Mødedato: 10.11.2003, kl. 15:00

Godkendelse af vedtægter for I/S SMOKA

Godkendelse af vedtægter for I/S SMOKA

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 10. november 2003

 

 

6.      Godkendelse af vedtægter for I/S SMOKA

 MFU 243/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at udkast til ændring af vedtægter for I/S Storkøbenhavns Modtagestation for Olie- og Kemikalieaffald (SMOKA) godkendes.

 

 

RESUME

I/S SMOKA´s vedtægter skal ændres for at bringe dem i overensstemmelse med de ændrede vilkår for indsamling og håndtering af farligt affald. Bl.a. vil der inden for rammerne af de kommunale indsamlingsordninger efter 1. januar 2004 være fri konkurrence mellem de transportører og modtageanlæg, som kommunerne har indgået aftale med. I/S SMOKA vil ikke længere have eneret til affald til bortskaffelse, og vil ikke længere skulle etablere en indsamlingsordning for farligt affald. Det betyder, at kommunernes forpligtelse til at kunne anvise farligt affald til bortskaffelse, og det dermed forbundne behov for en modtagestation, skal finansieres dels over et håndteringsgebyr, som betales i forbindelse med aflevering af farligt affald til modtagestationen, dels af et grundgebyr, som skal betales af kommunerne i forhold til indbyggertal.

Som konsekvens af, at I/S SMOKA efter vedtægtsændringerne ikke længere har eneret til farligt affald til bortskaffelse skal der endvidere ske en ændring af regulativ for erhvervsaffald, som ophæver I/S SMOKA´s eneret. Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil komme med en særskilt indstilling herom.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I/S SMOKA har med skrivelse af 7. oktober 2003 anmodet Københavns Kommune om godkendelse af udkast til ændringer af I/S SMOKA´s vedtægter. Ændringerne blev godkendt på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde i I/S SMOKA den 26. september 2003.

Borgerrepræsentationen tiltrådte den 17. maj 2001 (BR 186/01) et forslag til ny vedtægt for I/S SMOKA som indebar, at 14 kommuner i Hovedstadsområdet indtrådte i I/S SMOKA i stedet for Københavns Amt. Amtet udtrådte med virkning fra 31. december 1997 (BR 215/98). Forslaget til vedtægtsændringen var et resultat af et samarbejde med Foreningen af Kommuner i Københavns Amt og Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune.

Forudsætningerne for driften af modtagestationen har imidlertid ændret sig, da det ikke længere er muligt at opretholde det hidtidige enstrengede system for farligt affald til bortskaffelse, hvor SMOKA havde eneret til dette affald, som efterfølgende hovedsagligt blev behandlet på Kommunekemi A/S i Nyborg. Det skyldes øget genanvendelse af farligt affald og langt flere aktører på området end det var tilfældet, da man stiftede modtagestationerne og Kommunekemi A/S i starten af 70-erne.

En arbejdsgruppe, bestående af repræsentanter fra KL, RenoSam, Imoka, Kommunekemi A/S og Københavns Kommune, har derfor anbefalet en ny model for reguleringen af det farlige affald. Modellen er stærkt inspireret af den københavnske indsamlingsordning for farligt affald. Som et resultat af modellen vil markedet for farligt affald fra 1. januar 2004 være frit, forstået på den måde, at affaldsproducenterne frit kan vælge mellem de modtage- og behandlingsanlæg som indgår i de kommunale indsamlingsordninger. Afregning vil ske direkte mellem affaldsproducent, transportør og modtageanlæg. For København betyder det ikke de store ændringer af indsamlingsordningen for farligt affald. Kun at farligt affald til bortskaffelse nu ikke automatisk skal bortskaffes til SMOKA, men for eksempel kan modtages direkte på Kommunekemi.

Miljø- og Forsyningsudvalget drøftede den 12. maj 2003 den fremtidige organisering af området for farligt affald, herunder I/S SMOKA og Kommunekemi A/S's fremtidige rolle. Herunder blev der orienteret om, at det på trods af de nye tilstande, fortsat er nødvendigt at opretholde en modtagestation for farligt affald, da kommunerne er forpligtet til at sikre, at virksomhederne kan komme af med deres farlige affald. En del af omkostningerne til modtagestationen har derfor karakter af et beredskab – d.v.s. sikringen af, at der til enhver tid er en facilitet som kan modtage farligt affald. Desuden er der omkostninger til administration, bestyrelse og samarbejde mellem interessentkommunerne. Disse omkostninger vil fremover blive dækket af et bidrag, der bliver opkrævet hos interessenterne.

Borgerrepræsentationen godkendte i sit møde den 9. oktober 2003 (BR460/03) i forbindelse med tekniske ændringer til budgetforslag for 2004, at Københavns Kommune dækker sin andel af finansieringen af I/S SMOKA ved at indføre en særlig takst på i alt 1.800 t. kr., der opkræves via ejendomsskattebilletten og fordeles på erhvervs-ejendommenes etageareal.

 

De øvrige omkostninger vil blive dækket af en håndteringstakst, der betales af den enkelte affaldsproducent i forhold til den direkte anvendelse.

 

 

 

Vedtægtsændringer.

De vedtægtsændringer, der er nødvendige på baggrund af den overfor skitserede udvikling, fremgår af vedlagte forslag til vedtægter, hvor der er kommentarer til de enkelte ændringer. Nedenfor redegøres kort for de væsentligste ændringer:

§ 4 stk. 2. I/S SMOKA skal ikke længere etablere en indsamlingsordning og kommunerne er ikke længere forpligtet til at benytte denne ordning. Fremover skal farligt affald, der indleveres til modtagestationen, videresendes i overensstemmelse med regulativet i Københavns Kommune (hjemstedskommune). Det er hensigten at skabe overensstemmelse mellem de kommunale regulativers anvisninger af farligt affald, således at der ikke opstår konflikt mellem Københavns Kommunes anvisninger og affaldets oprindelseskommune. Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil senere komme med en indstilling til ændring af Regulativ for Erhvervsaffald, som vil ophæve I/S SMOKA´s eneret til at modtage farligt affald til bortskaffelse.

§ 5 tilføjes en mulighed for, at SMOKA kan indgå aftaler med indsamlings- og behandlingsvirksomheder om modtagelse, omlastning eller omemballering af farligt affald. Det betyder, at der er mulighed for at andre aktører mod betaling kan anvende modtagestationens faciliteter og ydelser.

§ 18 giver hjemmel til at opkræve et bidrag hos kommunerne, som fordeles efter befolkningstal, og § 11 stk. 4 fastsætter, at dette skal ske på det ordinære repræsentantskabsmøde.

Vedtægten skal endeligt godkendes af Indenrigs- og Sundhedsministeriet. I forbindelse med det ekstraordinære møde i repræsentantskabet den 26. september 2003 blev der rejst spørgsmål om, hvorvidt I/S SMOKA vil blive drevet efter "hvile-i-sig-selv-princippet". Bestyrelsen har i brevet til kommunerne tilkendegivet, at I/S SMOKA dels vil hvile i sig selv, og dels at SMOKA´s håndteringstakster ikke kommer til at virke konkurrenceforvridende. D.v.s. at priserne ikke holdes kunstigt nede gennem det kommunale bidrag.

Endelig blev der rejst spørgsmål om, hvorvidt den nye organisering af I/S SMOKA og de nye vedtægter er i overensstemmelse med lovgivningen. Anledningen er, at Miljøstyrelsen overfor KL i maj 2003 har tilkendegivet, at den fortolkning af indsamlingsordninger, der er indeholdt i forslaget til fremtidig organisering af området for farligt affald antagelig ikke var i overensstemmelse med lovgivningen. Da der ikke etableres en indsamlingsordning i I/S SMOKA-regi, er spørgsmålet som sådan ikke relevant for I/S SMOKA, men administrationen vil sikre at det indgår i Indenrigs- og Sundhedsministeriets behandling af de nye vedtægter.

 

ØKONOMI

Som redegjort for ovenfor, vil Københavns Kommune skulle betale et årligt bidrag til I/S SMOKA til dækning af udgifter til administration, beredskab og afskrivninger mv. Bidraget opkræves som et gebyr hos erhvervsvirksomheder i Københavns Kommune. Gebyret er fastsat af Borgerrepræsentationen den 9. oktober 2003.

 

BILAG

- Udkast til vedtægter af 7. oktober 2003

 

 

 

Peter Elsman 

 

/ Jens Purup

 


 


Til top