Luftforureningsmålinger i København
Luftforureningsmålinger i København
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 10. december 2001
8. Luftforureningsmålinger i København
MFU 329/2001 J.nr. M 6130-1/01
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,
at Miljø- og Forsyningsudvalget tager nærværende redegørelse til efterretning.
RESUME
Miljøkontrollen fik i 1990 til opgave at koordinere et luftmåleprogram for hele hovedstadsregionen. Det skete i økonomisk og teknisk samarbejde med København, Roskilde og Frederiksborg amter samt Frederiksberg Kommune under betegnelsen Hovedstadsregionens Luftovervågningsenhed (HLU).
Luftsamarbejdet er ophørt, idet det indenfor den eksisterende budgetramme ikke var muligt både at efterkomme EU´s øgede kvalitetskrav til luftmålinger og at tilgodese de forskellige parters behov og interesse for lokal luftovervågning.
Fortsat måling af luftkvaliteten i Københavns Kommune, samt orientering af borgerne herom og udarbejdelse af prognoser, indebærer yderligere udgifter i størrelsesordenen 1,15 mio. kr. Dette svarer til beløbene indbetalt fra de tidligere samarbejdsparter suppleret med udgifter til dækning af nye aktiviteter vedrørende prognoser og afskrivning på instrumenter.
Dækningen af de øgede udgifter foreslås for 2002 at ske via overførsel af mindreforbrug for 2001. Hvis der mod forventning ikke kan ske overførsel af mindreforbrug til 2002 vil udgifterne søges dækket inden for Miljøkontrollens budget gennem en kombination af kompenserende besparelser og/eller en reduktion af det samlede program.
Københavns Amt har anmodet om nye forhandlinger. Efter forhandlingerne med Københavns Amt og Frederiksberg Kommune først i det nye år, søges retableret et økonomisk forpligtende luftsamarbejde. Forvaltningen vil herefter vende tilbage med et nyt forslag til finansiering.
Miljøkontrollen har i notater af 5. december 2000 og 25. august 2000 orienteret Miljø- og Forsyningsudvalget.
De fremtidige aktiviteter foreslås jf. ovenstående at være:
- Fortsættelse af måling af gadeluft-forureningen fra målestation på H. C. Andersens Boulevard (1,6 mio.kr. inkl. løbende afskrivning på instrumenter)
- Udarbejdelse af prognoser for luftkvaliteten, samt etablering af hjemmeside hvor målingerne gøres tilgængelige for borgerne (300.000 kr.)
- Fortsættelse af målinger af niveauet for forureningen over tag (200.000 kr.)
Målingerne fra H. C. Andersens Boulevard og målinger over tag er en fortsættelse af den nuværende aktivitet. Udarbejdelse af prognoser er en ændring i forhold til nuværende luftmeldinger. Miljøkontrollen foreslår ændringer i luftmeldingen ud fra et ønske om at forbedre servicen overfor byens borgere samt at tilpasse driften i forhold til EU´s nye luftdirektiver omkring sundhed og information til offentligheden. Det kan i den sammenhæng oplyses, at Borgerrepræsentationen den 27. oktober 1994 tiltrådte redegørelsen for den daglige information om luftforurening i København. I redegørelsen står bl.a.: "Såfremt prognoserne viser sig at have stor pålidelighed, kan modellen indgå i et nyt fremtidigt dagligt informationssystem fra Miljøkontrollen".
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
I det tidligere Hovedstadsråd blev det besluttet at etablere et fælles luftmålenet til overvågning af luftkvaliteten i hele hovedstadsområdet. Målenettet blev oprettet i 1987, og bestod dengang af fire målestationer (en station i henholdsvis Frederiksborg, Københavns og Roskilde amter samt en station i Københavns Kommune). Senere kom Københavns Kommunes egen målestation i Bredgade med i overvågningsprogrammet. Det skete efter nedlæggelsen af Hovedstadsrådet i 1990, hvor Københavns, Frederiksborg og Roskilde amter samt Frederiksberg og Københavns kommuner blev enige om at fortsætte samarbejdet om luftmålingerne i regionen. Således oprettede de fem amtskommunale enheder Hovedstadsregionens Luftovervågningsenhed (HLU) til at foretage overvågningen af luftkvaliteten. Miljøkontrollen var ansvarlig for koordinering af måleprogrammet.
HLU-samarbejdet ophørte pr. 1. januar 2001 ved Roskilde og Frederiksborg amters udtræden af samarbejdet. De øvrige parter - Københavns Amt, Frederiksberg og Københavns kommuner - besluttede at forsætte luftsamarbejdet. Det nye luftsamarbejde blev døbt Luftkvalitet i Storkøbenhavn (LIS).
Miljøkontrollen fortsatte med at have koordineringsrollen, men var nødsaget til at lade driften overgå til et akkrediteret firma på grund af nye og skærpede kvalitetskrav til luftmålinger fra EU.
På et teknikermøde den 24. oktober 2001 orienterede Københavns Amt om, at der kunne opstå vanskeligheder i forbindelse med en fortsættelse af et økonomisk forpligtende luftsamarbejde i LIS efter 1. januar 2002, idet man ikke umiddelbart kunne se, hvordan amtets behov og interesser for luftovervågning i amtet kunne tilgodeses indenfor den reducerede budgetramme. Frederiksberg Kommune har siden tilkendegivet et ønske om fortsat samarbejde på luftområdet.
Miljøkontrollen har i notater af 5. december 2000 og 25. august 2000 orienteret Miljø- og Forsyningsforvaltningen om ovenstående udvikling.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Ifølge Miljøbeskyttelseslovens § 66 er amtsrådet forpligtiget til at føre tilsyn med miljøtilstanden i omgivelserne. I Danmark er det besluttet, at Miljøministeriet og Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) varetager den nationale forpligtigelse i henhold til EU-direktiverne om luftovervågning, men at det skal ske i samarbejde med de lokale myndigheder. Københavns Kommune har etableret et samarbejde med DMU om luftovervågning i Københavns Kommune, hvor DMU måler på Jagtvej og Miljøkontrollen måler på H.C. Andersens Boulevard.
EU´s skærpede kvalitetskrav til luftmålinger gjorde det i 2000 nødvendigt at overføre driftsopgaven til DMU, som er akkrediteret indenfor området. Den nødvendige driftsoptimering har betydet stigende driftsomkostninger. Dertil kommer, at driftsbudgettet ikke har rummet muligheden for at foretage de nødvendige udskiftninger af gamle og nedslidte måleinstrumenter. Et måleinstruments typiske levetid er på ca. 5-7 år. I øjeblikket anvendes der flere instrumenter, som er over 10 år gamle. En udskiftning af disse instrumenter har de senere år været stærkt påkrævet pga. instrumenternes mange udfald og store reparationsudgifter.
Parterne i HLU og LIS har ikke kunnet nå til enighed om at skaffe de nødvendige økonomiske midler til udskiftning af nedslidte måleinstrumenter samt optimering af luftmålinger efter forskrifter i EU-direktiverne.
Det nødvendige i enten at øge driftsudgifterne eller reducere måleprogrammet betød, at HLU-samarbejdet ophørte ved Frederiksborg og Roskilde amters udmeldelse pr. 1. januar 2001.
De øvrige parter – Københavns Amt, Frederiksberg og Københavns kommuner – besluttede at fortsætte luftsamarbejdet i Storkøbenhavn under betegnelsen LIS. På mødet den 24. oktober 2001 var LIS-parterne imidlertid enige om, at det var meget vanskeligt at tilgodese parternes behov og interesser for luftovervågning indenfor de nuværende budgetmæssige rammer. I stedet ønskede man at indgå i et ikke økonomisk forpligtende samarbejde vedrørende udveksling af faglig viden på baggrund af parternes individuelle måleprogrammer.
Ophøret af samarbejdet resulterer i, at Københavns Kommune sammen med Frederiksberg Kommune fremover selv skal dække driftsudgifterne til luftmålingerne på H.C. Andersens Boulevard samt sørge for den nødvendig driftsoptimering for at efterleve EU´s kvalitetskrav til luftmålinger.
Københavns Amt har i brev af 22. november 2001 inviteret til en fornyet drøftelse af det videre samarbejde om luftkvalitetsovervågning i Storkøbenhavn.
Miljøkontrollen foreslår, at Københavns Kommune fortsætter gadeluftmålingerne på H.C. Andersens Boulevard og at disse målinger følger kvalitetskravene i EU-direktiverne. Gadeluftmålingerne kombineres endvidere som hidtil med bybaggrundsmålinger fra luftmålingssystemet DOAS. Herved opnår man både informationer om luftforureningen i trafikerede områder samt områder svarende til baggårde, tagniveau eller boligområder med mindre trafik.
Miljøkontrollen foreslår endvidere, at der sker en fornyelse af de luftmeldinger, Miljøkontrollen i dag udsender via Københavns Radio. Fornyelsen skal medføre, at Københavns Kommune følger intentionen i EU´s nye luftdirektiver omkring beskyttelse af befolkningens sundhed og information til offentligheden.
Den 27. oktober 1994 tiltrådte Borgerrepræsentationen redegørelsen for den daglige information om luftforurening i København. I redegørelsen står blandt andet: "Såfremt prognoserne viser sig at have stor pålidelighed, kan modellerne indgå i et nyt fremtidigt dagligt informationssystem fra Miljøkontrollen".
De nye luftdirektiver fra EU "1999/30/EF af 22. april 1999" og "2000/69/EF af 16. november 2000" betyder endvidere, at forureningssituationen løbende skal gøres tilgængelig for offentligheden og, hvor det er muligt, ajourføres hver time. Det sker ikke i den nuværende luftinformation til borgerne.
Miljøkontrollen arbejder derfor sammen med DMU om at bringe en luftprognose for 11 trafikerede gadestrækninger og København generelt. Prognosen giver et detaljeret billede af forureningsniveauet tre dage frem, og vil kunne ses på en hjemmeside. Hjemmesiden med luftprognosen opdateres 2-4 gange i døgnet, og prognoserne vil blive understøttet af målinger fra H.C. Andersens Boulevard, Jagtvej samt målinger af baggrundskoncentrationen i byen. Målingerne opdateres én gang i timen i dagtimerne.
Med luftprognosen og øjebliksmålingerne vil Miljøkontrollen kunne forbedre servicen overfor borgerne, herunder personer med luftvejslidelser og børnefamilier. Prognosen og målingerne bliver designet således, at de kan bringes i medierne. De vil følge EU´s nye grænseværdier for luftkvalitet.
Miljøvurdering
Der er ingen direkte væsentlige miljøeffekter forbundet ved varetagelse af luftmålinger og prognoser.
Indirekte miljøeffekter vil være, at kommunen med luftmålingerne på H.C. Andersens Boulevard vil dokumentere om København overholder EU´s grænseværdier samt følge konsekvenserne af ændringer i trafikmængderne i det centrale København. Luftkvalitetsprognoserne vil endvidere være en væsentlig serviceforbedring til byens borgere.
Økonomi
De økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune ved en opsigelse af det forpligtende regionale luftsamarbejde og en fortsættelse af luftovervågningen i Københavns Kommune på niveau som beskrevet i denne indstilling er øgede omkostninger på 1,15 mio. kr. Miljøkontrollen foreslår, at disse meromkostninger i 2002 dækkes ved hjælp af overførsel af mindreforbrug på de skattefinansierede poster i 2001.
Hvis der mod forventning ikke kan ske overførsel af mindreforbrug til 2002 vil udgifterne søges dækket inden for Miljøkontrollens budget gennem en kombination af kompenserende besparelser og/eller en reduktion af det samlede program.
Endvidere vil økonomien kunne ændres som følge af de drøftelser Københavns Amt har indbudt til. Forvaltningen vender tilbage til udvalget, når drøftelserne med Københavns Amt og Frederiksberg Kommune er afsluttet.
Høring
Der er ikke foretaget høring.
Andre konsekvenser
Der er ikke andre konsekvenser.
BILAG VEDLAGT
Fordeling af udgifter til luftovervågning i København.
Niels Juul Jensen
/ Jørgen Høg