Mødedato: 11.08.2003, kl. 15:00

Retningslinier for miljømæssige forholdsregler ved udendørs musikarrangementer i Københavns Kommune

Retningslinier for miljømæssige forholdsregler ved udendørs musikarrangementer i Københavns Kommune

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 11. august 2003

 

 

8.      Retningslinierfor miljømæssige forholdsregler ved udendørs musikarrangementer i KøbenhavnsKommune

 MFU 149/2003

INDSTILLING

Miljø- ogForsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltrædervedlagte forslag til reviderede retningslinier for miljømæssige forholdsreglerved udendørs musikarrangementer i Københavns Kommune.

 

 

RESUME

Københavns Kommunes retningslinier vedrørende miljømæssigeforhold ved udendørs musikarrangementer og lignende blev vedtaget af Miljø- ogForsyningsudvalget den 22. februar 1999.

Retningslinierne bruges af politiet og Vej & Park, nårder gives tilladelse til udendørs musikarrangementer, og brugere og borgere harmulighed for på en let måde at skaffe sig kendskab til de gældende vilkår forspillestederne.

Selv om retningslinierne har virket efter hensigten, har dervist sig behov for justeringer og tilpasninger, bl.a. ændringer i vilkårene tilnogle spillesteder. Der er desuden medtaget et nyt spillested i forslaget tilretningslinier, og fem spillesteder er fjernet i forhold til de gældenderetningslinier.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår på den baggrund,at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltræder vedlagte forslag til reviderederetningslinier for miljømæssige forholdsregler ved udendørs musikarrangementeri Københavns Kommune.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den 22. februar 1999 tiltrådte Miljø- og Forsyningsudvalgetforslaget til "Retningslinier vedrørende miljømæssige forhold ved udendørsmusikarrangementer og lignende". Formålet med retningslinierne er dels at givemusikarrangører og beboere forhåndskendskab til støjvilkår mv., der er knyttettil de steder, der oftest benyttes til udendørs musik, dels at skabe etredskab, som kunne forenkle arbejdet med tilladelser til arrangementerne.

Erfaringer har vist, at retningslinierne er blevet benyttetaf de forskellige parter i overensstemmelse med formålet, og der har væretudbredt tilfredshed med dem. Det har også vist sig, at antallet af klager overstøj fra udendørs musikarrangementer er faldet betydeligt i de fire årretningslinierne har virket. I 1998 modtog Miljøkontrollen næsten 30 klager. I2002 blev der klaget 4 gange over udendørs musikarrangementer. Miljøkontrollenvurderer, at en grund til de færre klager er det øgede kendskab til vilkårene.Miljø- og Forsyningsudvalget er i statusnotater en gang om året blevetorienteret om de klager, der har været i forbindelse med udendørs musik.

 

Uddybning af indstillingen

Selv om retningslinierne har virket efter hensigten, har dervist sig behov for justeringer og tilpasninger bl.a. af vilkårene til nogle afspillestederne.

I det følgende redegøres der for de vigtigste ændringer iforslaget:

Valbyparken

Det er relativt få steder i København, som egner sig tilstore koncerter med mange tilhørere. Valbyparken, Femøren og Kløvermarken ertil nogle typer af koncerter de eneste muligheder. Valbyparken har kuntilladelse til at holde tre koncerter om året, bl.a. af hensyn til dehaveforeninger, der ligger forholdsvis tæt ved spillestedet.

Forløbet med planlægningen af rockarrangementet WigWamTour i2002 viste, at der kan være behov for større fleksibilitet, når storearrangementer skal placeres i København.

For at forbedre fleksibiliteten foreslås det, at antallet afmulige koncerter i Valbyparken øges til fire om året, selv om det kan betydeekstra støjgener for beboerne især i haveforeningerne Kalvebod og Musikbyen. Deekstra gener vurderes dog at være begrænsede, fordi der ikke forventes afholdtfire koncerter hvert år.

Femøren

Femøren har tilladelse til at holde 10 koncerter om året,hvoraf en kan holdes på Tiøren, som kan rumme flere tilhørere end Femøren.

Det foreslås, at antallet af koncerter fremover begrænsestil 8 om året, dog stadigvæk med tilladelse til at en af disse kan placeres påTiøren. Reduktionen vil passe til det antal koncerter, som MusikforeningenFemøren faktisk har gennemført på stedet de seneste år.

Københavnernes Miljøforening har den 19. juni 2003 i brevtil udvalget foreslået, at tilladelsen til musik på Tiøren inddrages.Miljøkontrollens støjmålinger ved koncerterne på Tiøren har imidlertid ikkevist væsentlige overskridelser af støjgrænserne. Da udbredelsen af støj fraudendørs musik altid påvirkes af vind kan det dog ikke afvises, at enkeltståendemålinger andre steder, end hvor Miljøkontrollen har målt, vil kunne vise overskridelser.Dette er imidlertid ikke specielt for Tiøren, og det vurderes derfor ikke, atder er grundlag for at inddrage tilladelsen til den ene koncert om året påTiøren. Henvendelsen fra Københavnernes Miljøforening og udkast til svar fraudvalget er bilagt indstillingen.

Valby Idrætspark

I Valby Idrætspark er opvisningsbanen med sintribuneopbygning velegnet til store koncerter med forstærket musik og mangetilhørere. Københavns Idrætsanlæg har anmodet Miljøkontrollen om, at få lov tilat holde koncerter på stedet indtil kl. 24 i stedet for som nu til kl. 22.

Miljøkontrollen vurderer, at der er et stigende behov for atkunne holde sådanne sene koncerter i København. Samtidigt vurderes det, at derer grundlag for at sene koncerter også kan finde sted et andet sted end iParken, som er det eneste sted i dag, hvor de kan foregå.

Afstanden til Valby Idrætsparks naboer betyder, at opvisningsbaneni begrænset omfang vil kunne benyttes til koncerter efter kl. 22. Det vurderessamtidigt, at der vil være tale om begrænsede gener for omgivelserne.

Derfor foreslås det, at to koncerter ud af tre årlige iValby Idrætspark kan foregå til kl. 24. Støjudsendelsen skal stadig værebegrænset til 60 dB(A) hos nærmeste nabo, og koncerterne skal finde sted påopvisningsbanen.

Parken

Efter at Parken i 2001 etablerede overdækning har der væretønsker fremme om at kunne afholde flere end 3 store arrangementer om året tilkl. 24, stadig uden begrænsninger på støjudsendelsen.

Selv om den gældende lokalplan for Parken ikke siger nogetom antallet af andre arrangementer i Parken end sportsarrangementer, harByggesagsafdelingen i byggetilladelsen til overdækningen oplyst, atforhandlingerne i det daværende Trafik- og Planudvalg betød, at der var tagetstilling til, at Parken kunne huse 3-5 ikke sports arrangementer inden forlokalplanens rammer.

Miljøborgmester Winnie Berndtson og Bygge- ogTeknikborgmester Søren Pind besluttede den 17. juni 2003 på et møde medpolitidirektør Hanne Bech Hansen at foreslå, at der bringes overensstemmelsemellem lokalplanens intentioner og vilkårene i retningslinierne til antallet afkoncerter i Parken. Miljø- og Forsyningsforvaltningen orienterede den 17. juniudvalget om borgmesterens møde.

Derfor foreslås det, at antallet af store koncerter sættesop fra 3 til 5 i retningsliniernes nye vilkår til Parken.

Fælledparken

Fælledparken har før været anvendt til mangeforskelligartede aktiviteter med musik. De gældende retningslinier er derformeget detaljerede med beskrivelser af flere pladser inden for Fælledparkensgrænser.

Politiet og Vej & Park har de senere år begrænsettilladelserne til musik, som foregår sammen med de forskellige andreaktiviteter i parken. Retningslinierne foreslås derfor tilpasset ioverensstemmelse hermed. I forslaget er der derfor kun foretaget vurdering afPavillonen og arealet ud mod Trianglen.

Som konsekvens af erfaringerne med Rock Show arrangementet i2002, hvor støjgrænserne blev overskredet, foreslås det, atmusikarrangementerne de to steder i Fælledparken kun må foregå med begrænsetforstærkning af musikken. Denne restriktion er i overensstemmelse med politietsog Vej & Parks administration af tilladelserne.

Fisketorvet

Efter at Fisketorvet ved Kalvebod Brygge er åbnet, harpolitiet givet tilladelse til en række mindre arrangementer på publikumsarealetmellem biograferne på stedet og Gasværkshavnen.

Da arealet er eksponeret mod nybyggeriet på Islands Bryggemed kun havnen imellem, vurdere r Miljøkontrollen, at der er risiko forstøjgener hos beboerne på Islands Brygge, når der spilles musik på stedet.Derfor har Miljøkontrollen indarbejdet Fisketorvet i forslaget til retningslinier.

Rådhuspladsen og Slotspladsen

De to pladser er ikke beskrevet med vurderinger og vilkår iforslaget til retningslinier. Baggrunden herfor er, at de to pladser benyttestil mange aktiviteter, fx demonstrationer, som nok kan indeholde musik, men somalene kan reguleres af politiet.

Rådhuspladsen er beskrevet i de gældende retningslinier, menuden vilkår, mens Slotspladsen ikke er beskrevet.

Af hensyn til overblikket er begge pladser medtaget ioversigten på side seks i forslaget.

Mindre justeringer

·       Fire spillesteder foreslås fjernet fraretningslinierne, fordi de ikke længere benyttes, eller ikke vurderes egnedetil musik mere. Det drejer sig om Café Rust, Gammel Strand, Gammel Dok ogStadsgraven.
Grønnegården foreslås desuden fjernet fra retningslinierne, fordi teateraktiviteternedér falder uden for retningsliniernes rammer.

·       På baggrund af Miljøkontrollens erfaringer er derforetaget mindre justeringer af vilkårene for antallet af koncerter om året ogfor støjudsendelsen ved nogle af de mindre spillesteder. Justeringerne vurderesat være af mindre betydning, fordi der kun spilles få koncerter de pågældendesteder, og fordi Miljøkontrollen ikke har konstateret problemer medoverholdelse af støjgrænserne.

·       De gældende retningslinier deler byens spillesteder opi tre kategorier efter spillestedets kapacitet til mange eller få tilhørere.Når Københavns Politi giver tilladelse til et musikarrangement, lægger de ihøjere grad vægt på om spillestedet egner sig til koncerter med forstærketmusik, fx rockmusik, eller om det kun egner sig til musik med begrænsetforstærkning, nærmest som akustisk musik.
For at tydeliggøre over for musikarrangørerne, hvilke typer af musikarrangementer,der kan forvente at få tilladelse af politiet, er spillestederne i forslagetopdelt på samme måde som hos politiet.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår på den baggrund,at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltræder vedlagte forslag til reviderederetningslinier for miljømæssige forholdsregler ved udendørs musikarrangementeri Københavns Kommune.

 

MILJØVURDERING

De foreslåede ændringer til retningslinierne har begrænsedemiljømæssige konsekvenser.

Tilladelse til flere koncerter i Valbyparken og seneresluttid i Valby Idrætspark kan medføre lidt flere støjgener hos beboerne iområdet, alt efter hvor meget tilladelserne udnyttes.

Forslagene til de øvrige ændringer i retningsliniernevurderes at give færre eller ingen støjgener i omgivelserne.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ikke økonomiskekonsekvenser for kommunen.

 

HØRING

Forslaget til reviderede retningslinier har været til høringhos Københavns Politi og hos Vej & Park, som kun har haft mindrebemærkninger. Disse er blevet indarbejdet i retningslinierne.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

BILAG

1. Udkast til reviderede retningslinier.

2. Brev af 19. juni2003 fra Københavnernes Miljøforening

3. Udkast til svartil Københavnernes Miljøforening

 

 

 

 

Peter Elsman

 

/ Hjalte Aaberg


 


Til top