Mødedato: 12.05.2003, kl. 14:00

Miljøpolitik for København

Miljøpolitik for København

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 12. maj 2003

 

 

15.      Miljøpolitikfor København

 MFU 106/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- ogForsyningsudvalget sender Miljøpolitik for København i høring i de øvrigeudvalg.

 

RESUME

Formålet med en miljøpolitik for København er at opstille enfælles ramme for miljøarbejdet i København og for arbejdet med miljøcertificering. 

Miljøpolitikken er opbygget i to dele. Dels en overordnetdel med visionen om at udviklingen i København skal ske på et bæredygtigtgrundlag, og dels en mere konkret del, som indeholder retningslinier for, hvadKøbenhavn som kommune vil gøre for at fremme bæredygtighed.

Miljøpolitikken gælder således for alle kommunens forvaltningerog institutioner, men omfatter hele kommunen. Miljøpolitikken sammenfatter deforpligtelser, som forvaltninger og institutioner i forvejen er underlagt ihenhold til Dogme 2000 og andre kommunale mål og beslutninger.

Et udkast til miljøpolitik har været i høring i de øvrigeforvaltninger og er herefter blevet drøftet og revideret i en arbejdsgruppe medpolitikere og embedsmænd fra Miljø- og Forsyningsudvalget og forvaltningen. Detforeslås, at forslag til miljøpolitik sendes i høring i de øvrige politiskeudvalg i perioden frem til 15. august 2003.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Stadig flere forvaltninger og institutioner i kommunenbegynder at arbejde med miljøledelse med henblik på at blive miljøcertificeret.Et af kravene for at blive miljøcertificeret er, at forvaltningen ellerinstitutionen har en miljøpolitik. Der er i den forbindelse behov for en samletmiljøpolitik for kommunen, som den enkelte forvaltning eller institution kanindpasse sin egen miljøpolitik under.

Forslag til miljøpolitik er udarbejdet af Miljø- ogForsyningsforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger. Senest erforslaget til miljøpolitik blevet drøftet og revideret i en arbejdsgruppe, hvorder deltog fire politikere fra Miljø- og Forsyningsudvalget og fem embedsmændfra forvaltningen.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Formål og principper

Begrundelsen for at udarbejde en miljøpolitik for Københavner følgende:

·       Forbedre miljøtilstanden lokalt, regionalt og globalt

·       Opstille en fælles ramme for miljøarbejdet i Københavnog for arbejdet med miljøcertificering

·       Synliggøre København som en miljøbevidst kommune overfor borgere, underleverandører og samarbejdspartnere, samt over for kommunensmedarbejdere

Miljøpolitikken omfatter al miljøarbejdet i København. Detbetyder, at miljøpolitikken gælder for alle kommunens forvaltninger oginstitutioner. Endvidere stiller miljøpolitikken krav om, at kommunen påvirkerog skaber gunstige betingelser for at borgere, leverandører og samarbejdspartnere kan integrere miljøet i dedaglige handlinger.

Miljøpolitikken er formuleret ud fra nogle overordnedeprincipper. Miljøpolitikken skal være kortfattet og præcis samt omfatte alleområder, som kommunen kan påvirke.

Miljøpolitikken vurderes ikke at ville ændre væsentligt påde forpligtelser, som forvaltninger og institutioner i forvejen er underlagt ihenhold til Dogme 2000 og andre kommunale mål og beslutninger.

Miljøpolitikken

Miljøpolitikken er opbygget i to dele. Dels en overordnetdel med visionen om at udviklingen i København skal ske på et bæredygtigtgrundlag, og dels en mere konkret del, som indeholder retningslinier for, hvadKøbenhavn som kommune vil gøre for at fremme bæredygtighed.

Visionen handler om, at kommunen sammen med borgere ogerhvervsliv vil sikre, at byen afleveres til kommende generationer i en bedremiljøtilstand, end da vi selv overtog den. Kommunen vil målrettet ogvedholdende vise, at lokale og globale miljømæssige udfordringer kan imødegås.København vil som by, hovedstad og centrum i Øresundsregionen være inspiratorog drivkraft i omstillingen til bæredygtighed.

Derfor vil kommunen som offentlig virksomhed, myndighed ogsamarbejdspartner  forebyggemiljøforringelser og reducere miljøbelastningen lokalt og globalt samt mindskeressourceforbruget.

 

Retningslinierne handler om, hvad kommunen vil gøre og omfatterfølgende:

·       Skabe løbende miljøforbedringer

·       Kortlægge miljøbelastningen og miljøtilstanden

·       Opstille mål i dialog med københavnerne

·       Indarbejde miljøhensyn i alle sektorer

·       Indføre miljøcertificering i kommunen

·       Indhente viden og opbygge miljøkompetence

·       Informere om miljøforhold, demonstrere handlemulighederog skabe handlemuligheder

·       Styrke børns og unges viden og handlemuligheder

·       Samarbejde med miljøbevidste leverandører ogefterspørge miljørigtige varer og tjenesteydelser

·       Samarbejde med byeri Europa og internationalt

 

Den videre proces

Det foreslås at forslag til miljøpolitik sendes i høring ide øvrige politiske udvalg med en høringsfrist frem til 15. august 2003.Herefter udarbejdes et endeligt forslag til miljøpolitik, som behandles iMiljø- og Forsyningsudvalget, i Økonomiudvalget og i Borgerrepræsentationen.

 

Sammenhæng med øvrige beslutninger, planer etc.

Kommunens miljøarbejde bevæger sig på tre forskellige niveauer:

·       Visioner

·       Politikker og strategier

·       Konkrete mål og handlinger

Miljøpolitikken hører primært hjemme på politik- ogstrateginiveauet. En konkretisering af miljøpolitikken i form af konkrete målog handlinger vil ske i forbindelse med planarbejdet i kommunen, fx i Agenda 21planen.

 

MILJØVURDERING

Miljøpolitikken udgør en ramme for miljøarbejdet, og kan pålængere sigt have en positiv effekt på miljøet i form af et reduceretressourceforbrug og en mindre miljøbelastning af vand, jord og luft.

 

ØKONOMI

Forslag til miljøpolitik vurderes ikke at have økonomiskekonsekvenser.

 

HØRING

Et udkast til miljøpolitik har været i høring i de øvrigeforvaltninger. Udkastet er herefter blevet drøftet og revideret i enarbejdsgruppe bestående af politikere fra Miljø- og Forsyningsudvalget og embedsmændfra forvaltningen.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

BILAG

·       Miljøpolitik for København, forslag, april 2003

·       Uddybning af miljøpolitik for København, notat, 9.april 2003

 

 

 

 

 

 

Peter Elsman

                                                                 /Hjalte Aaberg

 

 


 


Til top