Mødedato: 11.08.2003, kl. 15:00

Høringssvar om parkpolitik for København

Høringssvar om parkpolitik for København

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 11. august 2003

 

 

10.      Høringssvarom parkpolitik for København

 MFU 151/2003

INDSTILLING

Miljø- ogForsyningsforvaltningen indstiller:

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender Miljø-og Forsyningsforvaltningens forslag til høringssvar til udkast til parkpolitikfor Københavns Kommune

at høringssvaret videresendes til Bygge- og Teknikforvaltningen.

 

 

RESUME

Bygge- og Teknikforvaltningen har 23. maj 2003 sendt forslagtil Parkpolitik for København "Det Grønne København" i høring.

Parkpolitikkens formål er at være retningsgivende for denfremtidige planlægning af de grønne områder i Københavns Kommune. Der er en tætsammenhæng mellem parkpolitikken og miljøområdet, hvilket bl.a. afspejler sigved at fx biologisk mangfoldighed og vandområderne indgår iparkpolitikken.  

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer, atparkpolitikken kan danne et godt grundlag for, at beskytte og udvikle byensgrønne strukturer. Parkpolitikken er imidlertid på de fleste områder megetoverordnet og fastlægger ikke konkrete mål.

Miljø- ogForsyningsforvaltningen foreslår følgende konkrete tiltag indarbejdet iparkpolitikken:

·       At Dogme 2000 direkte nævnes i parkpolitikken, som enforpligtigelse kommunen skal efterleve.

·       At parkpolitikken indeholder konkrete mål, somefterfølgende kan udmøntes i handlingsplaner, byudviklingsprojekter oglokalplaner.

·       At Kommuneplan 2001's langsigtede mål for det udendørsstøjniveau for rekreative arealer på 55 dB(A) kan genfindes i parkpolitikken,og at der udpeges og defineres "stille" områder i byen.

·       At parkpolitikken kommer til at indeholde enformulering om, at genskabelsen af åløb skal ses i sammenhæng med heleferskvandssystemet, således at der arbejdes på at skabe øgede vandmængder tildet samlede system.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikforvaltningen har 23. maj 2003 sendt forslagtil Parkpolitik for København "Det Grønne København" i høring.

 

Formål

En parkpolitik for Københavns Kommune har til formål at dannegrundlag for Bygge- og Teknikforvaltningens arbejde med sektorplanlægning ogfor at sætte de grønne områder i forhold til den øvrige planlægning i kommunen– herunder hvordan de grønne områder ved en fortsat høj prioritering kanbidrage til en attraktiv udvikling af København. Parkpolitikken vil såledesblive retningsgivende for den fremtidige planlægning af de grønne områder iKøbenhavns Kommune.

Der er en tæt sammenhæng mellem parkpolitikken ogmiljøområdet, hvilket bl.a. afspejler sig ved at fx biologisk mangfoldighed ogvandområderne indgår i parkpolitikken. Parkpolitikken vil komme til at indgå iAgenda 21 planen, som er under udarbejdelse.

 

Deltagelse i processen

Miljøkontrollen har på vegne af Miljø- ogForsyningsforvaltningen deltaget i en arbejdsgruppe under Bygge- ogTeknikforvaltningen og har givet bidrag til forslaget til parkpolitik.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår følgende indholdi høringssvaret:

"Miljø- og Forsyningsudvalget finder det positivt, at Bygge-og Teknikforvaltningen har taget initiativ til at formulere en politik for byenrekreative områder i samarbejde med de andre forvaltninger. Med den dynamiskeudvikling byen er inde i er det nødvendigt med en politik for de "grønne"områder, der visionært udstikker retningslinier for byens rekreative områder.

Miljø- og Forsyningsudvalget finder, at parkpolitikken kandanne et godt grundlag for, at beskytte og udvikle byens grønne strukturer.Parkpolitikken er imidlertid på de fleste områder meget overordnet ogfastlægger ikke konkrete mål, dog med undtagelse af friarealer per indbygger.Miljø- og Forsyningsudvalget savner nogle klare mål også på andre områder fxmål for gadetræer, vild natur, forøgelse af vandelementer, biologiskmangfoldighed. Miljø- og Forsyningsudvalget foreslår derfor, at der iparkpolitikken indarbejdes konkrete mål, som efterfølgende kan udmøntes ihandlingsplaner, byudviklingsprojekter og lokalplaner.

Dogme 2000 stiller en række krav, som kommunen skal efterlevebl.a. pesticidfri pleje. Parkpolitikken nævner, at "de grønne områder oggadebeplantninger udvikles og plejes efter økologiske principper og med enmangfoldighed, der sikrer et bedre miljø og et rigt naturliv". Miljø- ogForsyningsudvalget foreslår, at Dogme 2000 indskrives direkte i parkpolitikken.Desuden bør det overvejes om nogle af parkpolitikkens mål kan indarbejdes iDogme 2000.

Byens "åndehuller" udgør torve og pladser, parker, søerne,voldterrænet, havnebassiner og større åbne arealer som Vestamager og Havnen.Det er yderst vigtigt at bevare de åbne områder og udvikle nye åbne områder ibyen. Miljø- og Forsyningsudvalget finder det derfor glædeligt, atparkpolitikken påpeger, at disse aspekter i højere og mere fremtrædende gradskal indgå i byudviklings-, byomdannelses- og i lokalplanerne.

I forbindelse med debatfasen for Agenda 21 planen harborgerne ønsket at få mere vild natur i byen. Det kan både ske ved at variereplejen af de grønne områder og ved at lade naturen komme ind i baggårde, pladserog andre af byens rum. Miljø- og Forsyningsudvalget foreslår, at parkpolitikkenopstiller et mål for at der skal være vild natur i nærheden af alleboligområder. Det vil fremme den biologiske mangfoldighed i byen.

I Københavns Kommuneplan 2001 er der opstillet en rækkemålsætninger for trafikstøj. Det langsigtede mål for det udendørs støjniveaufor rekreative arealer er 55 dB(A). Miljø- og Forsyningsudvalget mener, atdenne målsætning bør kunne genfindes i parkpolitikken.

Parkpolitikken påpeger, at "som princip skal alle bydelekunne tilbydes en park, der er stor nok til, at man kan få naturoplevelse udenat blive distraheret af støj fra omliggende gader og andre st øjkilder." Dettemål bør også gælde for nogle af de små rekreative områder.

Miljø- og Forsyningsudvalget foreslår, at der iparkpolitikken udpeges og defineres "stille" områder i byen, som kan overholdegrænsen på 55 dB, og at der ved byudvikling og etablering af nye byrum tageshensyn til støj på de rekreative områder. Eksisterende "stille" områder børbevares, og støjbelastningen i områder med (potentiel) høj rekreativ værdi børpå længere sigt nedbringes.

Parkpolitikken anlægger et helhedssyn på de rekreativeområder og inddrager dermed også vandområderne. Parkpolitikken foreslår initiativertil "at fritlægge og genskabe nogle af de historiske åforløb" og pegerspecifikt på Lygte Å.

Miljø- og Forsyningsudvalget er helt enige med Bygge- ogTeknikforvaltningen i, at vandområderne er en del af de rekreative værdier iKøbenhavn, og at en forøgelse af disse er en god idé. Men der kan værevanskeligheder forbundet med det. Blandt andet vil flere af vandløbene væretørret ud om sommeren, da tidligere tiders vandmængder ikke længere strømmertil dem. Miljø- og Forsyningsudvalget foreslår, at parkpolitikken kommer til atindeholde en formulering om, at genskabelsen af åløb skal ses i sammenhæng medhele ferskvandssystemet, således at der arbejdes på at skabe øgede vandmængdertil det samlede system. Endvidere foreslår Miljø- og Forsyningsudvalget, atGrøndals Åen også nævnes som en mulighed for at åbne et åløb". 

 

MILJØVURDERING

Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag til bemærkningertil parkpolitikken har til formål dels at få parkpolitikken konkretiseret ogdels beskytte de rekreative områder mod støj. Det er med til at styrkeparkpolitikkens formodede positive effekt på borgernes sundhed.

 

ØKONOMI

Der er ikke foretaget en økonomisk vurderingaf implementeringen af forslag til parkpolitik.

 

BILAG

Det grønne København– Forslag til parkpolitik.

 

 

Peter Elsman

/Hjalte Aaberg

 


 


Til top