Mødedato: 11.08.2003, kl. 15:00

Vandindvinding til drikkevandsproduktion i Københavns Kommune

Vandindvinding til drikkevandsproduktion i Københavns Kommune

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 11. august 2003

 

 

14.      Vandindvindingtil drikkevandsproduktion i Københavns Kommune

 MFU 155/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at videreinitiativer med henblik på at udnytte grundvandsressourcen på Bellahøj tildrikkevandsforsyning stilles i bero.

atMiljøkontrollen og Københavns Energi fortsætter samarbejdet omkring nyttiggørelseaf grundvandsressourcen under København: Samarbejdet skal omfatte såvel udnyttelsentil drikkevandsproduktion som sekundavand til procesformål. De fremtidigeundersøgelser skal fortsat kortlægge grundvandets kvalitet og kvantitet underhensyntagen til de ferske recipienter.

 

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget blevpå sit møde den 15. april 2002 orienteret om igangsatte undersøgelser tilbelysning af mulighederne for at etablere en vandindvinding tildrikkevandsproduktion i den nordvestlige del af Københavns Kommune.Undersøgelserne er nu afsluttet, og der kan drages følgende hovedkonklusioner:

·     En indvinding på Bellahøj kan ikke anbefales, da denikke er bæredygtig i relation til ressource, kvalitet og natur/miljø.

·     Der vil muligvis kunne etableres grundvandsindvindingandre steder i Københavns Kommune, som vil kunne udnyttes tildrikkevandsforsyning eller til sekundaformål, som ikke forudsætterdrikkevandskvalitet.

 


SAGSBESKRIVELSE

Intentionerne om udnyttelse af vandressourcerne (grund- ogoverfladevand) i Københavns Kommune er blandt andet indeholdt i den vedtagne"Grundvandsplan 2000" og "Vandforsyningsplan 2001". I disse planer peges på, atmulighederne for at etablere en grundvandsindvinding til drikkevandsproduktionindenfor kommunegrænsen skal undersøges.

Når Københavns Kommune undersøgermulighederne for at etablere en vandindvinding til drikkevandsproduktionindenfor kommunegrænsen, er det udtryk for, at Kommunen er indstillet på selvat yde et bidrag for at sikre den regionale forsyningssikkerhed og mindskeindvindingens negative følger andre steder på Sjælland.

Med implementeringen af EU'sVandrammedirektiv i dansk lovgivning vil fokus på at begrænse vandindvindingensnegative følgevirkninger blive yderligere aktualiseret. Nyligt afrapporteredeundersøgelser fra GEUS under Miljøministeriet peger desuden på meget begrænsedeferskvandsressourcer på store dele af Sjælland. Der vil derfor være stigendebehov for at tænke i alternativer til den eksisterende regionale vandindvindingi Hovedstadsområdet. Denne indvinding er mange steder placeret i områder medfølsom natur eller i områder, hvor en for massiv indvinding medfører risiko foren forringet grundvandskvalitet eller formindskelse af vandløbenes vandføring.

Med henblik på at undersøgeegnetheden af Københavns Kommunes egne grundvandsforekomster til vandindvindingblev der derfor i 2000 etableret et samarbejde mellem Københavns Energi ogMiljøkontrollen. Der blev taget udgangspunkt i den nordvestlige del af kommunen(Brønshøj/Husum), som ansås for det mest hensigtsmæssige sted at etablere envandindvinding. Her var først og fremmest uudnyttede vandressourcer af rimeligstørrelse, et relativt begrænset antal forureningskilder i form af gamleindustriområder m.m. samt større grønne arealer ejet af Københavns Kommune.

De første undersøgelser omfattedeopstillingen af en matematisk grundvandsmodel, som ud fra eksisterende data omgeologi, vandkvalitet mv. kan sige noget om mulighederne for og konsekvenserneaf forskellige indvindingsalternativer (fysisk placering, vandmængde ogpåvirkning af de ferske recipienter).

Undersøgelsens konklusion var, atder formentlig kan etableres en indvinding i Brønshøjområdet på mellem 500.000og 750.000 m3/år. Der var dog fortsat usikkerhed om en sådanindvindings negative effekter  – ikkemindst på vandløb/vådområder, herunder Utterslev Mose, samt på andreindvindingsinteresser, specielt Frederiksberg.

Modellen pegede også på, at enplacering i Bellahøjskoven rummede de bedste muligheder i relation tilindvindingspotentiale samt opretholdelse af en acceptabel vandkvalitet. Denneplacering indebærer dog også den største påvirkning af recipienter ognaboindvindingen på Frederiksberg. Bl.a. med det formål at vurdere størrelsenaf denne påvirkning blev det besluttet, at etablere undersøgelsesboringer oggennemføre en prøvepumpning i dette område.

I 2002 blev der etableret en dybboring på toppen af Bellahøj samt 3 pejleboringer omkring denne. I boringerneblev der foretaget forskellige geofysiske undersøgelser og kemiske analyser,som giver oplysninger om ydeevne, vandkvalitet mv. i de forskellige jordlag.Efterfølgende er der i 2003 gennemført en prøvepumpning med henblik på atbelyse indvindingspotentiale samt indvindingens påvirkning af FrederiksbergKommunes vandindvinding og Utterslev Mose.

Ud fra prøvepumpningen og defysiske/kemiske undersøgelser kan det konkluderes, at ydelsen i de enkelteboringer er meget påvirket af en forkastningszone (Carlsberg-forkastningen),som går gennem området, hvorfra også Frederiksberg indvinder vand. Der kunnesåledes ved prøvepumpningen ses en tydelig påvirkning af den eksisterendeindvinding på Frederiksberg. Dette indikerer, at en indvinding her i høj gradvil beslaglægge dele af den samme grundvandsressource, som Frederiksberg udnytteri dag.

Påvirkningen af Utterslev Mosefra en indvinding i området er vanskelig at vurdere, Alle ferske recipienter iKøbenhavn lider af vandmangel, især i årets tørre måneder. En hvilken som helstnegativ påvirkning, som følge af en øget indvinding, vil derfor forringesituationen for Utterslev Mose og hermed også mulighederne for at tilføreyderligere vand til bl.a. de indre søer.

Grundvandskvaliteten viste sigat være mindre god, idet indholdet af nikkel lå over den højest tilladeligeværdi for drikkevand. Det høje nikkelindhold er ikke  forureningsbetinget, men må henføres til de naturligekalkformationer i de vandførende lag. Erfaringsmæssigt vil en kraftigindvinding fremme frigivelsen af nikkel fra disse lag og hermed øgenikkelindholdet i det oppumpede vand.

Som et sidste aspekt er der foretaget en beregning afanlægs- og driftsomkostninger ved etablering af en vandindvinding iBellahøjskoven samt yderligere en lokalitet i Brønshøj/Husum-området. For beggelokaliteter er der opereret med en råvandsledning til Vandværket ved Islevbro.For placeringen i Bellahøjskoven er tillige undersøgt økonomien ved at etablereet lokalt vandværk, som tilsluttes byledningsnettet direkte ved højdebeholderenpå Bellahøj.

De økonomiske beregninger kalkulerer med enetableringsudgift ved en kildeplads på Bellahøj med transportledning tilIslevbro på 42,6 mio. kr., mens udgiften med placering af et lokalt vandværk er29,3 mio. kr. Til gengæld vil driftsudgiften ved sidstnævnte løsning værehøjere. En placering af kildepladsen tættere på Islevbro vil gøreledningsløsningen mere attraktiv. En indvinding i kolonihaveområdet Slotskolonienvil således indebære en anlægsudgift omkring 20-25 mio. kr. Af samtlige dissebeløb udgør selve kildepladsen ca. 8 mio. kroner.

Ud fra en samlet vurdering kan det derfor ikke anbefalesat etablere en vandindvinding i Bellahøjskoven. Hovedbegrundelserne er:

·       En indvinding vil i vid udstrækning udnytte de sammegrundvandsforekomster, som i dag udnyttes på Frederiksberg. I det omfangindvindingsmulighederne på Frederiksberg reduceres tilsvarende vil det blotmedvirke til at øge Københavns Energis leverance og hermed ikke opfylde måletom at kunne reducere indvindingen i følsomme naturområder.

·       Det høje nikkelindhold er problematisk uagtet, at dereventuelt ville kunne ske en fortynding med vand fra andre indvindingsområder.Hertil kommer, at en større indvinding erfaringsmæssigt kan medføre iltning afde nikkelholdige jordlag med heraf følgende stigende nikkelindhold i detindvundne vand.

·       Der vil være en negativ påvirkning af Utterslev Mose ogandre lokale ferske recipienter. Det er dog fortsat usikkert, hvor storpåvirkningen vil være.

·       Endelig er en indvinding ikke økonomisk hensigtsmæssig,ligesom den formentlig heller ikke er energiøkonomisk.

Konklusionerne omkring Bellahøjskoven udelukker ikkemulighederne for at etablere vandindvinding til drikkevandsforsyning andresteder i Kommunen. Mulige områder kan være:

·       Husumområdet med behandling på Værket ved Islevbro. Enindvinding i dette område vil kunne kompensere for den nu nedlukkede Kildeplads10 ved selve vandværket.

·       Vigerslevparken med behandling i tilknytning til detnedlukkede Valby Vandværk, som fungerer som "Vandværksted".

·       Det nordøstlige København ved Emdrup.

Det anbefales, at samarbejdet mellem Miljøkontrollen ogKøbenhavns Energi fortsættes således, at der gennemføres supplerendeundersøgelser med det formål at afdække muligheden for at udnyttegrundvandsressourcen på andre lokaliteter i  Kommunen.. Samarbejdet skal omfatte såvel udnyttelsen tildrikkevandsproduktion som sekundavand til procesformål.

De fremtidige undersøgelser skal fortsat kortlæggegrundvandets kvalitet og kvantitet, men også påvirkningen af ferske recipienterskal belyses for at undgå unødige skadevirkninger.

Der skal så vidt muligt tilstræbes en bæredygtigudnyttelse af grundvandet, hvor en eventuel fremtidig indvinding ikkemodarbejder de mange restaurerings- og genopretningsprojekter for de ferskerecipienter.

 

MILJØVURDERING

En vandindvinding i Københavns Kommune er ivæsentlig grad betinget af en naturmæssig gevinst i form at en reduceret indvindingi følsomme naturområder. En indvinding i Bellahøjskoven vil i det væsentligeopvejes af en reduceret indvinding på Frederiksberg. Da indvindingen påFrederiksberg ligger længere fra vådområder end Bellahøj, vil den naturmæssigeeffekt af en indvinding på Bellahøj næppe være positiv.

En vandindvinding på Bellahøj vil uanset valgaf behandlingsløsning være energiøkonomisk uhensigtsmæssig på grund af etrelativt højt elforbrug pr. kubikmeter til oppumpning af vandet.

 

ØKONOMI

Indstillingenindebærer ikke udgifter til projektering og anlæg. Da der ikke er tagetstilling til placering af vandindvindingsboringer, vil der heller ikke bliveigangsat yderligere specifikke oprydninger af jordforureninger. De supplerendeundersøgelser af andre lokaliteter i Københavns Kommune vurderes maksimalt at beløbesig til 1 mio. kroner. Undersøgelserne finansieres over Københavns Energisgrundvandspulje.

En ny kildepladsvil i sig selv beløbe sig til ca. 8 mio. kroner eksklusiv udgifter tilarealerhvervelse, hvortil kommer udgifter til transport og behandling. Disseudgifter vil kunne variere betydeligt alt efter valg af indvindingssted.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen andre konsekvenser.

 

HØRING

Planerne om at undersøge mulighederne for en vandindvindingi Brønshøjområdet har været drøftet mellem Miljøkontrollen og KøbenhavnsEnergi. Frederiksberg Kommune er blevet informeret.

Amtsenhederne på Sjælland vil i forbindelse med det såkaldteVandplan Sjælland samarbejde om vandindvinding efterfølgende blive orienteretom udfaldet af undersøgelserne ved Brønshøj.

En eventuel beslutning om indvinding af vand tildrikkevandsproduktion vil indebære, at berørte kommuner med vandindvinding samtamter med påvirkelige recipientinteresser skal høres.

 

BILAG

Vandforsyningsplan 2001.

 

 

 

Peter Elsman

 

/ Niels Juul Jensen

 


 


Til top