Mødedato: 11.11.2002, kl. 15:00

Udmøntning af yderligere dele af puljen til bl.a. Agenda 21

Udmøntning af yderligere dele af puljen til bl.a. Agenda 21

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 11. november 2002

 

 

8.      Udmøntning af yderligere dele af puljen til bl.a. Agenda 21

 MFU 239/2002

INDSTILLING[pj1] 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der af puljen til bl.a. Agenda 21 udmøntes 0,82 mio. kr. i 2002 samt 4,73 mio. kr. i 2003 til miljø- og energiprojekter som beskrevet i denne indstilling, og

at yderligere 2,29 mio. kr. af puljen udmøntes som angivet i 2003 under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen godkender overførsel af mindreforbruget af puljen i 2002 til 2003.

 

 

RESUME[pj2] 

Med denne indstilling foreslås der af puljen til bl.a. Agenda 21 i alt i 2002 og 2003 bevilget 1,25 mio. kr. til information til etniske grupper om miljø og energi, 5,99 mio. kr. til etablering af et energiværksted, 0,5 mio. kr. til projekt "forårsrengøring" og 0,1 mio. kr. til tilvejebringelse af data til brug for grønne regnskaber.

 


SAGSBESKRIVELSE[pj3] 

Af puljen på 10 mio. kr. til bl.a. Agenda 21, der første gang blev indarbejdet i Miljø- og Forsyningsudvalgets budget i 2002, er 4,5 mio. kr. tidligere besluttet afsat til Agenda 21 centre. Den resterende delpulje på 5,5 mio. kr. er afsat til vedvarende energiprojekter og andre miljøaktiviteter.

Med denne indstilling foreslås der af denne delpulje bevilget 1,25 mio. kr. til information til etniske grupper om miljø og energi, 5,99 mio. kr. til etablering af et energiværksted, 0,5 mio. kr. til projekt "forårsrengøring" og 0,1 mio. kr. til tilvejebringelse af data til brug for grønne regnskaber.

Udgifterne vil falde med 0,82 mio. kr. i 2002 og 7,02 mio. kr. i 2003. Delpuljen er på 5,5 mio. kr., og det vil derfor være en forudsætning, at mindreforbruget i 2002 kan overføres til 2003. For et af projekterne foreslås bevillingen derfor delvis givet under forudsætning af Borgerrepræsentationens godkendelse af overførslen af mindreforbruget.

 

Information til etniske grupper om miljø og energi

Beløb: 0,6 mio. kr. i 2002 og 0,65 mio. kr. i 2003

Det foreslås, at der gennemføres målrettet og tilpasset rådgivning til etniske grupper om miljørigtig adfærd og energibesparelser.

I første fase afdækkes behov og muligheder for at styrke information om miljø- og energiforhold til etniske grupper. Informationen skal ske ved anvendelse af  medier tilpasset de etniske grupper som for eksempel lokal TV og radio. Det foreslås at lade en ekstern konsulent afdække behov og muligheder. Projektet styres af en gruppe med repræsentanter fra Københavns Energi og Miljøkontrollen. En række lokale parter med viden om formidling og/eller miljø og energi bør derudover indgå i en følgegruppe for projektet.

I anden fase gennemføres på baggrund af undersøgelsen målrettet information og rådgivning til de etniske grupper på de udpegede områder.

Desuden vurderer forvaltningen allerede på nuværende tidspunkt, at der er behov for information til etniske ejere af mindre erhverv, typisk butikker om håndtering af erhvervsaffald. Det foreslås derfor at igangsætte  et informationsprojekt om kendskabet til disse forhold hos virksomheder, der drives af personer med anden etnisk baggrund. Der vil blive opsøgende virksomhed og anvendt informationsmedier som er tilpasset målgruppen - for eksempel video. Der bør indgå lokale parter med viden om formidling og/eller miljø og energi i en følgegruppe for dette projekt.

Energiværksted

Beløb: 0,22 mio. kr.  i 2002 og 5,77 mio. kr.  i 2003. Af udgiften  i 2003 bevilges 2,29 mio. kr. under forudsætning af, at BR godkender overførslen af mindreforbruget fra 2002.

Den eksisterende miljøskole Vandværkstedet indstilles udbygget til et Energi- og Vandværksted. Et udbygget Energi- og Vandværksted vil rumme de bedste og mest moderne undervisningsfaciliteter som sammen med de fysiske forhold vil danne rammerne for kvalificeret undervisning og energirådgivning

Vandværkstedet er startet og udviklet i et samarbejde mellem Københavns Energi og Miljøtjenesten i København. Miljøtjenesten i København er et tværforvaltnings-samarbejde mellem Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen med det formål at skabe en ny generation af miljøbevidste borgere i København. 

Vandværkstedet, som har en udendørsdel og en indendørsdel har fra sin start oplevet et stigende antal besøg fra år til år.

Ved at udbygge Vandværkstedet med en energidel kan man skabe Nordens største eksperimenterende miljøskole for energi og vand –  et formidlingscenter, som på en kvalificeret og rationel måde kan varetage miljøundervisning og rådgivning indenfor energi- og vandområdet for en bred målgruppe lige fra børn i daginstitutioner til voksne.

Udover de eksisterende undervisningstilbud på vand- og afløbsområdet, vil den eksperimenterende miljøskole blive udbygget med en energidel, bestående af aktiviteter indenfor el, varme, gas samt vedvarende energi.

Aktiviteter på Energiværkstedets indendørsdel vil komme til at omfatte blandt andet:

Energiforsyningsmodeller hvor eleverne får mulighed for at få et samlet overblik over, hvordan energiforsyningen virker. Modellerne skal vise forsyningssystemer lige fra vindmøller til boreplatforme, kraftvarmeanlæg og  affaldsforbrændingsanlæg og energiens vej til forbrugeren.

·        En storskærm hvor eleverne kan se film og tv-programmer om energi – lige fra videnskabsprogrammer om drivhuseffekt til orienteringsfilm om energiudnyttelsen i husholdningerne

·        Eksperimenterende værksteder hvor eleverne laver forsøg  med el, varme, gas samt vind- og vandmøller m.m.

Endvidere vil Energiværkstedet komme til at bestå af en udendørsdel med følgende aktiviteter:

·        En vindmølle, som eleverne kan dreje i forhold til vinden samt indstille rotorbladene på. Energiproduktionen registreres på computer til videre brug i undervisningen.

·        Eleverne arbejder med de opstillede solcellepaneler, solfangere og solovn. Energiproduktionen registreres på computer til videre brug i undervisningen.

Bevillingen på 0,22 mio. kr. i 2002 og 3,48 mio. kr. i 2003 vil dække etablering af energiværksted i stueplan i filterbygningen samt værksted på udendørsdelen. Den yderligere bevilling på 2,29 mio. kr. i 2003 vil dække etablering af energilaboratoriet på taget og oplevelsesrummet i kælderen i den eksisterende filterbygning.

 

Udvikling og drift

Miljøtjenesten står for booking af besøg og afholder udgifter til den pædagogiske ledelse og udvikling af stedet, ligesom Miljøtjenesten betaler udgifterne til undervisningsmaterialer og udstyr.

Med hensyn til formidling til de besøgende på stedet, forhandles omfanget og udgiftsfordelingen mellem Miljøtjenesten og KE fra år til år ud fra en opstillet målsætning for besøgstal m.v.

KE står i dag for den løbende drift og vedligeholdelse af Vandværkstedet og vil fremover også stå for den løbende drift og vedligeholdelse af udvidelsen til et Energi- og Vandværksted.

Af bilag 1 fremgår en mere detaljeret projektbeskrivelse, mens bilag 2 indeholder en oversigt over de enkelte faser i etableringen.

 

Projekt forårsrengøring

Beløb: 0,5  mio. kr. i 2003

Vej og Park vil i samarbejde med Miljøkontrollen afholde rengøringsdage i foråret 2003 under temaet: "Tag ansvar for dit eget affald –  affaldet ud af Københavns gader". Budskabet i kampagnen vil være, at vi alle har et ansvar for at København er en ren by, som det er rart at bo og opholde sig i.

Miljøkontrollen og Vej og Park er enige om formen på arrangementet. Det skal være én større opsigtvækkende begivenhed og et par konkrete opgaver rettet mod unge og boligforeninger.

Den endelige udformning af begivenhederne vil blive udviklet i en arbejdsgruppe, hvor erfaringer fra lignende arrangementer vil blive inddraget.

Nogle af de foreløbige ideer, der vil blive arbejdet videre på, er:

Ø     Optog gennem byen med R98 hestevogn, affaldsklovne, happenings og et affaldsbjerg med dagens indsamlede affald fra gaderne.

Ø     Skoler, fritidshjem og boligforeninger inddrages i en konkurrence om at have "Den reneste institution/boligområde"

Ø     Havnen inddrages i en rensning af vandet for affaldsrester.

Ø     Udnævnelse af kendte personer som ambassadører for en ren by.

Der vil sandsynligvis blive anvendt professionel hjælp i forbindelse med gade/teater/happenings og til udarbejdelse af foldere m.v.

 

Levering af data til grønne regnskaber

Beløb: 100.000 kr. i 2003

Formålet er at skabe et grundlag for, at KE uden beregning kan levere specielle udtræk om vand- og energidata til udarbejdelse af grønne regnskaber til boligforeninger m.fl.

Hermed tilskyndes boligforeninger til at udarbejde grønne regnskaber og dermed øges fokus på foreningernes og beboernes miljøpåvirkning.

Levering af disse data er stærkt efterspurgt af grønne guider, boligforeninger m.fl.

Københavns Energi sender regninger ud til hver enkelt lejer/forening og lægger ikke omkostninger til specielle dataudtræk på alle forbrugeres regning, men tager betaling herfor i de enkelte tilfælde. Det hænger sammen med de besparelseskrav, som Energitilsynet stiller til de danske elselskaber (benchmarking og indtægtsrammeregulering).

Bilag 3 indeholder en mere detaljeret beskrivelse af projektet.

 

MILJØVURDERING

Alle de nævnte aktiviteter bidrager på forskellige måder til at sætte fokus på at mindske miljøbelastning og ressourceforbrug hos forskellige målgrupper i København. Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer derfor at støtten til de nævnte aktiviteter vil bidrage til at oplyse og engagere flere borgere i at handle miljøbevidst i hverdagen.

Flere af de foreslåede projekter vil have en CO2- reducerende effekt og vil bidrage til at nå Københavns Kommunes mål på 35% reduktion inden 2010.

I forbindelse med etablering af energiværkstedet og projekt forårsrengøring vil forvaltningen sørge for at aktiviteterne bliver udført på en sådan måde at omgivelserne sikres mest muligt mod gener og andre negative miljøpåvirkninger.

 

ØKONOMI

Nærværende indstilling indebærer, at der gives bevilling til følgende projekter i 2002 og 2003 som følger:

 

Projektnavn

(beløb i mio. kr.)

2002

 

2003

 

2003, forudsat overførsel af mindreforbrug

I alt pr. projekt

Information til etniske grupper om miljø

0,60

0,65

 

1,25

Energiværksted

0,22

3,48

2,29

5,99

Forårsrengøring

 

0,50

 

0,50

Data til grønne regnskaber

 

0,10

 

0,10

I alt

0,82

4,73

2,29

7,84

I alt pr. år

0,82

7,12

 

 

Bevillingen til projektet vedrørende information til etniske grupper om miljø foreslås givet som en driftsbevilling og omplaceret til Miljøkontrollen, funktion 0.80.1 Fælles formål.

Udgifterne til etableringen af et energiværksted vedrører dels ombygninger, dels udvikling af pædagogiske aktiviteter, og foreslås givet som en betinget driftsbevilling, hvilket bl.a. indebærer, at der skal aflægges særskilt regnskab for projektet. Bevillingen omplaceres til Københavns Energi, funktion 6.51.1 Administration. Af bevillingen er 2,29 mio. kr. forudsat overførsel af mindreforbrug fra 2002 til 2003.

Bevillingen til projekt forårsrengøring foreslås givet som driftsbevilling og omplaceret til Miljøkontrollen, funktion 0.80.1 Fælles formål.

Bevillingen til tilvejebringelse af data til brug for grønne regnskaber foreslås givet som driftsbevilling og omplaceret til Miljøkontrollen, funktion 0.80.1 Fælles formål.

Puljen til bl.a. Agenda 21 er tidligere besluttet opdelt i en delpulje på 4,5 mio. kr. til oprettelse og drift af Agenda 21-centre  (hvor delpuljen i 2002 blandt andet forudsættes at finansiere puljen under Miljø- og Forsyningsudvalget til støtte til lokale miljøaktiviteter i årene 2002-2005) og en delpulje på 5,5 mio. kr. til vedvarende energiprojekter og andre miljøaktiviteter.

Da puljen til lokale miljøaktiviteter for 2003 allerede er udmøntet, selv om puljen er forudsat finaniseret af mindreforbruget i 2002, vil delpuljen til vedvarende energiprojekter for år 2003 ikke kunne udmøntes fuldt ud, før overførslen af mindreforbruget i 2002 har fundet sted. Dette er baggrunden for, at der i første omgang kun foreslås udmøntet 4,73 mio. kr. af delpuljen.

Af den samlede pulje til bl.a. Agenda 21 på 10 mio. kr. i årene 2002 til 2005 er følgende beløb nu disponeret:

 

(mio. kr.)

2002

2003

2003 (overførsel)

2004

2005

I alt

Samlet pulje

10,00

10,00

 

10,00

10,00

40,00

Heraf delpulje på 4,5 mio. kr.  til miljøaktiviteter, Agenda 21 centre m.v.

Driftsbevilling til Agenda 21 centre

 

4,50

 

4,60

4,60

13,70

Støtte til grønne guider

0,45

 

 

 

 

0,45

Støtte til lokale miljøaktiviteter (pulje under MFU)

0,30

0,75

 

0,75

0,75

2,55

Ufordelt rest af delpulje

 

 

 

 

 

1,30

Heraf delpulje på 5,5 mio. kr. til vedvarende energiprojekter o.a. miljøaktiviteter

Miljøtrafikuge 2002

0,50

 

 

 

 

0,50

Energiværksted m.m.

0,82

4,73

2,29

 

 

7,84

I alt

1,32

4,73

 

 

 

8,34

Ufordelt rest af delpulje

4,18

0,77

 

5,50

5,50

 

Til senere udmøntning

 

2,66

5,50

5,50

 

 

 

HØRING

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

BILAG

Bilag 1: Visionsplan – Energi- og Vandværkstedet – en eksperimenterende miljøskole

Bilag 2: Økonomisk overslag over etablering af Energiværkstedet i forbindelse med Vandværkstedet

Bilag 3: Projektbeskrivelse for levering af vand- og energidata til grønne regnskaber

 

 

Peter Elsman

 

                                            / Hjalte Aaberg


 


 [pj1]00106314DOC

 [pj2]00106315DOC

 [pj3]00106317DOC

Til top