Mødedato: 11.11.2002, kl. 15:00

Daglige luftprognoser i Københavns Radio og TV2 Lorry

Daglige luftprognoser i Københavns Radio og TV2 Lorry

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 11. november 2002

 

 

3.      Daglige luftprognoser i Københavns Radio og TV2 Lorry

 MFU 230/2002

INDSTILLING[pj1] 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at der bringes daglige luftprognoser i nyhedsmedier som f.eks. Københavns Radio og TV2 Lorry.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 28. oktober 2002[pj2] 

Udsat.

 

 

 

RESUME[pj3] 

På Miljø- og Forsyningsudvalgsmøderne den 10. december 2001 og 15. april 2002 blev det taget til efterretning, at de nuværende luftmeldinger i Københavns Radio bliver afløst af en ny hjemmeside med luftprognoser.

Som supplement til en ny hjemmeside med luftprognoser anbefaler Miljøkontrollen, at luftprognoserne også bliver bragt i andre medier. Københavns Radio og TV2 Lorry er interesserede i at bringe prognoserne i deres daglige nyhedsudsendelser. Københavns Radio og TV2 Lorry forventer at bringe prognoserne inden årets udgang.

Offentliggørelse af luftprognoser er med til at forbedre den generelle miljøbevidsthed og luftprognoserne vil give københavnerne en mulighed for at tage eventuelle forholdsregler. Astmatikere vil f.eks. bedre kunne dosere deres medicin, folk på vej til arbejde kan vælge at cykle i en mindre trafikeret gade, man kan planlægge sin løbetur til et tidspunkt på dagen, hvor luftforureningen er mindre eller man kan lade bilen stå.

 


SAGSBESKRIVELSE[pj4] 

Baggrund

Miljøkontrollen begyndte i 1992 at bringe en daglig melding om luftforureningen i København til byens borgere. Luftmeldingerne kørte som et forsøg i perioden 1992 til 1993. Den 27. oktober 1994 tiltrådte Borgerrepræsentationen en redegørelse for den daglige information om luftforurening i København. Luftmeldingerne er således bragt morgen og aften i Københavns Radio siden 1994. I redegørelsen står der blandt andet: "Såfremt prognoser viser sig at have stor pålidelighed, kan modellerne indgå i et nyt fremtidigt dagligt informationssystem fra Miljøkontrollen."

Efterfølgende har EU vedtaget nye luftdirektiver, som er implementeret i dansk lovgivning. Luftmeldingerne er ikke længere tidssvarende, jf. EU's luftdirektiver "96/62/EF af 27. september 1996" og "1999/30/EF af 22. april 1999", idet luftmeldingerne ikke er ajourført med EU's opdaterede grænseværdier for beskyttelse af menneskers sundhed. Direktiverne foreskriver ligeledes, at borgerne løbende skal have information om forureningssituationen – om muligt hver time. Dertil skal der bringes en luftprognose ved høje forureningssituationer.

På Miljø- og Forsyningsudvalgsmøderne den 10. december 2001 og 15. april 2002 blev det taget til efterretning, at de nuværende luftmeldinger i Københavns Radio bliver afløst af en ny hjemmeside med luftprognoser.

 

Ny hjemmeside med luftprognoser

For at imødekomme direktiverne er Miljøkontrollen i gang med at udarbejde en ny lufthjemmeside. Fremover får københavnerne mulighed for at se en tredøgns prognose for luftforureningen i København, samt resultater fra øjebliksmålinger fra trafikerede gader som H.C. Andersens Boulevard og Jagtvej, samt baggrundsforureningen i byen. Med den nye hjemmeside, der både vil kombinere historiske måleresultater, øjebliksmålinger og prognoser for den fremtidige luftforurening, vil Miljøkontrollen yde en væsentlig bedre service for borgerne, idet f.eks. personer med luftvejslidelser og børnefamilier fremover får mulighed for at tage eventuelle forholdsregler på et bedre grundlag.

Lufthjemmesiden vil blive opbygget, så flest mulige brugere bliver tilgodeset. Det vil blive gjort ved at hjemmesiden både tilgodeser behovet for hurtig og overskuelig information om den generelle luftkvalitet i København, samt behovet hos visse brugere om en mere uddybende information. Lufthjemmesiden vil endvidere blive designet således, at prognoserne kan bringes i medierne.

 

Prognosemodellen

Modellen, som ligger til grund for luftprognoserne, er udviklet af Danmarks Miljøundersøgelser. Modellen er over en årrække sammenholdt med luftmålinger på Jagtvej i København. Modellen har haft høj driftssikkerhed, og der har været god overensstemmelse mellem luftprognoserne og aktuelle luftmålinger.

Luftprognoserne gælder for København generelt, men også i mere detaljeret form for 11 trafikerede gadestrækninger. Prognoserne omfatter forskellige luftformige forureninger (kvælstofdioxid, samlede kvælstofoxider, kulmonoxid, ozon og benzen). Disse forureningsparametre er en god målestok for den samlede luftforurening. Danmarks Miljøundersøgelse arbejder på, at luftprognoserne i løbet af et par år også omfatter partikelforureningen i trafikerede gader. Her resterer endnu en del forskning.

Luftprognoserne er inddelt i fem forureningsniveauer:

1.      Varsling (svarende til EU's varslingsgrænser)

2.      Høj (svarende til EU-grænseværdier, hvor de eksisterer)

3.      Over middel (forventes at ville forekomme i ca. 25 % af udmeldingerne)

4.      Middel (forventes at ville forekomme i ca. 50% af udmeldingerne)

5.      Under middel (forventes at ville forekomme i ca. 25 % af udmeldingerne)

Luftprognosen med forureningsniveauerne "varsling" og "høj" svarer til EU's varslingsgrænser ved høje forureningsepisoder samt grænseværdier for beskyttelse af sundhed. Niveauerne "over middel", "middel" og "under middel" er beregnet statistisk ud fra de 11 gadestrækninger, hvor der udføres prognoser og / eller målinger.

Luftprognoserne opdateres automatisk ca. fire gange i døgnet. Opdateringen baseres på, hvor ofte luftmodellen modtager meteorologidata fra USA.

Øjebliksmålinger på lufthjemmesiden opdateres hver time i løbet af døgnet. Dog sker der ikke en opdatering kl. 5.00 og kl. 24.00 vintertid, fordi der bliver udført automatiske kalibreringer af måleinstrumenterne på disse tidspunkter. Måleresultaterne præsenteres på hjemmesiden i form af tal og grafer på baggrund af timeværdier.

 

Uddybning af indstilling

Næsten 60 % af alle danske hjem er tilsluttet internettet og langt de fleste skoler og biblioteker har internetopkobling. Miljøkontrollen kan derfor tilgodese mange borgeres og studerendes ønsker om hurtig adgang til information samt mulighed for i ro og fred at fordybe sig i emnet.

Som supplement til lufthjemmesiden anbefaler Miljøkontrollen, at luftprognoserne også bringes i andre medier. Både Københavns Radio og TV2 Lorry er interesserede i at bringe luftprognoserne, og de to medier sigter mod at bringe prognoserne inden årets udgang. Københavns Radio finder desuden, at prognoserne er en væsentlig serviceforbedring i forhold til de nuværende luftmeldinger, som Københavns Radio bringer, idet lytterne får bedre mulighed for at tage eventuelle forholdsregler. Københavns Radio ønsker at bringe de nye luftprognoser i morgen- og aftennyhederne med henholdsvis ½ og ¼ mio. lyttere og TV2 Lorry ønsker at bringe prognoserne i deres aftennyheder med ca. ¼ mio. seere.

Luftprognoserne vil kunne anvendes på samme måde som pollenvarsling og vejrudsigten. Hvis vejrudsigten melder om blæst og regnvejr, kan man tage varmt tøj på og en paraply med. Luftprognoserne vil give københavnerne tilsvarende mulighed for at tage eventuelle forholdsregler. Astmatikere vil f.eks. bedre kunne dosere deres medicin, folk på vej til arbejde kan vælge at cykle i en mindre trafikeret gade, man kan planlægge sin løbetur til et tidspunkt på dagen, hvor luftforureningen er mindre eller man kan lade bilen stå.

 

MILJØVURDERING

At bringe luftprognoserne i medierne medfører ikke direkte miljømæssige konsekvenser. Derimod giver prognoserne den enkelte en række handlemuligheder og øger den generelle miljøbevidsthed i befolkningen. Dette kan på længere sigt medvirke til at forbedre miljøet.

 

ØKONOMI

Der er ingen økonomiske udgifter forbundet ved at bringe luftprognoserne i Københavns Radio og TV2 Lorry.

 

HØRING

Der er ikke foretaget høring.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Der vurderes ikke at være andre konsekvenser.

 

BILAG VEDLAGT

Ingen bilag.

 

 

 

Peter Elsman    

/ Hjalte Aaberg

 


 


 [pj1]00105840DOC

 [pj2]00105195DOC

 [pj3]00105841DOC

 [pj4]00105842DOC

Til top