Mødedato: 12.05.2003, kl. 14:00

Københavnernes Grønne Regnskab 2002

Københavnernes Grønne Regnskab 2002

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 12. maj 2003

 

 

9.      KøbenhavnernesGrønne Regnskab 2002

 MFU 100/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Bygge- ogTeknikforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget og Bygge- ogTeknik­udvalget over for Økonomi­udvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at KøbenhavnernesGrønne Regnskab 2002 godkendes.

 

 

RESUME

Denne indstilling er udarbejdet i et samarbejde mellemBygge- og Teknik­forvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen ogfremlægges parallelt i Bygge- og Teknik­udvalget og Miljø- ogForsyningsudvalget. Miljø- og Forsynings­udvalget har på mødet  den 3. februar 2003 fået forelagt oggodkendt koncept for Københavnernes Grønne Regnskab 2002 og formidlingen heraf.

Regnskabet for 2002 findes på hjemmesiden www.kk.dk/miljoetjek, og indeholder desamme indikatorer som i de tidligere trykte udgaver. Ved indikatorer forstås de nøgletal, der beskriver udviklingen indenforde enkelte områder. Der er desuden udarbejdet en folder, der viserudviklingen på et lille antal indikatorer, og som henviser til hjemmesiden.Herudover er der i år iværksat en række formidlingstiltag specielt rettet modde yngre københavnere.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Københavnernes Grønne Regnskab er siden 1996 blevetudarbejdet årligt i et samarbejde mellem Bygge- og Teknikforvaltningen ogMiljø- ­og Forsyningsforvaltningen.

Københavnernes Grønne Regnskab omfatter Københavns Kommunesom geografisk område. Det betyder, at regnskabet viser udvalgtemiljøpåvirkninger fra borgerne, erhvervslivet og offentlige myndig­heder.Formålet med regnskabet er at informere borgere, virksom­heder og kommunensforvaltninger om:

·       Miljøbelastningen i København ved hjælp af udvalgteindikatorer

·       Kommunens miljømål

·       Hvad kommunen gør for at begrænse belastningen afmiljøet

·       Hvordan borgerne selv kan bidrage til at mindskemiljøproblem­erne

·       Hvordan virksomhederne i kommunen arbejder medforebyggende miljøarbejde.

For 2002 er indikatorene fra 2001 fastholdt og fokus harværet på en ny formidling af regnskabet.

I begyndelsen af 2003 har koncept for Københavnernes GrønneRegnskab 2002 og formidling heraf været forelagt de to udvalg. Konceptet ergodkendt af Miljø- og Forsyningsudvalget den 3. februar 2003 og af Bygge- ogTeknikudvalget den 29. januar 2003. Konceptet er tilpasset resultaterne af enborgerundersøgelse fra november 2002 og resultaterne af en interviewrundeblandt miljøambassadører (grønne guider, miljøorganisationer og virksomheder)fra december 2002.

Hovedtrækkene i konceptet har været at udvikle enhjemmeside, hvor alle indikatorer og information om miljøudviklingen iKøbenhavn er samlet. Hjemmesiden, som har adressen www.kk.dk/miljoetjek er bygget op, såder er information på flere niveauer: Til dem der bare vil vide lidt, og tildem der vil have uddybende information.

Herudover er der udarbejdet en folder, der viser udviklingeninden for nogle få indikatorer til brug for borgerne i København. Folderenhenviser til hjemmesiden. På baggrund af en interviewrunde blandtmiljøambassadørerne er det valgt at vise forbrugsindikatorer opgjort på enmåde, så man så vidt muligt kan sammenligne med sit eget forbrug.

Med udgangspunkt i den borger­under­søgelse, der blevgennemført i efteråret 2002 er det i år valgt at have ekstra fokus på de yngrekøbenhavnere i forbindelse med formidlingen af regnskabet.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Det har været hensigten med Københavnernes Grønne Regnskab2002 at få de centrale budskaber om miljøets udvikling ud til flerekøbenhavnere, og i år specielt til de yngre københavnere.

Hjemmeside og folder vil begge blive oversat til engelsk.Folderen trykkes i 10.000 danske eksemplarer og 3.000 engelske eksemplarer.Folderen vil blive distribueret til biblioteker, kvarterløftområder, grønneguider, lokal agenda 21-grupper, andels-, lejer- og ejerforeninger,virksomhedsnetværk, folkeskoler, Sund By butikker samt til en rækkemiljøorganisationer.

Udover regnskabet, der nås på www.kk.dk/miljoetjek og folderen er deriværksat følgende tiltag, der alle skal være med til at henlede opmærksom­hedenpå den nye hjemmeside:

·       Gratis postkort

·       Plakat

·       Annoncer i Urban

·       Bannerannoncer på nettet

·       Aktiviteter i forbindelse med miljøfestivalen.

Der er udvalgt et billede og design, som er gennemgående iforhold til både postkort, plakat og annoncer med det formål at opnå engenkendelighed hos modtagerne. På alle tiltag er der henvisning til www.kk.dk/miljoetjek .

De udarbejdede tiltag vil alle blive sat i værk op til ogunder miljø­festivalen, hvor regnskabet lanceres.

 

Gratis postkort

Der trykkes 26.000 postkort, som uddeles i ca. 220københavnske caféer og biografer. Uddeling af postkort foregår over en periodepå 2 uger. På bagsiden af postkortet er der en quiz, hvor man kan svare på tremiljøspørgsmål. Svarene på spørgsmålene kan findes i regnskabet på hjemmesiden.Præmien i konkurrencen er en cykel, der er sponsor­eret  af en mindre københavnsk kæde afcykelhandlere. Præmien udtrækkes under miljøfestivalen.

 

Plakat

Der trykkes 1000 plakater, som udsendes til en række uddannelsesinstitutioner,biblioteker, grønne organisationer og til københavnske caféer og biografersammen med postkortene.

 

Annoncer i gratisavis

Der indrykkes tre halvsides annoncer i Urban eller MetroXpress.

 

Bannerannoncer på nettet

Der indrykkes bannerannoncer på de to københavnske hjemmesiderAOK og Studerende Online. Undersøgelser har vist, at disse to hjemmesider oftebenyttes af yngre københavnere. Annoncerne bliver på nettet, indtil der er nået100.000 hits. I annoncerne vil der være opfordring til at deltage ikonkurrencen om en cykel. Der er direkte link fra annoncen til regnskabetshjemmeside.

 

Aktiviteter i forbindelse med miljøfestivalen

Under miljøfestivalen vil der være aktiviteter knyttet tilde grønne regnskaber, og i løbet af festivalen vil præmien til konkurrencenblive udtrukket.

 

MILJØVURDERING

Regnskabet er et redskab for borgere og virksomheder til atholde sig orienteret om miljøbelastningen og miljømålene i København og kangive inspiration til at gøre noget for at mindske miljøproblemerne. Som sådanmå regnskabet forventes at have en positiv effekt på miljøet og borgernesholdninger til miljø.

Ved at vælge at udgive regnskabet i elektronisk form sparesder ressourcer til papir og til trykkeprocessen.

Ved produktion af folder, plakat og postkort bruges især itrykke­processen res­sourcer i form af el og papir, og der anvendes forskelligekemiske stoffer. Miljø­påvirkningerne ved trykkeprocessen søges reduceret vedbrug af et miljø­cer­tificeret trykkeri, der arbejder med at minimereressourceforbruget og anvende de mindst miljøskadelige kemikalier. Folder,plakat og postkort trykkes i en proces, der lever op til svanemærkekriterierne.

 

ØKONOMI

Budgettet for Københavnernes Grønne Regnskab 2002 er 400.000kr. Udgifterne deles ligeligt mellem Miljø- og Forsyningsforvaltningen ogBygge- og Teknik­forvaltningen. Udgiften dækkes i Miljøkontrollen på konto80.1.

 

HØRING

Ingen

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingenbemærkninger.

 

BILAG

Folder,Københavnernes Grønne Regnskab 2002

 

 

 

 

Mette LisAndersen                     PeterElsman

                                                                

 


 


Til top