Mødedato: 11.08.2003, kl. 15:00

Den politiske aftale om energimarkedet

Den politiske aftale om energimarkedet

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 11. august 2003

 

 

5.      Denpolitiske aftale om energimarkedet

 MFU 140/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller

at Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter den energipolitiskeaftale af 9. maj 2003 samt de forligsmæssige muligheder mellem branchen ogregeringen.

 

 

RESUME

På udvalgets møde den 16. juni 2003 blev indstillingen"Orientering om den politiske aftale om energimarkedet" udsat. Det blevherefter besluttet at udvide indstilling­en til en drøftelse af deforligsmæssige muligheder mellem branchen og regeringen.

I maj 2003 blev der indgået en energipolitisk aftale mellemregeringen og alle partier uden for regeringen, undtagen Enhedslisten. Devæsentlige elementer i aftalen er dels en ændring af elforsyningslovenslex-Nesa-bestemmelse og dels et forhandlingsmandat for regeringen vedr. denfremtidige struktur for systemansvar og transmission.

Med udgangspunkt i dette forhandlingsmandat er der nuindledt drøftelser mellem branchen og Økonomi- og Erhvervsministeriet, hvormulighederne for samtidig at løse kapitalsagen undersøges.

 


SAGSBESKRIVELSE

På udvalgets møde den 16. juni 2003 blev indstillingen"Orientering om den politiske aftale om energimarkedet" udsat. Det blevherefter besluttet at udvide indstilling­en til en drøftelse af deforligsmæssige muligheder mellem branchen og regeringen.

Regeringen indgik i maj 2003 en energipolitisk aftale med S,SF, R, Kr. F og DF (bilag 1). Aftalen indebærer en ændring af elforsyningslovens§ 37 (lex-Nesa-bestemmelsen) således, at kommuner ikke længere modregnes 100pct. af salgsprovenu udover den frie egenkapital, men i stedet modregnes 40pct. af hele salgsprovenuet (eller udbyttet), hvis værdien anvendes tilgældsnedbringelse/deponering. Ellers modregnes 60 pct. af salgsprovenuet (ellerudbyttet) i bloktilskuddet. Miljø- og Forsyningsudvalget behandlede høringssvarpå lovforslaget på møde den 10. marts 2003 (MFU 53/2003).

Det andet væsentlige element i aftalen indeholder et mandattil regeringen til at forhandle med sektoren om, hvordan ejerskabet til systemansvarog transmission kan adskilles fra de konkurrenceudsatte aktiviteter (produktionog el-handel) for at sikre et uafhængigt systemansvar og lige adgang tiltransmissionsnettet for alle. Opnås dette, vil elforsyningens krav om atel-produktions- og el-handelsvirksomheder kun må eje 15 pct. af ennetvirksomhed blive ophævet. Tilbagefører netvirksomhederne den bundneegenkapital til forbrugerne, vil netvirksomhederne endvidere kunne se bort fraelforsyningslovens krav om forbrugerindflydelse.

Påbaggrund af forliget er der nu indledt drøftelser mellem ELFOR (med deltagelseaf system- og transmissionsselskaberne Elkraft og Eltra) og Økonomi- og Erhvervsministeriet  om mulighederne for et kompromis, der bådeomfatter udskillelsen af systemansvar og transmission og en løsning på densåkaldte kapitalsag – dvs. sagen om fordelingen af netselskabernes egenkapitalmellem ejerne og forbrugerne (mellem fri og bunden kapital).

For en yderligere gennemgang af aftalen og mulighederne foren forhandlingsløsning henvises til notat fra Københavns Energi, bilag 2.

Miljø- og Forsyningsudvalget vil blive underrettet om detvidere forløb. Viser drøftelserne mellem branchen og ministeriet, at der ergrundlag for at  opnå en løsning vedr.systemsansvar og transmission og på kapitalsagen, vil Miljø- og Forsyningsudvalgetog evt. Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen få forelagt en indstillingherom.

 

BILAG

1.     Den energipolitiske aftale af 9. maj 2003.

2.     Notat fra Københavns Energi om L162 og en eventuelforligsmæssig løsning af kapitalsagen

 

 

 

Peter Elsman

/ Niels Juul Jensen

 

 


 


Til top