbrænding). Senest har Frederiksbergs borgmester Mads Lebech i brev af 11. august 2005 til overborgmester Lars Engberg beskrevet Frederiksberg Kommunes ønske om etablering af en fælles genbrugsstation på Grøndalsvænge Allé.

I forbindelse med forundersøgelserne af grunden har Miljøkontrollen fået oplyst, at der ligger en ikke længere anvendt vandbeholder på det udpegede område. Miljøkontrollen har fået oplyst, at det vil koste ca. 2 mio. kr. at reetablere området således, at der kan køre tungt materiel på arealet.

 

 

Konsekvenser for borgerne

Såfremt genbrugsstationen bliver etableret, vil borgerne i NV kvarteret få en genbrugsstation i området til erstatning for den lukkede genbrugsstation på Rentemestervej. Som udgangspunkt har en genbrugsstation et opland på ca. 40.000 husstande.

 

ØKONOMI

Der skal fjernes en gammel vandtank på grunden, og dette arbejde er vurderet til at koste kommunen ca. 2 mio. kr. Hertil kommer, at kommunen skal sikre,  at pladsen er befæstet m.v., hvorefter I/S Amagerforbrænding forestår den videre  etablering af genbrugsstationen. Fredriksberg Kommune har tidligere, i brev af 15. september 2004 til Miljøkontrollen, tilbudt at indgå i finansieringen af etableringen af en genbrugsstation på Grøndalsvænge Allé.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af forvaltningens positivliste.

Til sagstypen er knyttet følgende miljømål:

Affald:

·        Et affaldssystem, der passer til byen

·        Bedre udnyttelse af ressourcerne i affaldet og mindre affald til forbrænding og deponering

 

En genbrugsstation er en velkendt og veletableret måde for byens borgere at komme af med kildesorteret affald på. Dermed er etablering af en genbrugsstation med til at nå målet om, at der skal ske en større grad af kildesortering med henblik på genanvendelse.

 

HØRING

Der er ikke foretaget egentlig høring, men Miljøkontrollen har løbende været i dialog med Amagerforbrænding, Frederiksberg Kommune og Københavns Energi og andre forvaltninger i kommunen.

 

BILAG

Bilag 1. Brev til Winnie Berndtson fra Økonomiforvaltningen, dateret 5. juli 2005

Bilag 2. Brev fra Mads Lebech til Lars Engberg, dateret den 11. august 2005

Bilag 3. Brev fra Vej & Park vedr. adgangsvejen til Grøndalsvænge Allé 13, dateret 7. juli 2005

Bilag 4. Notat " Orientering om status på Grøndalsvænge Allé 13, etablering af genbrugsstation", lagt i mapperne til Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 23. maj 2005.

 

Hjalte Aaberg                   

/ Hans Lunde

 


 

Til top