Ansøgningsmateriale til Agenda 21 centre
Ansøgningsmateriale til Agenda 21 centre
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 12. august 2002
13. Ansøgningsmateriale til Agenda 21 centre
MFU 252/2002 J.nr. 162/2002
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,
at [pj2]Miljø- og Forsyningsudvalget godkender forslag til materiale til ansøgninger om Agenda 21 centre, herunder
at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender forslag til standardvedtægter samt driftsaftale for Agenda 21 centre, og
at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at der fremsendes et teknisk ændringsforslag til budgetforslaget for 2003 om overførsel af 4,5 mio. kr. fra Puljen til bl.a. Agenda 21 til Miljøkontrollen til drift af Agenda 21 centre.
Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede den 22. januar 2001 at styrke det lokale Agenda 21 arbejde, og har siden på en række møder drøftet rammer og principper for etablering af Agenda 21 centre i København. Senest den 17. juni 2002, hvor indstilling vedr. model/koncept for lokale Agenda 21 centre blev behandlet. Her blev det besluttet, at der skulle udarbejdes materiale, der kan danne baggrund for lokale gruppers ansøgninger om tildeling af opgaven vedrørende etablering af forsøg med Agenda 21 centre. Udvalget besluttede endvidere, at der skal etableres en pulje til lokale miljøaktiviteter på 300.000 kr. i 2002 og 750.000 kr. pr. år fra 2003 til 2005. Udmøntningen af denne pulje fastlægges i en selvstændig indstilling til Miljø- og Forsyningsudvalget.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen har på baggrund af mødet den 17. juni 2002 udarbejdet ansøgningsmateriale, som hermed fremlægges til godkendelse. Ansøgningsmaterialet indeholder en redegørelse for det overordnede koncept for Agenda 21 centrene, som de indsendte forslag til modeller for Agenda 21 centre skal holde sig indenfor. Desuden indeholder materialet en beskrivelse af den procedure, der foreslås anvendt ved vurdering af de forventede forslag. Ansøgningsmaterialet vedlægges som bilag 1.
Af materialet fremgår det, at Agenda 21 centrene etableres som selvejende institutioner, der modtager et økonomisk tilskud fra Københavns Kommune til opfyldelse af Agenda 21 centrenes formål. Tilskuddet gives til en fond for den selvejende institution.
For hvert center nedsættes en bestyrelse, der udpeges af udvalgte organisationer, virksomheder mv., som har lokal tilknytning til den bydel, Agenda 21 centeret placeres i.
Der er udarbejdet et sæt standardvedtægter for centrenes og bestyrelsernes virke. Derudover er der udarbejdet udkast til en driftsaftale, der er den formelle aftale mellem Agenda 21 centrene og Københavns Kommune om centrenes drift. Forslag til standardvedtægter og driftsaftale vedlægges som bilag 2 og 3.
Af standardvedtægterne fremgår det bl.a., at Miljø- og Forsyningsudvalget skal godkende vedtægter for
hvert center og eventuelle ændringer af disse vedtægter. Miljø- og Forsyningsudvalget
skal også godkende centrenes årlige budget og den treårige driftsaftale. Miljø-
og Forsyningsudvalget skal orienteres om bestyrelsernes sammensætning, årsregnskab,
status og årsplan. Det fremgår endvidere, at tilskud fra det offentlige kan tilbagebetales.
Driftsaftalen er den formelle aftale mellem Københavns Kommune og den selvejende institutions bestyrelse om centrets drift. Af driftsaftalen fremgår bl.a. hvilke forudsætninger, der lægges til grund for udbetaling af tilskud til Agenda 21 centrenes aktiviteter samt hvilke konkrete aktiviteter Agenda 21 centret skal iværksætte for at få tilskud fra Københavns Kommune.
De indsendte ansøgninger til Agenda 21 centre skal beskrive, hvordan konceptet for Agenda 21 centrene kan omsættes i praksis. I ansøgningerne skal der bl.a. beskrives hvordan formål og mål tænkes opfyldt, hvilke eksisterende miljøaktiviteter centrene kan bygge på, potentielle samarbejdsparter og hvordan bestyrelsen tænkes sammensat, herunder processen for valg og forslag til konkret placering.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at der annonceres om muligheden for at udarbejde forslag til Agenda 21 centre umiddelbart efter, at Miljø- og Forsyningsudvalget har godkendt ansøgningsmaterialet, samt at tidsfristen for forslag fastsættes til otte uger efter annonceringstidspunktet. Det giver alle lokale grupper mulighed for at etablere det ønskede lokale samarbejde og udarbejde fælles forslag. Det forventes, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen herefter kan fremlægge indstilling om placering og tildeling af midler til Agenda 21 centrene for Miljø- og Forsyningsudvalget i løbet af november 2002. Det forventes endvidere at Miljø- og Forsyningsforvaltningen kan fremlægge endelige vedtægter og driftsaftale for hver af centrene til godkendelse primo 2003, samtidig med, at udvalget orienteres om sammensætningen af de lokale bestyrelser.
Der er i budget 2002 afsat en pulje på 10 mio. kr. pr. år til bl.a. grønne kontorer (Agenda 21 centre), nye vedvarende energiprojekter og andre miljøinitiativer. Puljen er ifølge budgetaftalen videreført til udgangen af 2005. Ud af puljen på 10 mio. kr. årligt forventes der årligt afsat 4,5 mio. kr. til Agenda 21 centre samt støtte til lokale miljøaktiviteter i de bydele, hvor der ikke etableres Agenda 21 center.
Det foreslås i denne
indstilling, at der fremsendes et teknisk ændringsforslag til budgetforslaget
for 2003, der afsætter 4,5 mio. kr. af Puljen til bl.a. Agenda 21 til Agenda 21
centrene. De 4,5 mio. kr. ønskes flyttet fra bevillingen Puljer til Bevillingen
Miljøkontrollen, Skattefinansieret drift, funktion 0.80.1 Fælles formål.
Denne indstilling skal
ses i sammenhæng med indstillingen om Puljen til lokale miljøaktiviteter, der
søges finansieret af Puljen til bl.a. Agenda 21 i 2002.
Baggrund
Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede den 22. januar 2001 at styrke det lokale Agenda 21 arbejde. Dels for at sikre, at kommunens miljømål opfyldes, dels for at forankre miljøarbejdet hos københavnerne, jf. Dogme 2000.
Den 11. juni 2001 besluttede Miljø- og Forsyningsudvalget, at der skulle udarbejdes en handlingsplan for udvikling af en model/koncept for Agenda 21 centre med deltagelse af de lokale Agenda 21 grupper. Miljø- og Forsyningsforvaltningen indkaldte repræsentanter fra de lokale Agenda 21 grupper for at drøfte arbejdet med udvikling af et koncept for Agenda 21 centre.
Miljø- og Forsyningsudvalget drøftede den 29. oktober 2001 en indstilling vedrørende en handlingsplan for udvikling af et koncept for Agenda 21 centre. Det blev besluttet, at udvalget skulle inddrages i arbejdet, og at Miljø- og Forsyningsforvaltningen skulle fremlægge et forslag til koncept for Agenda 21 centre i København.
På den baggrund udarbejdede Miljø- og Forsyningsforvaltningen et forslag til procedure for udvikling af konceptet for Agenda 21 centre, som Miljø- og Forsyningsudvalget godkendte på mødet den 3. december 2001. I henhold til denne beslutning skulle konceptet indeholde forslag til mål, organisering, økonomiske rammer og placering af Agenda 21 centrene. Som inspiration til udarbejdelsen af konceptet er andre forvaltninger, KE og R98 samt lokale miljøorganisationer og -foreninger blevet interviewet med henblik på at sikre sammenhæng mellem Agenda 21 centrene, de eksisterende borgerrelaterede aktiviteter og det eksisterende lokale miljøarbejde. Der er således ikke foretaget en egentlig høring.
Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede endvidere den 3. december 2001, at udvalget skulle afholde en konference, hvor Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag til koncept for Agenda 21 centre og styrkelse af de lokalområder, hvor der ikke etableres Agenda 21 centre, kunne diskuteres med de lokale aktører.
Den 15. april 2002 blev konferencen om Agenda 21 centre afholdt. I konferencen deltog over 100 personer fra lokale grønne organisationer, boligselskaber, erhvervsforeninger, forvaltningerne mv. Deltagerne fik lejlighed til gruppevis at diskutere Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag til koncept for Agenda 21 centre. På konferencen blev deltagerne opfordret til at komme med skriftlige kommentarer inden den 1. maj 2002, hvis nogen ønskede at uddybe deres synspunkter. Ni parter har benyttet denne mulighed. Resultatet af gruppediskussionerne og de skriftlige bemærkninger blev forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget på mødet den 3. juni 2002.
Kort beskrevet blev der ved konferencen og i de skriftlige bemærkninger fremsat følgende kommentarer, der helt eller delvist er indarbejdet i Miljø- og Forsyningsforvaltningens koncept for Agenda 21 centrene:
· Der er opbakning til ideen om at etablere Agenda 21 centre i København. Der er også ønske om, at der på længere sigt bliver etableret Agenda 21 centre i alle bydele.
· Et meget vigtigt mål er at forankre miljøarbejde ved at støtte og samarbejde med eksisterende netværk i boligorganisationer, foreninger, erhvervsliv, skoler og institutioner, samt ved at støtte dannelsen af nye netværk.
· Formålet skal være bredere, således at de helhedsorienterede miljøprojekter ikke alene handler om miljø, men også indtænker det sociale miljø, kultur, økonomi og integration.
· De enkelte centre skal selv fastsætte succeskriterier for den bydel, som de opererer i.
· Centrene bør organiseres med en selvstændig bestyrelse, sammensat af primært lokale aktører. Bestyrelsen skal have afgørende indflydelse på aktiviteterne i centrene.
· R98 har som forsyningsvirksomhed udtrykt behov for, at kommunen indgår i styringen af centrene.
· Der skal være et tæt samarbejde mellem de lokale aktører og de kommunale parter. Der er forskellige bud på, hvorledes dette skal ske. Nogle peger på, at kommunale parter skal indgå i bestyrelserne for Agenda 21 centrene, mens andre ikke anser dette som nødvendigt.
· Miljø- og Forsyningsforvaltningen bør være støttefunktion for centrene ved at skabe bindeled mellem centrene, kommunale parter, forsyningsvirksomheder m.v.
· Centrene skal placeres i områder, hvor der i forvejen er lignende aktiviteter. Blandt andet for at skabe synergieffekt, rationel drift og hurtige resultater. Nogle peger på, at der også bør placeres centre i områder med få aktiviteter.
· Agenda 21 grupperne ønsker, at gruppernes arbejde skal støttes økonomisk.
På Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 17. juni 2002 blev forslag til model/koncept for Agenda 21 centrene drøftet. Miljø- og Forsyningsudvalget fandt, at placeringen af Agenda 21 centrene skal fastlægges på grundlag af forslag fra lokale grupper til etablering af forsøg med Agenda 21 centrene. Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen skulle udarbejde materiale, der kunne danne baggrund for lokale gruppers udarbejdelse af forslag til Agenda 21 centre.
Udvalget besluttede endvidere, at der skal etableres en pulje til lokale miljøaktiviteter på 300.000 kr. i 2002 og 750.000 kr. pr. år fra 2003 til 2005. Anvendelse af denne pulje fastlægges i en selvstændig indstilling til Miljø- og Forsyningsudvalget.
Uddybning af indstilling
Miljø- og Forsyningsforvaltningen har til brug for de lokale gruppers udarbejdelse af forslag til modeller for Agenda 21 centrene udarbejdet ansøgningsmateriale, der overordnet beskriver Agenda 21 centrenes mål, organisering, økonomi og placering samt proceduren i forbindelse med indsendelse og behandling af forslag til Agenda 21 centre. Ansøgningsmaterialet fremgår af bilag 1.
Intentionen er, at der
skal etableres 3-4 centre, men der er med indkaldelsen af forslag skabt
mulighed for forskellige typer centre, særligt i forhold til den konkrete
sammensætning af bestyrelsen og hvilke typer af konkrete aktiviteter centrene
iværksætter.
Efter råd fra advokaterne Lindh Stabell Horten foreslår Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at centrene organiseres som selvejende institutioner (ikke-lovregulerede fonde), der modtager et økonomisk tilskud fra Københavns Kommune til opfyldelse af Agenda 21 centrenes formål og mål. Baggrunden for valg af denne model er, at den bedst opfylder kravene om, at centrene skal være selvstændige juridiske enheder med bredt sammensatte bestyrelser, at kommunen har indflydelse på centrenes vedtægter og eventuelle ændringer heraf og at fonde har en tilsynsmyndighed (i dette tilfælde Københavns Kommune) som tilser at fondens midler anvendes til det aftalte formål. Endvidere er selvejende institutioner kendetegnet ved, at borgere og brugere kan få direkte indflydelse på målformulering gennem samarbejde med det politiske niveau.
For at sikre at de enkelte centre kan anses for at være selvstændige juridiske enheder, er det advokaternes anbefaling at visse spørgsmål forelægges Civilretsdirektoratet, der er ressortmyndighed for ikke–erhvervsdrivende fonde. Spørgsmålene knytter an til kommunens mulighed for at føre tilsyn med fondene, når kommunen samtidig yder bidrag til fondenes etablering. Civilretsdirektoratet har en sagsbehandlingstid på op til 3-4 måneder. Det er dog advokatens skøn/vurdering, at vi med de udarbejdede vedtægters indhold har en "god sag".
Hvis Civilretsdirektoratet mod forventning ikke godkender den udarbejdede model er alternativet, at centrene etableres som foreninger. Foreninger er normalt kendetegnet ved at være åbne for alle, at generalforsamlingen er den højeste myndighed og vælger bestyrelsen, at bestyrelsen normalt kun kan gøres ansvarlig for retsstridige handlinger og at foreningens formål kan ændres på en generalforsamling, herunder nedlæggelse af foreningen.
Det er derfor Miljø- og Forsyningsforvaltningens vurdering, at en foreningsmodel ikke i samme grad opfylder de krav, der er stillet til Agenda 21 centrene.
Forvaltningen har derfor taget udgangspunkt i, at centrene etableres som selvejende institutioner, der modtager et økonomisk tilskud fra Københavns Kommune til opfyldelse af Agenda 21 centrenes formål. Tilskuddet gives til en fond for den selvejende institution.
Der er udarbejdet et sæt standardvedtægter for centrenes og bestyrelsernes virke. Derudover er der udarbejdet et udkast til en driftsaftale, der er den formelle aftale mellem Agenda 21 centrene og Københavns Kommune om centrenes drift. Forslag til standardvedtægter og driftsaftale vedlægges som bilag 2 og 3.
Koncept for forsøg med Agenda 21 centre
Det overordnede formål
for Agenda 21 centrene er, at centrene skal støtte og udvikle det lokale
miljøarbejde ved at inspirere og engagere borgere og erhvervsliv til at deltage
aktivt i helhedsorienterede miljøprojekter, der indtænker det sociale miljø, kultur,
økonomi og integration. Centrene skal desuden sikre en dialog mellem borgere,
erhvervsliv, kommunen og forsyningsvirksomhederne om væsentlige miljøspørgsmål
og kommunens miljøpolitik og herigennem medvirke til at udvikle det lokale demokrati.
Desuden er der formuleret en række mål, som Agenda 21
centrene skal opfylde gennem egne aktiviteter
og/eller økonomisk støtte til projekter:
·
Arbejde opsøgende i
bydelen i forhold til borgere, organisationer, virksomheder og institutioner.
·
Iværksætte
aktiviteter, der gør det lettere for borgerne at handle miljøbevidst i hverdagen.
·
Samarbejde med
eksisterende netværk i boligorganisationer, foreninger, erhvervsliv, skoler og
institutioner samt støtte dannelsen af nye netværk.
·
Skabe interesse og
dialog lokalt om væsentlige miljøspørgsmål.
·
Informere og
rådgive borgere i bydelen om ressourcebesparelser og andre forhold af betydning
for en bæredygtig udvikling.
· Være med til at skabe netværk mellem centrene, kommunen og forsyningsvirksomhederne, der skal sikre sammenhæng mellem lokale aktiviteter og det kommunale miljøarbejde.
For hvert Agenda 21 center nedsættes en bestyrelse som centerets øverste myndighed. Bestyrelsen sammensættes af lokale repræsentanter fra boligorganisationer, lokale grønne organisationer, lokale Agenda 21 grupper, lokale kultur- og idrætsorganisationer, lokalråd, virksomheder/handelsstandsforeninger og kommunale institutioner med en lokal tilknytning til den bydel, Agenda 21 centeret placeres i. Hvilke organisationer, der repræsenteres i den enkelte bestyrelse, fastlægges endeligt, når der er taget stilling til, hvor Agenda 21 centrene skal placeres. Miljø- og Forsyningsudvalget skal udpege et af udvalgets medlemmer som medlem af bestyrelsen.
Bestyrelsen er ansvarlig
for, at vedtægterne overholdes. Herunder, at:
·
Centeret
og dets aktiviteter opfylder formålet med Agenda 21 centrene.
·
Miljø-
Forsyningsudvalget får fremsendt eventuelle ændringsforslag til vedtægter, og
budget og budgetopfølgning til godkendelse.
·
Miljø-
og Forsyningsudvalget orienteres om bestyrelsernes endelige sammensætning,
arbejdsprogram, årsregnskab og årsberetning.
Standardvedtægterne er ens for alle centre, undtagen den del, der handler om bestyrelsens sammensætning. Denne del af vedtægterne vil blive tilpasset det enkelte center, så den afspejler den enkelte bydels/lokalområdes sammensætning af organisationer, foreninger, virksomheder, handelsstandsforeninger, kommunale institutioner etc. Endvidere vil denne del af vedtægterne afspejle ansøgernes ønske om, hvordan de udpegningsberettigede institutioner vælger deres repræsentant til bestyrelsen.
Driftsaftalen er den formelle aftale mellem Københavns Kommune og bestyrelsen om centrets drift. Driftsaftalen fastlægger bl.a. betingelserne for udbetaling af tilskud, herunder at tilskuddet skal anvendes til at opfylde Agenda 21 centrenes formål og mål ved at iværksætte eller støtte forskellige konkrete aktiviteter. Driftsaftalen skal således også tilpasses det enkelte center, da det vil være forskelligt, hvordan centrene vil medvirke til at opfylde det overordnede formål. Driftsaftalen vil således indeholde en beskrivelse af de aktiviteter det konkrete center skal opfylde for at få tilskud fra kommunen udfra den beskrivelse ansøgerne kommer med.
Følgende aktiviteter skal som minimum iværksættes eller støttes lokalt:
· Sammen med målgrupperne udarbejde et arbejdsprogram (lokal Agenda 21 plan jf. Dogme 2000) for centerets arbejde frem til udgangen af 2005. Arbejdsprogrammet skal indeholde aktiviteter, som inddrager bydelens borgere og centerets øvrige målgrupper og være i overensstemmelse med de kommunale miljømålsætninger. Bestyrelsen skal sende arbejdsprogrammet til Miljø- og Forsyningsudvalget senest et halvt år efter, at driftsaftalen med det enkelte center er underskrevet.
· Deltage i københavnske arrangementer og høringer, der henvender sig til borgerne i København. Eksempler på arrangementer er Miljøfestival og Miljøtrafikuge. Eksempler på høringer er drøftelse af den kommunale affaldsplan eller lokale trafikplaner.
· Samarbejde med de øvrige Agenda 21 centre og grønne guider i tilstødende bydele, der ikke har et Agenda 21 center.
·
Fastlægge succeskriterier for centeret, som gør det
muligt at vurdere, om formål og mål med centeret opfyldes og årligt følge op på, om succeskriterierne er opfyldt.
·
Udarbejde en årlig status og årsplan, der i korte træk
beskriver hvordan centret lever op til mål, arbejdsprogram og succeskriterier
samt fastlægger indsatsområder for næste års arbejde. Bestyrelsen skal hvert år
inden 1. november sende beretningen til Miljø- og Forsyningsforvaltningen.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen forelægger beretningen for Miljø- og
Forsyningsudvalget til orientering.
Miljø- og Forsyningsudvalget og Borgerrepræsentationen kan i forbindelse med udarbejdelsen og vedtagelsen af budgetforslaget vælge at stoppe tilskuddene til centrene, hvis det vurderes, at der ikke opnås tilfredsstillende resultater for de bevilgede midler. Såfremt centrene nedlægges jf. vedtægternes §11.2, tilbageføres værdierne i centrene til kommunen til lignende aktiviteter.
Placering
Agenda 21 centrene skal hver især dække den bydel, som de placeres i. Centrene skal have en fast adresse, som kan danne rammen om mødeaktiviteter, og hvor borgerne kan træffe centrenes medarbejdere. Centrene skal så vidt muligt placeres sammen med lignende aktiviteter.
Centrenes samarbejde med kommunen
For at sikre et godt samarbejde
mellem kommune og Agenda 21 centre vil Miljø- og Forsyningsforvaltningen arbejde på at nedsætte en tværgående koordineringsgruppe.
Gruppen vil bestå af repræsentanter fra centrene, forvaltningerne og
forsyningsvirksomhederne. Herudover vil Miljøkontrollen gennemføre et
introduktionsforløb for centrenes bestyrelse og medarbejdere, der introducerer
Københavns Kommunes miljømål, baggrunden for forskellige miljømæssige
problemstillinger og miljøsystemernes opbygning. Der skal også være mulighed
for at tilknytte kommunale ressourcepersoner til Agenda 21 centrene i
forbindelse med konkrete projekter efter aftale med de relevante forvaltninger
og forsyningsvirksomheder.
Miljøkontrollen vil efter behov assistere med opbygningen af centrene, herunder forberedelse af de første bestyrelsesmøder, forretningsorden, ansættelseskontrakter mv.
Procedure for indkaldelse og behandling af forslag
I ansøgningsmaterialet indkaldes forslag til modeller for Agenda 21 centre. Forslagene skal indeholde en beskrivelse af, hvordan formålet forventes omsat i praksis. Herunder
· Opfyldelse af formål og mål
· Lokal tilknytning
· Samarbejdsrelationer
· Bestyrelsens sammensætning og procedure for udpegning af bestyrelsesmedlemmer
· Organisering
· Budget
· Placering
· Eksisterende miljøarbejde
Ved behandling og vurdering af de indsendte forslag til Agenda 21 centre vil der blive lagt vægt på, i hvilken grad de udfylder de rammer, der er givet med det valgte koncept for forsøg med Agenda 21 centre i København. Der vil blive lagt særlig vægt på
· I hvilket omfang centeret kan bygge videre på resultaterne af eksisterende lokale miljøaktiviteter.
· Om centerets indsatsområder og aktiviteter vil kunne opfylde formål og mål med Agenda 21 centrene i København.
· I hvilket omfang forslagsstiller er tilknyttet lokalområdet og om centerets aktiviteter vil skabe lokal forankring af miljøarbejdet blandt bydelens borgere.
· I hvilket omfang centeret baserer sig på et bredt funderet samarbejde i bydelen og med andre relevante parter.
· Om fremgangsmåden ved sammensætning af bestyrelsen sikrer den ønskede lokale repræsentation.
· Om centerets interne organisering vil kunne sikre forsvarlig drift af centeret.
· Om der er sammenhæng mellem centerets aktiviteter og budget.
· I hvilket omfang den foreslåede placering kan være med til at sikre en spredning af centrene geografisk og med hensyn til boligstruktur, befolknings- og erhvervssammensætning samt om eventuelle andre fordele ved placeringen.
Det videre forløb
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at der efter Miljø- og Forsyningsudvalgets godkendelse af ansøgningsmaterialet indrykkes annoncer om indkaldelsen af forslag i alle distriktsbladene, samt informeres herom på den førstkommende kommunale avisside i alle distriktsaviserne (den første uge i hver måned). Miljøkontrollen planlægger endvidere at afholde et informationsmøde for interesserede parter. Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at ansøgningsfristen fastlægges til otte uger efter annonceringstidspunktet med henblik på at give alle lokale grupper mulighed for at udarbejde forslag og etablere det ønskede lokale samarbejde herom.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil på baggrund af de i ansøgningsmaterialet fastlagte vurderingskriterier fremlægge indstilling om konkret placering af Agenda 21 centrene, deres tildeling af tilskud og hermed også den endelige fordeling af puljemidlerne på 4,5 mio. kr. Det forventes at kunne ske på Miljø- og Forsyningsudvalgets møde i november 2002.
Når placering af Agenda 21 centrene er besluttet, skal der ske en endelig nedsættelse af de lokale bestyrelser for Agenda 21 centrene, udarbejdes endelige vedtægter samt underskrives driftsaftale. Det forventes endvidere at Miljø- og Forsyningsforvaltningen kan fremlægge endelig vedtægter og driftsaftale for hver af centrene til godkendelse primo 2003 samtidig med, at udvalget orienteres om sammensætningen af de lokale bestyrelser.
Herefter vil bestyrelsernes første opgaver være at fastlægge forretningsorden for bestyrelsen, ansætte personale og eventuelt finde lokaler til de enkelte Agenda 21 centre.
Evaluering af
centrene
Miljø- og
Forsyningsforvaltningen foreslår, at forsøget med lokale Agenda 21 centre og
effekten på det lokale miljøarbejde evalueres i slutningen af år 2004 til brug
for Miljø- og Forsyningsudvalgets drøftelser af Agenda 21 centrenes fortsatte
drift, så centrenes fremtidige finansiering i givet fald kan indgå i
budgetforhandlingerne for år 2006.
Evalueringen gennemføres i forhold til:
·
Målene for Agenda
21 centrenes arbejde.
·
De lokale
succeskriterier for centrene.
·
Indikatorer for
centrenes præstation (kendskab til
centerets aktiviteter blandt målgrupperne), proces
(omfanget af involvering af målgrupperne i centerets aktiviteter) og effekt (centerets bidrag til at
målgrupperne har handlet mere miljøbevidst).
Evalueringen vil blandt andet blive gennemført på grundlag af kvalitative interviews med borgere, virksomheder og netværk i bydelene.
MILJØVURDERING
Formålet med Agenda 21 centrene er at støtte og udvikle det lokale miljøarbejde og demokrati ved at inspirere og engagere lokale borgere, virksomheder etc. til at deltage aktivt i helhedsorienterede miljøprojekter. Det forventes derfor, at etableringen af Agenda 21 centre vil have en positiv miljøeffekt, fordi centrene kan medvirke til, at borgere, virksomheder m.v. handler mere miljøbevidst. Herudover iværksættes en række lokale projekter, som kan have indvirkning på miljøet. Da de lokale projekter vil have samme overordnede formål som centrene, forventes miljøeffekten at være positiv.
ØKONOMI
Der er i budget 2002 afsat en pulje på 10 mio. pr. år kr. til bl.a. Agenda 21 centre, nye vedvarende energiprojekter og andre miljøinitiativer. Puljen er ifølge budgetaftalen videreført til udgangen af 2005. Ud af puljen på 10 mio. kr. årligt forventes der årligt afsat 4,5 mio. kr. til Agenda 21 centre samt støtte til lokale miljøaktiviteter i de bydele, hvor der ikke etableres Agenda 21 center.
Det foreslås, at der fremsendes et teknisk
ændringsforslag til budgetforslaget for 2003, der afsætter 4,5 mio. kr. af 10
mio. kr.'s puljen til Agenda 21 centrene. De 4,5 mio. kr. ønskes flyttet fra
bevillingen Puljer, Sekretariatet til bevillingen Miljøkontrollen, Skattefinansieret
drift, Funktion 0.80.1 Fælles formål.
Den økonomiske ramme på 4,5 mio. kr. skal dække
udgifter til etablering, løn, husleje, drift og projektmidler.
Denne indstilling skal ses i sammenhæng med
indstillingen om Puljen til lokale miljøaktiviteter, der også søges finansieret
af 10 mio. kr.'s puljen i 2002.
Puljens midler søges anvendt som beskrevet i
nedenstående skema:
|
2002 |
2003 |
2004 |
2005 |
Pulje til lokale miljøaktiviteter |
300.000 |
750.000 |
750.000 |
750.000 |
Støtte til grønne guider Jf. MFU 149/02 |
445.000 |
|
|
|
Agenda 21 centre inkl. Etableringsomkostninger |
|
4.500.000 |
4.500.000 |
4.500.000 |
Evaluering og videreudvikling |
|
|
100.000 |
100.000 |
Lokale aktiviteter i miljøtrafikugen 2002 |
500.000 |
|
|
|
Restpulje |
|
805.000 |
|
|
I alt |
1.245.000 |
6.055.000 |
5.350.000 |
5.350.000 |
I alt 2002 til 2005 |
|
|
|
18.000.000 |
Udvalget besluttede i sit møde med den 17. juni 2002, at der skal etableres en pulje til lokale miljøaktiviteter på 300.000 kr. i 2003 og 750.000 kr. pr. år i perioden 2003-2005. Anvendelse af denne pulje, der i årene 2003-2005 finansieres af mindreforbruget i 2002, fremlægges i en selvstændig indstilling til Miljø- og Forsyningsudvalget.
Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede endvidere at dække den del af de grønne guiders budget, der er faldet bort i forbindelse med nedlæggelsen af den grønne fond.
I 2002 betyder det, at kommunen dækker den grundfinansiering, som de grønne guider havde forventet fra Københavns Kommune og den Grønne Fond tilsammen, svarende til 1.445.500 kr. Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede, at 445.500 kr. skulle finansieres af Puljen til bl.a. Agenda 21 i 2002.
Da Agenda 21 centrene ikke kan iværksætte aktiviteter i 2002, foreslås det, at der anvendes 500.000 kr. af midlerne til Agenda 21 centre til at dække Miljø- og Forsyningsudvalgets udgifter til miljøtrafikugen 2002, jr. MFU 62/2002. Miljø- og Forsyningsudvalgets bidrag understøtter lokale gruppers aktiviteter i miljøtrafikugen. Finansieringen af denne indgår som et særligt "at"-punkt i indstillingen om Puljen til lokale miljøaktiviteter.
Desuden foreslås det, at de resterende 805.000 kr. afsættes som en restpulje til senere udmøntning, f.eks. til miljøaktiviteter i København, som tidligere har fået statsligt tilskud, men hvor tilskudsordningen er faldet bort. Miljø- og Forsyningsudvalget vil på et senere møde få forelagt en indstilling om anvendelse heraf.
Ovenstående fordeling af midlerne til Agenda 21 forudsætter, at mindreforbruget i 2002 kan overføres til de efterfølgende år. Dette betinges dog af Borgerrepræsentationens godkendelse.
HØRING
Der er ikke foretaget egentlig høring.
I forbindelse med konferencen om Agenda 21 centre blev deltagerne opfordret til at komme med skriftlige kommentarer inden den 1. maj 2002 til Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag til koncept for Agenda 21 centre. Der indkom i alt ni henvendelser. Disse har været forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget på mødet den 3. juni 2002.
ANDRE
KONSEKVENSER
Ingen bemærkninger.
BILAG
Bilag 1: Ansøgningsmateriale: Indkaldelse af forslag til Agenda 21 centre i København.
Bilag 2: Udkast til standardvedtægter for Agenda 21 centrene
Bilag 3: Udkast til driftsaftale
Bilag 4: Udkast til revisionsinstruks for tilskud til Agenda 21-centre
Peter Elsman
/ Hjalte Aaberg