Mødedato: 12.09.2005, kl. 14:30

Politik for samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer

Politik for samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 12. september 2005

 

 

10.      Politik for samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer

      MFU 211/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at                  Miljø- og Forsyningsudvalget godkender forvaltningens forslag til høringssvar vedrørende supplement til kommunens politik for samarbejde med organisationer, som udfører frivilligt socialt arbejde.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog i år 2000 en politik for kommunens samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer, som udfører socialt arbejde. I Budget 2004 indgik en hensigtserklæring om at supplere denne politik. På foranledning af Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde i Københavns Kommune blev processen udskudt til 2005.

Økonomiforvaltningen har sendt forslaget til ny frivillighedspolitik til høring i bl.a. de stående udvalg. Det nye er især, at politikken udvides til også at omfatte organisationer, som indirekte udfører frivilligt socialt arbejde - eksempelvis idrætsforeninger.

Som led i høringen er udvalgene blev bedt om at sende forslaget til frivillighedspolitik i høring hos relevante organisationer, som forvaltningen samarbejder med. Miljø- og Forsyningsforvaltningen har kun sporadisk samarbejde med organisationer af denne karakter. Miljøkontrollen har sendt politikforslaget i høring hos Agenda 21-centrene og Opzoomerne. Der er modtaget et enkelt høringssvar.

Forvaltningens forslag til høringssvar støtter fuldt forslaget til ny frivillighedspolitik, som ligger fint i tråd med kommunens værdigrundlag. Men der gøres samtidig opmærksom på, at politikken ikke kan udmøntes på en systematisk måde med handlingsplaner o.lign. inden for forvaltningens ressort.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog i år 2000 en politik for kommunens samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer, som udfører socialt arbejde (BR 325/2000). Politikken er i de mellemliggende år udmøntet af specielt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen samt Kultur- og Fritidsforvaltningen, bl.a. via støtte med puljemidler o.lign.

I Budget 2004 indgik en hensigtserklæring om at supplere frivilighedspolitikken. På foranledning af Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde i Københavns Kommune blev processen dog udskudt til 2005.

Det forslag, som Økonomiforvaltningen har sendt i høring i bl.a. de stående udvalg, er "Den eksisterende frivillighedspolitik samt forslag til supplement" (bilag 3). Supplementet går på en udvidelse af politikken til også at omfatte kommunens samarbejde med organisationer, som indirekte udøver frivilligt socialt arbejde. Det betyder i praksis, at støttemulighederne udvides til en bredere kreds af organisationer.

Forvaltningens forslag til høringssvar støtter fuldt ud forslaget til ny frivillighedspolitik, som ligger fint i tråd med kommunens værdigrundlag. Men der gøres samtidig opmærksom på, at politikken ikke kan udmøntes på en systematisk måde med handlingsplaner o.lign. inden for forvaltningens ressort, da forvaltningen kun har sporadisk samarbejde med organisationer af denne karakter.

Københavns Energi har peget på Vand- og Energiværkstedet og "Lejlighedsprojektet", hvor 75 husstande i samarbejde med Agenda 21-centrene får besøg af en energirådgiver, som noget af det nærmeste. Miljøkontrollen har sendt forslaget til ny frivillighedspolitik til høring hos Agenda 21-centrene, som ifølge deres vedtægter og støttevilkår skal indtænke det sociale miljø, kultur, økonomi og integration i deres arbejde. De nye Agendacentres opgaver er nærmere præciseret i forbindelse med godkendelsen af deres vedtægter m.v. den 7. marts 2005 (MFU 61/2005). – Forslaget til ny frivillighedspolitik er tillige sendt i høring hos Opzoomerne.

Der er kommet et enkelt høringssvar fra Agendacenter Sundbyøster (bilag 1), som varmt støtter forslaget men også peger på, at der er behov for, at kommunen opprioriterer og synliggør værdsættelsen af det frivillige arbejde, samt at der også er behov for længerevarende støttemuligheder og ikke kun for støtte til pilotprojekter

Høringssvar

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at følgende fremsendes til Økonomiforvaltningen som Miljø- og Forsyningsudvalgets høringssvar:

"Til Økonomiforvaltningen

Høring om ny frivillighedspolitik i Københavns Kommune

Økonomiforvaltningen har sendt et forslag i høring om ny politik for kommunens samarbejde med organisationer, som udfører frivilligt socialt arbejde. Miljø- og Forsyningsudvalget ser meget positivt på forslaget, som ligger fint i forlængelse af kommunens værdier. Forslaget vil bidrage til en styrkelse også af de organisationer, som indirekte udfører frivilligt socialt arbejde.

Politikken kan ikke udmøntes på en systematisk måde med handlingsplaner o.lign. inden for Miljø- og Forsyningsudvalgets område, men via bl.a. Miljøfestivalen og etnisk miljøarbejde samarbejder forvaltningen med organisationer, som også – direkte eller indirekte – udfører frivilligt socialt arbejde. I disse tilfælde vil mål og intentioner i frivillighedspolitikken naturligvis blive efterlevet.

Forslaget har været sendt i høring hos de samarbejdsparter, der er nævnt i bilag 1. Der er kommet et enkelt høringssvar, som varmt støtter forslaget, men også peger på, at der er behov for, at kommunen opprioriterer og synliggør værdsættelsen af det frivillige arbejde, samt at der (også) er behov for længerevarende støttemuligheder og ikke kun for støtte til pilotprojekter (bilag 2).

Med venlig hilsen

Winnie Berndtson

Miljø- og Forsyningsudvalget"

 

Konsekvenser for borgerne

En styrkelse af det frivillige sociale arbejde styrker først og fremmest socialt udsatte grupper, men en afledt effekt vil være et tryggere bymiljø for en række andre borgere.

 

ØKONOMI

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er ikke omfattet af Miljø- og Forsyningsforvaltningens positivliste over sagstyper, der skal miljøvurderes.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

Bilag 1. Adresseliste over MFF's høringsparter

Bilag 2. Høringssvar

Bilag 3. Den eksisterende frivillighedspolitik samt forslag til supplement

 

 

Hjalte Aaberg                /   Bo Rasmussen

 


 

Til top