Evaluering pr. 1. januar 2001 af handlingsplan for indførelse af miljøbevidste indkøb i Miljø- og Forsyningsforvaltningen, herunder transportplan og aftale med Elsparefonden
Evaluering pr. 1. januar 2001 af handlingsplan for indførelse af miljøbevidste indkøb i Miljø- og Forsyningsforvaltningen, herunder transportplan og aftale med Elsparefonden
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 11. juni 2001
6. Evaluering pr. 1. januar 2001 af handlingsplan for indførelse af miljøbevidste indkøb i Miljø- og Forsyningsforvaltningen, herunder transportplan og aftale med Elsparefonden
MFU 149/2001 J.nr. M 1820-2/01
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltræder,
at forvaltningens foreslåede bemærkninger til det videre arbejde med indførelse af miljøbevidste indkøb godkendes.
RESUME
Miljø- og Forsyningsudvalget vedtog den 7. september 1998 en handlingsplan for indførelse af miljøbevidste indkøb i Miljø- og Forsyningsforvaltningen, som skal være opfyldt pr. 1. januar 2001, dog ikke for rør og kabler. Endvidere indgik Miljø- og Forsyningsforvaltningen en aftale med Elsparefonden i 1999 om indkøb af effektive energiforbrugende apparater.
Handlingsplanens indsatsområder er vurderet i forhold til de opstillede mål.
Der er lykkedes at nå mange positive resultater. De opstillede mål er nået for Pc´er, kopimaskiner, papir, mapper og tidsskriftkassetter, samt transportområdet. Målene er ikke fuldt opfyldt for printere, toner og rør. Målene for kabler skal først være opfyldt senest 1. januar 2005. Der er derfor fortsat brug for fokus på kabler.
Handlingsplanen indeholder også et mål om, at der skal foretages en kortlægning af transportvaner og -behov i Miljø- og Forsyningsforvaltningen og udpeges indsatsområder. Miljø- og Forsyningsforvaltningens har gennemført en kortlægning på området, som er mundet ud i et forslag til transportplan.
Endvidere lever Miljø- og Forsyningsforvaltningen op til aftalen med Elsparefonden i forhold til indkøbe af lyskilder og kontorudstyr, såsom computere, printere, faxmaskiner osv. Miljø- og Forsyningsforvaltningen har sikret, at Elsparefondens indkøbskrav inddrages ved byfornyelse og støttet byggeri i gennem retningslinierne for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri".
Endeligt er der etableret et demonstrationsprojekt for gangbelysning i samarbejde med Elsparefonden. Projektet er igangsat i Miljøkontrollen i slutningen af år 2000. Der foreligger derfor ikke p.t. en evaluering af projektet.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår:
- At det fortsatte arbejde med miljøbevidste indkøb følger kommunens kommende initiativer på området, jf. "Handlingsplan for miljøbevidste indkøb i Københavns Kommune 2001 - 2003".
- At institutionerne implementerer transportplanens anbefalede virkemidler.
- At der en gang årligt udarbejdes en status for Miljø- og Forsyningsforvaltningens arbejde med miljøbevidste indkøb, transportplan og aftalen med Elsparefonden, næste gang for kalenderåret 2001.
- At der nedsættes en følgegruppe med repræsentanter fra institutionerne, som kan koordinere eventuelle fælles tiltag på området.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Miljø- og Forsyningsudvalget vedtog den 7. september 1998 en handlingsplan for indførelse af miljøbevidste indkøb i Miljø- og Forsyningsforvaltningen. Handlingsplanen indebærer, at der skal stilles miljøkrav og vælges de mindst miljøbelastende produkter indenfor elektroniske produkter, kontorartikler, kabler og rør, transport og bygningsvedligeholdelse. Der var opstillet følgende mål for indkøb af produkterne. Målene skulle opfyldes inden den 1. januar 2001:
- Når en institution samlet udskifter mere end 10% af computerne eller foretager anskaffelser i tilsvarende omfang, skal computerne være blandt de 10% af fabrikater med mindst miljøbelastende materialevalg og ved drift har det laveste energiforbrug på markedet. Endelig skal computerne kunne skilles ad efter endt brug med henblik på genanvendelse.
- Alle printere skal kunne udføre dobbeltsidet print samt som minimum leve op til de krav, der stilles til printere i dag.
- Alle nye kopimaskiner skal kunne anvende 100% genbrugspapir og som minimum leve op til de krav, der stilles til kopimaskiner i dag.
- Alle kontorartikler skal være PVC-frie.
- Ingen organiske opløsningsmidler i kontorartikler.
- Papir og andre papirartikler skal være ubleget og produceret af 100% genbrugspapir.
- Papir til kopimaskiner, der ikke kan anvende 100% genbrugspapir, skal indeholde mindst 50% genbrugsfibre.
- Mindst 50% af mapper og tidsskriftkassetter skal være produceret af genbrugspap.
- Alle tonerkassetter skal kunne genanvendes.
- Alle Jet-ink kassetter skal kunne genanvendes.
- Alle kabler som indkøbes skal være PVC-frie. Dog må indkøb af PVC-frie kabler ikke forringe institutionens konkurrenceevne væsentligt og må ikke medføre en betydende meromkostning. Efter 1. januar 2005 skal alle kabler, der indkøbes, dog være PVC-frie.
- Alle rør, som indkøbes, skal være PVC-frie under forudsætning af, at der findes mindre miljøbelastende erstatningsprodukter. Dog må indkøb af PVC-frie rør ikke forringe institutionens konkurrenceevne væsentligt og må ikke medføre en betydende meromkostning.
- Der skal udpeges særlige belastende transportformer, hvor der er behov for en hurtig indsats.
- Der skal gennemføres en undersøgelse af anvendelsen af forskellige former for transport i arbejdstiden, samt af miljøbelastningen ved disse. Undersøgelsen skal udpege indsatsområder, hvor miljøeffekten er stor ved miljøbevidste indkøb.
Der er lavet en status for handlingsplanens indsatsområder i 1999, som blev fremlagt for Miljø- og Forsyningsudvalget den 21. august 2000. Statusopgørelsen for 1999 viste, at det var lykkedes at nå de opstillede mål for Pc'er, kopimaskiner, tonerkassetter og rør inden 1. januar 2000. Desuden viste opgørelsen, at der fortsat er brug for en indsats indenfor områderne printere, papir, mapper, tidsskriftkassetter og kabler, for at nå målene inden handlingsplanens udløb.
For at fortsætte processen foreslog Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at der gennemførtes følgende initiativer i år 2000:
Fokus på indsatsområderne generelt bl.a. ved at distribuere viden om mindre miljøbelastende produkter til indkøberne.
Formidling af resultaterne fra statusopgørelse for miljøbevidste indkøb 1999 til alle medarbejderne i Miljø- og Forsyningsforvaltningen.
To temamøder - et om elektronik og et om PVC.
Opstille generelle miljøspørgsmål til produkter og producenter, for at finde frem til en procedure for at inddrage miljøforhold ved alle indkøb.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indgik endvidere en samarbejdsaftale med Elsparefonden i 1999 om indkøb af effektive energiforbrugende apparater. Samarbejdsaftalen, som er gældende i 4 år indebærer, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen skal indkøbe eludstyr, som er i overensstemmelse med Elsparefondens indkøbskrav. Aftalen omhandler følgende produkter: Køleskabe, frysere, vaskemaskiner, tørretumblere, opvaskemaskiner, elpærer, computere, computerskærme, printere, kopimaskiner, telefax, fjernsyn og video.
Derudover har Elsparefonden forpligtet sig til at gennemføre et eller flere elsparende demonstrationsprojekter i Miljø- og Forsyningsforvaltningen samt stille konsulentbistand og økonomisk støtte til rådighed.
Resultater for miljøbevidste indkøb
Fokus på indsatsområderne
De enkelte institutioner har fastholdt fokus på indsatsområderne gennem deres indkøb. Der er udsendt materiale til arbejdsgruppens medlemmer om, hvilke produkter, der er miljømærkede. Endvidere har Miljøkontrollen udarbejdet specifikke krav til computere og kontorbelysning, som er distribueret til arbejdsgruppens medlemmer. Endelig er det drøftet i arbejdsgruppen, hvilke behov der er for at give yderligere informationer til indkøberne. Arbejdsgruppen har imidlertid vurderet at indkøberne var bevidst om indsatsområderne og arbejdet med at nå målene var fremadskridende.
Formidlingen af resultaterne
Resultaterne fra statusopgørelsen for 1999 er formidlet via forvaltningens interne blad "På tværs".
Temamøder
Der er afholdt et temamøde om elektronik med specifikt fokus på PC'ere. Arbejdsgruppen har drøftet hvilken faglig vidensopbygning, der er behov for hos indkøberne af rør og kabler. Det ledte frem til, at der var behov for yderligere viden om PVC på det specifikke produktniveau. Denne vidensopbygning er imidlertid ikke egnet til temamøde, men er henlagt til de enkelte indkøb.
Vurdering af produkterne
Der var i 1999 udarbejdet et spørgeskemaet til brug for at vurdere produkter og producenters miljøforhold. Spørgeskemaet er afprøvet i år 2000 i Miljøkontrollen.
Miljøkontrollen har anvendt skemaet i en revideret form ved indkøb af belysning og Pc'er. Erfaringen er, at det er vanskeligt for leverandørerne at dokumentere oplysningerne. Miljøkontrollens indkøbere har været nødt til at inddrage "faglig" hjælp for at kunne vurdere dokumentationen fra leverandørerne.
Erfaringen er, at det er en god ide at anvende spørgeskemaer til afdækning af produkternes og producenternes miljøforhold, men at det er nødvendigt at miljøafdelingerne støtter indkøberne i at vurdere dokumentationen. Endvidere er det erfaringen, at der må indføres en rutine for, at skemaet altid anvendes, når der er tale om indkøb af en vis størrelse (der skal dog være proportion mellem indkøbets størrelse og spørgeskemaets omfang).
Produkter
Indkøbene indenfor indsatsområderne (elektroniske produkter, kontorartikler, kabler og rør, samt transport) er vurderet i forhold til de opstillede mål. Nedenstående skema viser resultaterne indenfor hvert område i 2000.
Procentdel af produkter, som opfylder målene, 2000
Sekretariatet |
Københavns Energi |
Københavns Vand |
Miljøkontrollen |
I alt i hele forvaltningen |
|
Pc'er |
100% |
100% |
100% |
100% |
100% |
Printere |
- |
100% |
48% |
100% |
90% |
Kopimaskiner |
- |
100% |
100% |
100% |
100% |
Papir |
100% |
100% |
100% |
100% |
100% |
Mapper & tidsskriftskassetter |
100% |
25% |
15% |
100% |
100% |
Toner & Jetink kassetter |
100% |
100% |
20% |
100% |
75% |
Kabler |
100% |
31% |
100% |
100% |
35% |
Rør |
- |
88% |
0% |
100% |
85% |
Som det fremgår af ovenstående skema er det lykkedes at nå mange positive resultater. De opstillede mål er nået for Pc'er, kopimaskiner, papir, mapper og tidsskriftkassetter, samt transportområdet. Målene er ikke fuldt opfyldt for printere, toner og rør. Målene for kabler skal først være opfyldt senest 1. januar 2005. Der er derfor fortsat brug for fokus på kabler.
Resultater af transportprojektet
På transportområdet er der i år 2000 afsluttet en kortlægning af Miljø- og Forsyningsforvaltningens transport. Udfra kortlægningen er det vurderet hvilke indsatsområder og virkemidler, der kan være relevante samt den miljømæssige og økonomiske effekt, hvis virkemidlerne iværksættes.
Anbefalede virkemidler til at nedbringe transportbehovet er følgende: Støtte cykling og kollektiv transport, overførsel af transport til mindre biler, indkøb af små biler, eftersyn af dæktryk og kurser i energiøkonomisk køremåde.
Gennemførelse af transportplanens virkemidler omfatter således både at indsatsen inddrages i institutionernes indkøb af nye biler og at der arbejdes med holdningsbearbejdning, så personalet f.eks. anvender andre transportmidler end bil.
Institutionerne vil arbejde for at implementere de anbefalede virkemidler. Der udarbejdes årligt en status for hvor langt institutionerne er kommet i forhold til at implementere transportplanen. Den årlige opgørelse vil indeholde indkøb af biler, cykler, gennemførte kørekurser, samt beskrive, hvilke tiltag institutionerne har foretaget i forhold til holdningsbearbejdning.
Aftale med Elsparefonden
Aftalen med Elsparefonden indeholder krav om at indføre en A-indkøbspolitik, der indebærer, at der ved nyanskaffelse og udskiftning af elapparater indkøbes apparater, som er i overensstemmelse med Elsparefondens indkøbspolitik. Dette gælder også for indkøb af elapparater i forbindelse med byfornyelse og støttet byggeri.
Miljø- og Forsyningsforvaltningens arbejde med at opfylde aftalen med Elsparefonden viser, at indkøb af kontorudstyr, såsom computere, printere, faxmaskiner osv. lever generelt op til Elsparefondens indkøbsvejledning.
For så vidt angår energikrav ved byfornyelse og støttet byggeri er der i retningslinierne vedrørende "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" formuleret krav om energisparepærer og lavenergienheder. Dermed er krav om A-mærkede produkter implicit medtaget.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen har i år 2000 indkøbt pærer og lysstofrør, som lever op til Elsparefondens krav, men også lyskilder, som ikke gør. Årsagen hertil er, at der ikke findes egnede A-mærkede lyskilder til alle eksisterende lamper i Miljø- og Forsyningsforvaltningen.
Elsparefonden har i samarbejde med Miljø- og Forsyningsforvaltningen etableret et demonstrationsprojekt for gangbelysning i Miljøkontrollen. Projektet er igangsat i slutningen af år 2000, hvorfor der ikke foreligger resultater i forhold til den energimæssige effekt ved udskiftning af gangbelysning til lavenergi.
Miljøkontrollen har med støtte fra Københavns Kommunes energipulje valgt at udskifte kontorbelysningen til lavenergi. I den forbindelse er der stillet krav til leverandørerne om at belysningen skal opfylde kravet om A-mærkede produkter. Endvidere er der stillet en række andre miljømæssige krav, f.eks. at produkterne ikke må indeholde PVC.
Initiativer i år 2001
Der skal fortsat fokuseres på Miljø- og Forsyningsforvaltningens inddragelse af miljøhensyn ved indkøb. Det foreslås, at de fremtidige indsatsområder kommer til at følge "Handlingsplan for miljøbevidste indkøb i Københavns Kommune 2001 – 2003", som forventes behandlet i Borgerrepræsentationen efter sommeren 2001. Indsatsområderne i handlingsplanen for Københavns Kommune er følgende: Elektroniske produkter (Pc'er og printere), kontorartikler, fødevarer, møbler, kopipapir, rengøringsmidler og rengøring samt vaskemidler og vask.
Endvidere foreslås det, at institutionerne implementerer transportplanens foreslåede virkemidler.
For at følge udviklingen på området udarbejdes der en gang årligt en status for miljøbevidste indkøb, transportplan og aftalen med Elsparefonden, næste gang for kalenderåret 2001.
Der nedsættes en følgegruppe med repræsentanter fra institutionerne, som kan koordinere eventuelle fælles tiltag på området.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Miljøvurdering
Status for miljøbevidste indkøb og aftalen med Elsparefonden har en positiv effekt, fordi der sættes fokus på området, og det bliver synligt, hvor langt arbejdet er kommet.
Endvidere vil det fortsatte arbejde betyde, at der arbejdes med at nedbringe miljøbelastningen ved de indkøbte produkter og tjenesteydelser, herunder energiforbruget, jf. aftale med Elsparefonden. Det fortsatte arbejde med rør og kabler betyder en reducering af mængden af PVC.
Transportplanen anbefalede virkemidler forventes at få en samlet reduktion af energiforbruget i størrelsesorden ca. 13% på kort sigt (3 år), mens reduktionen på langt sigt (10 år) kan blive på ca. 17 %. Der skal dog gøres opmærksom på, at en del af virkemidlerne også indeholder et holdningsmæssigt element, hvorfor den miljømæssig effekt alene må ses som størrelsesorden.
Økonomi
De økonomiske effekter af inddragelse af miljøhensyn i indkøb er alene vurderet i forhold til transportplanen.
Beregning af de økonomiske konsekvenser ved gennemførelse af transportplanen viser, at der er nogle tiltag (fremme af cykling/kollektiv transport og kurser i energiøkonomisk kørsel), som vil betyde en ekstra udgift. Endvidere viser økonomiberegningerne, at der andre tiltag (indkøb af små biler, Lupo og elbiler), som reducerer udgifterne. Nedenstående tabel viser omkostningerne ved gennemførelse af transportplanen fordelt på virkemidler og den opnåede CO2-gevinst.
Pris pr. kg sparet CO2 på kort sigt
Virkemiddel |
Årlig omkostning 1000 kr. |
Reduktion af CO2 ton |
Pris Kr /ton CO2 |
Fremme cykling og kollektiv transport Overførsel fra varebil til personbil Overførsel fra lastbil til varebil Eftersyn af dæktryk Indkøb af små biler Indkøb af Lupo Indkøb af elbiler Kurser i energiøkonomisk køremåde |
140 0 0 0 -70 -20 -230 60 |
24 15 22 21 25 5 10 86 |
6.000 0 0 0 -3.000 -4.000 -23.000 700 |
I alt |
-120 |
Ca. 200 |
-6.000 |
Ovenstående tabel viser, at der både er en besparelse på ca. 200 tons CO2-udledning ved gennemførelse af transportplanen og en økonomisk besparelse på ca. kr. 120.000 pr. år. Det svarer til at man sparer ca. kr. 6.000 for hvert tons sparet CO2. Samtidig viser beregningerne, at den mest markante reduktion af energiforbruget fås ved energiøkonomisk kørsel, mens en ændret indkøbspolitik både vil betyde færre omkostninger og mindre CO2-udledning.
Høring
Indstillingen har ikke været i høring
BILAG VEDLAGT
1: Resumé af transportplanen for Miljø- og Forsyningsforvaltningen.
Niels Juul Jensen
/Jørgen Høg