Høring om eliteidræt
Høring om eliteidræt
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 12. august 2002
7. Høring om eliteidræt
MFU 235/2002 J.nr. 153/2002
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,
at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender forvaltningens forslag til høringssvar vedrørende redegørelse for Eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune.
Miljø-
og Forsyningsforvaltningens beslutning i mødet den 17. juni 2002
Udsat.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har udarbejdet en redegørelse om eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune. Formålet med redegørelsen er at afdække området, samt at opstille strategiske muligheder for at styrke eliteidrætten i byen. Redegørelsen har især fokus på holdidræt, som i forhold til individuelle idrætsgrene står svagest i København. Redegørelsen er sendt i høring hos relevante eksterne parter samt i alle kommunens udvalg. Miljø- og Forsyningsforvaltningen er positivt stemt over for initiativet. Men forvaltningen finder ikke, at hverken Miljøkontrollen eller Københavns Energi har berøringsflader til eliteidræt, når det gælder kerneydelserne.
Forvaltningens forslag til Miljø- og Forsyningsudvalgets høringssvar er vedlagt som bilag.
Baggrund
Københavnske idrætsudøvere på eliteniveau findes fortrinsvis inden for individuelle sportsgrene. Der kom særligt fokus på eliteidrættens vilkår, da håndboldklubben Ajax i efteråret 1999 valgte at fusionere med Farum Håndboldklub. Klubbens begrundelse var dårlige konkurrencefaciliteter og utilstrækkelige økonomiske muligheder i København. Den 29. marts 2001 blev der i Borgerrepræsentationen stillet forslag om, at der skulle udarbejdes en redegørelse om eliteidræt (BR 11/3/01). Forslaget blev videresendt til Kultur- og Fritidsforvaltningen, der nu har sendt redegørelsen i høring.
Uddybning af indstilling og
evt. alternativer hertil
Redegørelsen om eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune er baseret på en kortlægning af specielt holdidrættens vilkår. Der er gennemført undersøgelser og interviews med en række idrætsklubber. Desuden er der taget udgangspunkt i statslige redegørelser, ligesom erfaringer fra Odense, Århus og Aalborg er inddraget. Alt i alt er redegørelsen en grundig og nuanceret gennemgang af elitesportens vilkår i København.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen hilser initiativet velkomment. Men hverken Miljøkontrollen eller Københavns Energi har berøringsflader med eliteidræt, når det gælder kerneydelserne. Københavns Energi kunne potentielt have markedsføringsinteresser i idrætten, men idrætssponsorering er af flere grunde nedprioriteret i Københavns Energis markedsføringsstrategi. Selv om det ikke var tilfældet, ville der ikke kunne blive tale om et økonomisk bærende element for eliteidrætten i København.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder på den baggrund ikke, at der kan fremsættes relevante kommentarer til redegørelsen.
MILJØVURDERING
Redegørelsen har som sådan ingen væsentlige miljøeffekter. Hvis der etableres nye idrætsanlæg i København, vil de blive miljøvurderet særskilt efter gældende regler og praksis.
ØKONOMI
Ingen
HØRING
-
ANDRE KONSEKVENSER
-
BILAG
Forslag til Miljø- og Forsyningsudvalgets høringssvar.
Peter Elsman
/ Hjalte Aaberg